Skocz do zawartości
Nerwica.com

Wytłumaczcie mi strach przed śmiercią

Dalila_

Rekomendowane odpowiedzi

Taka prośba. Nie dociera do mnie jak można się bać śmierci. Rozumiem że można się bać jak to umieranie będzie wyglądało. Ale samej śmierci to jest dla mnie irracjonalne. To takie naturalne śmierć jest naturalna jest wszędzie w około nie tylko człowiek umiera na świecie. Po smierci sie przecież nie cierpi bo już Ciebie nie ma, to nie jest bolesne...

Właśnie to że po śmierci Cię nie ma powoduje że strach przed nią jest irracjonalny

Wg mnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo ludzie sobie dopowiadają. Wierzą w wyimaginowanych bożków i potrzebują specjalnej tablicy mojżeszowej by być dobrym człowiekiem, bo samemu pomyśleć to ciężko. Śmieszne jest to, że powołując się na dekalog mało z tego przestrzegają. No ale to tak abstrahując. Ludzie sami sobie są katami, bo wymyślają niebo i piekło, by oszukać samych siebie, że ich życie jest coś warte i do czegoś dąży. Drżą ze strachu przed piekłem i gniewem bogów. To tacy ludzie boją się śmierci, a tak naprawdę, śmierć to naturalna kolej rzeczy. Można się bać straconych lat, które przewijają się pod powiekami na łożu śmierci. Można żałować. Ale żeby się bać? Tylko zindoktrynowane umysły nie próbują do siebie dopuścić, że po śmierci jest tylko piach i robale, które zrobią sobie z ciebie ucztę. No chyba, że pozwolisz się skremować. 

Według mnie nie ma czego się bać, bo tak samo jak przyszliśmy na świat tak samo z niego odejdziemy, tylko na różnych warunkach.

Niebo deszczem spływa i płacze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Dalila_ napisał(a):

Taka prośba. Nie dociera do mnie jak można się bać śmierci. Rozumiem że można się bać jak to umieranie będzie wyglądało. Ale samej śmierci to jest dla mnie irracjonalne. To takie naturalne śmierć jest naturalna jest wszędzie w około nie tylko człowiek umiera na świecie. Po smierci sie przecież nie cierpi bo już Ciebie nie ma, to nie jest bolesne...

Właśnie to że po śmierci Cię nie ma powoduje że strach przed nią jest irracjonalny

Wg mnie

Aktualny temat u mnie, bo byłem na 3 pogrzebach w przeciągu 2 tygodni. Siłą rzeczy to powodowało wiele różnych myśli.

Ale wygrywa ciekawość, co jest dalej i czy w ogóle cokolwiek. Strach jest o to co będzie dalej z bliskimi 

🗨️ Dołącz do naszej grupy na czacie:

💬 Discord

neptron.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi