Skocz do zawartości
Nerwica.com

Karanie dzieci klapsem

niosaca_radosc

Rekomendowane odpowiedzi

Vian, no dobrze.. Tobie jeszcze odpowiem..

No to jak się kara dzieci bez tych czynników! Ja bym chciała wiedzieć, to może zmienię zdanie.

Dlaczego zakladasz, ze dziecko trzeba karac? Naszym zadaniem jest tak wychowywac dziecko, zeby karac nie trzeba bylo. Dzieci nie sa aniolkami to wiadomo i nieustannie popelniaja bledy ..u mnie skutkowala rozmowa ( nie mylic z kazaniem) gdzie dziecko odpowiadalo na pytania dlaczego to czy tamto zrobilo a ja sluchalam. W 99% zle zachowanie dziecka ma jakis powod. Jezeli dziecko zle sie zachowuje to nie jest zle dziecko.. to rodzic popelnil gdzies bledy ktore wyszly po czasie. Ilu rodzicow kiedy dziecko narozrabia przyglada sie sobie? Ilu zastanawia dlaczego to zrobilo? No i czy zawsze nasze kary sa adekwatne do przewinienia ..a moze to szef w pracy nas wkurzyl? jemu nie strzelimy przeciez klapsa i nie postawimy do konta.. ale nasze dziecko za jakis drobniazg przeciez mozemy... od razu lzej nie? A to czy dziecko czuje sie nieslusznie ukarane to juz mniej wazne..wazne ze my sie wyladowalismy.

Osobniscie jestem ogromna zwolenniczka nagrod i pochwal... karanie zastepowac romowa ..i nie monologiem raczej nauczmy sie sluchac co dziecko ma do powiedzenia .

-- 02 gru 2012, 15:50 --

Candy piszesz o biciu dzieci ale nie o tym jest dyskusja - to jest złe juz ustalilismy w większości?

dla mnie klaps to bicie a to ze wiekszosc tego za bicie nie uwaza to juz ich problem. Wygodne usprawiedliwienie syosowania przemocy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kaja123, złe masz wrażenie,ja opisuje w dużej mierze to co mi przekazała psycholog,i uważam że ma racje.stoję murem za Candy14, bo jej argumenty są najrozsądniejsze.znam ludzi którzy wychowują swoje dzieci bez bicia i te dzieci jakoś ROZUMIEJĄ co jest złe a co dobre

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Candy14, cyt. "Jedynie w wyjątkowych momentach, klaps (ale nie dotkliwe bicie!) może podkreślić ogromną wagę przewinienia. Dziecko zapamięta dokładnie takie lekcje ważnych wartości np. prawdomówności, czy poszanowania cudzej wartości (kiedy dostało klapsa za kłamstwo, czy kradzież) "

a tu link. http://www.self-psychologia.pl/madre-pochwaly-rozsadne-kary

Jak świat światem istnieje nawet w życiu dorosłym system kar i nagród. Jesteś przeciwna karaniu czyli bezstersowemu wychowaniu.

-- 02 gru 2012, 15:21 --

Absinthe, bez BICIA! a piszemy o KLAPSACH!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie czytałam całej dyskusji , ale wiem ,że np częstym argumentem za klapsem jest to ,że małe dziecko inaczej nie zrozumie ,że robi coś złego. I uważam to za totalną bzdurę. Moja wnuczka ma 14 mcy i doskonale wie co znaczy nie wolno. Jak pogrozimy paluszkiem natychmiast się "obraża" a za chwilę przychodzi i całuje grożącego - czyli doskonale wie o co chodzi, nie muszę chyba dodawać , że klapsa nigdy nie dostała ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Absinthe, oczywiscie , ze moga ale to raczej teoria. Oni jeszcze bledow wychowawczych nie popelnili. Praktycy wiedza, ze mozna wychowac dziecko bez klapsa i nie oznacza to, ze na wszystko mu sie pozwala. Po prostu znalezli moze bardziej pracochlonne i wymagajace od dorosluych sporej cierpliwosci inne metody

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Candy14, no już myśłam:).Tak,racja że jak się nie wie to nie powinno się wypowiadać,ale warto tez wysłuchać drugą stronę.Sama jestem dzieckiem,nie najmniejszym,z drugiej strony tez nie jestem nie wiadomo jak mądra.piszę po prostu to,co mi psycholog przekazała na ten temat,bo przez wiele lat miałam błędny pogląd,i nagadała się kobieta w stosunku do mnie sporo. btw.Dokładnie to samo,co Ty napisałaś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że dyskusja rozgorzała.

Zadam w takim wypadku pytanie do przeciwników. Piszecie, że klapsy i wszelkie innego rodzaju kary zastępujecie rozmową, bo system kar jest do bani - to tak w wielkim skrócie - jak zatem ma się do tego Dorota Zawadzka i jej karne jeżyki? To też kara, w dodatku na pewno upokarzająca dzieci, a jest z sukcesami stosowana przez zawodową nianię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem mamą, ale jednak się wypowiem, chociaż ma to tylko charakter teoretyczny. Mam nadzieję, że praktyka przede mną. :D Wiadomo, że nie ma idealnych rodziców, którzy nigdy nie popełnili żadnego błędu wychowawczego. Zgadzam się jednak w 100% z Candy14 - bicie dzieci, bez względu jaką formę przyjmuje, czy zwykłego szturchnięcia, czy klapsa, czy policzka w twarz zadanego nastolatkowi z impetem, jest agresją i świadczy o porażce rodziców. To komunikat w stylu "Jestem bezradny, nie wiem, jak mam to wytłumaczyć i nie chce mi się szukać innych sposobów, by Ci to wytłumaczyć". Klaps to pójście na łatwiznę. A konsekwencje tego "niewinnego klapsa" są opłakane. Dziecko samo uczy się agresji, zatem zamiast stać się posłuszne, jeszcze bardziej może zacząć się buntować i stawiać. Rodzic uzyskuje rezultat inny od zamierzonego. Inne dziecko może z kolei zamknąć się w sobie, spada samoocena, dziecko wychowuje się w poczuciu winy, wstydu, przekonaniu, że jest beznadziejne. Dlaczego kary cielesny i klapsy są złymi metodami wychowawczymi? Bo klaps niczego nie tłumaczy. Dostałem za karę, ale nic poza tym - dziecko nie wie, dlaczego postąpiło źle, jak ma się w przyszłości zachować, dlaczego nie wolno mu robić tak, jak dotychczas. Podobnie jak Candy14 nie rozumiem, dlaczego karom cielesnym jest przeciwstawiane bezstresowe wychowanie. Żadna skrajność nie jest dobra - ani klapsy, ani bezstresowe wychowanie. Pomiędzy tym powinno być mądre i aktywne rodzicielstwo, które opiera się ma tłumaczeniu i rozmowie. Ktoś powie - no ale tłumaczę i tłumaczę, a maluch wraz swoje. Bo zwykle rodzice nie potrafią rozmawiać z dziećmi i nie potrafią ich słuchać. Zachęcam do przeczytania artykułu: http://parenting.pl/portal/jak-mowic-zeby-dzieci-sluchaly.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nienormalna21, ale po co tłumacząc, odwoływać się do przemocy? Żeby dziecko lepiej zapamiętało? Wątpliwa strategia. Zamiast tracić energię na bicie, lepiej z nim porozmawiać. Jestem przekonana, że jest to o wiele lepsza metoda. Owszem, bardziej wymagająca dla rodzica, ale na pewno nie tak destrukcyjna w skutkach jak przemoc i bicie. Jeżeli dziecko wyrywa zabawki w piaskownicy innym dzieciom, cóż nam da, że stłuczemy go na kwaśne jabłko, jeszcze przy wszystkich (dla przykładu - jak mówią rodzice), by było mu wstyd? Jeżeli maluch zachowuje się agresywnie, wyrywa innym zabawki, bije, trzeba wyprowadzić dziecko z piaskownicy, kucnąć i patrząc głęboko w oczy maluchowi, powiedzieć: "Tak nie wolno! Kolegę to boli. Widzisz, teraz płacze i jest mu przykro". Odwołujmy się do empatii. Dzieciaki bardzo wiele rozumieją, naprawdę. Jeżeli dziecko nadal nie rozumie i zachowuje się agresywnie, po prostu zabieramy zabawki i delikwenta do domu. Karą może być odmowa pójścia do piaskownicy, kiedy szkrab będzie miał następnym razem ochotę na zabawę w piasku. Niech poczuje konsekwencje swoich negatywnych zachowań. Strategia rozmowy i dyskusji z dzieckiem wymaga jednak cierpliwości i konsekwencji. A bicie, tak jak powiedziałam wcześniej, to droga "na skróty".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a dlaczego założenie, że dając klapsa nie tłumaczymy dziecku za co?

a to da jakis efekt? Moja matka mnie tlukla mowiac przy tym, ze to za to ze jestem takim okropnym dzieckiem. Mialam zniknac zeby ja zadowolic?

Jak mozna wytlumaczyc dziecku za co sie go bije? Ja w ogole mozna wytlumaczyc bicie?

Dlaczego zaden rodzic nie tlumaczy.."bije Cie bo nie mam innego pomyslu" tylko zwala swoja bezradnosc na dziecko?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli dziecko wyrywa zabawki w piaskownicy innym dzieciom, cóż nam da, że stłuczemy go na kwaśne jabłko, jeszcze przy wszystkich (dla przykładu - jak mówią rodzice), by było mu wstyd? Jeżeli maluch zachowuje się agresywnie, wyrywa innym zabawki, bije, trzeba wyprowadzić dziecko z piaskownicy, kucnąć i patrząc głęboko w oczy maluchowi, powiedzieć: "Tak nie wolno! Kolegę to boli. Widzisz, teraz płacze i jest mu przykro".

Co dziwniejsze zaden rodzic nie zastanowi sie ze nieumiejetnosc wspolzycia z innymi dziecmi nie jest wina dziecka a rodzica. To on nie nauczyl go dzielenia sie zabawkami, wspolnej zabawy.

-- 04 gru 2012, 17:12 --

Carlos nie zalamuj mnie :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że dyskusja rozgorzała.

Zadam w takim wypadku pytanie do przeciwników. Piszecie, że klapsy i wszelkie innego rodzaju kary zastępujecie rozmową, bo system kar jest do bani - to tak w wielkim skrócie - jak zatem ma się do tego Dorota Zawadzka i jej karne jeżyki? To też kara, w dodatku na pewno upokarzająca dzieci, a jest z sukcesami stosowana przez zawodową nianię.

Tak na szybko, bo wychodzę do roboty i nie mam czasu czytać zaległych postów - pytanie nienormalnej jest bardzo celne, też jestem ciekawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owszem, bardziej wymagająca dla rodzica, ale na pewno nie tak destrukcyjna w skutkach jak przemoc i bicie.
ekspert_abcZdrowie, nikt nie mówi o przemocy, ale jedynie o klapsie - należy to rozróżnić. Bo z tym, że nie należy dzieci bić, to zgadzam się w 100%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nikt nie mówi o przemocy, ale jedynie o klapsie - należy to rozróżnić.

A Ty trzepniecie w policzek np. Twojego faceta odebralabys jako klapsa czy jako przemoc? Nie musialoby Cie zabolec..ot, taki lekki lisc zeby Cie zdyscyplinowac i pokazac, ze jest silniejszy i jak sie nie dostosujesz to moze mocniej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi