Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

413 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      251
    • Nie
      122
    • Zaszkodził
      59

Rekomendowane odpowiedzi

Nerwica lękowa i chodzi mi o generyk escitalopramu bo jest dużo i nie wiem czy są jakieś lepsze inne gorsze czy raczej wszystko to samo. Kiedyś Sertraline brałam i chyba więcej energii dawała ale to też nie wiem czy od dawki zależy. Bo escitalopramu tylko 10 mg biorę plus pregabalina 150 mg i ketrel 50 na noc. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Np słyszałam że „Depralin” był pierwszym generykiem w Polsce i jest najdroższy cenowo chyba po orginale  i nie wiem czy coś w tym jest czy to czysty marketing. 

Edytowane przez Thaly
Błąd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na suchość nie wpływał. Ja miałam trochę zmęczenie  na początku i pocenie się. Rozmazane widzenie i jadłowstręt ale taki mega lekki plus trochę jelitowych dolegliwości. Problem u mnie jest taki, że on słabo podnosi nastrój i mało mam ochoty aby coś produktywnego zrobić, odcina emocje i tłumi lęk ale może mam za małą dawkę bo od 3 miesięcy tylko  10 mg biorę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jem escitaloram actavis i jest spoko ale żadnych innych nie próbowałem. Jadłem ten lek 6 lat. Z czego 3 na 15 mg i kolejne 3 z kawałkiem 20 mg. Później prawie rok przerwy i gdyby nie dużo stresu to pewnie nie potrzebowałbym ponownie wchodzić ale cóż... trochę nerwów i zaburzenia lękowe powróciły. 

Na samym początku 5 mg i tylko zwiększony poziom lęku wcześniej jak i teraz. Po tygodniu 10 mg i też zwiększony poziom lęku ale po tygodniu zaczęło przechodzić. Po 2 tygodniach lęk ustępuje. Jeszcze oprócz tego mam wyraziste sny i nic więcej (mam pisk w leeym uchu ale nie wiem czy to od tego). Efekty zacząłem widzieć po 3 dniach bycia na 10 mg tzn lepszy nastrój, powolne puszczanie napięcia psychicznego i mięśniowego przez co dłużej śpię teraz xD. Jeszcze musi zredukować sporo lęku i pozostałe somatyzacje, czyli spore napięcie mięśniowe i uczucie tepego rozpierania w głowie (może to napięcie mięśniowe glowy).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bral ktos z was fluwoksamine i moze dac porownanie? Czy tak samo otępia i sennym sie jest?

Jakie mieliscie na początku skutki uboczne, czy mineły a ktore zostaly?

Cierpie na zaburzenia lękwe / nerwicowe, fobie spoleczna i depresyjne myśli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień Dobry,

Około rok temu została wykryta u mnie nerwica - miałem zaburzenia psychosomatyczne - nudności, zawroty głowy, na początku była tez gula w gardle.

Na początku został mi przepisana Pregabalina, potem dorzucony Escilatopram po miesięcu. Prega 2 x 75 + 15 Escilatopram. Ogólnie to pomogło. Z pregi wyszedłem po kilku miesiącach -zostałem przy dawce Escilatopramu 15 i było OK - nie odczułem różnicy. Teraz zredukowałem dawkę po roku z 15 na 10 Escilatopramu i po dwóch tygodniach odczuwam straszne zmęczenie i niemoc. Czy ktoś też tak miał przy redukcji dawki? Ogólnie to nie mam już dawno psychosomatycznych objawów. Wydaje mi się, że bardziej dokucza mi depreseja, i potrzebuje lepszy lek antydepresyjny. Wiem, że Esci jest też jakby przecidepresyjny ale chyba niekoniecznie jakoś bardzo. Co sądzicie? Co byście polecili? Czy ktoś miał podobnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

18 godzin temu, nerwicowiec1 napisał(a):

cześć wszystkim,

bierze ktoś 5 mg? mniejsze skutki uboczne niż na 10 mg??? czekam na opinie pozdro !!!

Mniejsze ale i również słabsze działanie leku ;) 5mg to dawka na podtrzymanie leczenia , nie sprawdzisz to się nie dowiesz 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 17.03.2025 o 09:34, winnobjorca napisał(a):

Dzień Dobry,

Około rok temu została wykryta u mnie nerwica - miałem zaburzenia psychosomatyczne - nudności, zawroty głowy, na początku była tez gula w gardle.

Na początku został mi przepisana Pregabalina, potem dorzucony Escilatopram po miesięcu. Prega 2 x 75 + 15 Escilatopram. Ogólnie to pomogło. Z pregi wyszedłem po kilku miesiącach -zostałem przy dawce Escilatopramu 15 i było OK - nie odczułem różnicy. Teraz zredukowałem dawkę po roku z 15 na 10 Escilatopramu i po dwóch tygodniach odczuwam straszne zmęczenie i niemoc. Czy ktoś też tak miał przy redukcji dawki? Ogólnie to nie mam już dawno psychosomatycznych objawów. Wydaje mi się, że bardziej dokucza mi depreseja, i potrzebuje lepszy lek antydepresyjny. Wiem, że Esci jest też jakby przecidepresyjny ale chyba niekoniecznie jakoś bardzo. Co sądzicie? Co byście polecili? Czy ktoś miał podobnie?

Ja mam podobnie bo od końca grudnia biorę escitil 10 mg i było ok a teraz od 2 tygodni tylko skutki uboczne odczuwam znowu czyli zmęczenie, drżenia, a nie zmieniłam dawkowania tylko inny generyk kupiłam niż dotychczas. Też biorę pregabaline i jeszcze ketrel na spanie dodatkowo ale jak kiedyś brałam Sertraline to chyba mniej senna byłam i więcej chęci miałam aby coś poczytać czy popracować i chyba nastrój też lepszy… uważam że ten Escitil tak trochę płasko działa, martwi mnie to,  że ciągle taką senność i niechęć do robienia czegokolwiek powoduje a myślałam że to przejdzie z czasem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20 godzin temu, Thaly napisał(a):

Ja mam podobnie bo od końca grudnia biorę escitil 10 mg i było ok a teraz od 2 tygodni tylko skutki uboczne odczuwam znowu czyli zmęczenie, drżenia, a nie zmieniłam dawkowania tylko inny generyk kupiłam niż dotychczas. Też biorę pregabaline i jeszcze ketrel na spanie dodatkowo ale jak kiedyś brałam Sertraline to chyba mniej senna byłam i więcej chęci miałam aby coś poczytać czy popracować i chyba nastrój też lepszy… uważam że ten Escitil tak trochę płasko działa, martwi mnie to,  że ciągle taką senność i niechęć do robienia czegokolwiek powoduje a myślałam że to przejdzie z czasem. 

esci to najbardziej selektywny ssri, czyli blokuje wyrzut dompaminy w korze przedczołowej, która włąsnie odpowiada za motywacje, chęć działania, zainteresowania.. często się skarżą pacjencji że po esci następuje utrata zainteresować wcześniejszych, brak energii i motywacji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemka leczę się na depresję lękową, lekarz miesiąc temu escitalopram 10mg, 60 mg mianseryny i nie podziałało jestem jeszcze bardziej taki jakiś nieobecny niż byłem jedynie apetyt i sen mi się poprawił napewno przez mianseryne dziś miałem druga wizytę i zwiększył mi na 15 escitalopramu i dodał 100 pregabaliny  dzielone na 2 dawki ale powiedziała że wizyta za 2 miesiące i to nie za długo? Co jak dalej nie będzie działać ? Dodam że rok temu też miałem przepisane 10 mg esci I 60 mg mianseryny I też nie działało 

Edytowane przez Tobix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 godzin temu, Tobix napisał(a):

Co jak dalej nie będzie działać ?

Pewnie zmieni leki.

Wizyta co 2 miesiące to tak normalnie bym powiedziała. Leki nie zadziałają w tydzień, minimum miesiąc im trzeba dać a często i więcej. A skoro coś się zmieniło na plus to znaczy, że lek coś tam działa. To nigdy nie jest tak, że od razu lek działa na wszystko. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi