Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

413 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      251
    • Nie
      122
    • Zaszkodził
      59

Rekomendowane odpowiedzi

Na nerwicę lękową
No to na to powinien ci pomóc ten le, ale na to trzeba trochę czasu, ze 2 miechy.

Do tego czasu zdążę wynaleźć sobie , mężowi i dzieciom wszystkie choroby świata :P

Hehe, nie marudz, tylko łykaj, jak masz

benzo to się ratuj nimi, ja jak brałem ssri ,to w zasadzie 1 miesiąc w sumie tylko spałem i czasami coś zjadłem jak dałem radę dojść do kuchni

oczywiście. :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

średnio pocieszające :-) nie mam benzo niestety

-- 11 maja 2016, 10:53 --

Ale byłes taki senny czy zmeczony czy co? Ja mam wrażenie jakby mi ktos na klatce piersiowej siedział ;-) Po tym miesiacu pomogło?

Zmęczony, zamulony, myśl samobójcze, lęki i depresja dużo silniejsza niż przed braniem leku, najczęściej po miesiącu było już tylko lepiej,

czasem trzeba było zmienić lek bo skutki uboczne nie mijały, ale generalnie po miesiącu już jest tylko lepiej, u niektórych nawet szybciej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpisze mi jakiś spec z tego forum na posta czy pytanie zbyt trudne? Wizytę mam za 2tyg, wiec pytam na razie tutaj.
Skąd mamy wiedzieć czy to dobre połączenie!?, teoretycznie cital i trazadon to ok leki i powinny pomóc na to, mi na natręctwa i zaburzenia lękowe pomogła paroksetyna, dla mnie to najlepszy ssri jeśli idzie o te rzeczy w twoim pytaniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpisze mi jakiś spec z tego forum na posta czy pytanie zbyt trudne? Wizytę mam za 2tyg, wiec pytam na razie tutaj.

To jest pytanie rodem z gatunku do jasnowidza, a nie do speca. Skoro citalopram (Cital) bierzesz już prawie 19 tygodni (od 1 stycznia) to powinna być już zauważalna poprawa, bo zmiany neuroadaptacyjne w przypadku SSRI nie trwają aż tak długo. Trazodon(Trittico) jak sam pisałeś bierzesz dopiero od około tygodnia i to w dawce raczej nasennej (75mg). Nikt Ci nie odpowie kategorycznie jaka będzie indywidualna reakcja na lek czy kombinację leków w kontekście wrażliwości osobniczej. Można jednak przypuszczać, że leki (a przynajmniej citalopram)- do wymiany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vengence strasznie spłycił mi się sen po zwiększeniu dawki esc do 20mg (na początku jak zaczynałem z esc 10mg też tak było po jakiś kilku tygodniach wszystko się unormowało) myślisz że teraz też tak będzie bo już nie wiem czy nie wrócić do 15mg ??????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vengence strasznie spłycił mi się sen po zwiększeniu dawki esc do 20mg (na początku jak zaczynałem z esc 10mg też tak było po jakiś kilku tygodniach wszystko się unormowało) myślisz że teraz też tak będzie bo już nie wiem czy nie wrócić do 15mg ??????
Powinno minąć, po zwiększeniu dawki prawie zawsze są jakieś uboki, musisz czekać i się obserwować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja Ci sugeruję daj jeszcze czas Citalopramowi.Znam przypadki ludzi co im leki zaskoczyły po 5-6 miesiącach i to nie są jaja tylko prawdziwe fakty.

On już bierze ten lek blisko 5 miesięcy.

To niech da jeszcze dobre 2 miesiące żeby dobić do pełnych 7 i wtedy już definitywnie zmienić lek.Oczywiście niech podbije też dawkę do max nie wiem ile tam cita ma chyba 60mg.

Ma dawkę maksymalną 40mg/d i tyle właśnie bierze szopen35. Citalopram miał dawkę maksymalną 60mg/d kilka lat temu ale agencje medyczne obniżyły ją ze względu na incydenty sercowo-naczyniowego (zaburzona czynność serca, zapis EKG), podobnie escitalopram zjechał z dawki maksymalnej 30mg na 20mg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na nerwicę lękową
No to na to powinien ci pomóc ten lek, ale na to trzeba trochę czasu, ze 2 miechy.

Prawda. Im dłużej na escitalopramie tym lepiej dostrzegam jego działanie przeciwlękowe. Na lęk społeczny u mnie sprawdza się rewelacyjnie. Czasem mam nawet wrażenie, że za dużo po tym leku mówię :blabla:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bianka78, Orion to podobno bardzo kiepska firma.

Ponawiam pytanie. Czy 10 mg escitalopramu jest podzielne na pół to znaczy czy ma podziałkę do dzielenia na pół?

Śmiało, można dzielić na pół, lekarz mi przepisał 10 ki i nakazał dzielić na pół i brać połówkę na noc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc. Czytam wasze posty i jestem załamana. Biorę escitalopram od 8 dni i mam chyba wszystkie możliwe skutki uboczne. Przez pierwsze 3 dni brałam cwiartke, teraz biorę połowę (5 mg) a od jutra mam brać całą tabletkę, ale zastanawiam się czy nie odstawić. Od samego początku mam mdłości, prawie nic nie jem, dwa razy miałam napad lęku, boje się wychodzić. Musiałam wziąć wolne w pracy bo jestem rozbita i poddenerwowana. Dzisiaj kręci mi się w głowie i się poce. Na początku nie mogłam spać wiec biorę na noc Trittico cwiartke ale i tak budzę się w nocy. Nie mam już siły, nie wiem co robić. Pomocy :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wchodz na wieksza dawke, jak juz masz silne skutki uboczne, nie mecz sie niepotrzebnie. Escitalopram to bardzo silny lek. Na mdlosci polecam imbir (nie wazne czy sproszkowany czy korzen), dobrze dziala w tych sprawach. Jezeli masz mozliwosc, to popros lekarza o jakies lagodniejsze benzo (np. medazepam), pomoze Ci przetrwac poczatkowy okres brania tych lekow i skutki uboczne. A trazodonu (trittico) jezeli masz mozliwosc, to zwieksz dawke (najlepiej do pelnej tabletki, wtedy sa o przedluzonym uwalnianiu, a tym samym nie powinnas sie wybudzac w nocy).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porównanie wartości in vitro IC50 (lub jak kto woli EC50) escytalopramu i paroksetyny w miejscu allosterycznym hSERT:

b075917117838.png

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16448580

Jak widać są one prawie identyczne, tak więc można powiedzieć, że in vitro paroksetyna ma takie same właściwości allosteryczne jak escytalopram (więc oba leki są ASRI).

Nie dotarłem natomiast do publikacji zawierających IC50 i/lub Ki hamowania hSERT w miejscu allosterycznym wykonanych in vivo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja11,

tak jak napisał Ci Ricah, nie wchodż na większą dawkę niż 5 mg . pociągnij tak z miesiąc co najmniej a potem ocenisz działanie leku ( jak się on juz wkręci ) .

To faktycznie bardzo silny lek .

Biore juz ponad rok , a po 5 mg nadal mnie po nim czasami telepie . Kiedys mnie pobudzał , a teraz zamula jak mało co .

Rozważam zmienic porę brania leku na tryb nocny ( z rannego ) . Wezmę 5 mg , a po godzinie normalnie jak zombie jakieś przetaczam się z krzesła w kuchni na fotel w pokoju . Lek pięknie daje sobie rade z lękiem ,,,

Powiem Ci panno ja11, że zaczynałem z tym lekiem od 3,75 mg chyba ponad 3 miesiace na tej dawce. Kilka razy wjechałem na 7,5 mg , ale to dla mnie za dużo ( kłopoty ze snem ) i obecnie odpalam dzidę na średnio 5mg .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi