Skocz do zawartości
Nerwica.com

WENLAFAKSYNA (Alventa, Exyven, Efectin ER, Efevelon SR, Faxigen XL, Faxolet ER, Lafactin, Oriven, Prefaxine, Symfaxin ER, Velaxin ER, Venlafaxine Aurovitas/ Bluefish XL, Venlectine)

Miss Worldwide

Rekomendowane odpowiedzi

16 godzin temu, PieTio89 napisał:

No własnie chcoałbym aby nie zamulało ani nie pobudzało i własnie ten sen to problem ....chyba zostane przy paro choć nie jest idealnie 

Ja od dziś zmniejszyłem do 100mg, także bez ciachania się obędzie bo to dwie całe peletki z capsa. Tak, problem ze snem jest uciążliwy, wcześniej tak nie miałem na 150 mg. No nic, zobaczymy jak będzie na tych 100mg, pochwalę się rezultatem za jakiś czas:) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, Dalja napisał:

@Samniewiem sama nie wiem, ale... matka wenla daje przez pierwszy okres super wyraziste sny!!!:D:D daj znaka czy juz je masz, tesknie za nimi eh

Oj, mi też ich trochę brakuje. :D Wyraziste sny miewam i bez leków, ale wenla tworzy równoległą rzeczywistość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 minut temu, skakunna napisał:

Oj, mi też ich trochę brakuje. :D Wyraziste sny miewam i bez leków, ale wenla tworzy równoległą rzeczywistość.

Ja na Duloksetynie tez mam te sny,prawie codziennie,czasem męczące to,jak sa takie emocjonalnie wyczerpujące to budzę sie troche niespokojna😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@skakunna @Lucy32 nawet najmocniejsze sny nie sa takie wyraziste jak wtedy;( ale ten efekt byl ja nie wiem, max 2-3 miechy. Potem zniknelo. Zas kiedy mi braklo wenli, a bralam 300 mg od kilku lat, 3 dni ok, 4 tak dowalilo ze umieralam:D a co mi sie przysnilo.. myslalam ze mózg zwariowal mi, naprawde, bylam w szoku ze takie rzeczy moze on wykreowac. Dobra, moja puenta do wszystkich - dbajcie zeby nie odstawic z dnia na dzien, wykupujcie leki do przodu w trosce o siebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, Dalja napisał:

@skakunna @Lucy32 nawet najmocniejsze sny nie sa takie wyraziste jak wtedy;( ale ten efekt byl ja nie wiem, max 2-3 miechy. Potem zniknelo. Zas kiedy mi braklo wenli, a bralam 300 mg od kilku lat, 3 dni ok, 4 tak dowalilo ze umieralam:D a co mi sie przysnilo.. myslalam ze mózg zwariowal mi, naprawde, bylam w szoku ze takie rzeczy moze on wykreowac. Dobra, moja puenta do wszystkich - dbajcie zeby nie odstawic z dnia na dzien, wykupujcie leki do przodu w trosce o siebie.

Masz racje,ja zawsze o tym myślę żeby miec swoje tableteczki na ciągłość,bo strach by mnie oblecial kilka dni bez Dulo...masakra 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, Dalja napisał:

Na co brałaś 300 mg? Lęki czy depresja? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

23 minuty temu, Dalja napisał:

@DEPERS phi uwielbiam to pytanie bo ani na to ani na to dostalam wenle :D  :D zab. konwersyjne, no najpredzej mozna to podpiac pod nerwice lękowa czy ptsd. ALE  mialam tez depresje, dalej troszke mam, na co wenla powinna dzialac a nie dziala. Kompletna s e d a c j a :( :( 

Prolaktynę mierzyłaś na tych 300 mg? Ile teraz zajadasz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Dalja napisał:

Mierzyłam, mierzyłam, była w normie. A co wlasciwie sie dzieje jak jest nie w normie?

Caly czas 300, wlasciwie kiedys mialam 225. 

Aaa dzieje się. Brak ochoty na sex, chroniczne zmęczenie, apatia-depresja, niechęć do wszyskiego i wycofanie społeczne, czasem obrzęk piersi, niekiedy mlekotok:) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio główkowałem sporo i doszedłem do wniosku, że sedację wywołuje zbyt wysoki poziom serotoniny do dopaminy. I tu nie chodzi o to, że dopamina jest  za niska, tylko o to, że jej poziom jest za mały w stosunku do wywindowanej serotoniny i zaczyna się taki tryb letargowy (sedacja):) 

Edytowane przez DEPERS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@DEPERS w takim razie skoro wenla zmniejsza wychwyt zwrotny serotoniny, powinnam odstawić ją w cholere 😛 zdecydowanie wolałabym coś co działa na dopaminke :D no coz, lekarz nie daje, to trzeba sie zatroszczyc o dopamine we wlasnym zakresie, lecz najlepiej tylko weekendowo hehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 godzin temu, Dalja napisał:

@DEPERS w takim razie skoro wenla zmniejsza wychwyt zwrotny serotoniny, powinnam odstawić ją w cholere 😛 zdecydowanie wolałabym coś co działa na dopaminke :D no coz, lekarz nie daje, to trzeba sie zatroszczyc o dopamine we wlasnym zakresie, lecz najlepiej tylko weekendowo hehe

Tak, tyle, że ta dopamina musi być uwolniona w obszarze odpowiedzialnym za przyjemność, a nie paranoję:) Jacyś My skomplikowani🤪

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

34 minuty temu, Samniewiem napisał:

Moi drodzy, szybkie pytanie - kawa i wenla (i ogólnie depresja). Można czy nie? Nie mówie tu o jakichś siekierach oczywiście. 

O ile nie masz zbyt wysokiego ciśnienia to pewnie, że można. Nie wyobrażam sobie życia bez czarnej:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 godzin temu, Samniewiem napisał:

Pytam, bo internet twierdzi różne rzeczy - od tego, że kawa wzmaga depresję i lęki, do tego, że pomaga leczyć depresje. 

Kawa to wyrzut adrenaliny i adenozyny więc lęki może podbić, ale to też dopamina, więc na depresję pomaga. Ja pije trzy siekiery do wenlafaksyny, bo u mnie ona z kawą synergizuje i mi się jej okropnie chce 😍. Mam migotanie przedsionków z częstoskurczem komorowym i mi kardiolog powiedział, że kawa nic w tym temacie nie pogarsza:) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja piłem kawę przy każdym antydepresancie i nic mi nie było ani nie jest. Ale każdy ma te receptory trochę inne + dochodzi jeszcze temat serca i ciśnienia. Nie wiem, czy np. przy tych potencjalnie kardiotoksycznych TLPD kawa jest wskazana albo przy starych MAO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj i dzisiaj czuje się jakby ciut lepiej. Mam jakby więcej siły i nawet trochę posprzątałem (serio sukces w porównaniu do tygodnia wstecz). Zastanawiam się, czy to wenla czy to kawa podniosła dopaminę, jak napisał @DEPERS (tak obstawiam). 
Chociaż mam też świadomość, że jakby nie pregabalina, to mogłoby też lęki podnieść. 
Może to idealne połączenie wenla+prega+kawa i wszystko się uzupełnia :D

Edytowane przez Samniewiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę się martwie, bo rok temu jak zaczynałem brać 75, to czułem te perturbacje i czułem, że coś się dzieje w środku. 
Teraz nie czuje nic, trochę jak woda. Może dlatego, że wcześniej brałem inny lek (rok temu było to poprzerwie od leków), może dlatego, że biorę pregabalinę tym razem, a może dlatego (co mnie martwi), że może nie działa tym razem? :(
Co myślicie? (dziś 16 dzień)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi