Skocz do zawartości
Nerwica.com

PAROKSETYNA (Arketis, ParoGen, Paroxetine Aurovitas, Paroxinor, Paxtin, Rexetin, Seroxat, Xetanor)

Ania

Rekomendowane odpowiedzi

Dawno mnie tu nie było. Aktualnie odstawiam paro biorę teraz 5mg co drugi dzień już 2 tygodnie schodziłem z 40mg. Przy zmniejszaniu dawek nie poczułem żadnych rewelacji z tym związanych nawet powiem więcej czym mniej brałem tym lepiej się czułem. Biorę paro od lipca 2023. Już mnie męczył ten lek wszystkie lęki mi wykosił po nerwicy nie ma śladu bardzo zmieniłem świadomie swoje życie jednak już tego leku nie chcę. Teraz pytanie co myślicie. Zmniejszać dalej czy już rzucić to w cholerę??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez przy schodzeniu czułem się bardzo dobrze a schodziłem pół roku z dawki 60 mg.. ostatni miesiąc byłem na 10 mg...niestety po prau miesiącach nerwica wróciła...jeśli jakoś bardzo nie skutkuje ubocznie Ci Paroksetyna to CAŁKOWICIE bym nie odstawiał.... pamiętaj że żadne tabsy przeciwlękowe i depresyjne nie leczą...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 28.02.2025 o 06:21, zburzony napisał(a):

No tak jest, z tym że fluoksetyna może wręcz nasilić lęki bo w teorii najbardziej z SSRI pobudza. Wydaje mi się że fluwoksamina ma np. w USA we wskazaniach lęki i fobie. Znajomy stosował ją w tym celu, mówił że przeciwlękowo była dobra, ale ciągle by tylko spał i odstawił. Fluwoksamina jest też po paroksetynie "najsilniejszym" SSRI, w tym znaczeniu że w największym stopniu oddziaływuje na serotoninę.

Fluoksetyna może nasilić przez oddziaływanie na receptor 5ht2c. Jest to receptor który blokuje fluoksetyna a to powoduje uwalnianie noradrenaliny i dopaminy. Ten efekt jest natychmiastowy dlatego działanie pobudzające i zwiększenie niepokoju jest widoczne wręcz od razu. A żeby zadziałał jego wpływ na serotoninę potrzeba w przypadku fluoksetyny ok 8 tygodni. Wtedy zaczynamy odczuwać działanie przeciwlękowe a mózg jest już przyzwyczajony do działania na receptor 5ht2c i lęk ustępuje. Mimo tego przy braniu fluoksetyny cały czas jest delikatnie wzmożone wydzielanie noradrenaliny i dopaminy przez co ma działanie lekko aktywujące. Fluo nie jest lekiem aktywizującym. Takim lekiem jest bupropion albo stymulanty. Fluo po prostu jeśli chodzi o ssri to w porównaniu z nimi na najbardziej aktywizujące działanie. Tak samo jak np paroksetyna ma najbardziej uspakajające ale ona też nie jest lekiem uspokajającym bo nimi są benzo. Po prostu wszystkie ssri działają w miarę podobnie tylko że każdy z nich ma w porównaniu ze sobą delikatnie inne działanie. Jeden będzie bardziej sadowal drugi delikatnie pobudzał. Ale wszystkie działają przede wszystkim na serotoninę. Z większą lub mniejszą mocą. A fluwoksamina nie jest po paroksetynie drugim najsilniejszym bo wśród ssri jest uważana za najsłabsza. Dlatego bierze się dużą dawkę bo ma słabe oddziaływanie na serotoninę. Jeśli chodzi o siłe blokowania masz paroksetynę sertraline escitalopram fluoksetynę fluwoksamina. Jest jeszcze citalopram na Wiki często piszą że jest po paroksetynie najsilniejsza ale według tabeli ma porównywalna siłę do fluoksetyny i ok dwa razy słabsza do escitalopramu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema!

rok minął czułem się dobrze 😌 zacząłem schodzić z 40 i jestem na 20…

zawroty głowy, ciężka głowa, uczucie że zaraz upadne, ciężko się skupić, światło wstręt bardziej na słońce niż lampy

typowe skutki odstawione??? 

co sądzicie???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, MagicznyDżin napisał(a):

Siema!

rok minął czułem się dobrze 😌 zacząłem schodzić z 40 i jestem na 20…

zawroty głowy, ciężka głowa, uczucie że zaraz upadne, ciężko się skupić, światło wstręt bardziej na słońce niż lampy

typowe skutki odstawione??? 

co sądzicie???

Możliwe. Zespół dyskontynuacji miałem przez jakiś miesiąc od całkowitego odstawienia paroksetyny. Ale przy zmniejszenia dawki nawet o 10mg, też miałem podobne objawy, może bez światłowstrętu, ale  takie jakby zaburzenie równowagi miałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie , biorę Parogen od czerwca ubiegłego roku w dawce 20 mg. Uboki miałem krotko, lek zadziałał bardzo dobrze , z comiesięcznymi krótkimi kryzysami. Ostatnio ten kryzys był większy a z uwagi na to że miewałem systematycznie małe kryzysy lekarz zdecydował się zwiększyć mi dawkę do 30 mg co zrobiłem od soboty. Ogólnie czuje się okej, chęci do życia są fajne, lęków nie ma ale dokucza mi DD... miałem DD raz po silnym stresie i minęło po kilku dniach... czy obecne DD może być wynikiem podniesienia dawki leku ? Czy też powinno ustąpić samoczynnie za jakiś czas ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 10.03.2025 o 18:12, DżejKej77 napisał(a):

Witajcie , biorę Parogen od czerwca ubiegłego roku w dawce 20 mg. Uboki miałem krotko, lek zadziałał bardzo dobrze , z comiesięcznymi krótkimi kryzysami. Ostatnio ten kryzys był większy a z uwagi na to że miewałem systematycznie małe kryzysy lekarz zdecydował się zwiększyć mi dawkę do 30 mg co zrobiłem od soboty. Ogólnie czuje się okej, chęci do życia są fajne, lęków nie ma ale dokucza mi DD... miałem DD raz po silnym stresie i minęło po kilku dniach... czy obecne DD może być wynikiem podniesienia dawki leku ? Czy też powinno ustąpić samoczynnie za jakiś czas ? 

na dd dobra maksymalna dawka paroksetyny 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 14.03.2025 o 11:09, anona napisał(a):

na dd dobra maksymalna dawka paroksetyny 

Widzę , że paroksetyna ma najlepsze opinie , najwięcej stron o niej ,więc coś jest na rzeczy.  A jak z działaniem przeciwdepresyjnym tego leku według was ?

Edytowane przez Jarek.jarecki88

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, serotoninowiec napisał(a):

Na mnie lepiej działa np esci.

Brałem kiedyś 2 i pół roku . Dla mnie średnie działanie przeciwlękowe. Pytanie do ludzi,  którzy biorą paro. Jak bierzecie dawkę maksymalną 60 mg to bierzecie 3 tabletki naraz np.rano ? Bo z tego co widzę są tylko tabletki 20mg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

25 minut temu, Jarek.jarecki88 napisał(a):

Brałem kiedyś 2 i pół roku . Dla mnie średnie działanie przeciwlękowe. Pytanie do ludzi,  którzy biorą paro. Jak bierzecie dawkę maksymalną 60 mg to bierzecie 3 tabletki naraz np.rano ? Bo z tego co widzę są tylko tabletki 20mg.

28 minut temu, Jarek.jarecki88 napisał(a):

Brałem 3x20mg rano.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Jarek.jarecki88 napisał(a):

Ok a jak na tym leku z motywacją ? Jakaś chęć do działania,  rozwijania się, robienia kursów? Czy raczej siedzenie w chacie i zamulenie ?

Przez pierwsze 3 miesiące totalna deprecha wraz z lękami i zero motywacji. Całe dnie spędzone w domu na kanapie przed telewizorem. Taka totalna anhedonia. Być może to moje samopoczucie było również związane z walką uzależnienia od benzo i zapewne po części tak było więc sam do końca nie wiem na ile przyczyną było paro. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 minut temu, Nieznany24 napisał(a):

Przez pierwsze 3 miesiące totalna deprecha wraz z lękami i zero motywacji. Całe dnie spędzone w domu na kanapie przed telewizorem. Taka totalna anhedonia. Być może to moje samopoczucie było również związane z walką uzależnienia od benzo i zapewne po części tak było więc sam do końca nie wiem na ile przyczyną było paro. 

A czyli jednak ... Benzo znam dobrze , ale zawsze jakoś kontrolowałem żeby nie brać tego codziennie.  Teraz myślałem też nad doxepinem bo choć lekarze mówią skutki uboczne jeszcze nieraz biorą go pod uwagę.  Ale niby ta suchość w ustach i inne znane atrakcje po tlpd są.  Moim problemem jest lęk antycypacyjny i objawy somatyczne nerwicy jak biegunki np. O paro oczywiście też myślę. 

Edytowane przez Jarek.jarecki88

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja sobie namieszałem. W listopadzie zeszłego roku pomimo brania 35mg nerwica wróciła podniosłem do 40mg bez rezultatów przez ok 5 tyg. Szaman dołożyła mi mirtazepine 45mg Pręgę 150woeczor i 75 rano. I kurcze prawie dwa miesiące było super. Ale podkusiło mnie zmniejszyć spowrotem paro do 35mg i po ok dwóch tyg nerwica wróciła. Więc znów wszedłem na 40mg ale mija dwa tygodnie i na razie dupa. Jak Waszym zdaniem? Czekać jeszcze na 40 mg czy stopniowo zwiększać dawkę? Mojej szamanki nie ma do 4 kwietnia. A ja czuję że stoję w miejscu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo dzielę tabsy waga jubilerska. Kiedyś miałem wchodzić na 40mg ale bałem się skutków ubocznych. Zacząłem dzielić tańsze na 4 części . Poprawiło mi się przy dawce 35 mg i tak zostało - z tad takie dawkowanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm a ja mam wrażenie że przy zejściu na 20 z 40 ( juz z 2 tyg minęły ) mam bóle głowy wraz ze ściskiem, jakbym tracił balans czasami, mikro lęki myślę. No żeby mi to świństwo nie wracało, bo nie mam na nie ochoty… a znowu na 40 wjeżdżać? Po co… człowiek by już zszedł z tych tabsow i zobaczył jak funkcjonuje…

ktoś kto schodził może opisać swoją historię?? Co, jak ,jak długo?

ciężkie jest życie pana z nerwicą.

pozdrawiam i zdrowia życzę.. 😘

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 18.03.2025 o 20:55, MiśMały napisał(a):

Verinia, Ja mam tak samo, że pregabalina natychmiastowo poprawia u mnie nastrój z depresyjnego w dobry, a jej odstawienie skutkuje obniżeniem nastroju. Jednak nie lubię tego leku, bo tworzą mi się obrzęk na twarzy, taką nalana twarz no i zwiększa mi apetyt przez co tyję.

Lekarz trochę się uparł, że skoro poprawia nastrój i też pewnym stopniu motywacja, to powinienem dalej brać pregę.

8 godzin temu, MagicznyDżin napisał(a):

Hmmm a ja mam wrażenie że przy zejściu na 20 z 40 ( juz z 2 tyg minęły ) mam bóle głowy wraz ze ściskiem, jakbym tracił balans czasami, mikro lęki myślę. No żeby mi to świństwo nie wracało, bo nie mam na nie ochoty… a znowu na 40 wjeżdżać? Po co… człowiek by już zszedł z tych tabsow i zobaczył jak funkcjonuje…

ktoś kto schodził może opisać swoją historię?? Co, jak ,jak długo?

ciężkie jest życie pana z nerwicą.

pozdrawiam i zdrowia życzę.. 😘

Jak nic nie przepracowałeś na terapii lub samemu związanego z zaburzeniem to po odstawieniu możesz się przykro rozczarować.

Zdrówka!

Bez leków też można okiełznać nerwicę , wymaga to napewno dużo pracy i poświęcenia ale wszystkie lęki da się ujarzmić. 

U mnie trwa już długo zapanowanie nad GAD ale gdy zaczynałem leczenie to nie widziałem światełka w tunelu i MS ale po 4 latach leków i terapii mogę powiedzieć że jest duży progress.

Edytowane przez hopefully.00

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, hopefully.00 napisał(a):

Jak nic nie przepracowałeś na terapii lub samemu związanego z zaburzeniem to po odstawieniu możesz się przykro rozczarować.

Zdrówka!

Bez leków też można okiełznać nerwicę , wymaga to napewno dużo pracy i poświęcenia ale wszystkie lęki da się ujarzmić. 

U mnie trwa już długo zapanowanie nad GAD ale gdy zaczynałem leczenie to nie widziałem światełka w tunelu i MS ale po 4 latach leków i terapii mogę powiedzieć że jest duży progress.

Znam to . Na lekach inaczej potem odstawka i wszystko wraca chociaż nie zawsze . Życie różnie się układa i dochodzą nowe lęki.  Ja chodząc na terapię niestety nie odczułem żadnej zmiany . Np oddychanie przeponowe niby uspokaja,  ale teraz borykam się z takim czymś,  że przed wyjściem z domu lęki przed tym , że nie zdąże do wc . To jest straszne bo już z lekarzem się zastanawiamy czy te myśli to OCD czy lęk uogólniony.  Nieraz przed wyjsciem dalej odmawiam jedzenia. Oczywiście badałem to i wyszło , że mam ibs ale niestety nie ma leków na to , które by mi pomogły.  To jest bardziej lękowe bo atakuje najbardziej przed wyjściem z domu nawet na spacer. Nie wiem jak rozwiązać ten problem próbuje zamieniać myśli,  trochę mindfulness i nic te myśli atakują i tak ... Dlatego myślę o paro bo jest bardzo dobra na lęki z tego co większość pisze. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja tak z innej beczki. Jak sobie radzicie przy wchodzeniu na lek lub zwiększaniu dawki? Chodzi mi o skutki uboczne? Czy bierzecie wtedy benzo? Jeśli tak to jak długo? Wiadomo , że zanim lek zacznie działać to musi minąć jakiś czas najczęściej 4-8 tyg a co przez ten czas ? Przecież jak wchodzą skutki uboczne to nie da się funkcjonować? A może macie jakieś inne sposoby? Mi np paroxetyna nasila leki na początku rozregulowuje apetyt i sen muszę się ratować benzo. Chyba że macie jakieś inne leki. Dajcie znaka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

24 minuty temu, qba napisał(a):

Przecież jak wchodzą skutki uboczne to nie da się funkcjonować?

Da się jak się nie skupiasz usilnie na sobie i swoim samopoczuciu. Leki miałam pierdyliard razy zmieniane. Na zwolnieniu z tego powodu byłam tylko raz. I to nie dlatego, że psychiatra nie chciał dać, tylko ja nie chciałam zwolnienia. Mniejsze lub większe uboki każdy lek może dawać, grunt jak do tego podchodzisz. Im bardziej będziesz się na nich skupiał, tym większy dyskomfort będą powodować. Ja zawsze przy zmianie leków podchodziłam do tego na zasadzie ok, mam np. mdłości ale to od leku i minie po czym przestawałam myśleć o danej rzeczy. 
Benzo też tylko przy wchodzeniu na paroksetynę wzięłam może z 2x i koniec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi