Skocz do zawartości
Nerwica.com

PAROKSETYNA (Arketis, ParoGen, Paroxetine Aurovitas, Paroxinor, Paxtin, Rexetin, Seroxat, Xetanor)

Ania

Rekomendowane odpowiedzi

@Miss Worldwide wenlafaksyna przy pierwszym ppjawieniu sie zaburzenia wyciągnęła mnie w 3 miesiące i było super aż do zeszłego roku, 6 miesięcy od odstawienia wenlafaksyny. Mirtazapina pomaga, śpię dobrze ale nic więcej. Może zbyt szybko zmieniłem leki ale z drugiej strony jak nic nie dają po 2 miesiącach. Jestem w terapii od roku, zaraz jak pojawił się nawrót.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, GłupiaSowa napisał:

@Miss Worldwide wenlafaksyna przy pierwszym ppjawieniu sie zaburzenia wyciągnęła mnie w 3 miesiące i było super aż do zeszłego roku, 6 miesięcy od odstawienia wenlafaksyny. Mirtazapina pomaga, śpię dobrze ale nic więcej. Może zbyt szybko zmieniłem leki ale z drugiej strony jak nic nie dają po 2 miesiącach. Jestem w terapii od roku, zaraz jak pojawił się nawrót.

Kurde i terapia nie pomaga?

Czesto chodzisz? Robisz co ci karza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, GłupiaSowa napisał:

@Miss Worldwide jestem od roku w terapii, grupowej i indywidualnej i efektów jak nie było, tak nie ma. Nie bardzo rozumiem dlaczego nie chcą mi zwiększyć dawki paroksetyny, może 30mg to dla mnie po prostu za mało. 

No ale co robisz na tej terapii? Moze terapia do kitu? 

Co ci jest i co ci karza robic na tej terapii?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, GłupiaSowa napisał:

@Miss Worldwide jestem od roku w terapii, grupowej i indywidualnej i efektów jak nie było, tak nie ma. Nie bardzo rozumiem dlaczego nie chcą mi zwiększyć dawki paroksetyny, może 30mg to dla mnie po prostu za mało. 

Na zaburzenia lękowe to za mało, nawet w ulotce Seroxatu jest napisane ze zalecana dawka przy depresji i lekach to 40-50 mg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 4.11.2019 o 18:14, Miss Worldwide napisał:

Jest sporo. Narazie kupilam w vibefarma See yourself well. Juz mi sie skonczyly i teraz kupilam Omegor Vitality 1000.

Co nie znaczy, ze nie ma lepszych ale narazie takie znalazlam co maja chociaz to minimum. Bede dalej szukac.

Zobacz jeszcze Omegę z firmy Jarrow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakież te leki są tajemnicze i nieprzewidywalne, ale kto nie eksperymentuje, ten nie pije szampana. Wczoraj z lekomanskich nudów wrzuciłem na noc 10 mg paroksetyny do obecnego zestawu i zobaczyć co się stanie. Jakież było moje zdziwienie, jak się obudzilem z wyraźnie podniesionym nastrojem o 4 rano, który utrzymuje się do teraz, choć już nie tak jak z samego rana, ale skok niesamowity. Mozna stwierdzić, jak to się mówi, że coś zatrybilo. Dawno tak nie miałem, żeby z dnia na dzień była wyraźna poprawa ogólnego samopoczucia. Jak mi tak zostanie, to jadę na 3 antydepresantach. Czuję te tzw. wyj...nie serotoninowe jak przy pierwszym razie z klomipramina. Co ciekawe, zero ubokow, arytmii, somatyki, wszystko w normie, nawet suchości w ustach nie mam.

Edytowane przez Natrętnik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś napisze, że stało się tak, bo paro gwałtownie zwiększyło stężenie klomipraminy we krwi. Jestem przekonany ze gdybym tylko zwiększył klomipramine, to by się nic nie działo, obudził bym się co najwyżej zamulony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozpocząłem 5 tydzień na 30mg i zastanawiam się ile jeszcze mam czekać na te efekty o których piszecie. Pije te antydepresanty jak witaminy. Jedynie Mirtazapina dobrze reguluje mi sen. Chcą mi zmienić paroksetyne nie wiem na co, nie mam wielkiego pola manewru. Czuje podskórnej, że to może być mao . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacząłem od tygodnia 20 mg. Wcześniej 2 tygodnie 10 mg i tydzień 15 mg.

Nie czuć działania antydepresyjnego .

Za to działanie przeciwlękowe już czuć .

Czy będzie działać antydepresyjne ?

Nie potrzebuje jakiegoś speedu tylko normalnie.

Edytowane przez Elendil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie,

Mam do Was - doświadczonych pytanie. Czy ktoś z Was spotkał się z pojawieniem się skutków ubocznych brania seroxatu po 2 tygodniach od rozpoczęcia leczenia? Zaczęłam brać 20mg 23.10, a od wczoraj mam zawroty głowy i nudności, do tego wrażenie ze gorzej widzę. Lęki zmniejszyły się mocno, ale bardzo mnie niepokoją te zawroty głowy.. Kiedyś miałam podobnie, ale wtedy nie brałam żadnych leków. Dodam ,że w piątek miałam stawiane bańki (profilaktycznie, bo mam dzieci chore, a za tydzień szczepię się na żółtaczkę) - bardzo ciemne wyszły chociaż nie mam żadnej infekcji poza lekkim bólem gardła.
Proszę, niech się ktoś wypowie, bo zaczynam się denerwować że coś złego się dzieje...;(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, kumeika napisał:

Witajcie,

Mam do Was - doświadczonych pytanie. Czy ktoś z Was spotkał się z pojawieniem się skutków ubocznych brania seroxatu po 2 tygodniach od rozpoczęcia leczenia? Zaczęłam brać 20mg 23.10, a od wczoraj mam zawroty głowy i nudności, do tego wrażenie ze gorzej widzę. Lęki zmniejszyły się mocno, ale bardzo mnie niepokoją te zawroty głowy.. Kiedyś miałam podobnie, ale wtedy nie brałam żadnych leków. Dodam ,że w piątek miałam stawiane bańki (profilaktycznie, bo mam dzieci chore, a za tydzień szczepię się na żółtaczkę) - bardzo ciemne wyszły chociaż nie mam żadnej infekcji poza lekkim bólem gardła.
Proszę, niech się ktoś wypowie, bo zaczynam się denerwować że coś złego się dzieje...;(

Musisz skonsultowac to z lekarzem. Zawroty glowy i nudnosci jak najbardziej moga byc skutkiem ubocznym leku. Ale to nie znaczy, ze tak jest na pewno. Idz do lekarza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po tygodniu połączenia klomi z paro mogę stwierdzić, że interakcja między tymi lekami jest mniejsza niż przy np. klomi+fevarin i lepsze samopoczucie niż na klomi+wenla. W.ogóle nie czuć, żeby paroksetyna zwiekszala stężenie klomipraminy, nie mam nasilonych cholinolitycznych skutków ubocznych, tych najbardziej typowych, które czuć już na 225 samego anafranilu. Żadnego tdP, dzisiaj zresztą idę na kontrolne ekg, żeby sprawdzić odstęp QT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi