Skocz do zawartości
Nerwica.com

PAROKSETYNA (Arketis, ParoGen, Paroxetine Aurovitas, Paroxinor, Paxtin, Rexetin, Seroxat, Xetanor)

Ania

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba nie rozumiesz. Klonazepam powoduje upregulacje (zwiekszenie ekspresji genow) bialka transportowego serotoniny (SERT), gdzie paroksetyna ma za zadanie blokowac to bialko, co z czasem powinno powodowac jego downregulacje. Downregulacja tego bialka powoduje stale zmniejszenie jego aktywnosci, a tym samym efekt koncowy jest taki, ze nawet bez paroksetyny efekt powinien sie przez jakis czas utrzymac. Aby jednak to nastapilo, to inhibicja powinna byc w miare trwala. Z tego powodu tez nie powinno sie pic przykladowo alkoholu, ktory rowniez upreguluje SERT, jak i zmniejsza poziom serotoniny. Jezeli jestes w stanie postawic swoja glowe, ze okazjonalne stosowanie takich srodkow nie wplywa znaczaco na efekt leczniczy, to spoko, ale lepiej jest byc swiadomym takich rzeczy - w koncu celem przyjmowania lekow jest bycie zdrowszym.

Serotonina zas, ktorej poziom ma byc zwiekszony poprzez powyzszy mechanizm ma za zadanie zdownregulowac receptory serotoninowe, jednym z wazniejszych jest tutaj receptor 5-HT1a, ktory jest rowniez autoreceptorem. Jego pobudzenie powoduje zablokowanie wyrzutu serotoniny, aczkolwiek z czasem nastepuje jego downregulacja, a tym samym wyrzut serotoniny jest coraz wiekszy, co pozwala na dluzsze utrzymanie sie efektu. Klonazepam zas upreguluje bialko 5-HT1a, co dodatkowo psuje efekt. Ponadto upreguluje jeszcze receptory 5-HT2a i 2c, ktore to rowniez sa bardzo wazne w wielu zaburzeniach (m.in. w OCD).

Lepiej dmuchac na zimne, anizeli potem psioczyc, ze ta glupia paroksetyna nie dziala.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18615162

Combination therapy with benzodiazepines and antidepressants in appropriate clinical settings may improve outcomes over monotherapy in some patients.

:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie twierdzę że ma brak wiedzy. To była riposta na odpowiedź Ricah bo podważył moją odpowiedź na temat skuteczności benzo w Twojej terapii. A dodatkowo Grabarz666 zapodał ciekawy link potwierdzący moje doniesienia. Także Carica Milica życzę owocnego leczenia i coraz lepszego samopoczucia!

No i lekarz ma całkowitą rację odnośnie takich miejsc! W 100% się zgadzam i mój lekarz też mnie przed tym przestrzega. No ale wiadomo ja swoje. Mnie to trochę podbudowuję i daję odskocznie. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ernest00, tiaaa...jeden z lepszych lekarzy w moim mieście i brak wiedzy. Ale on mnie cały czas ostrzega przed glupotami plynacymi z tego typu miejsc internetowych.

Wystarczy nie korzystać z "tego typu miejsc internetowych". Mi obecność tutaj pomaga.

-- 14 maja 2017, 22:51 --

Mialem do czynienia juz z wieloma lekarzami i znalezc dobrego psychiatre graniczy z cudem.

no o wiele latwiej znalezc specjalistow internetowych

Jak wyżej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde nie wiem co się dzieje. Biore Seroxat już 13 dni w tym na 20 mg jestem od 8 dni. Od Soboty zaczęło mi sie fajnie poprawiać może nie było super ale była wyraźna poprawa. W niedzielę na wieczór nawet mi odblokowało apetyt , w poniedziałek fakt że obudziłem sie wczesniej ale w dobrym humorze i cały dzień był nawet nie zły jakby coraz lepiej i jadłem. Pod wieczór mi się zaczęło pogarszać samopoczucie i juz dziś znów nic nie jem i mam mega doła. Czy to może tak być? Takie wachnięcia nastroju? Czy nie powinno byc także jak się zaczęło poprawiac to z każda tabsa jest coraz lepiej? Kurde wchodze na seroxat juz czwarty raz i za każdym razem boje sie że nie zadziała. Ale tak żeby jeden dzień było całkiem spoko a drugiego dnia już nie to nie miałem. Owszem było tak że jak wchodziłem to po dwóch tygodniach następowała jakaś poprawa potem tydzień źle potem znów dobrze z tyddzień i tak się to normowało do dwóch miesięcy ale żeby tak z dnia na dzień?

Miał ktos z Was tak?

Ile razy już wchodziliście na ten sam lek ? Zawsze działał??

`

-- 18 maja 2017, 21:07 --

Ile u Was na początku trwał totalny brak apetytu?? Ja już prawie dwa tygodnie nic nie mogę przełknąć normalnie się zmuszam do jedzenia, za to piję litrami i sikam jeszcze więcej:) Dziś mi mija 10 dni na całym i 14 od zaczęcia brania wogóle, nadal mam lęki jakby przelekłę lekką senność i totalne doły psychiczne, wydaje misię że mnie w wariatkowie zamkną, też tak mieliście? Ile to może potrwać?

Wspomagacie się jakimiś benzo? Jeśli tak to w jakich ilościach ? Bo ja mam xanax ale się go bję więcej niż 2x 0,25mg brać na dobę choć w ulotce jest że nawet do 4mg a czasem nawet do 10mg na dobę. Może trochę zwiększyć tak 4x 0,25mg może ułatwi to wejście na sero?

P.S. Jest tu ktoś wogóle na tym forum nikt nie odpowiada cisza jakaś:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie !

Po ponad dwumiesięcznym braniu paroksetyny ( Arketis) w najmniejszej dawce - 10 mg lęki bardzo ustąpiły, zaczęłam wychodzić z domu i do ludzi. Problemem nadal jest przebywanie w dużych skupiskach osób - wspomagam się wtedy doraźnie Afobamem - połówka tabletki. Pomimo małej dawki Arketisu nadal mam problemy ze swędzeniem skóry twarzy, powiek i lekkim dyskomfortem w gardle. Dwukrotnie wspominałam lekarzowi o tych objawach i on cały czas twierdził, że to nie reakcja alergiczna na lek i że muszę się przyzwyczaić do tej sytuacji i wspomagać się hydroksyzyną. Powiedziałam lekarzowi, że po zażyciu hydroksyzyny jestem następnego dnia senna i mam obniżone ciśnienie. Odpowiedział, że muszę się do tej sytuacji przyzwyczaić. Ostatnio w trakcie wizyty zasugerowałam zmianę leku na inny i obserwację pod kątem objawów, które doświadczam w trakcie brania Arketisu. Lekarz dał mi Zotral. Wczoraj wzięłam drugą dawkę leku. Pierwszy dzień był spokojny. Wczoraj po południu zaczęłam dziwnie się czuć - zaczęły mnie boleć mięśnie rąk i karku. Wieczorem po położeniu sie do łóżka zaczął mi się zatykać nos, powstała blokada gardła z chrypką i trudniej mi się oddychało. Wzięłam hydroksyzynę i objawy zaczęły ustępować. W nocy kilka razy się budziłam. Dzisiaj obudziłam się z bólem głowy. Jestem lekko skołowaciała. Nie wiem co robić - brać Zotral i męczyć się czy wrócić do Arketisu? Czy przechodzeniu z jednego leku na drugi zawsze towarzyszą skutki uboczne?

Pozdrawiam

Mermaid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twój lekarz to ułom. W ogóle Cię nie leczy tylko sobie przepisuję SSRI jak leci. Zotral (sertalina) może nasilić lęki/natręctwa w dużej mierze. Hydroksyzyna to dość słaby lek na działania niepożądane SSRI. Zobowiązany jest przepisać jakieś benzo. Na przykład relanium 5mg. Jest delikatne, przeciwlękowe, długo działa. Robi z Ciebie idiotę, mówiąc że musisz się przyzwyczaić. Równie dobrze mógłby Cię na każdej wizycie klepać w czoło i powiedzieć że masz się do tego przyzwyczaić, bo taki ma zwyczaj. Buehehe, jakiś absurd. Jakim idiotą trzeba być by doraźnie na skutki uboczne SSRI dawać kolejny SSRI. Albo zmieniać na inny który jeszcze pogorszy sprawę. Mógł zwiększyć dawkę paro do 20mg, chociaż spróbować. Toć to pod prokuraturę podchodzi :D

Reakcje alergiczne jak najbardziej mogą występować. Każda głupia ulotka ma to w pierwszym wierszu. Co on lekarz czy samozwaniec.

Nie rozumiem też dlaczego zgodziłaś się przejść z paroksetyny na sertalinę która gorzej radzi sobie z lękami a wręcz działa nasilająco na nie. Do tego to ponowne wchodzenie na nowy lek wiążące się z dyskomfortem. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twój lekarz to ułom. W ogóle Cię nie leczy tylko sobie przepisuję SSRI jak leci. Zotral (sertalina) może nasilić lęki/natręctwa w dużej mierze. Nie rozumiem też dlaczego zgodziłaś się przejść z paroksetyny na sertalinę która gorzej radzi sobie z lękami a wręcz działa nasilająco na nie.

Radzę douczyć się.

Skuteczność przeciwlękowa (GAD, PD) paroksetyny i sertraliny jest statystycznie taka sama:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15669894

Both paroxetine and sertraline appear similarly effective and well tolerated for the treatment of generalized anxiety disorder.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15096081

Sertraline and paroxetine had equivalent efficacy in panic disorder, but sertraline was significantly better tolerated and was associated with significantly less clinical worsening during taper than paroxetine.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16848646

Despite the relatively small between-group differences, study findings suggest a role for sertraline in the acute treatment of GAD.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15337655

Sertraline appears to be efficacious and well tolerated in the treatment of generalized anxiety disorder.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10814773

Sertraline showed an excellent tolerability in patients with mixed anxiety-depression disorder despite high levels of baseline anxiety. The response level was high and similar to that reported for patients with major depression. These results warrant further controlled trials to assess the efficacy of SSRIs in MAD.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9850204

Sertraline was effective and safe in reducing panic attacks. Higher doses were no more effective than the 50 mg dose.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11722304

Long-term sertraline treatment was effective in preventing relapse of panic disorder, well tolerated and associated with minimal discontinuation symptoms.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11206597

Treatment of panic disorder with sertraline was generally effective, even in the presence of baseline clinical variables that have been associated with poor treatment response.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9734541

Sertraline is an effective and well-tolerated treatment for patients with panic disorder.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19584964

When reviewed in context with the efficacy trials, a compelling argument can be made for making sertraline a first choice among the serotonin reuptake inhibitors in the treatment of PD.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9819070

Results support the safety and efficacy of sertraline for the short-term treatment of patients with panic disorder.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19810881

With its beneficial side-effect profile and proven efficacy in social anxiety disorder, sertraline can be considered a valuable addition to the variety of treatments currently available for this disorder.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26125277

Compared to sertraline, pregabalin showed more rapid onset of action and equal efficacy. Adverse reactions are short-lasting and the dose depends. Our investigation showed that pregabalin, an atypic anxiolytic is efficient and well tolerable in treatment of GAD.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16053461

Sertraline applied in fixed doses of 20 mg/day and alprazolam in doses 1-1,5 mg/day significantly reduced the frequency of panic attacks in panic disorder patients, reduced symptoms of agoraphobia and anticipatory anxiety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Statystycznie to zamieszczasz dużo artykułów których nie chcę mi się czytać.

Dlatego właśnie piszesz to co piszesz, czyli bzdury.

Zaliczasz się do spamowców (statystycznie oczywiście).

Zabolało co? Fakty mówią same za siebie, a ty zrobiłeś z siebie, delikatnie pisząc, intelektualnego młotka :twisted:

Mówimy tu o przypadku mermaid, kolego.

Na moją sympatię nie zasłużyłeś, więc kolegami nie jesteśmy i nie będziemy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie !

Dzisiaj rozpoczęłam czwarty dzień brania Zotralu. Wczoraj kiepsko czułam sie fizycznie - duże spięcie mięśni karku, rąk i łydek oraz przymulenie w głowie. Brak objawów swędzenia skóry twarzy, powiek i gardła. Psychicznie nie najgorzej. Wzięłam na noc hydroksyzynę i zasnęłam. W nocy dwa razy się wybudzalam ale zasypiałam szybko. Dzisiaj jestem bardzo ospała (niskie ciśnienie) i tak jakby " w środku skurczona".

Pozdrawiam

Mermaid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi dziś mija 18 dzien z czego 13 na 20 mg. Na razie odblokowało mi trochę jedzenie, jestem spokojniejszy, radzę sobie raczej bez xanaxu, choć choróbsko czuję nadal. Od czasu do czasu pojawiają się leki ale w miarę do opanowania. Nadal brak humoru i zycie trochę przeraża. Doszła mi za to straszna senność w ciągu dnia mam nadzieję że to też przejściowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Statystycznie. Statystycznie to zamieszczasz dużo artykułów których nie chcę mi się czytać. Zaliczasz się do spamowców (statystycznie oczywiście). Mówimy tu o przypadku mermaid, kolego.

Kazdy to wie i widzi . To jest grabarz , bierz poprawke na niego . Ma nerwice natrectw, musi to wklejac :) a uznaje sie za profesora . Dobrze ze nie za napoelona :)

-- 22 maja 2017, 06:34 --

żeby to jeszcze komuś pomagało , to można przymknąć oko na zaspamowane strony . ale jak nie pomaga to po co wklejać jakieś linki po angielsku , do ludzi którym zyć się nie chcę.

po drugie , nie teoria a praktyka zrobi z ciebie robotnika , liczą się przeżycia empiryczne ludzi i co jak i komu pomogło , więc radzę grabarz trochę ogłady w tym wklejaniu , bo już dobry rok to wklejasz non stop a nic sensownego nie powiesz (bo nie masz , jadłeś tylko mirtazepine swoją i jeden SSRI) . normalniej nie reagowałbym , ale śledziłem forum i zdenerowała mnie twoja buta i brak pokory w stosunku do innych użytkowników , wywyższanie się i arogancja , co widać wyżej . a jak ktoś zapyta o pomoc to wklejasz jakieś artykuły gotowe .

wiesz może wiele ludzi ma lęki i fobie i boi się ci powiedzieć ale drażnisz tym.

-- 22 maja 2017, 06:40 --

czy biorac paroksetyne mogę z dnia na dzień zacząć brać citalopramum zamiast paro? albo jak to powinno wygladac? biore 20 mg paro, bede 20 mg citalu, do lekarza udam się niedługo ale wole sie upewnic

jak najbardziej przechodziłem z paro na sertaline z sertaliny na fluoksetyne , z paro na wenle z wenle na duloksetyne i tak dalej . śmiało z ssri na ssri jak i snri.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brałam paro 4,5 roku- działała na leki, ale rozleniwiała, pojawiał się na niej smutek, ale ok jakoś to było.

Odstawiłam w grudniu tego roku na 3 miesiące i oczywiście nastąpił nawrót. Tym razem duża depra trwała dwa i pół miesiąca, lęki się uspokoiły, ale depra była wskazaniem do odstawienia.

MINUSY PARO: miałam zerowe libido i nie mogłam dojść do orgazmu

przytyłam 12 kg

straciłam motywację

co pół roku przychodziły smutne tygodnie, do przeżycia ale bolące.

najgorsza kategoria w razie ciaży

PLUSY: nerwica i fobie zniknęły

Bardzo źle mi się wchodzi na SSRI- pogorszenia na pograniczu życia i śmierci miałam z pierwszym lekiem sertraliną (z małej nerwicy zrobiła się bardzo silna, bezsenność i doszla duża depresja) wytrzymałam tylko 5 dni- benzo nie działały. Po tym coaxil, który nie udźwignął sertrowych zniszczeń. Później jedna tabletka wenli (powrót przy pierwszej tabletce stanu z sertry) Na koniec 4 miesiące clona plus wprowadzenie paro 30 mg (odstawienie clona bezproblemowe), paro zadziałała (jednak było ALE). Stąd strach przez tymi nowoczesnymi lekami ponoć bez skutków ubocznych.

Jednak jak się zdecyduje na SSRI lub SNRI- to będzie escitalopram, wenla. Zależy mi na pożegnaniu tej depry, jest okropna,

PYTANIE: Jaki jest inny alterantywny sposób leczenia nerwicy lękowej i depry, z lekkimi elementami fobii- bez udziału SSRI, SNRI?

Zależy mi by nie przytyć i mieć ochotę sex (o orgazmie nie wspomnę)

Na SSRI (paroksetynie), przytyłam 12 kg (zgrozo), byłam aseksualna, , pacynka na sznurkach. Działał na leki, ale straciłam możliwość odczuwania miłości, szczęścia, a co pół roku pojawiał się stan depresyjny. Teraz będąc na paro 2 miesiace- leki poszły, ale depresja jest za duża.

Z tego co znam ludzi w mojej rodzinie i niektórych z forum trwałe remisje były częściej na lekach starej daty.

Siostra w pierwszym epizodzie miała Mirtrazapinie z coaxilem i 7 lat spokoju było. Później też dali jej paro, wenlę. Obecnie co odstawia to po miesiacu do 6 wraca.Oczywiście mitry i miansy nie spróbuje chyba że bym leżała już w łóżku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Od miesiąca biorę paroksetynę (w tej chwili 30mg, od jutra mam zacząć brać 40mg) i od ok. 2-ch tygodni mam zaparcia, co 3 dni "załatwiam" się.

Nie mam żadnych bólów brzucha itp.

Czy to normalne na paroksetynie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi