Skocz do zawartości
Nerwica.com

PAROKSETYNA (Arketis, ParoGen, Paroxetine Aurovitas, Paroxinor, Paxtin, Rexetin, Seroxat, Xetanor)

Ania

Rekomendowane odpowiedzi

Jak było przez tych kilka miesięcy pod względem fizycznym i psychicznym? Ja po 3 tyg. mam dość. Niby nie jest tragicznie, ale jest ciągły niepokój, który coraz częściej przeradza się w lęk, analizowanie wszystkiego, znużenie, kłucie w sercu, szum w uszach, ucisk w głowie, lekkie zawroty. Czekam sama nie wiem na co

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem niezdrowo pobudzony. Efekty uboczne mi przeszkadzały. Z tym, że ja nie mam klasycznej nerwicy czy depresji, raczej chroniczne zmęczenie, więc nie ma się tutaj co sugerować. Jak Ci pomaga, to bierz, choć mam wrażenie, że są lepsze leki od Seroxatu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak było przez tych kilka miesięcy pod względem fizycznym i psychicznym? Ja po 3 tyg. mam dość. Niby nie jest tragicznie, ale jest ciągły niepokój, który coraz częściej przeradza się w lęk, analizowanie wszystkiego, znużenie, kłucie w sercu, szum w uszach, ucisk w głowie, lekkie zawroty. Czekam sama nie wiem na co

jeżeli to są objawy odstawienne to mogą minąć a ciągu najbliższych tygodni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy w takim okresie czasu da się to odróżnić, objawy odstawienne mają tendencję do osłabiania a chorobowe do nasilania z czasem, ale 3 tygodnie wydaje się za krótkim okresem zeby nagle wszystko mialo wracać, jakbym ja dotrwał do 3 tygodni to bym jeszcze przeczekał jakis czas dla pewności

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grabarz ,paroksetyna jest w dzialaniu bardziej sedatywna.

Sedatywna wcale nie oznacza skuteczniejsza przeciwlękowo.

Nie wiem skąd to przekonanie na forum, że paroksetyna jest najskuteczniejsza przeciwlękowo spośród SSRI (i SNRI). To takie szamańskie teorie, które nie mają potwierdzenia w faktach, a na dodatek są ciągle powielane, przez osoby, niezbyt orientujące się w temacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem skąd to przekonanie na forum, że paroksetyna jest najskuteczniejsza przeciwlękowo spośród SSRI (i SNRI). To takie szamańskie teorie, które nie mają potwierdzenia w faktach, a na dodatek są ciągle powielane, przez osoby, niezbyt orientujące się w temacie.

To skąd takie obrazki?

405ppsup1.gif

http://primarypsychiatry.com/category/archive/page/69/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To skąd takie obrazki?

http://primarypsychiatry.com/category/archive/page/69/

FDA to nie wyrocznia, nie zatwierdziła chociażby fluwoksaminy w leczeniu MDD tylko OCD, a wcale nie odstaje ona skutecznością przeciwlękową i przeciwdepresyjną od reszty SSRI.

Poza tym wcześniej już podałem przykłady badań niezgorszej skuteczności wenlafaksyny w leczeniu zaburzeń lękowych w porównaniu do paroksetyny.

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FDA to nie wyrocznia, nie zatwierdziła chociażby fluwoksaminy w leczeniu MDD tylko OCD, a wcale nie odstaje ona skutecznością przeciwlękową i przeciwdepresyjną od reszty SSRI.

Poza tym wcześniej już podałem przykłady badań niezgorszej skuteczności wenlafaksyny w leczeniu zaburzeń lękowych w porównaniu do paroksetyny.

Słusznie, fluwoksamina na mnie w ogóle nie działała :mrgreen: Czułem jakbym jadł otępiające landrynki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi