Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

413 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      251
    • Nie
      122
    • Zaszkodził
      59

Rekomendowane odpowiedzi

Jutro ostatni dzień schodzenia z wenlafaksyny i od wtorku wchodzę na Mozarin. Miałam dostać Brintellix, ale psychiatra powiedziała, że spróbujemy z Escitalopramem. 

W dniu 16.06.2022 o 19:47, Marcelina 28 napisał:

czy też tak dziko tyjecie na esci z powietrza?

Jak pytałam to lekarka powiedziała, że nie powinnam tyć... 

Wspomniała, że na początku mogą wystąpić problemy z układem pokarmowym. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, Gormogon napisał:

Jutro ostatni dzień schodzenia z wenlafaksyny i od wtorku wchodzę na Mozarin. Miałam dostać Brintellix, ale psychiatra powiedziała, że spróbujemy z Escitalopramem. 

Jak pytałam to lekarka powiedziała, że nie powinnam tyć... 

Wspomniała, że na początku mogą wystąpić problemy z układem pokarmowym. 

Tak,ostatnio lekarz na kontroli powiedział ze przyczyna tycia jest mirtazapina. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 17.06.2022 o 17:02, Marcelina 28 napisał:

A bylo Ci ciężko przejsc z 10 na 15? Chodzi o to czy miałas jakies uboczne typu nasilenie lęku itp.

Może trochę nasiliły mi się lęki i byłam senna. Ale w zasadzie czułam się podobnie jak na 10tce. Teraz prawie nie mam lęków (3 tygodnie brania), ale też ostatnio sporo odpoczywałam. Zobaczmy jak przyjdzie nowy tydzień i stresy w pracy….

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Venencja napisał:

Może trochę nasiliły mi się lęki i byłam senna. Ale w zasadzie czułam się podobnie jak na 10tce. Teraz prawie nie mam lęków (3 tygodnie brania), ale też ostatnio sporo odpoczywałam. Zobaczmy jak przyjdzie nowy tydzień i stresy w pracy….

A zaczynalas od 12.5 mg i az do 15 mg czy odrazu zwiekszylas o pol tabletki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 godzin temu, Marcelina 28 napisał:

A zaczynalas od 12.5 mg i az do 15 mg czy odrazu zwiekszylas o pol tabletki?

Przeszłam stopniowo, najpierw 12,5 przez 5 dni, a potem 15. Już więcej nie zwiększam dawki. Będzie jak będzie. Muszę się teraz wziąć za psychoterapię i radzić sobie z pozostałościami nerwicy sama. Powiem szczerze, że liczyłam na więcej jeżeli chodzi o te leki. A może ja miałam taką silną nerwicę, nie wiem…w końcu wszystkie traumatyczne wydarzenia, które mnie spotkały już minęły i teraz jest ch…o, ale stabilnie 😂😂😂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

22 godziny temu, Marcelina 28 napisał:

Jaka dawke esci przyjmujesz? Udalo Ci sie z esci odstawic pregabaline? Podobno jest ciezka do odstawienia...

Cały czas jestem na 10mg esci. Jeśli miałbym kończyć leczenie to wolałbym najpierw odstawić esci, a potem prege. Wydaje mi się że pregabalina bardziej mi pomaga i działa jakby doraźnie.

Rozmawialiście tutaj o wadze przy esci, u mnie przez te 7 miesięcy waga nie zmieniła się nawet o kilogram ;) a w sumie chciałbym nawet trochę przytyć 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, Venencja napisał:

Przeszłam stopniowo, najpierw 12,5 przez 5 dni, a potem 15. Już więcej nie zwiększam dawki. Będzie jak będzie. Muszę się teraz wziąć za psychoterapię i radzić sobie z pozostałościami nerwicy sama. Powiem szczerze, że liczyłam na więcej jeżeli chodzi o te leki. A może ja miałam taką silną nerwicę, nie wiem…w końcu wszystkie traumatyczne wydarzenia, które mnie spotkały już minęły i teraz jest ch…o, ale stabilnie 😂😂😂

Ja na żadnych lekach nie czułam się w 100% zdrowa,a esci jest moim trzecim.

Ja narazie czuje sie bardzo dobrze,ale to wpływ pogody,lata...na jesien zawsze mam silne zjazdy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, Potejto napisał:

Cały czas jestem na 10mg esci. Jeśli miałbym kończyć leczenie to wolałbym najpierw odstawić esci, a potem prege. Wydaje mi się że pregabalina bardziej mi pomaga i działa jakby doraźnie.

Rozmawialiście tutaj o wadze przy esci, u mnie przez te 7 miesięcy waga nie zmieniła się nawet o kilogram ;) a w sumie chciałbym nawet trochę przytyć 

Jak chcesz przytyć to polecam mirtazapine😉 Ja przybralam przawie 15 kg,wlasnie bede ja odstawiać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

18 minut temu, czarnauria napisał:

@fearofthedark

Czy odczuwasz bezsenność przy zażywaniu Brintellixu?

Śpię raczej dobrze, ale myślę, że to zasługa Trittico. Choć od jakiegoś czasu już slabo działa. Mam na myśli to, że na początku brania trittico czułem zmęczenie i senność, wtedy mi się lepiej zasypiało. Teraz tego nie czuję. Ale w weekend jak mi się zdarzy na mieście wypić trochę alkoholu, to nie biorę trittico, i wtedy nie mogę wcale zasnąć.. Dokładnie nie wiem, czy to przez alkohol czy przez to, że nie wziąłem trittico. Ogólnie długo zasypiam, ale jak już to śpię dobrze. 

Brintellix biorę od stycznia w dawce 20mg na dobę. Myślę, że przyczynia się do tych problemów ze snem, a na pewno na początku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

25 minut temu, fearofthedark napisał:

Śpię raczej dobrze, ale myślę, że to zasługa Trittico. Choć od jakiegoś czasu już slabo działa. Mam na myśli to, że na początku brania trittico czułem zmęczenie i senność, wtedy mi się lepiej zasypiało. Teraz tego nie czuję. Ale w weekend jak mi się zdarzy na mieście wypić trochę alkoholu, to nie biorę trittico, i wtedy nie mogę wcale zasnąć.. Dokładnie nie wiem, czy to przez alkohol czy przez to, że nie wziąłem trittico. Ogólnie długo zasypiam, ale jak już to śpię dobrze. 

Brintellix biorę od stycznia w dawce 20mg na dobę. Myślę, że przyczynia się do tych problemów ze snem, a na pewno na początku

@fearofthedark

Dzięki :). Ja właśnie wczoraj zaczęłam przygodę z Brintellixem - od dawki 2.5mg ;) - i będę się przyglądać co z bez/sennością i czy trzeba będzie coś na nią brać dodatkowo. 

Czyli mam rozumieć, że alkohol źle na Ciebie nie wpływa przy braniu tego leku? (Oprócz tego dłuższego czasu do zaśnięcia).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

22 godziny temu, czarnauria napisał:

@fearofthedark

Dzięki :). Ja właśnie wczoraj zaczęłam przygodę z Brintellixem - od dawki 2.5mg ;) - i będę się przyglądać co z bez/sennością i czy trzeba będzie coś na nią brać dodatkowo. 

Czyli mam rozumieć, że alkohol źle na Ciebie nie wpływa przy braniu tego leku? (Oprócz tego dłuższego czasu do zaśnięcia).

Lekarz powiedzial, że mogę pić. Ja sam nie czuję jakichś negatywnych skutków po wypiciu. Jedynie problemy ze snem.

Lekarz sam Ci zalecił początkową dawkę 2.5mg? Ja przez pierwsze dni zaczynalem od 5mg, później 10, 15 i teraz 20.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, fearofthedark napisał:

Lekarz powiedzial, że mogę pić. Ja sam nie czuję jakichś negatywnych skutków po wypiciu. Jedynie problemy ze snem.

Lekarz sam Ci zalecił początkową dawkę 2.5mg? Ja przez pierwsze dni zaczynalem od 5mg, później 10, 15 i teraz 20.

Nie, lekarz ustalił dawke początkową na 5mg przez tydzień a potem mam brać 10mg. Ja jednak chcialam delikatnie wejśc w ten lek i zobaczyc jak będę reagować. Zauważam, że ok 19:00 chce mi się strasznie spaca a reszta objawów jest łagodna (bół glowy, nudności).

Czyli lampke wina mozna sie napić ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, czarnauria napisał:

Nie, lekarz ustalił dawke początkową na 5mg przez tydzień a potem mam brać 10mg. Ja jednak chcialam delikatnie wejśc w ten lek i zobaczyc jak będę reagować. Zauważam, że ok 19:00 chce mi się strasznie spać a reszta objawów jest łagodna (bół glowy, nudności).

Czyli lampke wina mozna sie napić ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mmoże ktoś ma jakieś doświadczenie?

Czy mianseryna  w większych dawkach, np. ponad 30 mg nasila objawy uboczne leku  np. SSRI na początku jego brania ? Bo co tu dużo mówić początki terapii ssri są zawsze trudne , więc po co je nasilać miansą? Brałam sam lerivon w dawce 60 mg I nie mogłam dołączyć do tego esci nawet 5 mg bo  po wzięciu dawki leriwonu miałam atak paniki, czego wcześniej bez esci nie miałam. Coś jest nie tak , przynajmniej u mnie. Chyba że jak esci się wkręci to większa dawka miansy nie ma znaczenia, sama nie wiem

Edytowane 19 godzin temu przez Kerstina

Edytowane przez Kerstina

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hejo!

Ja lecę już miesiąc na 15mg. Zostanę już przy tej dawce, resztę objawów postaram się pozbyć sama i z pomocą psychoterapii. I mam pytanie do Was (może uznacie, że jest głupie trudno). Czy jak macie silniejszy stres to potem trzyma Was zjazd adrenalinowy pół dnia? Ostatnio np po zakończeniu roku szkolnego dzieci leżałam zmęczona przez jakieś 4-5 godzin. Zastanawiam się teraz czy to normalne, czy każdy tak ma czy to nadal nerwica…oprócz tego jak mam zwykle dni to czuję się całkiem ok. 

Dajcie znać jak tam się czujecie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

21 godzin temu, Venencja napisał:

Hejo!

Ja lecę już miesiąc na 15mg. Zostanę już przy tej dawce, resztę objawów postaram się pozbyć sama i z pomocą psychoterapii. I mam pytanie do Was (może uznacie, że jest głupie trudno). Czy jak macie silniejszy stres to potem trzyma Was zjazd adrenalinowy pół dnia? Ostatnio np po zakończeniu roku szkolnego dzieci leżałam zmęczona przez jakieś 4-5 godzin. Zastanawiam się teraz czy to normalne, czy każdy tak ma czy to nadal nerwica…oprócz tego jak mam zwykle dni to czuję się całkiem ok. 

Hej, też tak mam że po stresującym wydarzeniu przez resztę dnia jestem wypompowany, najchętniej bym leżał do końca dnia :D na szczęście coraz mniej rzeczy mnie tak bardzo stresuje

Od dłuższego czasu czuje się całkiem stabilnie, humor też lepszy niż kilka miesięcy temu, dzięki że pytasz 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 26.06.2022 o 11:53, Venencja napisał:

Hejo!

Hej. Tak,każdy stres muszę  "odchorować",odleżeć. Jestem bardzo podatna na stres,czasami napięcie wychodzi po kilku godzinach,czasami po kilku dniach.

Czuje sie calkiem dobrze,jednak lekarz kazał zwiekszac dawkę do 15 mg bo muszę odstawic mirtazapine bo przytyłam 15 kg i juz mam stres ogromny jak to bedzie przy odstawieniu,czy samo esci wystarczy.

Edytowane przez Marcelina 28

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bałam się zejścia z wenlafaksyny i wejścia na Mozarin, ale nie było źle. Nawet wydawało mi się, że przez te półtora tyg. mam więcej energii. 

Od wczoraj czuję pogorszenie. Przespałam pół weekendu, nie mam na nic siły, wszystko robię z wielkim wysiłkiem, nic mi się nie chce. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja od miesiąca biorę esci, tydzień 5mg i dalej 10 i od miesiąca jestem ciągle zmęczony,co wezmę 10 mg to zaraz mi się chce spać chodzę przymulony nic mi się nie chce i tak bity miesiąc..nie wiem czy jest sens to ciągnąć 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14 godzin temu, Oncki napisał:

Ja od miesiąca biorę esci, tydzień 5mg i dalej 10 i od miesiąca jestem ciągle zmęczony,co wezmę 10 mg to zaraz mi się chce spać chodzę przymulony nic mi się nie chce i tak bity miesiąc..nie wiem czy jest sens to ciągnąć 

Ja też często śpię po Esci. Łapie mnie taka senność w ciągu dnia, że nie jestem w stanie jej przezwyciężyć. W ogóle ja mam przy nerwicy zaburzenia snu w kierunku senności, nie mogę się rano dobudzić itd

W dniu 27.06.2022 o 13:49, Marcelina 28 napisał:

Hej. Tak,każdy stres muszę  "odchorować",odleżeć. Jestem bardzo podatna na stres,czasami napięcie wychodzi po kilku godzinach,czasami po kilku dniach.

Czuje sie calkiem dobrze,jednak lekarz kazał zwiekszac dawkę do 15 mg bo muszę odstawic mirtazapine bo przytyłam 15 kg i juz mam stres ogromny jak to bedzie przy odstawieniu,czy samo esci wystarczy.

Mi teraz wyszło mega napięcie. Drugi dzień jestem nieżywa. Generalnie, niedługo mnie szlag trafi. Ciagle jakieś problemy, teraz mamy remont kolejny już, bo nam ściany przeciekają przez balkon. Robotnicy mi siedzą od tygodnia na balkonie…fajne lato, fajne wakacje. Ja nie wiem czy w tył stuleciu wyjdę z tej nerwicy, bo ciagle jakieś stresy..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

36 minut temu, Venencja napisał:

Ja też często śpię po Esci. Łapie mnie taka senność w ciągu dnia, że nie jestem w stanie jej przezwyciężyć. W ogóle ja mam przy nerwicy zaburzenia snu w kierunku senności, nie mogę się rano dobudzić itd

Mi teraz wyszło mega napięcie. Drugi dzień jestem nieżywa. Generalnie, niedługo mnie szlag trafi. Ciagle jakieś problemy, teraz mamy remont kolejny już, bo nam ściany przeciekają przez balkon. Robotnicy mi siedzą od tygodnia na balkonie…fajne lato, fajne wakacje. Ja nie wiem czy w tył stuleciu wyjdę z tej nerwicy, bo ciagle jakieś stresy..

Stresy będą zawsze... nie ma co się łudzić. Takie życie.

Jeśli zaś chodzi o senność to u mnie też masakra, drugi miesiąc na 10 mg. Lęki prawie całkowicie zniknęły, ale motywacji zero plus senność, problemy ze wstawaniem rano... Czy ktoś dorzucał coś aktywizującego? A może lepiej zmienić na lek NDRI albo SNRI?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, gonzek napisał:

Stresy będą zawsze... nie ma co się łudzić. Takie życie.

Jeśli zaś chodzi o senność to u mnie też masakra, drugi miesiąc na 10 mg. Lęki prawie całkowicie zniknęły, ale motywacji zero plus senność, problemy ze wstawaniem rano... Czy ktoś dorzucał coś aktywizującego? A może lepiej zmienić na lek NDRI albo SNRI?

Na mnie pregabalina działa aktywizująco. Senność po esci mi już dawno minęła 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi