Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

413 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      251
    • Nie
      122
    • Zaszkodził
      59

Rekomendowane odpowiedzi

Ty jesteś w innej sytuacji - na Ciebie inne sraje działały.. :-P

Kiedyś będąc u lekarza, powiedziałam jej, że bardzo boję się, że leki na mnie nie zadziałają. Na co ona odpowiedziała "nie martw się, ja mam dużo tego towaru, na pewno coś pomoże" :mrgreen: Napisz może, co przyjmowałeś, jak długo i w jakich dawkach. Może da się wyłapać w tym jakieś błędy, bo skoro innym pomagają, to czemu tobie ma nie pomóc :bezradny:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie długo p5 do 8 miesięcy.

8 miesięcy to wcale nie tak długo. Zotrall brałam 4 lata, fevarin 2, escitil 3, a tylko paro rok, bo chciałam se udowodnić, że bez leków można żyć :roll:

No ale jeśli tobie żadne leki nie pomagały i nie czułeś żadnej poprawy, to wcale ci się nie dziwie, że po kilku miesiącach postanowiłeś dać sobie spokój. Trzymam kciuki za esci, może w końcu trafisz na swój lek :great:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej. Po kolejnym tygodniu brania Escitilu jest poprawa nastroju ale przez jakiś czas po wzięciu tabletki nadal utrzymuje się niepokój. Nie biorę tabletki na dwa razy tylko jedną całą bo uboczne nadal były tylko bardziej rozciągnięte w czasie. Aha mdłości minęły ale pojawił się ból głowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie uboki po leku już minęły, ale wciąż są chwilę kiedy mam ataki. Zwłaszcza w południe, albo kiedy mam wyjść do ludzi :roll: Byłam wczoraj u lekarki i kazała zwiększyć dawkę do 15 mg. Nie jestem z tego powodu szczęśliwa bo pewnie znowu dostanę uboków, ale muszę spróbować. Mogłabym czekać dalej aż 10 mg się rozkręci, ale to trochę męczące - ta agorafobia zwłaszcza :bezradny:

Platyneczka86 mnie też czasami boli głowa, ale teraz to może być też wina pogody, którą mamy :shock:

-- 29 paź 2017, 16:04 --

Kochani a jak w ogóle czujecie się przy obecnej pogodzie? Ja jestem straszną meteoropatką :roll: Wczoraj jeszcze było względnie, jeden atak i po bólu. Ale dzisiaj to myślałam, że zejdę :uklon: Trzymało mnie chyba 2 godziny :zonk: Silny niepokój, lęk i zawroty głowy. Esci bardzo obniża ciśnienie, a przy tej pogodzie spada ono jeszcze bardziej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie uboki po leku już minęły, ale wciąż są chwilę kiedy mam ataki. Zwłaszcza w południe, albo kiedy mam wyjść do ludzi :roll: Byłam wczoraj u lekarki i kazała zwiększyć dawkę do 15 mg. Nie jestem z tego powodu szczęśliwa bo pewnie znowu dostanę uboków, ale muszę spróbować. Mogłabym czekać dalej aż 10 mg się rozkręci, ale to trochę męczące - ta agorafobia zwłaszcza :bezradny:

Platyneczka86 mnie też czasami boli głowa, ale teraz to może być też wina pogody, którą mamy :shock:

Kochani a jak w ogóle czujecie się przy obecnej pogodzie? Ja jestem straszną meteoropatką :roll: Wczoraj jeszcze było względnie, jeden atak i po bólu. Ale dzisiaj to myślałam, że zejdę :uklon: Trzymało mnie chyba 2 godziny :zonk: Silny niepokój, lęk i zawroty głowy. Esci bardzo obniża ciśnienie, a przy tej pogodzie spada ono jeszcze bardziej.

ozesek Dziś przy tej pogodzie musiałam się xanaxem bo czułam silny niepokój.

-- 30 paź 2017, 21:28 --

Dziś przy tej pogodzie musiałam się xanaxem bo czułam silny niepokój.

-- 30 paź 2017, 21:29 --

U mnie uboki po leku już minęły' date=' ale wciąż są chwilę kiedy mam ataki. Zwłaszcza w południe, albo kiedy mam wyjść do ludzi :roll: Byłam wczoraj u lekarki i kazała zwiększyć dawkę do 15 mg. Nie jestem z tego powodu szczęśliwa bo pewnie znowu dostanę uboków, ale muszę spróbować. Mogłabym czekać dalej aż 10 mg się rozkręci, ale to trochę męczące - ta agorafobia zwłaszcza :bezradny:

[b']Platyneczka86[/b] mnie też czasami boli głowa, ale teraz to może być też wina pogody, którą mamy :shock:

ozesek Dziś przy tej pogodzie musiałam się xanaxem bo czułam silny niepokój.

-- 30 paź 2017, 21:28 --

Dziś przy tej pogodzie musiałam się xanaxem bo czułam silny niepokój.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hejka.

Ja nadal na 10 mg. Czuję się nieźle robię juz wszystko co przed chorobą. W dużych sklepach ok, w tłumie też spoko. Prowadzę samochód nie mam głupich myśli i natrectw o chorobach. W końcu żyję jak człowiek bez lęków.

Mam nadzieję że juz tak zostanie.

Pozdrawiam Was.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hejka.

Ja nadal na 10 mg. Czuję się nieźle robię juz wszystko co przed chorobą. W dużych sklepach ok, w tłumie też spoko. Prowadzę samochód nie mam głupich myśli i natrectw o chorobach. W końcu żyję jak człowiek bez lęków.

Pozdrawiam Was.

Hej. Ile bierzesz juz escitil?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hejka.

Pozdrawiam Was.

Hej. Ile bierzesz juz escitil?

Biorę od połowy sierpnia. Super jest to że pomogło na fobię społeczną w końcu czerpię radość ze spotkań z ludźmi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Agnieszka79 a kiedy poczułaś pełną poprawę, po jakim czasie przyjmowania leku?

-- 01 lis 2017, 19:03 --

Słuchajcie w jakiej dawce w ogóle można przyjmować Depralin? I jaka dawka działała na was najlepiej? Ja od jutra zaczynam tą 15 mg.

Poprawę poczułam po 6 tygodniach. Ale przez jeszcze kilka tygodni wszystko się normowało. Teraz juz jest dobrze. Doktor sugerowała we wrześniu ewentualne podniesienie dawki do 15 mg gdyby jakieś objawy występowały ale nie było takiej potrzeby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie nie jestem pewna, zwiększać, czy nie??? Pamiętam, że escitilu brałam kiedyś 20 mg i pomagało, więc tak pomyślałam, że może faktycznie Depralin pomoże lepiej w większej dawce :bezradny: Kochani, jest tak, że już nawet wychodzę do sklepu, nawet u dentysty wczoraj byłam, ba nawet i u fryzjera. Ale kiedy czymś się zmartwię, a niestety od tego nie ucieknę, bo takie mam życie-to zaraz zaczynam płakać i nie mogę przestać. Znowu wszystko nawraca. Płaczę z przerwami przez kilka godzin, potem dostaję ataków, a potem jestem tak tym zmęczona, że nie mogę sobie znaleźć miejsca :(

-- 01 lis 2017, 21:11 --

A powiedzcie mi jeszcze, czy przy Depralinie nie ma przeciwwskazań do stosowania znieczulenia miejscowego?-chodzi o leczenie zębów. Dentystka powiedziała, że dla mojego komfortu lepiej, żebym dostała choć trochę znieczulenia, a ja się bronię, bo boję się, że może wejść w interakcję z esci :bezradny:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płaczę z przerwami przez kilka godzin, potem dostaję ataków, a potem jestem tak tym zmęczona, że nie mogę sobie znaleźć miejsca :(

;) :

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28610592

Several conclusions can be made: (1) xenon is a potentially effective modality in acute treatment of PD; (2) an anti-panic effect of xenon administration persists for at least 6 months after the completion of the active phase of treatment; (3) xenon inhalation is well tolerated, with the drop-out rates being much lower than that of conventional pharmacotherapy (5.8% vs. 15%); (4) the severity of depressive disorders that frequently accompany PD can be significantly reduced with the use of xenon; (5) xenon may be considered as an alternative to benzodiazepines in conjunction with cognitive-behavioral therapy as a safe modality in treatment of anxiety disorder.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja od dzisiaj na 15 mg. Cóż, mam nadzieję, że postawi mnie na nogi. Dopiero od miesiąca biorę Depralin, ale wydaje mi się, że jakby miał działać, to by działał cały czas, a nie z przebłyskami. Jeden dzień idealnie, drugi dzień jak mucha w gównie. Albo pół dnia super, a pół dnia jak naćpana :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi