Skocz do zawartości
Nerwica.com

PAROKSETYNA (Arketis, ParoGen, Paroxetine Aurovitas, Paroxinor, Paxtin, Rexetin, Seroxat, Xetanor)

Ania

Rekomendowane odpowiedzi

moim zdaniem odstaw mianseryne

mam takie samo zdanie jak picziklaki,

Za senność odpowiada mianseryna . U mnie ta sennośći i głód( apetyt ) po tym leku nawet z czasem nie malała .

Nie dałbym rady żyć i pracowac z taką mianserynową zamułą , nie wspominając o nauce szkolnej ( którą na szczęście dawno mam już za sobą ) .

Jednak nie potępiam tego leku , mówię tylko ,że dla niektórych chorych ludzi uboki po tym leku są zaje-biaście przykre .

hipokamp,

może zejdż do 15 mg paro dziennie , a na sen tylko 5 mg miansy ( żeby tylko zasnąć ). Pokombinuj z dawkami ,az trafisz na coś najbardziej optymalnego .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za odpowiedzi, co do samej mianseryny, byłam na niej przez rok, do snu, ogólnie myślę że w tym połączeniu nasilo się jej otępiajace działanie, od trzech dni jestem bez mianseryny, tej patologicznej senności nie ma, ale nie wiem na ile to jest miarodajne bo jest weekend i jestem wyspana, bo narazie problemów ze snem na tle lękowym nie mam, to narazie się obeszło bez wspomagania tym zamulaczem, a co do kofeiny to na mnie również nie działała, zobaczę jak brak mianseryny będzie działał na tygodniu, albo będę kombinować, a co z ewentualnie parogenem na noc, można czy nie bardzo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja biorę ten lek 10 dni w dawce 40 mg i zrobiłem głupotę biorąc do tego 100 mg wenlafaksyny i 20 mg fluoksetyny bo dostałem łagodnego zespołu serotoninowego po paru dniach stosowania ,który mi prawie minął po 48h od odstawienia reszty ale dalej mam duszności , nadmierną potliwość i taki przyćmiony umysł , kompletny brak energii nawet na to,żeby wejść po schodach nie wiem czy to są dalej skutki uboczne czy jeszcze ten ZS , bo jego miałem całą game objawów włącznie z podwyższoną temperaturą ciała,pierwsze pare dni byłem w stanie hipomanii i nastąpił zjazd poniżej normy ,który trwa już 3 dzień , nie wiem co mi jest 6 lat nie brałem tego leku ale z tamtego okresu co pamiętam nigdy nie miałem takich skutków ubocznych , ja zazwyczaj dobrze toleruje leki antydepresyjne , potrafiłem z dnia na dzień brać 300 mg klomipraminy i poza lekką suchością w ustach i lekkimi zaparciami nic mi nie było ,a tutaj czuje się jak ranny od postrzału jakbym się wykrwawiał i muszę co chwilę odpoczywać leżąc , to w końcu minie ? czy to dalej objawy ZS czy skutki uboczne leku ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy takich serotoninowcach to nawet kawa nie pomaga. Mi na fevarinie duzo nie daje, mimo ze ten zwieksza stezenie kofeiny i wydluza jej high life

ja jak dolozylem sertralinine i po tygodniu zaczeła się serotoninowa zamuła to jak wypiłem kawe to nawet nie poczułem , jakbym wode wypił..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja biorę ten lek 10 dni w dawce 40 mg i zrobiłem głupotę biorąc do tego 100 mg wenlafaksyny i 20 mg fluoksetyny bo dostałem łagodnego zespołu serotoninowego po paru dniach stosowania ,który mi prawie minął po 48h od odstawienia reszty ale dalej mam duszności , nadmierną potliwość i taki przyćmiony umysł , kompletny brak energii nawet na to,żeby wejść po schodach nie wiem czy to są dalej skutki uboczne czy jeszcze ten ZS , bo jego miałem całą game objawów włącznie z podwyższoną temperaturą ciała,pierwsze pare dni byłem w stanie hipomanii i nastąpił zjazd poniżej normy ,który trwa już 3 dzień , nie wiem co mi jest 6 lat nie brałem tego leku ale z tamtego okresu co pamiętam nigdy nie miałem takich skutków ubocznych , ja zazwyczaj dobrze toleruje leki antydepresyjne , potrafiłem z dnia na dzień brać 300 mg klomipraminy i poza lekką suchością w ustach i lekkimi zaparciami nic mi nie było ,a tutaj czuje się jak ranny od postrzału jakbym się wykrwawiał i muszę co chwilę odpoczywać leżąc , to w końcu minie ? czy to dalej objawy ZS czy skutki uboczne leku ?

czytełem gdzieś, że faktycznie ZS może czasem "popalić przewody" i zostawić trwałe zmiany, głównie chyba chodzi o podwzgórze oraz wzgórze ale głowy nie daje czy to jest tak u każdego...ja kiedyś "wyj...." serotoninę w kosmos łącząc ( dawne dobre czasy) fluoksetynkę z litem. I to był szok dla mojego organizmu także miksów nie polecam.... można odelcieć w mega lęki i takie stany, że ho ho...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bylem wczoraj u swojego doktora, rozmawialismy na temat samopoczucia na fevarinie. Zaproponowal mi ze moge w najblizszym czasie sprobowac polaczenia paroksetyny + bupropionu, ze niby pkwinien utrzymac sie pozytywny efekt na OCD i bede mial na tym wiecej energii (fevarinu ponoc nie wolno laczyc z bupro). Bral ktos tak kiedys ?

-- 03 lut 2018, 13:32 --

Wellbutrin jest ku...sko drogi, ale cenowo wyszlo by mnie wszystko podibnie jak sam fevarin.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wellbutrin jest ku...sko drogi, ale cenowo wyszlo by mnie wszystko podibnie jak sam fevarin.

Moim zdaniem strata pieniędzy, Paroksetyna jest tak silna w działaniu na serotoninę, że słabiutki bupropion nie ma szans na odczucie przy tak delikatnej stymulacji DAT.

Oczywiście można próbować, ale efekt będzie na pewno mizerny, zabawa dla bogatych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakoś nie miałem większych skutków ubocznych. Już kiedyś brałem i też obeszło się bez większych uboków. Tylko zastanawia mnie ta wątroba. Jest szansa że to przejdzie ? A może zrobić jakieś próby wątrobowe? Jak długo ładuje się paro?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakoś nie miałem większych skutków ubocznych. Już kiedyś brałem i też obeszło się bez większych uboków. Tylko zastanawia mnie ta wątroba. Jest szansa że to przejdzie ? A może zrobić jakieś próby wątrobowe? Jak długo ładuje się paro?

.....pewnie u każdego inaczej ale ok. 2 - 4 tygodnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej wszystkim dostałam parogen ale oczywiście jak to ja duzo czytam i boję sie gi brać a raczej ze on uzaleznia ?

Nie uzależniają. Jeśli lekarz kazał Ci brać to bierz, widocznie masz ku temu wskazania. Przy odstawianiu może pojawić się pewien dyskomfort mniejszy lub większy ale przemija i nie występuje u każdego.

Czy to Twój pierwszy antydepresant w życiu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej wszystkim dostałam parogen ale oczywiście jak to ja duzo czytam i boję sie gi brać a raczej ze on uzaleznia ?

Nie uzależniają. Jeśli lekarz kazał Ci brać to bierz, widocznie masz ku temu wskazania. Przy odstawianiu może pojawić się pewien dyskomfort mniejszy lub większy ale przemija i nie występuje u każdego.

Czy to Twój pierwszy antydepresant w życiu ?

Soty jesli pomyliłem ale czy to nie przypadkiem Ty tak umierales przy odstawianiu paro ? a teraz piszesz dyskomfort ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To prawda że ,,dyskomfort" to zbyt łagodne słowo...... :).... to prawda że miałem duuuuży problem z odstawieniem paroksetyny ale nie u każdego to musi wystąpić więc nie chciałem zbytnio straszyć ponieważ PAROKSETYNA jest dobrym, skutecznym lekiem i niejednemu pomogła .....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi