Skocz do zawartości
Nerwica.com

Spamowa wyspa

Etna

Rekomendowane odpowiedzi

a) nie chcę powiedzieć czegoś głupiego albo błędnego, to czasem nie mówię; b) czasem jak sobie ułożę w głowie jakąś opinię, spostrzeżenie, to mi zupełnie wystarczy, że sobie pomyślałam, po co to jeszcze na głos powtarzać.

i co pani terapeutka odrzekła na te zasady a) i b) ?

bo powinna powiedzieć "O to, to! jakby każdy tak robił to świat byłby piękniejszy" :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja właśnie sie obawiałam słowa święta...wiecie boje się i smutno jakie będą w tym roku..od paru lat spędziłam z nim.choc on świat nie cierpiał pewnie że względu na wczesniejs,e życie..ale ze miał z kim to byliśmy razem. A w tym roku ja sama z psami?

Pewnie pojade do mojej rodzinki, ale nic nie beda robić, bo uważają po co..

Kiedyś u mnie w domu były boskie święta , rodzina się zjeżdżają...potem umarł dziadek i wszystko padło...święta na siłę..choc robione pewnie pode mnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tella , u mnie właśnie są takie święta . Rodzinka przyjeżdża i spotykamy się dwa razy w roku bez przymusu , z przyjemnością . Jest okazja , aby sobie powspominać i poopowiadać , co nowego . Ja jestem bardzo rodzinnym typem i dlatego tak wcześnie się przygotowuję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mirunia , ludzie nie zdają sobie sprawy że w czasach pogańskich już zawiązywały się wspólnoty przy jednym ognisku.Przychodził bajarz i w nie dla wszystkich zrozumiałym języku opowiadał , co widział i słyszał.Potem ośrodkami wspólnoty był kościół i jedna wiara . To , że jest do dzisiaj -należy się cieszyć , nawet nie będąc katolikiem , ponieważ to z nią wiążą się najbardziej wartościowe tradycje .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I potrafią się też tak pokłócić w czasie przygotowań świątecznych, że się potem parę miesięcy nie odzywają do siebie.
, i w takich świętach też kiedyś uczestniczyłam, przyjemnie nie było. A rodzina było mocno wierząca. Nie ma reguły. Zazwyczaj wiemy, czego możemy się spodziewać po ludziach, z którymi jesteśmy umówieni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej wspominam z lat dzieciństwa wyprawy do lasu pod osłona nocy w celu wiadomym

Ćpać?

HoyaBella, niestety ja mam dużo problemów w pracy z tytułu, że nie zagaduję do pozostałego personelu. Terapeutce zależy, żebym nie miała trudności w tzw. dorosłym życiu.

mirunia, WolfMan, misty-eyed, we wszystkich kulturach i religiach istnieją święta zimowe (przesilenie), początku wiosny, zbiorów. Nie ma tak, że ktoś wziął i wynalazł. Święta pomagały ludziom ogarniać upływ roku.

Natomiast to ze nie ma wspólnoty rodzinnej, sąsiedzkiej, każde pokolenie ma swój świat, to zupełnie inny worek fretek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiejskifilozof, Tella, Dzień dobry :D

wiejskifilozof, ja też nie...a potrawy świąteczne lubisz?

Cześć,lubię najbardziej kotlety grzybowe i rybcie ;)

A dobra coś teraz na poważnie.Przymierzam zbadać sobie cukier.Tyle się słyszy,o cukrzycy.Że w grudniu chyba się wybiorę/Co ma być to będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie :*********

U mnie szaroburosc za oknem i od rana pada . Bylam dzis w UP odebrac skierowanie , podbilam od razu u siebie w fundacji i od 1 grudnia zaczynam moja prace trzydniowa juz za pieniazki :)

Do tego poki co jeszcze mialam prace z tej drugiej fundacji i dostalam juz nawet za te dwa tygodnie pieniazki , W przyszlym tygodniu bede pracowala dla nich jeszcze wtorek i srode . Pozniej zobacze jak bede z czasem stala .

mirunia, misty-eyed, kosmostrada a ja mimo ze nie jestem wierzaca to swieta lubie :) Bardzo lubie tradycyjne potrawy w ten czas , np barszcz czerwony tylko wtedy tak smakuje bo u mnie pelen jest wedzonych sliwek i miodu :) Sliwki wedzone pojawiaja sie tylko w okolicach grudnia wiec jest to taki barszcz na ktory zawsze czekam i robie go z przyjemnoscia :) Do tego zrobie znow fit bigos pelen suszonych owocow i grzybow i bede tez miala rybke ale taka z piekarnika .Oczywiscie jak bylam u kogos na wigilii to lamalam sie oplatkiem jak kazdy , nie wydziwialam bo ktos wklada w te przygotowania mnostwo pracy a ja zyczenia nawt jesli nie wierze - moge poskladac :)

Zycze Wam milego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi