Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

413 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      251
    • Nie
      122
    • Zaszkodził
      59

Rekomendowane odpowiedzi

Coś własnie w ten deseń chce żeby nie odczuwać działania sedatywnego tylko nawet lekko pobudzające i nie mieć natręctw myślowych .

to jest nieosiągalne, bo pobudzenie to działanie noradrenalinowo-dopaminowe a właśnie ono odpowiada za OCD i trzeba je blokować, a ty chcesz na odwrót.

klomipramina zniesie/zablokuje ci pobudzające działanie FLUO.

jeśli chcesz pobudzenia to wywal klomipramine i wal FLUO, a do niego jeszcze możesz Selegiline dowalić, to wylecisz z butów :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy depresji ten lek to bardzo dobry wybór. Natomiast przy zaburzeniach lękowych nie do końca... escitalopran w bardzo "nieodczuwalny" sposób podnosi humor, dodaje kopa i energii nie wpływając na inne nasze odczucia i zachowanie. Działa bardzo w punkt depresji, czasami aż za bardzo, choć miałem wrażenie, że po dluzszym czasie mój organizm przyzwyczaił się do niego i potrzebował zwiększenia dawki. Przy moich jednak lękach musiałem lek odstawić, nie pomagał w pełni, tak jak chociażby paroksetynę, która działa świetnie przeciwlekowo. Escitalopran tylko zmniejszał siłę napadów, nie niwelował ich całkowicie, a w początkowym stadium przyjmowania często je wywoływał poprzez nadpobudliwe działanie, które mogło czasem aż wystraszyć.

Depresja-> świetny wybór

Napady lęku-> nie oczekuj zbyt wiele

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Depresja-> świetny wybór

Napady lęku-> nie oczekuj zbyt wiele

Działanie leku jest bardzo indywidualne. U mnie było wręcz odwrotnie. Na zaburzenia depresyjne nie sprawdził się w ogóle. Na lęki dużo lepiej, chociaż z biegiem czasu i to działanie osłabło.

Czy esci ma działanie bardzie uspakajające czy pobudzające ?

Mam taki silny niepokój z rana mi nogi latają pobudzenie jest straszne i tak caly dzień . Nie biore esci więc się pytam

Mnie uspokajało aż nadto. Na 20 mg to mogłem całe popołudnia przesypiać. Ale jak pisałem wyżej - to raczej indywidualne doświadczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Im mniejsza, tym lepiej - zdrowsza wątroba i więcej pieniędzy w portfelu.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26721950

The study revealed that incidence rates of drug-induced liver injury were highest during treatment with mianserine (0.36%), agomelatine (0.33%), and clomipramine (0.23%). The lowest probability of drug-induced liver injury occurred during treatment with selective serotonin reuptake inhibitors ([0.03%), especially escitalopram [0.01%], citalopram [0.02%], and fluoxetine [0.02%]).

Taka ciekawostka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie

Przestalem brac Citalopram i Escitlaopram z kilka miesiecy temu, a caly czas mam brak erekcji i brak libido, co wiecej, jestem jakby w jakies depresji, otchlani

nie chce mi sie nic robic, najchetniej bym sie zabil. widze ze dostalem mysli sambojczych, wczoraj zmusilem sie do masturbacji horror, wytrysk jakis wodnisty

Penis mi sie zmniejszyl o kilka centrymtrow, przed braniem SSRI moglem walic konia non stop.

kurwa, co robic, urolog powiedzial ze nie pomoze mi bo to depresja, endykronolog powiedzial ze nie mam zlych wynikow krwi i hormonow.

CZY TO ZNACZY ZE MAM PSSD I ZA 25 LAT TEZ JE BEDE MIAL????

JA PIERDOLE :/ :why::why::why::why:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłam u psychiatry.

Przepisał mozarin. Mam zacząć od 5 mg i dojść do 20mg.

Trochę się boję skutków ubocznych.

Bierze ktoś to z Was na natrectwa?

Albo w ogóle jak się czujecie po tym leku.

Ja biorę Depralin (też escitalopram) od niedzieli narazie jestem na polowce 5mg ze skutków mam nasilone lęki brak apetytu i mdłosci a dzisiaj mi się slabo zrobiło, wieczorem jest w miarę, gorzej od rana do poludnia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Agnieszka79,

Ja mam brać na noc żeby przespać skutki uboczne.

Wczoraj wzięłam pierwszą tabletkę 5mg i też mam trochę więcej lęków :(

Musi się organizm przyzwyczaić do leku i będzie lepiej, mam taką nadzieję.

Wieczorem już czułam się nieźle od rana znowu niepokój ale dopiero połknęłam tabletkę, zobaczę jak będę się dzisiaj czuła.

Ja w poniedziałek już całą mam brać oby by pomógł ten lek bo lęki mnie wykańczają.

Pisz jak będziesz się czuła razem zaczynamy więc będziemy się wspierać :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Agnieszka79,

Ja tydzień mam brać 5 mg.

Powiem Ci ze od razu jak wzięłam na noc mozarin i ketrel to bardzo szybko zasnełam.

Chociaż tyle

Ja narazie bez wspomagaczy jakoś daje radę mam doraźnie hydroksyzynę zapisaną ale jeszcze nie brałam. Oby tak dalej.

Ja w sumie będę 8 dni na niskiej dawce bo pierwsze dwa dni brałam 1/4 teraz pół i na 1 wejdę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Agnieszka79,

A na co dostalas esci?

Bo ja na lęki i natrectwa

Też na lęki i natręctwa myślowe za dużo rozkminiam wszystkim się martwię i przejmuję

-- 17 sie 2017, 15:36 --

Kurcze zmuliło mnie i musiałam się położyć :) ziewało mi się okropnie macie tak po tym leku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Agnieszka79,

Ja wstaje o 4 rano do pracy i ziewam w pracy cały czas .

Jestem nieprzytomna

Ja dopiero dzisiaj miałam taką zmułę.

Za to gul w gardle mnie nie opuszcza masakrycznie mnie to ściska kiedy to odejdzie..

Współczuję że wstajesz tak rano do pracy i jeszcze początki na lekach musisz przetrzymać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Agnieszka79,

Dziś mam wolne i wstałam o 9.

W ogóle nie czuję działania esci

Ciekawe jak będzie na 1czy 2 tabletkach

A Ty do jakiej dawki masz dojsc

Ja narazie do całej tabletki.

Też nie czuje aby coś działał ten lek ale wiadomo że to czasu trzeba. Po kilku tygodniach będzie widać.

Mnie ten gul męczy tak mi się uczepilo z tym że mam spadek nastroju...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Agnieszka79,

To czemu ja do 2???

-- 18 sie 2017, 18:06 --

Agnieszka79,

Aga nie wiem co to ten gul

No taka gula w gardle nerwowa i mi tak się te mięśnie spinaja i mam ten dyskomfort.

Albo jakieś inne cholerstwo mnie męczy.

Ogólnie mam problem z odcinkiem szyjnym kręgosłupa i może od tego ten ucisk.

A nie wiem dlaczego Ci lekarz zapisał 2 tabletki co wogole stwierdził?

Nerwicę czy coś jeszcze ? Jakie masz objawy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Agnieszka79,

Stwierdził nerwice natręctw i dekompensacje psychotyczne.

Mówił że na taka nerwice natrectw jaka mam potrzeba duzej dawki leku.

Trochę się boję tych 2 tabletek:///

Nie bój się 2 tabletek jeśli lekarz tak zalecił to bierz a poczujesz się lepiej.

Jak dzisiaj samopoczucie? U mnie w miarę. Mam jeszcze spadki nastroju ale już mnie przynajmniej nie mdli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi