Skocz do zawartości
Nerwica.com

Spamowa wyspa

Etna

Rekomendowane odpowiedzi

Zalatana23, tak to prawda, nic ciekawego po taniości w empiku nie było, mam bon spod choinki, to na razie częśc wykorzystałam na zaparzacz do herbaty i na masę do robienia balonów dla siostrzenicy. Po książkę to chyba pójdę do biblioteki. Ja ostatnio odprężam się przy kryminałach, więc nic mądrego ci nie polecę :bezradny:

Tak, chyba wejście w stary rytm może pomóc, ja po świętach otrząsnęłam się, jak wróciłam do pracy. Choc właściwie to powinniśmy chyba dla właśnego zdrowia rytm urozmaicac, żeby właśnie nie odchorowywac nawet najmniejszych zmian.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

platek rozy, Kamilko, poczytaj, ja przez przypadek usłyszałam -

Neurastenia to choroba będąca wynikiem wyczerpania nerwowego. Neurastenia jest odmianą nerwicy. Neurastenia objawia się przede wszystkim permanentnym uczuciem zmęczenia i wyczerpania ale jednocześnie osoba z neurastenią staje się nadpobudliwa, wybuchowa i drażliwa. Inne objawy neurastenii to niemożność skoncentrowania się, kołataniem i przyspieszonym biciem serca a czasem bólami w jego okolicy, chronicznymi bólami głowy, obniżeniem nastroju, porannymi zawrotami głowy, płaczliwością, potliwością, drżeniem rąk, zaburzeniami jelitowymi (wzdęciami, zaparciami) a także spadkiem libido. Osoby z neurastenią często borykają się z zaburzeniami snu w postaci bezsenności lub męczących snów. Neurastenia powoduje szybkie wyczerpywanie się układu nerwowego co skutkuje wyżej wymienionymi zachowaniami. Neurastenia jest wynikiem chronicznego stresu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

platek rozy, sf-ów nie oglądam w ogóle ;)

Czyli mamy kolejny punkt wspólny, Aniu ;) A opis o neurastenii jakby wyjęty z mojego życia :hide: Zresztą mnie to już nie dziwi jakoś specjalnie ... wiem, że jestem nerwowa, ciągle zmęczona, drażliwa, wieczne problemy ze snem i emocjami, lęki ... :bezradny:

Co do książki ... sama okładka jest zachęcająca do wzięcia do ręki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zalatana23, :P ja mam snieg , chetnie oddam

Płatku biorę :mrgreen:

kosmostrada kryminały czytuję, a owszem. Lubię Lackberg , Cobena , Larssona ;)

jasaw ciekawy wątek o neurastenii. Muszę sobie poczytać bo mnie to zaintrygowało...W sumie objawy jak przy nerwicy...

-- 04 sty 2015, 21:42 --

Płatku a wiedziałaś, że jest druga część tej książki o której pisałaś? Długie lato w Magnolii - taki ma tytuł ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi