Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

413 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      251
    • Nie
      122
    • Zaszkodził
      59

Rekomendowane odpowiedzi

21 godzin temu, MarekWawka01 napisał:

tak jeszcze spytam... czy biorąc escitalopram i kwetiapinę jednocześnie nie masz problemów ze spaniem, nie masz koszmarów sennych???

Koszmary może nie ale sny bardzo realistyczne z powtarzającym się motywem 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brałam escitalopram przez 5 lat i szczerze mogę przyznać, że mi pomógł. Pomógł na depresję i nerwicę. Niestety musiałam lek odstawić, bo zaczął powodować u mnie spadki ciśnienia z lekkimi omdleniami. Ogólnie bardzo długo się rozkręcał, miałam wrażenie, że nic nie działa. Chyba dopiero po roku zaczęłam czuć wyraźniejsze zmiany. Bardziej znośnie znosiłam sytuacje stresowe. Po długim czasie brania nawet zaczęło mi się cokolwiek chcieć robić. Niestety na najbardziej upierdliwy somat mi nie pomógł, zawroty głowy i problem utrzymania równowagi. Szkoda, że musiałam odstawić. Po roku depresja i nerwica wróciły. Ale nie jest tragicznie, czyli coś tam esci poprzestawiał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 godzin temu, tomek0700 napisał:

Chodzi mi o działanie przeciwlękowe. Idealnie działa na mnie paroksetyna ale bardzo dużo ubokow przy dłuższym stosowaniu. Citalopram niestety nie działa na mnie przeciwlękowo

Jakie masz uboki po paro ? Ja próbowałem brać esci powodował żywe sny i bezsenność . Jest o wiele słabszy od esci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma ktoś doświadczenie w powracaniu do wcześniej skutecznego leku przy nieprzerwanym leczeniu SSRI/SNRI ?  Mam tu na myśli sytuacje: escitalopram 10 mg (kilka lat) przejście na np. Wenlafaksyne 300 mg (kilka lat) następnie odstawienie i powrót do escitalopramu 10 mg ? Chodzi o leczenie głębokiej depresji i jestem ciekaw czy komuś esci zaskoczył 2 raz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema

Takie pytanko z mojej strony... Biorę 15 mg mozarinu od 2mc wcześniej miesiąc 10mg i lekarz kazał dalej brać ale już 5 mg... Czyli brałem 5 - 10 -15 i teraz znowu 5... Moje pytanie, czy taki skok z 15 na 5 nie wywoła jakiś uboków ? Czy może lepiej najpierw na 10 a potem na 5 finalnie... Z tego co zrozumiąłem lekarza te 5 miało zostać na jakieś 2-3 mc jako podtrzymanie... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam jeszcze pytanie ....jak wiadomo przy escitalopramie bezpiecznym lekiem przeciw bolowym jest wyłącznie paracetamol...jak.do tego podchodźcie? Ja czasem wzięłabym coś innego ale boje. Druga sprawa to szczepienie przeciwko Covid przy zażywaniu leków SRRI...☹️

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

32 minuty temu, Iwona525 napisał:

mam jeszcze pytanie ....jak wiadomo przy escitalopramie bezpiecznym lekiem przeciw bolowym jest wyłącznie paracetamol...jak.do tego podchodźcie? Ja czasem wzięłabym coś innego ale boje. Druga sprawa to szczepienie przeciwko Covid przy zażywaniu leków SRRI...☹️

Brałam parokrotnie lek inny niż paracetamol (ibuprofen) - paracetamol srednio na mnie działa i czasem byłam zmuszona żeby wziąć już coś innego bo nie mogłam wytrzymać i generalnie nic mi się nie działo... wiadomo lepiej unikać takich sytuacji ale czasem się nie da 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć. Dostałam od psychiatry zamiane leku z agomelatyny 25mg na eliceę 10mg z bardzo powolnym wchodzeniu na dawke.  Mam zaburzenia lękowe głownie pod postacia bolów i hipochondrii ogolnie strachu ze umrę nagle😕 Czy ktos kto stosowal ten lek z powodzeniem lub nie moze mi napisac cos wiecej na jego temat. Jak wchodzi,jak sie schodzi i czy pomaga na nerwice i po jakim czasie. Troche sie go obawiam. Z gory dziękuję. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie,

Ktoś odstawiał antydepresanty po roku przyjmowania? Konkretnie chodzi mi o escitalopram (Elicea), przyjmowana w dawce 10mg raz dziennie. Brałem +/- rok ze względu na potworną bezsenność. Lekarz stwierdził, że bezsenność to objaw depresji, więc należy leczyć depresję. Ostatnimi czasy czułem się już wspaniale. Zasypiałem bez leków. Samopoczucie w ciągu dnia świetne. Po rozmowie z lekarzem, ten stwierdził, że po mału mogę odstawiać. I tak też zrobiłem. Zredukowałem Elicee do 5mg dziennie...Brałem tak może miesiąc, a nawet dwa. W ciągu tego czasu, samopoczucie świetne i stabilne. Obecnie nie biorę już trzeci, czwarty dzień wcale. Zauważyłem problemy z zasypianiem. Bardzo trudno mi usnąć. Jestem też trochę mrukliwy, mniej się cieszę. Poza tym reszta w porządku. Czy tak ma być? Czy to efekt przyzwyczajenia psychicznego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odstawiam już miesiąc, na spokojnie, bez pośpiechu. Pierwsza próba odstawienia skończyła się dziwnymi problemami gastrycznymi - wzdęty brzuch przez kilka dni - czytałem, że takie mogą wystąpić skutki uboczne. Po przyjęciu tabletki następnego dnia już się unormowało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

Psychiatra mi zdiagnozowała łagodną depresje i nerwicę. Przepisała mi escitalopram, najpierw w dawce 2.5 (ćwierć tabletki 10 mg), następnie 5 i 7.5. Trochę ostrożnie ale widocznie doktor uznała, że się nie ma co śpieszyć. Teraz jestem po trzech tygodniach i wchodzę na dawkę na 10 mg. Efektów na razie brak (z wyjątkiem utraty libido), ale mam nadzieję, że się rozkręci. 

1. Myślicie, że esci mi pomoże w "lęku przed działaniem" (lęku przed podejmowaniem nowych wyzwań)

2. Czy esci pomaga na stres czy ma raczej działanie neutralne co do stresu?

3. Jak poprawić libido? Brać środki na potencje z apteki i/lub testosteron (testosteron mam w dolnych granicach normy) czy poprosić o coś na receptę?

Dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak poprawic libido ...  mozesz uslyszec rozne opinie. jak dodanie Buspironu, Trittico, Mirty lub agonistow dopaminy (Piribedil) ale raczej nic nie pomaga w znacznym stopniu. Jedyne co to Sidenafil na erekcje , zen szen i jakis suplementy moga pomoc. Ale libido bedzie niskie to raczej sie nie zmieni. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14 godzin temu, duero napisał:

Hej,

Psychiatra mi zdiagnozowała łagodną depresje i nerwicę. Przepisała mi escitalopram, najpierw w dawce 2.5 (ćwierć tabletki 10 mg), następnie 5 i 7.5. Trochę ostrożnie ale widocznie doktor uznała, że się nie ma co śpieszyć. Teraz jestem po trzech tygodniach i wchodzę na dawkę na 10 mg. Efektów na razie brak (z wyjątkiem utraty libido), ale mam nadzieję, że się rozkręci. 

1. Myślicie, że esci mi pomoże w "lęku przed działaniem" (lęku przed podejmowaniem nowych wyzwań)

2. Czy esci pomaga na stres czy ma raczej działanie neutralne co do stresu?

3. Jak poprawić libido? Brać środki na potencje z apteki i/lub testosteron (testosteron mam w dolnych granicach normy) czy poprosić o coś na receptę?

Dzięki za pomoc.

Biore dwa lata esci i rok temu zaczęły lekko boleć mnie cycki , zrobiłem wszystkie badania i okazało się że mam niski testosteron, 2,2 -2, 7 . Lekarz mówi że to raczej nie wina esci i nic nie może zrobić bo wszystkie wyniki badań są w normie. Chyba będę musiał zgłosić się do innego lekarza bo temu jakoś nie wierzę. Esci pomaga na lęk ale w niedużym stopniu , bardziej na depresję. Mi pomaga bo przez dwa lata byłem w dużym dole a teraz pracuje i w miarę normalnie funkcjonuje. Lekarz namawia żeby może już pomału zacząć odstawiać esci a ja nie ma zamiaru przerywać leczenia. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, drkwaw napisał:

Biore dwa lata esci i rok temu zaczęły lekko boleć mnie cycki , zrobiłem wszystkie badania i okazało się że mam niski testosteron, 2,2 -2, 7 . Lekarz mówi że to raczej nie wina esci i nic nie może zrobić bo wszystkie wyniki badań są w normie. Chyba będę musiał zgłosić się do innego lekarza bo temu jakoś nie wierzę. Esci pomaga na lęk ale w niedużym stopniu , bardziej na depresję. Mi pomaga bo przez dwa lata byłem w dużym dole a teraz pracuje i w miarę normalnie funkcjonuje. Lekarz namawia żeby może już pomału zacząć odstawiać esci a ja nie ma zamiaru przerywać leczenia. 

Jak bierzesz tylko escitalopram to może to być jego wina, bo psychotropy działają przecież mniej lub bardziej na różne hormony. Z SSRI lepsze pod tym względem mogą być fluwoksamina albo sertralina, bo one leciutko podnoszą dopaminę, przez co jest mniejsze ryzyko zaburzeń hormonalnych. Może ewentualnie zamiana albo i odstawka skoro się już lepiej czujesz... uzgadniaj z lekarzem 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 29.05.2021 o 18:36, PiotrekLondon napisał:

Jak poprawic libido ...  mozesz uslyszec rozne opinie. jak dodanie Buspironu, Trittico, Mirty lub agonistow dopaminy (Piribedil) ale raczej nic nie pomaga w znacznym stopniu. Jedyne co to Sidenafil na erekcje , zen szen i jakis suplementy moga pomoc. Ale libido bedzie niskie to raczej sie nie zmieni. 

Dzieki Piotrek, zapiszę te leki i pogadam z lekarzem. Z erekcją jest (jeszcze) nieźle, tylko że ciężko mnie podniecić a obawiam się, że może być jeszcze gorzej. 

13 godzin temu, drkwaw napisał:

Dzięki Marek, warto więc kontrolować testosteron. Chociaż ja bym wolał jak najszybciej odstawić esci jak się głowa unormuje. A na lęki to może będę musiał spróbować z psychoterapią ale koszta wtedy są już niewspółmiernie większe 😕

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi