Skocz do zawartości
Nerwica.com

PREGABALINA (Egzysta, Linefor, Lyrica, Naxalgan, Pragiola, Preato, Pregabalin Accord/Mylan/ Pfizer/ Sandoz/ Sandoz GmbH/ STADA/ Zentiva, Pregamid, Tabagine)

tekla67

Czy pregabalina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?  

221 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy pregabalina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      157
    • Nie
      47
    • Zaszkodziła
      20

Rekomendowane odpowiedzi

Spytam tutaj.. biorę 6lat egzyste/pregabalinę w dawce 150mg 4 razy na dobe wiec wychodzi 600mg.Lata do tyłu ten lek pomagał bo miałem dużą nerwicę ale nie wiem czy po takim czasie on może czasami nie szkodzić człowiekowi niż pomagać? niby jak wezmę te 150mg jak jestem nerwowy to trochę się opanuje z tym,że ogólnie biorę takie leki jak niżej co wymienię i nie mam chęci do roboty żadnej nic nie cieszy np kiedyś myłem auto ręcznie woski itp a teraz nie mogę nic zrobic od 3 lat mimo innego już auta tylko chodzę i sprawdzam wszystko takie natręctwa..

biorę 600mg egzysty czyli 4x 150 na dobę

brintellix 10mg na noc

ketipinor 25mg na noc

trittico 50mg na noc

-Brałem też wcześniej zomiren sr 05 ale rano jak się go wzięło to człowiek taki niby spokojny ale jakby kradli auto to by człowiek nawet nie zareagował.. na noc tez brałem ale cudów nie widziałem..

-Brałem też welbrutin xr ale po tym byłem strasznie nerwowy wiecej latałem i sprawdzalem..

-Promolan brałem nic nie dawał.

-Hydroksyzynę na spanie -powiedzmy spanie OK ale koszmary

Nie brałem w sumie nigdy dłużej niż 3/4 dni leków typu escitalopram,cital, i tego typu podobnych bo libido było ale nie można było dojść.. skórę by człowiek zdarł z siebie :( i nie wiem czy takie leki co ich nie brałem by pomogły? bo ponoć ssri otępiają niby silne pomagają bo zobojętniają itp ale nie ma po nich trzeźwego myślenia 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 🙂

Od roku przyjmuje 300-300-150mg pregaby.Działąnie już jest ledwo wyczuwalne....:( Mam pytanko ile trzeba zrobić przerwy oczywiście na gabapentynie żeby powróciła magia pregaby jak na początku ? Gabapentyna będzie na zwałe po pregabie....Wątpliwa sprawa żeby gabapentyna byłą tak silna ....:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj neurolog przepisał mi na międzyżebrowe bóle Pregiole. Na szczęście zerknęłam w Internet, że to Pregabalina którą biorę przecież już jako Egzyste i nie wykupiłam. Mój błąd że nie wspomniałam pani dr. Że się leczę psychiatrycznie. 🫠 chyba zapomniałam

W dniu 24.04.2024 o 09:51, Fobik 89 napisał(a):

Witam 🙂

Od roku przyjmuje 300-300-150mg pregaby.Działąnie już jest ledwo wyczuwalne....:( Mam pytanko ile trzeba zrobić przerwy oczywiście na gabapentynie żeby powróciła magia pregaby jak na początku ? Gabapentyna będzie na zwałe po pregabie....Wątpliwa sprawa żeby gabapentyna byłą tak silna ....:(

Ja dziś znalazłam zapiski moje w zeszycie że biorę ten lek już 4lata. Pierw dawka 75 mg a teraz 150 mg. Miesiąc temu postanowiłam brać znów jak dawniej 75 mg. A od wczoraj znow biorę 150 mg i czuję jej działanie. Może lepiej nie odstawiać całkowicie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@zarr Bierzesz Egzystę 4 lata bez przerwy? Nie przestała działać? Sam chętnie bym ją brał regularnie i długo, ale często można było wyczytać, że tolerancja rośnie szybko i trzeba odstawiać na x czasu, aby te mniejsze dawki działały ponownie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez przerwy. Owszem, czasem nie czuję jej działania wtedy na kilka tygodni zmniejszam dawkę ze 150 mg na 75mg, czyli biorę tylko jedną tabletkę. Ostatnio na tej mniejszej dawce dostalam ataku paniki, pierwszy raz od lat. Obecnie znów biorę wyższą dawkę. Nie zamierzam brać więcej niż te 150 mg. Chyba nie moge być bez leków. 

Tak, tolerancja rośnie niestety. Nie bierzesz regularnie tylko raz na jakiś czas?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@zarr Dawniej brałem właściwie doraźnie, a od jakichś 2 miesięcy 75mg dziennie. Czasem udaje mi się odpuścić jeden dzień, czasem nawet i dwa. Teraz czeka mnie wyjazd do pracy, więc zdecydowanie będę brał regularnie. Nie wiem tylko czy 75 wystarczy. Ewentualnie będzie to 2x75 albo raz 150. Zobaczę jeszcze. Też nie chciałbym wchodzić więcej niż na 150mg. 

A przyjmujesz jeszcze inne leki? 

Ja wróciłem niedawno do Paro, a więc będę łączył z Pregą. 

Mimo wszystko to pokrzepiające, że jest szansa aby pregabalina działała tak długo (z małymi przerwami). Dla mnie to naprawdę bardzo dobry i niesamowicie pomocny lek. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 20.04.2024 o 21:52, Damiann92rrr napisał(a):

Spytam tutaj.. biorę 6lat egzyste/pregabalinę w dawce 150mg 4 razy na dobe wiec wychodzi 600mg.Lata do tyłu ten lek pomagał bo miałem dużą nerwicę ale nie wiem czy po takim czasie on może czasami nie szkodzić człowiekowi niż pomagać? niby jak wezmę te 150mg jak jestem nerwowy to trochę się opanuje z tym,że ogólnie biorę takie leki jak niżej co wymienię i nie mam chęci do roboty żadnej nic nie cieszy np kiedyś myłem auto ręcznie woski itp a teraz nie mogę nic zrobic od 3 lat mimo innego już auta tylko chodzę i sprawdzam wszystko takie natręctwa..

biorę 600mg egzysty czyli 4x 150 na dobę

brintellix 10mg na noc

ketipinor 25mg na noc

trittico 50mg na noc

-Brałem też wcześniej zomiren sr 05 ale 

Nie brałem w sumie nigdy dłużej niż 3/4 dni leków typu escitalopram,cital, i tego typu podobnych bo libido było ale nie można było dojść.. skórę by człowiek zdarł z siebie :( i nie wiem czy takie leki co ich nie brałem by pomogły? bo ponoć ssri otępiają niby silne pomagają bo zobojętniają itp ale nie ma po nich trzeźwego myślenia 

To aż jestem w szoku 

U mnie SSRI powoduje zupełnie odwrotne efekty 

Poprawa libido, pomógł mi przed przedwczesnym wytryskiem, w dodatku dodał sporo energii i odwagi na codzień nawiasem mówiąc setraliną w dawce 50mg...a jak jak długo stosowałes? Tylko kilka dni? Ja stosuje już prawie 5 tydzień i poprawa jest niesamowita 

W dzień sporo energii i o wiele bardziej rozmowny jestem i chce się robić więcej ...ciekaw jestem o co chodzi z tym otępieniem..u mnie jest zupełnie na odwrót. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 godzin temu, Happyandsad napisał(a):

@zarr Dawniej brałem właściwie doraźnie, a od jakichś 2 miesięcy 75mg dziennie. Czasem udaje mi się odpuścić jeden dzień, czasem nawet i dwa. Teraz czeka mnie wyjazd do pracy, więc zdecydowanie będę brał regularnie. Nie wiem tylko czy 75 wystarczy. Ewentualnie będzie to 2x75 albo raz 150. Zobaczę jeszcze. Też nie chciałbym wchodzić więcej niż na 150mg. 

A przyjmujesz jeszcze inne leki? 

Ja wróciłem niedawno do Paro, a więc będę łączył z Pregą. 

Mimo wszystko to pokrzepiające, że jest szansa aby pregabalina działała tak długo (z małymi przerwami). Dla mnie to naprawdę bardzo dobry i niesamowicie pomocny lek. 

Dla mnie to tez dobry lek. Biorę tylko pregabalinę jesli chodzi o leki od psychiatry. Brałam kiedyś Mobemid też dobry lek, ale potem zmienił się lekarz i zaczęłam brać pregabalinę.  

Przy takich bardziej stresowych sytuacjach jak właśnie wyjazd do pracy to faktycznie lepiej brać nadal dziennie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@zarr A starasz się ją brać regularnie o konkretnej godzinie? I czy po paru godzinach czujesz, że prega przestaje działać? Zwykle wtedy mam dylemat czy brać drugie 75 czy już odpuścić. Zwykle odpuszczam, a więc też nie ma ciągłości substancji w organizmie. No ale żeby była to wypadałoby ją przyjmować pewnie minimum 3 razy dziennie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 29.04.2024 o 13:18, Happyandsad napisał(a):

@zarr A starasz się ją brać regularnie o konkretnej godzinie? I czy po paru godzinach czujesz, że prega przestaje działać? Zwykle wtedy mam dylemat czy brać drugie 75 czy już odpuścić. Zwykle odpuszczam, a więc też nie ma ciągłości substancji w organizmie. No ale żeby była to wypadałoby ją przyjmować pewnie minimum 3 razy dziennie. 

Biorę zawsze między 17 a 18. Na razie cały czas czuje działanie ale nie chcę już zmniejszać dawki bo wtedy miałam atak paniki. Kiedyś o innym leku, psychiatra mówiła że działa w tle, więc mam nadzieję że tak jest i z pregabaliną. Ja biorę tylko raz dziennie te 150 mg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, Jurecki napisał(a):

Taka odpowiedź to nie odpowiedź, szkoda zdzierać klawiaturę i Twoje kochane paluszki :evil:

No a co mam Ci odpisać? Dawkowanie może być różne. Rano i wieczorem, rano i w południe i każda inna dowolna kombinacja. Napisałam Ci gdzie możesz sprawdzić jak lekarz zlecił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

23 godziny temu, Jurecki napisał(a):

Kiedy brać pregabaline? Ja biorę 2x100mg, rano i wieczorem. Czy tak ma być?

Ja brałem 2x 150 mg rano i wieczorem. W dzień skutecznie niwelowała lęki, a wieczorem w sumie też + lepsze spanie. Szkoda, że przestała całkiem działać. To chyba przez moje eksperymenty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biorę  escitalopram od 5 tygodni efektów moim zdaniem brak brałem 2 tyg 5 mg potem 2 tyg 10 mg teraz zacząłem 15 mg i po dwóch tygodniach mam zacząć 20 mg ogólnie mówiła mi psychiatra że możliwe że małe dawki miałem dlatego jakiejś wielkiej poprawy nie było też długo mierze się z nerwicą 7 lat od hipochondrii po natręctwo myślowe jak patrzenie gazu czy strach ze z okna wyskoczę wkrecanie sobie takich głupot ale do rzeczy dostałem właśnie pregabaline 50 mg na start ale boję jej się wziąć czytając tu wasze skutki uboczne i czy wgl ona ma prawo zadziałać na to co teraz się dzieje ze mną czyli lęk i te myśli głupie . Może lekka poprawa bo ssri jest bo mam wieciej dni bez stresu niz mniej ale natręctwo myślowe te ocd dalej jest i to mnie stresuje uczucie chęci że muszę sprawdzić czy gaz zakręcony nie wiem wyjrzeć przez okno czy mógłbym takie coś zrobić no wiecie o co mi chodzi jeśli ktoś ma ocd  i właśnie w meritum sprawy chodzi mi o to czy przezwyciężyć strach i spróbować pregabaliny czy wgl może pomóc na to co mi się dzieje 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi