Skocz do zawartości
Nerwica.com

BUPROPION/AMFEBUTAMON (Bupropion Neuraxpharm, Oribion, Welbox, Wellbutrin, Zyban)

nella31

Rekomendowane odpowiedzi

36 minut temu, zburzony napisał(a):

@Lucy32powiem ci że gdyby to było na dłuższą metę możliwe bardzo chętnie brałbym bupropion razem z benzodiazepinami, wtedy mogłoby być naprawdę dobrze.

Oprócz wenlafaksyny biorę jeszcze fluoksetynę, czuję że one fajnie się uzupełniają.

A na Fluoksetyne jak wchodziles , lęków nie miałeś? b ona tez niby taka lękotwórcza jest?

Hehe jakby mozna tak ,to ja bym tez na Benzo przeszla😄😄Chyba to najlepsze co ludziom pomaga w chwilach lęku.A co do Bupropionu,to on jakis taki nie do konca ...Ja tam na razie nie czuje przyplywu motywacji,wrecz przeciwnie,wszystko robię wolniej i jakos bez energi, wręcz tak powolnie.Nastroj tez jakis niestabilny.Ale coz jeszcze mam czas dla niego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Lucy32początkowo fluo powodowała lęk zwiększony ale nie trwało to za długo, właśnie po to mi jeszcze wenlafaksyna żeby przykrywała lęk od fluo i całkiem dobrze to jej wychodzi. Z fluoksetyną chodziło mi o stymulację i to też się powiodło. Biorę jej 40 mg, wcześniej byłem na 60 i było serio nieźle ale pojawił się lęk każdego dnia o podobnej porze. Będę jeszcze próbował 60 a kiedyś chętnie 80 mg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dopiero 9 ty dzien biore buprio.Pierwsze 7dni bylo bez znacznych skutkow ubocznych,jakbym cukierki jadla,ale czulam pomalu obnizajacy sie jakby nastroj z dnia na dzien.Taka sie zrobilam rozlazla.Wiem ze cos mam do zrobienia,ale siadam sobie i cos czytam na necie i tak caly dzień mija a ja nic konstruktywnego nie dzialam.

Teraz pije kawę 🤭🤭🤭😉(eksperyment)bo nie mam energi.

Ja jeszcze fluoksetyny nie bralam.Moze powinnam .Ale to ssri to chyba bym nie przezyla.

Wchodziles na fluo biorac juz Wenle?Czy zaczales oba leki razem?

4 minuty temu, zburzony napisał(a):

@Lucy32początkowo fluo powodowała lęk zwiększony ale nie trwało to za długo, właśnie po to mi jeszcze wenlafaksyna żeby przykrywała lęk od fluo i całkiem dobrze to jej wychodzi. Z fluoksetyną chodziło mi o stymulację i to też się powiodło. Biorę jej 40 mg, wcześniej byłem na 60 i było serio nieźle ale pojawił się lęk każdego dnia o podobnej porze. Będę jeszcze próbował 60 a kiedyś chętnie 80 mg.

To juz poszles w gore ostro z tą Fluo😄😄W sensie sprawdzales dawki hehe

Edytowane przez Lucy32

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Lucy32brałem już wenlę ale męczyła mnie apatia, fluoksetyna to najbardziej stymulujący SSRI więc pomyślałem że coś ruszy i faktycznie udało się. Wcześniej na wenli jak brałem 450 mg było bardzo fajnie ale czułem że to jednak za dużo, ciśnienie za wysokie też.

To ty źle tolerujesz SSRI? Wydaje mi się że fluoksetyna może fajnie pobudzić i jeśli bierze się coś co maskuje lęk jest szansa że będzie git.

Wiesz, czytałem że w dawkach 60-80 mg fluo pobudza dopaminę i chcę to na sobie sprawdzić.

W grudniu będę widział się z lekarzem, zastanowię się czy nie wyciągnąć od niego bupropionu i dać mu kolejną szansę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

58 minut temu, Lucy32 napisał(a):

Ja dopiero 9 ty dzien biore buprio.Pierwsze 7dni bylo bez znacznych skutkow ubocznych,jakbym cukierki jadla,ale czulam pomalu obnizajacy sie jakby nastroj z dnia na dzien.Taka sie zrobilam rozlazla.Wiem ze cos mam do zrobienia,ale siadam sobie i cos czytam na necie i tak caly dzień mija a ja nic konstruktywnego nie dzialam.

Teraz pije kawę 🤭🤭🤭😉(eksperyment)bo nie mam energi.

Ja jeszcze fluoksetyny nie bralam.Moze powinnam .Ale to ssri to chyba bym nie przezyla.

Wchodziles na fluo biorac juz Wenle?Czy zaczales oba leki razem?

To juz poszles w gore ostro z tą Fluo😄😄W sensie sprawdzales dawki hehe

Dokładnie tak się czułem na bupro. Podkręcony, energia, ale siedziałem i nic nie robiłem. Takie „szybkie siedzenie”. No i tak, kawa źle z tym współgra. Do tego ścisk w żołądku i dzwonienie w uszach. Nie dzwoni Wam po tym w uszach? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Tentyplebs napisał(a):

Dokładnie tak się czułem na bupro. Podkręcony, energia, ale siedziałem i nic nie robiłem. Takie „szybkie siedzenie”. No i tak, kawa źle z tym współgra. Do tego ścisk w żołądku i dzwonienie w uszach. Nie dzwoni Wam po tym w uszach? :D

Ale ja nawet nie czuje sie podkrecona,wrecz przeciwnie ...zmula i posepny nastroj,i zero napedu,bo niby chce ale mi sie nie chce.Apetytu nie mam .Dzwonienia w uszach jeszcze tez nie.Tylko takie czasem smutne mysli.Nie wiem jak dlugo brales,wiec nie wiem czy dluzej .

3 godziny temu, zburzony napisał(a):

@Lucy32brałem już wenlę ale męczyła mnie apatia, fluoksetyna to najbardziej stymulujący SSRI więc pomyślałem że coś ruszy i faktycznie udało się. Wcześniej na wenli jak brałem 450 mg było bardzo fajnie ale czułem że to jednak za dużo, ciśnienie za wysokie też.

To ty źle tolerujesz SSRI? Wydaje mi się że fluoksetyna może fajnie pobudzić i jeśli bierze się coś co maskuje lęk jest szansa że będzie git.

Wiesz, czytałem że w dawkach 60-80 mg fluo pobudza dopaminę i chcę to na sobie sprawdzić.

W grudniu będę widział się z lekarzem, zastanowię się czy nie wyciągnąć od niego bupropionu i dać mu kolejną szansę.

Jja z ssri to Paroksetyny,Fluoksetyny i Fluwoksaminy nie bralam.Moze dlatego mi lekarz moj nie daje ,bo widzial ze ja nawet na dawke terapeutyczna najmniejsza nie jestem w stanie wejsc,przez straszne uboki.Ale Fluo mnie by interesowala.Choc na bank bym nie dala rady😆

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

46 minut temu, Lucy32 napisał(a):

Ale ja nawet nie czuje sie podkrecona,wrecz przeciwnie ...zmula i posepny nastroj,i zero napedu,bo niby chce ale mi sie nie chce

Miałem podobnie jak brałem Bupropion. Zero aktywizacji, nic z pozytywnego napędu. Nawet przy dawce 300 miałem wrażenie że nic nie działało 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

45 minut temu, Lucy32 napisał(a):

Czyli chyba na darmo czas marnuje.Ze zmuly nic sie raczej nie wystrzeli.

Ja czekałem ponad 2 miesiące i doopa blada. Deprecha jak była tak dalej była . Dziwne pocenie się, śmierdzący, polekowy pot …nic pozytywów ….

no ale to u mnie tak było. Może jeszcze zadziała u Ciebie, z czasem . Napisałem tylko jak u mnie to wyglądało 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 minut temu, brum.brum napisał(a):

Ja czekałem ponad 2 miesiące i doopa blada. Deprecha jak była tak dalej była . Dziwne pocenie się, śmierdzący, polekowy pot …nic pozytywów ….

no ale to u mnie tak było. Może jeszcze zadziała u Ciebie, z czasem . Napisałem tylko jak u mnie to wyglądało 

No dzieki,doceniam ze napisales.Nie brzmi to optymistycznie.Duzo to rozczarowanych i zawiedzionych.

Pewnie tez sie będę męczyć na darmo.Malo tu tez widac zjadaczy Buprio,wiec każda opinia jest mi wazna na tę chwilę.Tez mam taka zawieche depresyjna,i zero energi.Jak mozna tak reagowac na lek ,ktory ma pobudzac do dzialania.

Edytowane przez Lucy32

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Lucy32też mnie to zawsze zastanawiało że niektórzy po bupropionie są senni i niedorobieni ale widać to lek jak one wszystkie, mnie duloksetyna wystrzeliła jak dopalacz a niektórych tylko muli.

Co do fluoksetyny to kiedyś brałem ją solo i trochę dawała mi w kość dlatego teraz wymyśliłem obstawę SNRI i jest git. Z tych leków co wymieniłaś dla mnie najlepsza była fluwoksamina, w ogóle to moje najlepsze SSRI, ale tutaj znowu reagowałem nietypowo, odwrotnie niż większość ludzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, zburzony napisał(a):

@Lucy32też mnie to zawsze zastanawiało że niektórzy po bupropionie są senni i niedorobieni ale widać to lek jak one wszystkie, mnie duloksetyna wystrzeliła jak dopalacz a niektórych tylko muli.

Co do fluoksetyny to kiedyś brałem ją solo i trochę dawała mi w kość dlatego teraz wymyśliłem obstawę SNRI i jest git. Z tych leków co wymieniłaś dla mnie najlepsza była fluwoksamina, w ogóle to moje najlepsze SSRI, ale tutaj znowu reagowałem nietypowo, odwrotnie niż większość ludzi.

A czy fluwoksamina ,w sumie jest tez ssri lekiem?🤭

No i popatrz,mnie Dulo tez wystrzelila,ale na pierwszych dniach tez łaziłam,senna , ogłupiała i przymulona,ziewalam  non stop i zastanawialam się co to za marny lek.I gdzie ta noradrenalina.

A jednak pozniej sie wszystko odwrocilo ,jak kliklo ,tak poszlam jak rajdowiec, i byla ta MOC.

Dlatego czasem mozna sie zmylic ,sugerując sie pierwszymi dniami zmuly.

Ty masz fajnie bo i SSRI ci służą i SNRi a ja musze droga eksperymentow błąkać sie po roznych lekach😄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Lucy32tak, fluwoksamina to SSRI, zresztą najstarszy nawet. Jak tutaj poczytać opinie to w większości są złe, że zamula, ciągle spać się chce, apatia i anhedonia. A mnie wystrzeliła prawie jak duloksetyna, mało spałem, pełno energii, zero lęku no i przede wszystkim kapitalny nastrój, najlepszy jaki dał mi jakikolwiek antydepresant.

Ale powiem ci z ja jednak trochę głupi jestem, wiem dobrze czego spodziewać się po bupropionie a i tak mi chodzi po głowie 😄, może do tego wjadę jeszcze na mirtę i zaczekam na efekty 😆.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

47 minut temu, zburzony napisał(a):

@Lucy32tak, fluwoksamina to SSRI, zresztą najstarszy nawet. Jak tutaj poczytać opinie to w większości są złe, że zamula, ciągle spać się chce, apatia i anhedonia. A mnie wystrzeliła prawie jak duloksetyna, mało spałem, pełno energii, zero lęku no i przede wszystkim kapitalny nastrój, najlepszy jaki dał mi jakikolwiek antydepresant.

Ale powiem ci z ja jednak trochę głupi jestem, wiem dobrze czego spodziewać się po bupropionie a i tak mi chodzi po głowie 😄, może do tego wjadę jeszcze na mirtę i zaczekam na efekty 😆.

Buahahahaa😆😆

Jeszcze Mirta do tego😜😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi