Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

413 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      251
    • Nie
      122
    • Zaszkodził
      59

Rekomendowane odpowiedzi

O super, a jaka dawka escitalopramu? Od dawna taki zestaw stosujesz? Nie było problemów?5-htp bierzesz samo czyste, czy z jakimiś dodatkami? Lekarz nie kręcił nosem na 5-htp czy nic nie wspominałeś?

5 HTP biorę przede wszystkim na sen w dawce 100mg ( doktora Best , taka firma , dobra ). Esci biorę z rana w dawce 7,5 ,g ( ponad 1,5 roku , tylko nie Esci firmy Orion , maja syf ) . 5 HTP biorę okresami , kilka miesięcy , a potem przerwa dopóki znów nie zakupię . Lekarz nie kręci nosem , bo mu nie powiedziałem , a nawet jakbym mu powiedział, pewnie nie zajarzył by o jaki "lek" mi chodzi . Biorę do tego mnóstwo dodatków ( głównie suplementy diety , witaminy etc ), a nawet wyciąg z dziurawca . Czuję się ostatnio bardzo dobrze ,,, brakuje mi tylko do chemicznego szczęścia ogródka z marihuaną ,,,żeby poczuć się naprawdę boooooosko ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem na 15 mg od dwóch tygodni. Zauważyłem poprawę, da się jakoś funkcjonować, ale do normalnego stanu jeszcze sporo brakuje. Za tydzień wskakuję na 20 mg.

Z uboków najbardziej dokuczają mi problemy żołądkowo/trawienne - zaparcia, wzdęcia, biegunki. I ostatnio doszły problemy z zasypianiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wcześniej brałeś przez ile czasu 10mg? Ja teraz jestem na 10mg i się zastanawiam, czy wystarczy. Ale dopiero kilka dni biorę.

5mg 20 dni, 10mg około 30 dni.

-- 10 paź 2016, 16:34 --

problemy z zasypianiem.

miałem też identiko z tym snem jak Ty . Obecnie troche przeszlo , poza tym wspomagam sie na noc benzo , niestety .

Też czasem wspomagam się benzo, ale szkoda mi tego na spanie. Ratuje się afobamem jak mam cięższy dzień, więcej rzeczy do pozałatwiania czy jakiś wyjazd.

Mam nadzieję, że przejdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam chyba już dość tej elicei. Dziś 2 miesiąc brania i jakoś słabo to widzę. Dziś mam tragiczny dzień. Duszno mi, bolą mnie plecy i jakiś tragiczny niepokój. Boję się że coś mi się stanie. Mówią ze lek o najmniejszych działaniach ubocznych. ..ha ha . Na mnie działa niezbyt ok.

-- 10 paź 2016, 17:08 --

Jak przez 4 dni brałem 10mg dziennie na początek przez pomyłkę to te dusznosci miną? Bo rozmawiałem z lekarzem i mówił mi że nie ale ciężko mi się oddycha

-- 06 paź 2016, 10:33 --

Tzn mówił że nic mi nie będzie

TomoS minęły ci dusznosci? Bo ja biorę 2 miesiąc i od wczoraj mam też dusznosci i mam wątpliwości co do tego leku. Boże czy to źle samopoczucie minie? Bo mam już dosyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może to nie od leku, tylko dolegliwości nerwicowe? Może przeciwnie - dawka za mała?

Biorę 15mg. Więc nie taka mala ta dawka. Aj powiem ze zaczynam wątpić w ten lek. Poranki tez są kiepskie. Az boje sie chodzic spac wiedzac ze bedzie taki poranek. Kiedyś brałam seroxat I było oki. Jutro idę na psychoterapię. Przecież muszę mieć siłę do dziecka i do pracy. Zycie w ciągłym strachu przed zawałem , śmiercią i zwariowaniem jest koszmarne. A wydaje mi się ze elicea mi to nasiliła. A może tylko tak mi się wydaje. Za tydzień idę do lekarza ale boję się zmieniać lek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To faktycznie sporo. A jak się rano czujesz? Lęk? Depresja? Czy coś innego?

Rano czuję lęk połączony ze strachem i niepewnością. Ogólnie od ok 5 nad ranem juz nie mogę spać bo się poprostu boję. Nie wiem czego...? (Chyba śmierci, omdlenia, zawału albo choroby psychicznej) Od tej 5 godziny tylko tak podsypiam. Ogólnie mam stwierdzone zaburzenia lękowe. Kurde jak z tym żyć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaczynam dziś przygodę z escitalopramem od dawki 30 mg. toleruje wysokie dawki ,niskie zresztą na mnie słabo działają. Był okres czas jakiś temu gdzie stosowałem 60 mg esci na dobę.

Główny problem to ZOK ,depresja i lęki.

Do tego podjadam 60 mg metylofenidatu o przedłużonym uwalnianiu na dobę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie.

Ostanie 5 lat brałam paroxetynę. Jednak oboje z lekarzem stwierdziliśmy że ona już nie działa tak jak powinna. Od 27 września tego roku przeszłam na citalopram w dawce 10mg. Po 4 dniach weszłam ma 20 mg .czyli biorę 20 mg 10 dni.

Odczuwam jednak niepokój serce czasami szybciej bije no i cholernie się boję że nie będzie działać.

Jak myślicie uzbroić się w cierpliwość? Do tego ryczeć się chce z tej bezradności

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od 27 września tego roku przeszłam na citalopram w dawce 10mg. Po 4 dniach weszłam ma 20 mg .czyli biorę 20 mg 10 dni.

edytka1976, wiesz jak na mój gust za szybko wskoczyłaś z 10 mg na 20mg .

Za szybko , za ostro, za wysoko,,, tak z nagła po 4 dniach na 20 mg ,, i stąd te bolesne sensacje .

Poza tym jest to wątek o ESCItalopramie , o Citalopramie rozmawiamy w innym miejscu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi