Skocz do zawartości
Nerwica.com

AMISULPRYD (Amipryd, Amisan, ApoSuprid, Solian, Symamis)

Moniunia27

Czy amisulpryd pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

60 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy amisulpryd pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      50
    • Nie
      10
    • Zaszkodził
      10

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 2.07.2024 o 17:49, MiśMały napisał(a):

W ciągu kilku dni zwiększyłem do 200mg. Niestety, ale ta dawka powoduje u wycieńczenie psychofizyczne.  Dziś idę do lekarza, by wymienił mi Coaxil, na duloksetynę, bo ten brak energii i niezdolność do regeneracji jest uciążliwy. Ogólnie już przed amisanem, miałem zmniejszoną wydolność na neuroleptykach.

Po dołączeniu Amisanu, zniknęło zachowanie, które było częścią mojej osobowości - rozkminianie. Jeśli pojawi się rozkminka na jakiś temat, to potrwa kilka sekund, to znika sama i o niej zapominam, a wcześniej rozkminianie i przeżywanie, że coś nie tak zrobiłem albo ktoś mi coś powiedział, trwało wiele godzin.

Jeśli czujesz że zanikła Ci jakąś zdolność myślenia to znaczy że receptory masz zjechane i solian na Cb nie działa tak jak trzeba..

Możesz powiedzieć czy zażywałes kiedyś neuroleptyki starej generacji klasyczne.. jakiekolwiek..? Podobno to one tak niszczą nam neuroprzekaźniki i potem mamy brak motywacji..

Ja miałem kiedyś to samo bo zażywałem jakieś prochy starsze i mam też brak motywacji i zanik w pewnym kontekście myślenia.. 

A tak w ogóle to z czym laczyles ten Solian jak Ci się pojawił ten zanik rozkminiania bo ja mam bardzo podobnie tylko już nawet niezależnie od leków..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Solian już we wczesnej psychiatrycznej karierze nie działał aktywizująco. Indukował nawet stany depresyjne.

Żadne leki uchodzące za aktywizujące mnie nie aktywizowały. 

Brak rozkmniniania był w połączeniu z rxulti.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 30.04.2025 o 04:54, Verinia napisał(a):

Dla mnie jak na razie najlepszy lek na depresję. Stabilizator w ChADZie. No a próbowałam wszystkiego. Neuroleptyki, antydepresanty, stabilizatory typu Lit.

Polecam

Biorę dawkę 500mg

A jak Reagila? Bo chyba dobrze kojarzę,  że Ci na depresję pomagała?

Edytowane przez mio85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, mio85 napisał(a):

A jak Reagila? Bo chyba dobrze kojarzę,  że Ci na depresję pomagała?

Na depresję tak. Ale robiła mi szybko górki w postaci hipo i manii. Dostałam mocnej psychozy właśnie wchodząc na reagile 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam wrażenie, że niektórzy oczekują realnego cudu po lekach. Ludzie! Przecież jesteśmy chorzy. Nie oczekujmy, że lek naprawi wszystko wszystkim. Że będziemy super zmotywowani, super szczęśliwi i pełni energii. Nawet zdrowi ludzie tak nie mają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16 minut temu, Verinia napisał(a):

Jak bierzecie solian? Rano. Wieczorem, czy w południe?

Ja biorę rano i w południe ale rozważam brać rano i wieczorem 

"Dawki do 400 mg można przyjmować jako dawkę pojedynczą. Lek należy przyjmować o tej samej porze dnia. Większe dawki należy podzielić na dwie i przyjmować połowę rano i połowę wieczorem".

Cytat 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Verinia napisał(a):

Jak bierzecie solian? Rano. Wieczorem, czy w południe?

Ja biorę rano i w południe ale rozważam brać rano i wieczorem 

A po za tym Solian jest na schizofrenia 

Preparat jest wskazany w leczeniu: ostrej i przewlekłej schizofrenii z objawami pozytywnymi (takimi jak urojenia, omamy, zaburzenia myślenia) i/lub negatywnymi (takimi jak stępienie uczuć, wycofanie emocjonalne i socjalne), w tym u chorych z przewagą objawów negatywnych.

Nie zmienili ci diagnoza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

59 minut temu, Verinia napisał(a):

@Paula Bratek nie chcę Cię krytykować, ale nie masz pojęcia o lekach

Leczenie ChADu i schizofrenii wygląda podobnie jeśli chodzi o leki 

Chcesz podważać moją diagnozę? XD

Znam się trochę na tych lekach również. Nie podważam twojej diagnozy. Jeśli chodzi o moją to podobnie. Coś ci powiem oni stawiają diagnozy ale leczą na co innego. Ludzie np. nie mają chorób psychicznych a leczą ich na schizofrenia albo co innego. Można mieć jedynie brak witamin np b lub coś innego jest taka książka o braku witaminy B12 taka pomarańczowa. Nie pamiętam autora. Ludzie tylko cierpią przez te diagnozy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki lek jest dobrym połączeniem do solianu? Dzisiaj idę do lekarza i poprosze o zmianę clopixolu na coś innego. Po clopixolu tylko bym spała lub leżała. Nie mogę nawet czytac,.a nawet pisać. Obraz mi się rozmazuje. Masakra...

Może do solianu dorzuci inny neuroleptyk lub stabilizator. Ech...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Połączenie tych leków pozostało bez zmian. Clopixol w mniejszej dawce, jako lek uspokajajacy, a nie przeciwpsychotyczny. Solian do 1000mg. Duża dawka.

Usłyszałam wczoraj od lekarki, że jestem w manii... Zszokowało mnie to. Sama po sobie tego nie zauważyłam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 13.05.2025 o 17:06, MiśMały napisał(a):

To jesteś silna i potężna, bo mnie już 50mg tego badziewia skutecznie uziemiało w łóżku. 

Badziewia? To najlepszy lek jaki brałam do tej pory. Latuda to było dno w porównaniu do solianu.

50mg? Nie wiem co Ci było, skoro taka daweczka Cię niszczyla.

Mi skutecznie zbiła manię.

Edytowane przez Verinia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie Solian w takiej dawce 50mg, skutecznie tłumił emocje i powodował znieczulicę. Powodował też niemoc psychofizyczną. Im większa dawka, tym silniejszy był efekt. Miało to pewne plusy, gdyby nie to, że niemoc była taka, że przestawałem wstawać z łóżka. Podobny efekt miał też sulpiryd, ale tiapryd mi np. nie szkodził.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, MiśMały napisał(a):

Mnie Solian w takiej dawce 50mg, skutecznie tłumił emocje i powodował znieczulicę. Powodował też niemoc psychofizyczną. Im większa dawka, tym silniejszy był efekt. Miało to pewne plusy, gdyby nie to, że niemoc była taka, że przestawałem wstawać z łóżka. Podobny efekt miał też sulpiryd, ale tiapryd mi np. nie szkodził.

To mi tak robiła latuda 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wszystkie u każdego będą tak robić. Amisulpryd i sulpiryd, to dla mnie leki niszczyciele, ale haloperidol czy risperidon mi tego nie robił. Paskudny był też arypiprazol, ale jego następca brekspiprazol mi w ogóle nie szkodzi.

Edytowane przez MiśMały

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra więc nie będę się rozpisywał jak to było itp ale do rzeczy 

Obecnie biore 

rano 50 solianu 

mirta 30 wieczorem 

Pragiola 75 wieczorem 

bromocorn 2,5 wieczorem 

i teraz do rzeczy mam pytanie gdzieś od 1 czerwca wróciły nerwicowe stany rano niepokój lęk zmulenie i dziwne pobudzenie, zniechęcenie  i gdzieś dopiero od 16/17 się polepsza i zastanawiam się właśnie coś się /cenzura/ od/cenzura/o czy pogoda na to wpłynęła czy nerwica wróciła i rozważam zwiększenie pragebaliny do 150 albo solianu do 100/75 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety, ale dopadła mnie znowu depresja. Pewnie to po psychozie, ale myślałam, że ten lek mnie przed tym ochroni. No cóż. Antydepresant to to nie jest, a zwłaszcza w dużej dawce. Rozważam zmniejszenie dawki, zwłaszcza, że biorę teraz ketrelu 300mg. Czuję się bezsilna. Najchętniej bym rzuciła wszystkimi tymi lekami, mam dość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi