Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

413 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      251
    • Nie
      122
    • Zaszkodził
      59

Rekomendowane odpowiedzi

To zależy jak na kogo SSRI działa. Teoretycznie escitalopram nie ma działania na noradrenalinę więc nie powinien pobudzać. Na niektórych "czysta" serotonina działa zamulająco, a np na mnie wszystkie SSRI działają pobudzająco.

BTW

U mnie lęki się uspokoiły i jest okey. Ale i tak będę zwiększał dawkę do 15 mg tak jak sugerowała lekarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grabarzu

Czemu w praktyce SSRI zamulają większość osób z tego forum zamiast pobudzać ?

Czemu to przeczy teorii ?

Wiecie SSRI to stosuje się też w chorobach np. reumatologicznych w uśmierzaniu bólu. Po prostu serotonina uśmierza ból, rozluznia mięśnie itp. więc ciężko by było aby takie działanie pobudzało.

Nie wiem jestem laikiem ale ja tak to widzę, trochę lekarzy odwiedziłem i faktycznie każdy mówi, że SSRI też są na bóle różne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu serotonina uśmierza ból

-jeśli masz na myśli ból istnienia to jeszcze mógłbym sie z Twoją tezą zgodzić , ale na inne bóle fizyczne to są zdecydowanie lepsze leki niż SSRA-je .

faktycznie każdy mówi, że SSRI też są na bóle różne.

ja jakoś nigdy nie słyszałem ,żeby którykolwiek lekarz mówił o leczeniu bólów różnych lekami z grupy SSRI .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie generalnie mocno zastanawia termin "antydepresanty" nadużywany w przypadku SSRI.

Depresja fundamentalnie objawia sie stałym zmęczeniem, brakiem napędu, poczuciem beznadziejności, bezsennościa/nadmierna sennością, anhedonią i oczywiście lękiem, napięciem oraz napadami paniki.

Głównym działaniem "antydepresantów" z grupy SSRI jest wyjebka. No i oczywiście zmniejszenie lęku, co akurat jest pozytywnym skutkiem, chociaż to zjawisko równiez polega na wyjebce głownie.

Leki z tej grupy powinny się nazywać "wyjebanty" ( "mam wyjeebane na to, na tamto, na sramto i owanto )

Ale czy doprowadzenie do stanu permanentnej wyjebki, pogłebienie anhedonii czy kastracja seksualna ( budyń w majtkach ) to działanie antydepresyjne? Nie wydaje mi sie.

Antydepresyjnośc kojarzy mi sie ze wzrostem energii, chęcia do zycia, do kontaktów z innymi ludźmi, możnościa odczuwania szczęscia czy przyjemności.

Nie potrafie zrozumieć, co zombifikacja, jako efekt działania tych lekow ma wspólnego z "antydepresyjnością"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luxor, po Sertralinie byłem w anhedonii oraz mocno zamulony i lekarka powiedziała mi, że Escitalopram powinien zadziałać od niej bardziej pobudzająco. Powiedziała mi, że działanie powinienem odczuć po ok. 10 dniach, a pobudzenie nawet i jeszcze wcześniej. Pytanie - co znaczy wcześniej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trudno powiedzieć co lekarka miała na myśli, bo każdy lek na każdego działa inaczej. Jednak jeśli chodzi o profil leku to właśnie sertralina powinna być bardziej pobudzająca niż escitalopram. Sertralina oprócz wpływu na serotoninę, blokuje też transporter NET i transporter DAT, czego pozbawiony jest escitalopram, który jest lekiem "czysto" serotoninowym. Więc sertralina zwiększając poziom noradrenaliny i dopaminy powinna być bardziej aktywizująca, przynajmniej w większych dawkach. Ale to loteria...

Ja brałem oba leki , sertralinę brałem bardzo długo i setralina mnie dużo mocniej pobudzała niż teraz escitalopram, ale dla mnie to efekt niepożądany.

Na anhedonię możesz zasugerować lekarzowi, aby dołożyć mianserynę lub bupropion.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luxor, Sertraline brałem od marca do przedwczoraj, a mimo wszystko trzęsłem się z lęku (którego jako tako emocjonalnie nie odczuwałem), objawy psychosomatyczne przypominały późną boreliozę, byłem niemrawy, spowolniony, chodziłem jak trup, sen był porozwalany po całej dobie i byłem zdołowanym emocjonalnym zombie. Na początku mi zaleciła 50mg, potem 100mg, a na końcu znowu 50mg. Żadna z tych dawek nie działała tak jak powinna. Dlatego zmieniła mi lek na 10mg Escitalopramu. Powiedziała, że jak nie zadziała, to już sama nie wie co mi może przepisać. Mam nadzieję, że za tydzień odczuję działanie tego leku, bo w innym wypadku czuję się stracony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grabarzu

Czemu w praktyce SSRI zamulają większość osób z tego forum zamiast pobudzać ?

Czemu to przeczy teorii ?

Na jakiej podstawie wysuwasz takie wnioski?

Czy posiadasz wiarygodną statystykę ilości forumowiczów, którzy biorą SSRI oraz ilość forumowiczów, których one "zmulają", a których pobudzają?

Dlaczego najczęściej na temat SSRI (i w ogóle leków) wypowiadają się osoby, którym te leki nie pomogły?

Dlaczego rzadko wypowiadają się osoby, którym te leki pomogły/nie zaszkodziły?

Dlaczego SSRI nie "zmulają" również mnie (poza fluwoksaminą > 75 mg)?

Wiecie SSRI to stosuje się też w chorobach np. reumatologicznych w uśmierzaniu bólu. Po prostu serotonina uśmierza ból, rozluznia mięśnie itp. więc ciężko by było aby takie działanie pobudzało.

Nie wiem jestem laikiem ale ja tak to widzę, trochę lekarzy odwiedziłem i faktycznie każdy mówi, że SSRI też są na bóle różne.

SSRI w ogóle nie mają takiego zastosowania, a serotonina wcale nie uśmierza bólu i nie rozluźnia mięśni (w kontekście SSRI).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czuję dzisiaj jakieś dziwne wewnętrzne pobudzenie połączone z tradycyjnym spowolnieniem ruchowym. Dodatkowo w mojej głowie pojawiają się znowu "pewne niefajne" myśli. Do tego lekkie przyspieszenie myślenia z zachowaną jego "ułomnością". Rozumiem, że po dwóch dniach to nie może być z powodu tego leku, ani rzucania poprzedniego, ale raczej z powodu mojego ogólnego psychicznego z****nia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawia mnie połączenie escitalopramu ( którego nigdy nie brałem ) z wenlafaksyną lub klomipraminą , zaproponuje to połączenie na następnej wizycie lekarzowi . Z tego co udało mi się znaleźć escitalopram nie wchodzi z nimi w interakcje, Grabarzu miałbyś może informacje ze twoich źródeł mianowicie łączenia klomipraminy z escitalopramem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak z innej beczki, jak panowie (i panie) radzicie sobie, ten tego... z seksem? Jest jakakolwiek szansa, żeby na escitalopramie tą sprawę poprawić? Mianseryna 15 mg u mnie nie niweluje dysfunkcji seksualnych. Próbował ktoś bupropion dołożyć do ssri w tym celu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

urealniam...

Są jednostki u których jest OK, ale piśmiennictwo oraz MOJE doświadczenia mówią co innego.

Po dwóch tygodniach stosowania qtas przypominał budyń, po trzech okazało się, że to lek nie dla mnie. Ale ja mam CHAD...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo SSRI albo dupaka

I to na zasadzie białe albo czarne

... niestety

urealniam...

Są jednostki u których jest OK, ale piśmiennictwo oraz MOJE doświadczenia mówią co innego.

Bzdura (czyli bro science :twisted: ), to, że jest tak u ciebie nie znaczy, że będzie tak u każdego, poza tym piśmiennictwo wcale tak nie mówi (patrz link poniżej). W moim przypadku na połączeniu 37.5 mg wenlafaksyny, 22.5 mg i 150 mg pregabaliny libido obniżone o jakieś 35-40 % w porównaniu do czasów, kiedy byłem "zdrowy". Dodam, że zarówno wenlafaksyna jak i pregabalina obniżają mi libido. Mirtazapina jest neutralna, jednocześnie zmniejsza obniżanie libido przez wenlafaksynę.

A tak z innej beczki, jak panowie (i panie) radzicie sobie, ten tego... z seksem? Jest jakakolwiek szansa, żeby na escitalopramie tą sprawę poprawić? Mianseryna 15 mg u mnie nie niweluje dysfunkcji seksualnych. Próbował ktoś bupropion dołożyć do ssri w tym celu?

Jeśli mianseryna nie daje rady zmniejszyć kastracji po escytalopramie, to nie jest dobry znak. Pozostaje spróbować bupropionu, agonistów dopaminy (pyrybedil, pramipeksol, ewentualnie kabergolina). O innych interwencjach dot. leczenia kastracji po SSRI przeczytasz w moim poście z poniższego linku:

https://www.nerwica.com/post2269122.html#p2269122

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo SSRI albo dupaka

I to na zasadzie białe albo czarne

... niestety

urealniam...

Bzdura (czyli bro science :twisted: ), to, że jest tak u ciebie nie znaczy, że będzie tak u każdego, p

... tak więc prawdę piszą ci, którzy twierdzą że jesteś teoretyzującym debilem....

Qrwa- debilu, co napisałem?

Potrafisz czytać ze zrozumieniem, czy tylko starasz się zaistnieć?

ale piśmiennictwo oraz MOJE doświadczenia mówią co innego.

Czego, qrwa nie zrozumiałeś?

Mają, jak się okazuje rację wszyscy ci, którzy ci cisną...

Teoretyk, który w duupie byl i gówno widział.

Tylko, że oni nie chcą/maja obawy tak jak ja , klarownie sprawę wytłuszczyć....

Tak więc powtarzam - w dupiee byłes i gówno widziałes...

Dotychczas, czasami z ciekawością czytałem twoje posty i z niesmakiem czytałem riposty przeciwników.

Ale w swym obłędzie znów sie myliłem - jesteś teoretyzującym dupkiem

Idź lepiej na swoja strone pisać dupiny dla podobnych tobie pseudointelektualistów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po ssri/snri seks leży i nie ma co ukrywać. Powinni te leki podawać przestępcom seksualnym, bo po tych lekach penisa można wyrzucić na śmietnik.

Zero odczuwania przyjemności, penis jest jak z gumy, osiągnąć orgazm graniczy z cudem. A dodawanie innych leków w celu zniwelowania tego stanu mija się praktycznie z celem, bo poprawa jest niezauważalna.

To praktyka, a nie teoria.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu serotonina uśmierza ból

-jeśli masz na myśli ból istnienia to jeszcze mógłbym sie z Twoją tezą zgodzić , ale na inne bóle fizyczne to są zdecydowanie lepsze leki niż SSRA-je .

faktycznie każdy mówi, że SSRI też są na bóle różne.

ja jakoś nigdy nie słyszałem ,żeby którykolwiek lekarz mówił o leczeniu bólów różnych lekami z grupy SSRI .

No widocznie zle słyszałem od lekarza ;) Ale kiedyś neurolog też mi powiedział i to był dr n med. z dużego warszawskiego ośrodka że daje się na różne bóle neuropatie itp. to samo ostatnio mi powiedział reumatolog - no ale ok :) ja tam mówię, nie znam się ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po ssri/snri seks leży i nie ma co ukrywać. Powinni te leki podawać przestępcom seksualnym, bo po tych lekach penisa można wyrzucić na śmietnik.

Zero odczuwania przyjemności, penis jest jak z gumy, osiągnąć orgazm graniczy z cudem. A dodawanie innych leków w celu zniwelowania tego stanu mija się praktycznie z celem, bo poprawa jest niezauważalna.

A ja nadal uważam inaczej, patrz post wyżej.

To praktyka, a nie teoria.

Co wy wszyscy macie z tą teorią? Myślicie, że te dane które przytaczam wymyślają ludzie w biurach, na kartkach papieru? :tel:

Przecież to wszystko są dane doświadczalne, sam z resztą opisałem to na przykładzie siebie (co oczywiście nie jest reprezentatywne), ale podałem również link do posta, gdzie są źródła z danych doświadczalnych (czyli praktyki!)

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi