Skocz do zawartości
Nerwica.com

Boicie się rozmawiać przez telefon?

Dalila_

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, alone05 napisał(a):

Ja boję się dzwonić, zwłaszcza do obcych ludzi, to jest jeden z objawów fobii społecznej.

Widzisz ja niby mam fobie społeczną a jak sie czuje znośnie to bym mógł z kimkolwiek porozmawiać obcym przez telefon i by mi to nie sprawiło żadnych trudności ani lęków. Natomiast wejść do marketu pełnego ludzi,kawiarni, czy pubu nie wspominając o jakiejś disco gdzie prawie każdy każdego obserwuje bo jest na polowaniu 😆 to to juz zupełnie inna historia 

Mirtazapina 15mg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od zawsze miałem "fobię" telefoniczną. Nawet nie wiem gdzie to ma swój początek. Nie przeszło z wiekiem. To nie tylko strach przed rozmowami z obcymi, ale w ogóle. Ze znajomymi też, dlatego tu na forum też z nikim nie rozmawiałem. Nie odbieram jak nie muszę. Wolę sms, wiadomość tekstową... cokolwiek. Z racji mojej pracy czasem muszę z kimś rozmawiać, ale zazwyczaj mówię, że lepszy sposób to mail

Są odpowiedzi, które przychodzą dopiero wtedy, gdy człowiek przestaje walczyć ze światem, a zaczyna słyszeć własną duszę (Aida)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 godzin temu, Dryagan napisał(a):

Od zawsze miałem "fobię" telefoniczną. Nawet nie wiem gdzie to ma swój początek. Nie przeszło z wiekiem. To nie tylko strach przed rozmowami z obcymi, ale w ogóle. Ze znajomymi też, dlatego tu na forum też z nikim nie rozmawiałem. Nie odbieram jak nie muszę. Wolę sms, wiadomość tekstową... cokolwiek. Z racji mojej pracy czasem muszę z kimś rozmawiać, ale zazwyczaj mówię, że lepszy sposób to mail

Ja tez nigdy nie odbieram od obcych. A we Francji jest staroświecki ale spoko zwyczaj nagrywania sie na sekretarkę żeby powiedziec, w jakiej sprawie sie zadzwoniło. Czyli można zupełnie olewać obce numery, spamy itd bo jesli to coś istotnego to ta osoba sie nagra. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, Dalila_ napisał(a):

Szkoda że już nie ma telefonów stacjonarnych 

Na stacjonarnym nigdy nie wiedziałem kto dzwoni. Miałem ten kręcony. 

Dopiero jakoś w ostatnim roku zmieniliśmy na inny gdzie był widoczny numer, ale nic poza tym. 

Zawsze się stresowałem, bo nie wiadomo było kto jest po drugiej stronie. Starałem się nie odbierać xd 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Żaba Monika napisał(a):

Są przecież i możesz mieć jeśli chcesz.

Haha co ja no wiem że są, chodziło mi że nie sa już powszechne nie ma tego uroku że każdy ma i odbiera. No i w niektórych była opcja nagrywania a na komórkach to prawie nikt nie ma włączone tej poczty i myślę nikt tego nie słucha :D

Albo granie na czekanie

Livin la vida loca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiecie czemu alerty RCB przychodzą w różnym czasie? To zależy od sieci pewnie. Alerty burzowe przychodzą nam z parogodzinnym odstepem bo ja mam w Orange A reszta w domu w plusie. I to głupie bo jakby było bombardowanie to też przyjdzie ileś tam minut różnicy xd

Edytowane przez Dalila_
Spacja mi robi się-,-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, Dalila_ napisał(a):

Haha co ja no wiem że są, chodziło mi że nie sa już powszechne nie ma tego uroku że każdy ma i odbiera. No i w niektórych była opcja nagrywania a na komórkach to prawie nikt nie ma włączone tej poczty i myślę nikt tego nie słucha :D

Albo granie na czekanie

Livin la vida loca

Ja mam pocztę i jej odsłuchuje, bo nigdy nie odbieram telefonu od nieznanego numeru. W sumie linię tel też mam, ale nie mam aparatu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

19 minut temu, Dalila_ napisał(a):

A wiecie czemu alerty RCB przychodzą w różnym czasie? To zależy od sieci pewnie. Alerty burzowe przychodzą nam z parogodzinnym odstepem bo ja mam w Orange A reszta w domu w plusie. I to głupie bo jakby było bombardowanie to też przyjdzie ileś tam minut różnicy xd

Pewnie tak, zależy jaki zasięg ma sieć i jak Twój telefon się łączy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 28.07.2026 o 13:23, Dalila_ napisał(a):

Widzicie jak dużo osób nie lubi. Coś w tym jest nieprzyjemnego 

Ja się nie boję ale też nie lubię.

25 minut temu, Dalila_ napisał(a):

Jeśli wcześniej nie zbombardują nadajników czy przekaźników. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

25 minut temu, Żaba Monika napisał(a):

Ja mam pocztę i jej odsłuchuje, bo nigdy nie odbieram telefonu od nieznanego numeru. W sumie linię tel też mam, ale nie mam aparatu.

Ja odbieram obce numery jeśli jestem na przykład w okresie oczekiwani ana jakąś wizytę lekarską czy coś w tym stylu. Często dzwonią, żeby potwierdzić wizytę. Jesli nie czekam na nic konkretnego, nie odbieram obcych numerów. Blokuję natychmiast. Ominęło mnie pewnie wiele fotowoltaik i garnków samogotujących. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, murb napisał(a):

Ja odbieram obce numery jeśli jestem na przykład w okresie oczekiwani ana jakąś wizytę lekarską czy coś w tym stylu. Często dzwonią, żeby potwierdzić wizytę. Jesli nie czekam na nic konkretnego, nie odbieram obcych numerów. Blokuję natychmiast. Ominęło mnie pewnie wiele fotowoltaik i garnków samogotujących. 

Tak, wtedy też odbieram, nie lubię tego, bo zwykle dzwonią do mnie z jakimś spamem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Haha zabawny memik

Ja tak mam, jak mnie ktoś prosi w realu, żebym o coś kogoś zapytał albo gdzieś szedł, to ja nie czemu ja XDD bo boje się.

Przez telefon to inaczej, bo nikt mi nic nie zrobi przez telefon, chyba że jakieś mental abuse telefoniczne albo groźby, dlatego zazwyczaj nie odbieram połączeń od nieznanych numerów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, digital extasy napisał(a):

Jest mi obojętne, nie ma za bardzo z kim ani o czym gadać, więc mało rozmawiam :D 

memik :D 

pomocy-wezwijcie-karetke-ja_2025-07-07_1

Dobry :D

1 godzinę temu, KochamElcie napisał(a):

mental abuse telefoniczne

😂😂

Nie wiem z czego śmieje ale tak mam 

Mental abuse telefoniczne hahaha

Takim to bloka trzeba dac :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, Dalila_ napisał(a):

3

Nie wiem z czego śmieje ale tak mam 

Mental abuse telefoniczne hahaha

Takim to bloka trzeba dac :D

No myślę sobie, że np. mam właśnie dobry humor, i w ogóle, a nagle jeden telefon i usłyszę coś, czego nie chcę słyszeć i w pare chwil nagle depresja mi wjedzie i zepsuty nastrój, więc wolę nie odbierać od nieznajomych, bo kto wie, kto to dzwoni... A może jacyś oszuści czy coś... 😛 

Dlatego wolę pozostać w mojej strefie komfortu i odbierać telefony od kolegów tylko albo od mamy czy rodziny z Polski :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi