Skocz do zawartości
Nerwica.com

Zespół PSSD-dysfunkcje seksualne spowodowane zażywaniem SSRI

media

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 17.07.2026 o 21:30, Pssd98 napisał(a):

@pssdmijaPisałeś, że od naświetlania się tą lampą, coś Ci sie polepszyło. Możesz powiedzieć w jaki sposób ona na Ciebie pozytywnie zadziałała? Zwiekszyła Ci libido, zmniejszyła Ci się może anhedonia od tego naświetlania? 

Od red light therapy po prostu poczułem sie lepiej psychicznie. Energia, optymizm, drive, chec zycia, raczej nie miało to wpływu na libido.

Nie ma na to rozwiązania innego niż czas spędzony na ' czystym zyciu' im szybciej to zrozumiałem to szybciej mi sie zrobiło dobrze. Gdybym przechodził to od nowa ostatnia rzeczą ktora bym robił to ladowal suplementy lub leki w siebie i zakłócal naturalny powrót do zdrowia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 minut temu, pssdmija napisał(a):

Od red light therapy po prostu poczułem sie lepiej psychicznie. Energia, optymizm, drive, chec zycia, raczej nie miało to wpływu na libido.

Nie ma na to rozwiązania innego niż czas spędzony na ' czystym zyciu' im szybciej to zrozumiałem to szybciej mi sie zrobiło dobrze. Gdybym przechodził to od nowa ostatnia rzeczą ktora bym robił to ladowal suplementy lub leki w siebie i zakłócal naturalny powrót do zdrowia.

Czyli za pssd według Ciebie stoją  leki psychotropowe, sumplementy w głównej mierze?

Edytowane przez brum.brum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16 godzin temu, brum.brum napisał(a):

Czyli za pssd według Ciebie stoją  leki psychotropowe, sumplementy w głównej mierze?

Pssd - post ssri sexual disfunction , tak stoją za tym leki 

Suplementy jako sposób na wyjście z pssd To błąd, ludzie z pssd maja kompulsywna potrzebę znalezienia rozwiązania a ten stan polepsza sie gdy nie przeszkadzasz organizmowi nie zaklucasz równowagi i pozwalasz działać uplywowi czasu.

Nje ma na to rozwiązania innego na ta chwile niż pozwolić sie sobie zregenerować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie eleganckie pssd wywołała atomoksetyna. SSRI ,tylko, znacznie osłabiały libido czy erekcję, a na atomce mogę się określić jako osoba aseksualna - libido mniej niż zero, nie odczuwam potrzeby związku, erekcję mam tylko rano, przestałem całkowicie nawet sprośne filmiki oglądać.

Ale z tego się nawet cieszę.

Edytowane przez Śmojda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie brałem żadnych leków na ADHD, takich jak m.in.  atomoksetyna czy metylofenidat, w lutym psychiatra przepisał mi dodatkowo walproinian sodu (stabilizator nastroju), a na początku lipca dodał jeszcze flupentyksol ze wskazaniem stopniowego zwiększania dawki, teraz biorę pięć leków psychotropowych dziennie (ponad trzy lata temu brałem sześć różnych na dobę, przepisywanych przez psychiatrę). Poza walproinianem sodu i flupentyksolem biorę obecnie paroksetynę, sulpiryd i reboksetynę. Spośród tych leków tylko paroksetynę biorę w średniej dawce, resztę w małych dawkach.

Pociąg płciowy wciąż mam :( Pragnienie intymności z żoną, której nigdy nie miałem, mnie nie opuściło. Nie mam lekarskiej diagnozy ADHD, choć jesienią 2024 roku robiłem DIVA-5 z psychologiem i miałem na tyle dużo objawów, że została postawiona hipoteza o posiadaniu przeze mnie ADHD podtypu mieszanego. 

F21, F42.2, F84.5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi