Skocz do zawartości
Nerwica.com

PREGABALINA (Egzysta, Linefor, Lyrica, Naxalgan, Pragiola, Preato, Pregabalin Accord/Mylan/ Pfizer/ Sandoz/ Sandoz GmbH/ STADA/ Zentiva, Pregamid, Tabagine)

tekla67

Czy pregabalina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?  

226 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy pregabalina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      160
    • Nie
      47
    • Zaszkodziła
      22

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, hopefully.00 napisał(a):

Ja biorę 150 rano i 75 popołudniu.Powyzej 225 mg nie widzę już znaczących różnic w działaniu przeciwlękowym 

Ok rozumiem. U mnie nie powoduje działań niepożądanych jak ssri w postaci rewolucji żołądkowych, ale znowu libido wyraźnie zaburza . Mam nadzieję , że przejdzie ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 23.10.2025 o 11:20, Madame Erazma napisał(a):

Prega jest świetna..ja biorę tylko rano, żeby mieć dużo energii w pracy. Wieczorem już nie potrzebuję 

jaka dawkę szamasz? Ten lek to u mnie jedyny lek, króty jak pstryczek zmienia mnie z warzywa w człowieka pełnego energi i pasji, to jest niesamowite, jakim cudem taki lek, jak nie wezmę go to leżę jak warzywo i nie mam sił isć do kibla i mam czarne wizje a jak drugiego dnia wezmę, to mam energię siłe chce mi sie pracowac, żyć . Po bezno tylko mi sie spać chce.. wszystkie ssri, snri, tlpd, przecipsychotyczne , stablizatory przerobione i pogarszały stan.

Może kiedys wynajda taki lek tylko bez tolerki.. jesli nie robie przerw to tolerka zabija efekt i już nie działa lek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14 godzin temu, AnnoDomino34 napisał(a):

jaka dawkę szamasz? Ten lek to u mnie jedyny lek, króty jak pstryczek zmienia mnie z warzywa w człowieka pełnego energi i pasji, to jest niesamowite, jakim cudem taki lek, jak nie wezmę go to leżę jak warzywo i nie mam sił isć do kibla i mam czarne wizje a jak drugiego dnia wezmę, to mam energię siłe chce mi sie pracowac, żyć . Po bezno tylko mi sie spać chce.. wszystkie ssri, snri, tlpd, przecipsychotyczne , stablizatory przerobione i pogarszały stan.

Może kiedys wynajda taki lek tylko bez tolerki.. jesli nie robie przerw to tolerka zabija efekt i już nie działa lek

Jak mam gorszy dzień, t biorę nawet maksymalną dawkę. Ale tolerka wzrasta. Już nie ma tego upojenia itd. ale nadal działa. Mam dużo siły z rana, potem jest zjazd, biorę leki typu kwetiapina, która mnie wycisza i tonuje.

Biorę i stabilizator, i neuroleptyk, snri i prega.

Prega to dobry lek, ale no właśnie, ta tolerka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli z tego co piszecie nie ma większego znaczenia, czy pregabalina jest solo czy w dodatku do Ssri. Powinna działać w obu przypadkach. U mnie nie pomogła więc nie ma sensu próbować jeszcze raz solo. No i ma ten duży minus, że raczej szybciej niż później rośnie tolerancja, aż dochodzi się do ściany. Ale i tak wam zazdroszczę bo choćby przestawała działać już po miesiącu to zawsze macie chociaż ten miesiąc ulgi wyrwania się z tego lękowego piekła. I po przerwie możecie znów wrócić do Pregabaliny. Mi zostają znacznie gorsze benzodiazepiny 

@Jarek.jarecki88 a na innych lekach nie miałeś z tym problemu? U mnie każdy antydepresant pogarszał libido. Fluoksetyna chyba najmniej. Raczej ciężko cokolwiek z tym zrobić, próbowałem dodać suplementy, bupropion i praktycznie nic to nie dawało. Musisz po prostu znaleźć lek, który pomaga najmniej zaburzając tą sferę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, mio85 napisał(a):

@Jarek.jarecki88 a na innych lekach nie miałeś z tym problemu? U mnie każdy antydepresant pogarszał libido. Fluoksetyna chyba najmniej. Raczej ciężko cokolwiek z tym zrobić, próbowałem dodać suplementy, bupropion i praktycznie nic to nie dawało. Musisz po prostu znaleźć lek, który pomaga najmniej zaburzając tą sferę. 

Właśnie dobrze napisałeś znaleźć ten lek tylko to nie jest takie proste . Buproprion nie pomaga w sensie żeby zwiększał libido np tak ? Leki takie jak fluwoksamina np strasznie zwiększają lęk i po prostu nie da się wytrzymać tego zwłaszcza w nocy. Sertralina problemy żoładkowe. Esci to samo bardzo szybki metabolizm . Opipramol za słaby , tianeptyna za słaba . Lekarz mówił o doksepinie , ale ostrzegał , że męczące skutki uboczne . Trace nadzieje już.  Chyba , że brać pregabaline i wspomagać się sildenafilem w tych sprawach . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi