Skocz do zawartości
Nerwica.com

PREGABALINA (Egzysta, Linefor, Lyrica, Naxalgan, Pragiola, Preato, Pregabalin Accord/Mylan/ Pfizer/ Sandoz/ Sandoz GmbH/ STADA/ Zentiva, Pregamid, Tabagine)

tekla67

Czy pregabalina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?  

229 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy pregabalina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      163
    • Nie
      47
    • Zaszkodziła
      22

Rekomendowane odpowiedzi

Ja np po sobie Wiem że dawka 150 przez około 5 lat była idealna dobrze dopasowana teraz jestem na dawce 75 z rok może 1,5 bo zaczęła zaburzać sen i coraz bardziej jestem przekonany by wrócić na 150 raz wieczorem 

wiaodmo że mam też swoje inne leki 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

43 minuty temu, Dalila_ napisał(a):

Osłabia mięśnie? W sensie dlatego że jest na padaczkę? Co wy mówicie;/ może po tylu latach wgl warto by było zmienić lek na inny, czy to właściwe zmieniać leki co np 7 lat?

Ja tego nie zauważyłam przez 2 lata brania, ale no to nie znaczy, że nie może tak działać.
Zauważyłaś coś u siebie? Wpływa to jakoś na pogorszenie Twojej siły/wydolności etc.? Jeśli nie to moim zdaniem nie ma sensu na siłę zmieniać leku jeśli działa i się na nim dobrze czujesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16 minut temu, brum.brum napisał(a):

A jaki jest potencjał uzalezający pregabaliny? Tak w skali 0-10?

Co niektóre osoby odstawiają z dnia nadzień a co niektórym o wiele trudniej. Ja schodze z Pregabailny i jest znośnie a w porównaniu z benzo zejście z Pregi to pryszcz 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 godzin temu, Catriona napisał(a):

Byłabym zdziwiona gdyby działał na nastrój xD to nie jest antydepresant

u niektórych podnosi nastrój, juz nie raz pisali o tym tu, u mnie też bardziej nawet podnosi nastrój niz zbija leki,

może skutek uboczny leku ale jakże przyjemny 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

23 minuty temu, AnnoDomino34 napisał(a):

u niektórych podnosi nastrój, juz nie raz pisali o tym tu, u mnie też bardziej nawet podnosi nastrój niz zbija leki,

może skutek uboczny leku ale jakże przyjemny 

Ona owszem, może powodować euforię, ale to jej skutek uboczny. Nastrój w ogólnym rozrachunku może też się podnieść w wyniku redukcji poziomu lęku - jednak nie ma jako takiego zastosowania jako normotymik. 

2 godziny temu, Dalila_ napisał(a):

Siły i wydolności nie. Działać działa, ale słabnie już a już mam maxa. Niekiedy nie da się mnie dobudzic.

A w sumie Ty ją bierzesz na lęk czy bardziej ze względu na to, że objawy neurologiczne? bo Ty przecież miałaś taką samą diagnozę jak ja tylko innymi objawami się manifestowały u nas. Ogólnie od zab. konwersyjnych jest podobno jakaś bardzo dobra psychiatra w Warszawie (ale nazwiska nie pamiętam, bo ja u niej nie byłam, tylko kiedyś lekarz w szpitalu wspominał o niej bo jej metody leczenia, a raczej dawkowania jednego leku włączał).
U mnie akurat najbardziej sprawdzały się leki właśnie stricte neurologiczne, ale stosowane też w psychiatrii jako stabilizatory + dodatek np. SSRI, zresztą w szpitalu po sugestii neurologa tak ustawili i rzeczywiście ten zestaw u mnie kilka lat się sprawdzał. 

I odstawienie lamotryginy też trochę odczułam po 7 latach pod kątem huśtawek nastroju dużych, ale to był lek nie do ruszenia dla mojej psychiatry przez te lata, przez to, że rzeczywiście przynosił jakiś efekt. I po tym jak mi w IPiN go włączyli, nie tykała go przez 7 lat, ani w zakresie dawek, ani niczego. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 minut temu, Catriona napisał(a):

Ona owszem, może powodować euforię, ale to jej skutek uboczny. Nastrój w ogólnym rozrachunku może też się podnieść w wyniku redukcji poziomu lęku - jednak nie ma jako takiego zastosowania jako normotymik. 

A w sumie Ty ją bierzesz na lęk czy bardziej ze względu na to, że objawy neurologiczne? bo Ty przecież miałaś taką samą diagnozę jak ja tylko innymi objawami się manifestowały u nas. Ogólnie od zab. konwersyjnych jest podobno jakaś bardzo dobra psychiatra w Warszawie (ale nazwiska nie pamiętam, bo ja u niej nie byłam, tylko kiedyś lekarz w szpitalu wspominał o niej bo jej metody leczenia, a raczej dawkowania jednego leku włączał).
U mnie akurat najbardziej sprawdzały się leki właśnie stricte neurologiczne, ale stosowane też w psychiatrii jako stabilizatory + dodatek np. SSRI, zresztą w szpitalu po sugestii neurologa tak ustawili i rzeczywiście ten zestaw u mnie kilka lat się sprawdzał. 

Na neurologiczne. Dziękuję za cenne info. Robie screena. Ty wyszłaś z tych objawów, i ci nie wracały? Bo mi się cofnęły na 2 lata jakoś:) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Dalila_ napisał(a):

Ty wyszłaś z tych objawów, i ci nie wracały? Bo mi się cofnęły na 2 lata jakoś:) 

Ja mam remisję od prawie 3 lat. Leków tych co były brane na to stricte też już nie biorę od 2 lat. Z tym, że no ja oprócz farmakologii też jednak byłam w psychoterapii regularnej przez cały ten czas. I u mnie też było tak, że objawy nie zniknąły nagle, one raczej stopniowo traciły na intensywności i regularności z pojawiających się kilka razy dziennie, do pojawiających się raz na kilka miesięcy, a finalnie pełnej remisji.
I weź też pod uwagę, że ja jednak miałam objawy rzekomopadaczkowe plus niejasne EEG (w sensie no sam zapis to było za mało, żeby stwierdzić padaczkę przy takim zapisie, ale w trakcie nieprawidłowego zapisu napady nie występowały, a przynajmniej ich nie złapano, dlatego jednak rozpoznania padaczki nie postawiono) i u mnie też lamotrygina sam wynik EEG poprawiła, a ja miałam na tyle nasilone objawy, że nawet w psychiatrzy na początku sądzili, że no chyba ktoś się pomylił i na zły oddział trafiłam, bo zamiast na psychiatrii, powinnam znaleźć się na neurologii - dlatego też w IPiN mi zrobili pełną diagnostykę neurologiczną i dopiero po miesiącu uznali, ze ok, chyba jednak rzeczywiście ich działka jednak. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 minut temu, Catriona napisał(a):

Ja mam remisję od prawie 3 lat. Leków tych co były brane na to stricte też już nie biorę od 2 lat. Z tym, że no ja oprócz farmakologii też jednak byłam w psychoterapii regularnej przez cały ten czas. I u mnie też było tak, że objawy nie zniknąły nagle, one raczej stopniowo traciły na intensywności i regularności z pojawiających się kilka razy dziennie, do pojawiających się raz na kilka miesięcy, a finalnie pełnej remisji.
I weź też pod uwagę, że ja jednak miałam objawy rzekomopadaczkowe plus niejasne EEG (w sensie no sam zapis to było za mało, żeby stwierdzić padaczkę przy takim zapisie, ale w trakcie nieprawidłowego zapisu napady nie występowały, a przynajmniej ich nie złapano, dlatego jednak rozpoznania padaczki nie postawiono) i u mnie też lamotrygina sam wynik EEG poprawiła, a ja miałam na tyle nasilone objawy, że nawet w psychiatrzy na początku sądzili, że no chyba ktoś się pomylił i na zły oddział trafiłam, bo zamiast na psychiatrii, powinnam znaleźć się na neurologii - dlatego też w IPiN mi zrobili pełną diagnostykę neurologiczną i dopiero po miesiącu uznali, ze ok, chyba jednak rzeczywiście ich działka jednak. 

Ja miałam powtorzoną diagnostykę na neurologii w innym szpitalu, różnymi instrumentami, eeg miałam dobre. To tobie lepiej nawet pasowały leki na padaczkę. Ale raczej nie ma za dużego pola manewru, zastrzykow jakiś w mięśnie średnio bym chciała. A pamiętasz może nazwy substancji/leków tych neurologicznych co brałaś? Może niektóre pamiętasz. W terapiach też byłam, jednej mega długiej, pod tym kątem raczej mam już obgadane wszystko, ale nie wiadomo jak będzie i czy nie będzie potrzeby kontynuacji. 

W temacie - prega i na padaczkę i na lęk (glowe) wiec była słusznym wyborem 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, Nieznany24 napisał(a):

Co niektóre osoby odstawiają z dnia nadzień a co niektórym o wiele trudniej. Ja schodze z Pregabailny i jest znośnie a w porównaniu z benzo zejście z Pregi to pryszcz 

Dokładnie tak, ja pamiętam dobre kilka lat temu z nie schodziłem to co tydzień Ciołak  dawkę nic wielkiego się nie działo, ostanio jak zaburzyła mi sen też schodziłem do 75 co tydzień i również nic się nie działało 

Edytowane przez Franzprzygidnik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, Dalila_ napisał(a):

A pamiętasz może nazwy substancji/leków tych neurologicznych co brałaś?

No ja brałam stricte p/padaczkowe: lamotryginę (tę najdłużej bo 7 lat), były próby z karbamazepiną też ale dostałam po niej wysypkę i po 2 tyg. ją odstawiono, pregabalinę też brałam, ale jako dodatek do lamotryginy i SSRI przez 2 lata, później musiałam odstawić bo na mnie zadziałała kardiotoksycznie.
Moja lekarka też chciała spróbować z kwasem walproinowym, ale ja się nie zgodziłam na niego akurat, także tego nie sprawdziłyśmy.

Edytowane przez Catriona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mięśnie się rozluźniają, zobacz, co się dzieje z twarzą przy większej dawce i dłuższym stosowaniu (lub nawet jednorazowo przy większej dawce).

Schodzenie z pregi jest trudne, ale możliwe, tylko sen mocno zaburzony i nastrój spada masakrycznie. Wydolność i siła spada i to się odczuwa przy schodzeniu i już po zejściu z leku. Dojście do formy zajmuje trochę czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 6.01.2026 o 09:43, Catriona napisał(a):

No ja brałam stricte p/padaczkowe: lamotryginę (tę najdłużej bo 7 lat), były próby z karbamazepiną też ale dostałam po niej wysypkę i po 2 tyg. ją odstawiono, pregabalinę też brałam, ale jako dodatek do lamotryginy i SSRI przez 2 lata, później musiałam odstawić bo na mnie zadziałała kardiotoksycznie.
Moja lekarka też chciała spróbować z kwasem walproinowym, ale ja się nie zgodziłam na niego akurat, także tego nie sprawdziłyśmy.

Dziekuje

Ha na moją twarz nawet prega nie działa tak ją wykręci :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi