Skocz do zawartości
Nerwica.com

SERTRALINA (ApoSerta, Asentra, Asertin, Miravil, Sastium, Sertagen, Sertralina Krka, Sertranorm, Seraloft, Stimuloton, Zoloft, Zotral)

shadow_no

Czy sertralina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?  

120 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy sertralina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      71
    • Nie
      30
    • Zaszkodziła
      19

Rekomendowane odpowiedzi

12 godzin temu, minou napisał(a):

A wiecie może jak się pozbyć mdłości i jadłowstrętu? Biorę sertralinę już ponad 2 tyg ale nadal prawie nie mogę jeść. Jest mi praktycznie cały czas niedobrze i zaczynam czuć się osłabiona z tego niejedzenia. Możliwe, że to nie przejdzie?

U mnie po 2 miesiącach nie przeszło, brak apetytu. Szczególnie po 3h od wzięcia tabletki, a jak jeszcze kawę wypiję... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 12.07.2024 o 07:52, daammk1 napisał(a):

U mnie po 2 miesiącach nie przeszło, brak apetytu. Szczególnie po 3h od wzięcia tabletki, a jak jeszcze kawę wypiję... 

no trudno. I tak chciałam zrzucić parę kilo. Jedyny problem to osłabienie i senność w środku dnia, przypuszczam że to z powodu braku apetytu. 
Nawet nieźle mi pomagają opaski sea band, kupiłam je w piątek. W miarę usuwają mdłości. Wprawdzie nie poprawiają apetytu ale sam fakt że łagodzą nudności pomaga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 godzin temu, minou napisał(a):

no trudno. I tak chciałam zrzucić parę kilo. Jedyny problem to osłabienie i senność w środku dnia, przypuszczam że to z powodu braku apetytu. 
Nawet nieźle mi pomagają opaski sea band, kupiłam je w piątek. W miarę usuwają mdłości. Wprawdzie nie poprawiają apetytu ale sam fakt że łagodzą nudności pomaga

U mnie też na plus. Z resztą u mnie upały i dużo ruchu wzmagają efekt braku apetytu. 

Co do samego leku to nie wiem czy działa, nie potrafię stwierdzić 🤔 Na lęki na pewno nie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 godzin temu, acherontia styx napisał(a):

Pamiętajcie, że też wysokie temperatury wpływają na działanie antydepresantów i innych leków psychotropowych.

W jakim sensie? 

U mnie sertralina raczej się nie sprawdzi.  Lekki napęd i większe pobudzenie mnie nie przekonują, tym bardziej że w zamian dostaję lęki. Liczyłem też że na nastrój jakiś wpływ będzie miała. 

Nie chciałem wracać do paroksetyny, bo ta anhedonia. 😐 Jakieś inne leki które tak nie zwarzywniają? Nie proszę o polecenie tylko o własne doświadczenia 😛

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 godzin temu, daammk1 napisał(a):

W jakim sensie? 

U mnie sertralina raczej się nie sprawdzi.  Lekki napęd i większe pobudzenie mnie nie przekonują, tym bardziej że w zamian dostaję lęki. Liczyłem też że na nastrój jakiś wpływ będzie miała. 

Nie chciałem wracać do paroksetyny, bo ta anhedonia. 😐 Jakieś inne leki które tak nie zwarzywniają? Nie proszę o polecenie tylko o własne doświadczenia 😛

Jak SSRI tak działają to ja miałem to samo, ja probuje wszystko co nie srri (anhedonia) , np lamotrygina, Amisulpiryd itp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 21 kwietnia okułem się igłą rana się zagoiła potem 11 czerwca przeciąłem się nożem palec rana się zagoiła a 30 czerwca nie wiem czy to mógł być karton który odbierałem paczkomatu z tego zachaczyłem trochę przeciąłem palec lekko czy ramki na zdjęcia z drewna boję to tężec może być dwa lata temu byłem szczepiony na pogotowiu drugi raz przychodni na trzecią szczepionkę nie poszłem byłem u neurologa stwierdził to nie tężec bo był miał podłączony respirator potem internista stwierdził też tężec może wykluczyć ciężko uwierzyć bo mam objawy drgania mięśni różnych częściach ciała napięta szyja może to gula lub coś innego bóle po prawej stronie czasami duszności cierpię na nerwice lękową ataki paniki co to może być?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 godzin temu, Edzio35 napisał(a):

Witam 21 kwietnia okułem się igłą rana się zagoiła potem 11 czerwca przeciąłem się nożem palec rana się zagoiła a 30 czerwca nie wiem czy to mógł być karton który odbierałem paczkomatu z tego zachaczyłem trochę przeciąłem palec lekko czy ramki na zdjęcia z drewna boję to tężec może być dwa lata temu byłem szczepiony na pogotowiu drugi raz przychodni na trzecią szczepionkę nie poszłem byłem u neurologa stwierdził to nie tężec bo był miał podłączony respirator potem internista stwierdził też tężec może wykluczyć ciężko uwierzyć bo mam objawy drgania mięśni różnych częściach ciała napięta szyja może to gula lub coś innego bóle po prawej stronie czasami duszności cierpię na nerwice lękową ataki paniki co to może być?

Nie w tym temacie kolego. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 15.07.2024 o 10:53, daammk1 napisał(a):

W jakim sensie? 

Ciężko mi coś polecić bo nie bardzo wiem czym jest anhedonia. Jeśli chodzi o brak odczuwania szczęścia, to ja mam tak zawsze, i bez depresji. Najczęściej czuję tylko lekką irytację i napędzającą mnie ciekawość. Takie serotoninowe szczęście to czułam chyba tylko po opiatach. Mi szczęście raczej się kojarzy z dopaminą, zapałem, motywacją. 
Na depresję do tej pory brałam anafranil i valdoxan, oba pomogły, ten pierwszy miał jednak dużo skutków ubocznych a ten drugi działał bardzo lekko, prawie jak placebo. Teraz sertralina pomogła mi na depresję ale nie daje mi szczęścia ani nic, tylko spokój. To Medikinet w obecnej kombinacji leków odpowiada za poprawę nastroju, tak myślę. Może Tobie by też pasowało coś bardziej w tą stronę, np bupropion. Tylko że on może pogorszyć lęki. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostałem ten lek zoloft czy pomogła wam na drgania mięśni napiętą szyję bóle żeber bóle twarzy drętwienie kończyn i rąk duszności drętwienie głowy ataki paniki bóle żuchwy zawroty głowy kołatanie serca niskie ciśnienie czy to jest lek który poradzi się tymi objawami mam jeszcze brać pregabalin jak wcześniej brałem zoloft 2021 dostałem utraty przytomności chyba atak padaczki tego się boję mam brać 50 mg duloksetyna nie pomogła mi odstawiłem drugie pytanie brałem paroxinor 20 mg w tym roku nie pomogła mi może to za mała dawka lub tyle razy brałem paroxinor już nie działa co robić mam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14 godzin temu, Edzio35 napisał(a):

Dostałem ten lek zoloft czy pomogła wam na drgania mięśni napiętą szyję bóle żeber bóle twarzy drętwienie kończyn i rąk duszności drętwienie głowy ataki paniki bóle żuchwy zawroty głowy kołatanie serca niskie ciśnienie czy to jest lek który poradzi się tymi objawami mam jeszcze brać pregabalin jak wcześniej brałem zoloft 2021 dostałem utraty przytomności chyba atak padaczki tego się boję mam brać 50 mg duloksetyna nie pomogła mi odstawiłem drugie pytanie brałem paroxinor 20 mg w tym roku nie pomogła mi może to za mała dawka lub tyle razy brałem paroxinor już nie działa co robić mam 

Ja sertralinę biorę na depresję. Pomaga. Ten lek na pewno bezpośrednio nie pomoże Ci na napięcia mięśniowe czy parestezje, ale jeśli obniży napięcie psychiczne to może i somaty zniką.

Na nerwobóle (międzyżebrowe, kręgosłupa, napięciowe bóle głowy, i inne bóle niesprecyzowanego pochodzenia, które odczuwam bo mój układ nerwowy jest nadreaktywny przez adhd/autyzm) biorę z bardzo dobrym skutkiem gabapentynę. Do tego metylofenidat na objawy adhd, który jako nieoczekiwany skutek uboczny zupełnie likwiduje nerwicę u mnie. Jak na razie to połączenie sprawdza się idealnie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

19 godzin temu, mio85 napisał(a):

Czy w początkowej fazie brania Sertraliny występuje nasilenie lęków?

zdecydowanie tak, z mojego doswiadczenia, jak zaczyna sie brać to nawet lepiej powiedzmy jak bierzesz 3 dni i pojawil sie ten mocny lęk (....) Mnie kiedys 3 tygodnie trzymal wzmozony lek po sertrze az zrezygnowalem wcale z jej brania. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, tadeusz.chory napisał(a):

zdecydowanie tak, z mojego doswiadczenia, jak zaczyna sie brać to nawet lepiej powiedzmy jak bierzesz 3 dni i pojawil sie ten mocny lęk (...) Mnie kiedys 3 tygodnie trzymal wzmozony lek po sertrze az zrezygnowalem wcale z jej brania. 

A Ty jesteś lekarzem, że mówisz ludziom jak mają wchodzić na leki? To pokaż prawo wykonywania zawodu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 25.07.2024 o 09:01, mio85 napisał(a):

U mnie 3 miesiące i lęk cały czas jest (150mg). Ale w początkowej fazie może być jeszcze większy. U innych podobno pomaga też na lęki. Próbowałem dokładać paroksetynę 10mg, ale nic nie pomaga. Więc będę schodził z sertraliny (muszę zjeść bo sporo wykupiłem 😝

@minou

Bupropion brałem krótko ale zupełnie nie moja bajka 🫢

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 25.07.2024 o 09:01, mio85 napisał(a):

U mnie ten lek nie tyle nasilił co po prostu spowodował lęki, których nie miałam już od dawna. Na szczęście lekkie i tylko przez pierwsze 2 tyg

2 godziny temu, daammk1 napisał(a):

@minou

Bupropion brałem krótko ale zupełnie nie moja bajka 🫢

Nie jestem pewna na ile można ocenić lek po krótkim braniu, to zdaje się jest dość typowy problem. 
Farmakoterapia to metoda prób i błędów, często trzeba sprawdzić nie tylko jeden lek ale połączenie kilku, jakich, w jakich dawkach itd. Na dodatek to połączenie czy ten konkretny lek wcale nie musi znów działać tak samo po przerwie. 
Ja uważam, że oprócz tego ważne jest kontrolowanie rzeczy, na które mamy realny wpływ - czyli stylu życia. Sen, ruch, dieta, relaks, terapia jeśli jest potrzeba. To zawsze pomaga, zawsze. Nie zawsze wystarczy ale zawsze pomoże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od prawie 6 tyg biorę Sertralinę, teraz na dawce 50mg/doba i z tego, co zrozumiałam, nie ma planów by wchodzić na wyższe. Wydaje mi się też, że psychiatra by chciał mnie na tym potrzymać, a rodzinny raczej by był za zejściem z leku, jeśli pomógł, także za jakiś tydzień dowiem się, jak wygląda plan. Oprócz tego biorę Medikinet 20 do 40 mg na dobę (na ADHD) i gabapentynę zwykle 300 mg, czasem 600, na nerwobóle. 
Sertralina spełnia swoją funkcję, pomogła mi na depresję, co u mnie oznacza uspokojenie natłoku negatywnych myśli i zmartwień, poprawę snu i brak zamartwiania się wieczorem czy nad ranem. Lek nie wywołuje ani radości ani chęci do działania, po prostu przywraca mnie do mojej „normy” a ona nigdy nie polegała na rzyganiu tęczą niestety 😏

Ze skutków ubocznych najbardziej uciążliwe były mdłości. Ostatnio trochę przeszły, ale utrzymuje się brak apetytu, szczególnie w połączeniu z Medikinetem. Poza tym pojawiła się derealizacja przez jakiś czas, taka mgła i uczucie nierzeczywistości, ale przeszło. Przez pierwsze ok 2 tygodnie miałam łagodne lęki, co było zmianą na gorsze, bo mi akurat Medikinet całkowicie usuwa lęki, więc powrót wieczornych niepokojów był nieprzyjemny. To był zarówno lęk wolnopłynący jak i fobia, oba pojawiające się przed spaniem. Że skutków ubocznych pozostało pocenie. To jest dość uciążliwe i nieprzyjemne, ale do przeżycia. I znów, nie wiadomo który lek czy kombinacja to powoduje. Na początku Medikinet powodował potliwość, ale to szybko przeszło. Teraz mam to znów, ale mam wrażenie, że jest gorzej jeśli wezmę sertraline i max dawki medikinetu, niż sama sertralina. Chyba już osiągnęłam efekt terapeutyczny mojej mieszanki leków i dalsza praca będzie polegała na moim wysiłku i terapii. W tym sensie, że lepiej od leków już nie będzie, nie ma co czekać na fajerwerki, teraz już trzeba pracować nad sobą ❤️

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szukam leku dla siebie wyciszajacego......ciezko mi dobrać, bo mam zaburzenia motoryki ukladu pokarmowego........leki rozluzniaja miesnie i standardowo uposledzaja motoryka, ale wiem...trzeba probować.....był escitalopram, amitryptylina i dulsevia i tylko gorzej......mam zoloft jeszcze....oraz lekarz mysli nad welboxem......ja pomysałam o trittico, podobno nie działa mocno cholinolitycznie......macie jakies doswiadczenia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostałam diagnozę dystymii. Od grudnia biorę Wellbutrin, generalnie pomógł, ale jednak czegoś brak, więc lekarz dołożył Zoloft. Docelowo mam brać jedynie 50.

Wzięłam dopiero 3 tabletkę a już mam zaparcia, mdłości lekkie. Czy z czasem to ustąpi? Bo jak mam mieć brzuch jak balon ciągle to słabo to widzę…

Na wiosnę brałam Dulsevie kilka dni to w ogóle zaparcia, mdłości masakryczne i odcinało mnie, samochodem ciężko było jeździć. Kiedyś brałam też setraline pół roku - Asentre i nie pamiętam oprócz senności na początku, żeby jakoś ciężko było wejść na leki. Później próbowałam z Zoloftem i też zaparcia straszne

Edytowane przez Dystymia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według ulotki i z mojego doświadczenia sertralina częściej powiedzieć duje biegunkę niż zaparcia, no ale tak już z lekami jest że na każdego mogą działać inaczej. Trudno przewidzieć czy to minie, teoretycznie powinno ale gwarancji nie ma.

A tak przy okazji to biorę fluoksetynę i mam odwrotny problem, ale to chyba lepsze od ciągłego zaparcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi