Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

413 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      251
    • Nie
      122
    • Zaszkodził
      59

Rekomendowane odpowiedzi

Biorę Depralin już 3 tygodnie i samopoczucie takie sobie. Bylo nawet nieźle ale zdarza się lęk, wczoraj dziwne uczucie gorąca i poty.

Byłam na wizycie kontrolnej u psychiatry i zaleciła za tydzień zwiększyć dawkę z 10 mg do 15.

Czy to nie za wcześnie? Lek chyba jeszcze się nie rozkrecil jak to jest ?

-- 05 wrz 2017, 09:29 --

Może ma ktoś chociaż listek Escitalopramu żeby odsprzedać? zależy mi na czasie bo zostały mi ostatnie tabletki:/

Może lekarz rodzinny Ci wypisze doraźnie? Popytaj może się uda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biorę Depralin już 3 tygodnie i samopoczucie takie sobie. Bylo nawet nieźle ale zdarza się lęk, wczoraj dziwne uczucie gorąca i poty.

Byłam na wizycie kontrolnej u psychiatry i zaleciła za tydzień zwiększyć dawkę z 10 mg do 15.

Nie za wcześnie, ja zwiększałam po 4 dniach z 5mg na 10mg, a później po miesiącu na 15 mg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś miał problemy ze snem po esci ? np. Śpię od 23do3 potem już tylko kimam kontroluje wszystko i tak ciągle....

- ja miałem problemy ze snem po esci ,,, i mam je do dzisiaj ( choc nie tak duże jak na początku )już koło 2, 5 roku . Wspomagam się tonisolem , 5HTP , i benzo . Nie mogę sobie pozwolić na niespanie i nie moge sobie pozwolić na niebranie esci . Taka dupa ,,, blada , niestety .To nie cukierki :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pclos, problemów ze snem nie miałam, może poza tym, że sen sam w sobie był lżejszy i łatwo było mnie obudzić nawet przypadkiem.

Dzięki za odpis widze ze esci. Jest jednak za to odpowiedzialne. W sumie czuwam nie spię ale odpoczywam chociaz tyle . A w ciagu dnia zdarza sie wam takie uczucie sennosci ktore przechodzi tak jak przyszło?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie za wcześnie, ja zwiększałam po 4 dniach z 5mg na 10mg, a później po miesiącu na 15 mg.

Narazie nie zwiększyłam bo samopoczucie się unormowało i jest dobrze. Jak będzie się coś jednak dziać to zwiększę do 15mg

-- 16 wrz 2017, 22:05 --

pclos, problemów ze snem nie miałam, może poza tym, że sen sam w sobie był lżejszy i łatwo było mnie obudzić nawet przypadkiem.

Dzięki za odpis widze ze esci. Jest jednak za to odpowiedzialne. W sumie czuwam nie spię ale odpoczywam chociaz tyle . A w ciagu dnia zdarza sie wam takie uczucie sennosci ktore przechodzi tak jak przyszło?

Ja śpię dobrze, w sumie tak samo spałam przed braniem esci.

Nie odczułam że coś się w tej kwestii zmieniło. Lek mnie nie otumania i nie powoduje nadmiernej sennosci w ciągu dnia chociaż czasem zdarza się że nachodzi mnie taka senność właśnie o ziewanie. Czasem muszę się na trochę położyć a czasem mija.

Nie wiem od czego to zależy.

-- 16 wrz 2017, 22:08 --

A słuchajcie mam pytanie.

Jak to jest z braniem antybiotyków przy antydepach? Złapało mnie nieźle choróbsko chyba zatoki i dostałam antybiotyk w razie jak będzie gorzej. Można spokojnie brać? A jak z lekami typu Ibuprom nurofen ? Tak mnie głowa boli że przydałoby się wziąść ale e ulotce pisze że nie można przeciwzapalnych. Jak to jest?

-- 17 wrz 2017, 14:32 --

Narazie nie zwiększyłam bo samopoczucie się unormowało i jest dobrze. Jak będzie się coś jednak dziać to zwiększę do 15mg

-- 16 wrz 2017, 22:05 --

Ja śpię dobrze, w sumie tak samo spałam przed braniem esci.

Nie odczułam że coś się w tej kwestii zmieniło. Lek mnie nie otumania i nie powoduje nadmiernej sennosci w ciągu dnia chociaż czasem zdarza się że nachodzi mnie taka senność właśnie i ziewanie. Czasem muszę się na trochę położyć a czasem mija.

Nie wiem od czego to zależy.

-- 16 wrz 2017, 22:08 --

A słuchajcie mam pytanie.

Jak to jest z braniem antybiotyków przy antydepach? Złapało mnie nieźle choróbsko chyba zatoki i dostałam antybiotyk w razie jak będzie gorzej. Można spokojnie brać? A jak z lekami typu Ibuprom nurofen ? Tak mnie głowa boli że przydałoby się wziąść ale e ulotce pisze że nie można przeciwzapalnych. Jak to jest?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

jestem nowy na forum.Mam już swoje lata.Leczę się od ok.20 lat na MD,GAD.Jednak na krętej drodze terapii w/w przypadłości,los nie zetknął mnie z escitalopramem.Może inaczej,zetknął ale w czasach gdy dostępny był tylko oryginał i jego cena w stosunku do moich zarobków, wykluczała dłuższą terapię.Poza tym,nie za bardzo pamiętam efekty jego działania.Obecnie stosuję ten specyfik w wersji generycznej.Lekarz miał swojego faworyta.Lek nie jest refundowany i ów faworyt też nie jest za tani ale go aktualnie stosuję.Przerobiłem w przeciągu pół roku 6 generyków, raczej ze średniej i wyższej półki cenowej i nie spodziewałem się takiej beznadziejnej skuteczności leku oraz odmiennej reakcji organizmu na każdy nowy generyk, z objawami odstawiennymi włącznie.Temat generyków był zapewne poruszany, za co przepraszam.

Czy ktoś biorący kilka generyków escitalopramu, doświadczył podobnych objawów?Pytam, przed kupnem i terapią oryginałem.Dodam,że lekarz powątpiewa i bierze to na karb efektu psychologicznego.Leczyłem się zawsze oryginałami-o ile dobrze pamietam.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dubito, witaj ,

ja również jestem długoletnim pacjentem PZP i takowoż długo sie leczę .

Nigdy nie brałem oryginalnego Escitalopramu , ale przerobiłem mnóstwo generyków i tak samo uważam , że róznice w działaniu i sile działania są duże , jak nie kolosalne . Najgorszy badziew i sam syf to Pralex Oriona .

Obecnie " jadę " na Elicea KRKA , ten generyk ze wszystkich najbardziej mi przypasował .

Może nie miałem objawów odstawiennych przy zmianie generyków w fazie ich testowania , ale różnica w samopoczuciu była silnie odczuwalna i nikt mądry mi nie będzie wmawiał ,że każdy generyk to jedno i to samo .

Nie wiem dubito, co to jest MD , na które sie leczysz ?

Jeśli chodzi o spotencjonalizowanie lecznie lęku uogólnionego to sam stosuję oprócz Esci olejek CBD 8% i powiem Ci ,że lęk (widocznie i odczuwalnie )zmalał . Pomaga również dodanie do Esci niskich dawek Lamotryginy ( rzędu nawet 50 mg ) ,żeby lek zdecydowanie lepiej działał . Mam jeszcze sporo patentów na lepsze wyśrubowanie Esci ,,,, ale jak chcesz wiedzieć wiecej pisz PW , bo ostatnio nie mam na nic czasu .

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dubito,

Czy ktoś skutecznie leczył lęk i depresję esci kilka lat?

na Esci jadę już 2,5 roku .

Pomaga ,,, dzięki Bogu pomaga ,głównie na lęki , nie dopuszcza do depresji .

Jednak nie biore samej Esci , ale dużo dodatków w niskich dawkach( lamo ,baclo , werapamil ) . Obecnie jestem na dawce 10 mg Elicea , ale zimą na bank wskoczę na 15mg , a latem znów ( oby) zejdę do 7,5 mg . Pomimo 29 letniego szarpania się z lekami z czasem robię się na nie coraz bardziej wrażliwszy .Może wątroba juz po prostu nie wyrabia i potrzeba mniej. Poza tym waże 65 kg i to też ma pewnie swoje znaczenie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! Od dwoch lat zazywam escitalopram( generyk Lexapro) w dawce 10 mg przed snem, czuje sie o niebo lepiej,chociaz ten lek nie dziala odrazu, roznice w samopoczuciu odczulem dopiero po okolo 2 miesiacach. Na poczatku przez 2-3 tygodnie wspomagalem sie alprazolamem.Moj doktor psychiatra , bardzo chwali ten lek, ze jest on zlotym srodkiem , co nie uzaleznia i tez nie ma wielkich skutkow ubocznych.Od kiedy zazywam ten lek przytylem okolo 8 kg i moge spac jak nigdy przedtem.Kiedys zazywalem Paroksetyne, jednak strasznie po niej bylem senny i balem sie jezdzic samochodem, na dodatek na mnie nie dzialala.Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja na nowo zaczynam swoją przygodę z escitalopramem. Wcześniej brałam Escitil przez 2-3 lata (już nawet dokładnie nie pamiętam ile) :P Potem paroksetyna przez rok i po walce z odstawianiem xetanoru, stwierdziłam, że be pomocy się nie obejdzie. Obecnie biorę Depralin w dawce 5 mg od dwóch dni dopiero. Powiedzcie mi jak długo przyzwyczajaliście się do tego leku i jakie mieliście objawy na początku? Bo ja mam na razie tak, że po zażyciu go czuje się zajebiście, ale po ok 4 godzinach zaczyna mnie łapać taka senność, że hej :hide: Powiedzcie mi, że to tylko tymczasowe i minie :uklon:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedzcie mi jeszcze kiedy można spodziewać się pełnego działania Depralinu? Chodzi mi głównie o agorafobię i lęk przed kontaktem z ludźmi. Ja co prawda biorę dopiero 4 dzień 5 mg, a od jutra mam zacząć 10 mg, a już jestem niecierpliwa kiedy zacznie w pełni działać :zonk:

Możliwe jest by na początku brania esci pojawiały się ataki lęku? Rzadko się zdarzają ale jednak, zwłaszcza kiedy mam wyjść do sklepu :hide:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi