Skocz do zawartości
Nerwica.com

BUPROPION/AMFEBUTAMON (Bucidar, Bupropion Neuraxpharm, Oribion, Welbox, Wellbutrin, Zyban)

nella31

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 25.07.2026 o 11:15, NoMoreDepression napisał(a):

U mnie nerwica natręctw też wystrzeliła. Ale był taki okres że przez rok brałem i było w miarę ok, pobudzał. Nie wiem od czego to zależy, ja chyba wtedy benzo na codzien brałem i to niwelowały, już nie pamietam.

U mnie dzialal uspokajajaco wręcz, czułam się tak jabym miała na wszystko zlewkę,zero motywacji,brak pospiechu i nerwowosci,ale depresja nadal byla.Żadnych lęków.Dziwnie co?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16 godzin temu, Noire Panthere napisał(a):

Co w tym niesamowitego? Normalna kolej rzeczy, gdy wygasa patent i lek mogą zacząć produkować inne koncerny.

Nie no jasne że tak. Po prostu niesamowite jest to że lek który sprzedają za 200 złotych można zrobić za 29. To jest zdzierstwo.

F31

375 mg pregabaliny, 300 mg bupropionu, 200 mg lamotryginy, 20 mg olanzapiny, 10 mg wortioksetyny 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego Wellbutrin tak długo był chroniony? Przecież to jest w sumie stary lek, więc od dawna powinny były być zamienniki.

13 godzin temu, Lucy32 napisał(a):

U mnie dzialal uspokajajaco wręcz, czułam się tak jabym miała na wszystko zlewkę,zero motywacji,brak pospiechu i nerwowosci,ale depresja nadal byla.Żadnych lęków.Dziwnie co?

Jak się ma ADHD, to podobno będzie wyciszać. Bupropion się używa offlabel na ADHD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, Camillus napisał(a):

Nie no jasne że tak. Po prostu niesamowite jest to że lek który sprzedają za 200 złotych można zrobić za 29. To jest zdzierstwo.

Nie, producent leku włożył kupę hajsu w badanie kliniczne z zerową gwarancją że w ogóle na tym leku zarobi, bo nie wiedział co z tego wyjdzie. Skoro wyszło to chyba logiczne że nie będzie rozdawał leku za pół darmo tylko część poniesionych kosztów chce odzyskać. 
Gdyby on nie władował kupy kasy w badanie najpierw, Ty w ogóle nie miał byś leku. Prawo tu chroni przed stratami tych co najpierw w to zainwestowali - właśnie patentem który uniemożliwia produkcje leku przez kilka lat innym koncernom. I jak patent na sam bupropion wygasł już kilkanaście lat temu tak na przedłużoną formę uwalniania ostatni patent wygasł dopiero w 2018 roku.

Edytowane przez Noire Panthere

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Śmojda patent na przedłużoną formę uwalniania wygasł dopiero kilka lat temu. Zwykły bupropion rzeczywiście wygasł już kilkanaście-kilkadziesiąt lat temu, ale zwykły działa inaczej/krócej niż ten co jest w Wellbutrinie i zamiennikach. Formy uwalniania też są patentowane osobno.

Edytowane przez Noire Panthere

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i przypomnijmy, że patent na dany lek wygasa dopiero po 20 latach.

"Rozumiesz. Jest taka cierpienia granica,
Za którą się uśmiech pogodny zaczyna,
I mija tak człowiek, i już zapomina,
O co miał walczyć i po co."

Walc, Czesław Miłosz

Как страшно жизнь.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Noire Panthere napisał(a):

Nie, producent leku włożył kupę hajsu w badanie kliniczne z zerową gwarancją że w ogóle na tym leku zarobi, bo nie wiedział co z tego wyjdzie. Skoro wyszło to chyba logiczne że nie będzie rozdawał leku za pół darmo tylko część poniesionych kosztów chce odzyskać. 
Gdyby on nie władował kupy kasy w badanie najpierw, Ty w ogóle nie miał byś leku. Prawo tu chroni przed stratami tych co najpierw w to zainwestowali - właśnie patentem który uniemożliwia produkcje leku przez kilka lat innym koncernom. I jak patent na sam bupropion wygasł już kilkanaście lat temu tak na przedłużoną formę uwalniania ostatni patent wygasł dopiero w 2018 roku.

Rozumiem że tak to dziala. Całe szczęście już po patencie i dla zwykłych zjadaczy chleba jest bupropion dostępny. Swoje może już zarobili.

F31

375 mg pregabaliny, 300 mg bupropionu, 200 mg lamotryginy, 20 mg olanzapiny, 10 mg wortioksetyny 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi