Skocz do zawartości
Nerwica.com

METYLOFENIDAT (Concerta, Medikinet, Medikinet CR)

Badziak

Czy metylofenidat pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

63 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy metylofenidat pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      54
    • Nie
      12
    • Zaszkodził
      2

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 15.07.2025 o 18:07, mio85 napisał(a):

Zacząłem metylofenidat, bo lekarz podejrzewa ADHD. Ale nic po nim nie czuję,  ani pobudzenia, ani senności po kilku dniach 10 mg IR. Czy osoba bez Adhd, neurotypowa od razu czułaby pobudzenie po jednej tabletce I wzroście dopaminy? Tak chyba powinna zadziałać u osoby bez Adhd. Ktoś odczuł taką reakcję i potem okazało się, że rzeczywiście diagnoza była błędna i to nie Adhd?

Brałem medikinet. Mnie pobudzał zawroty głowy potliwość dużo energii. Rozmawiam z lekarzem i rozważa że zamiast medikinetu spróbujemy amantadyny. Jest stosowana poza wskazaniami na Adhd jest bardziej dopaminowa bo działa na uwalnianie dopaminy i na jej wychwyt zwrotny a lekarz uznał że noradrenalina mi raczej szkodzi. Dodanie jej do ssri może mi pomóc w zaburzeniach libido i z otępieniem emocjonalnym które mam na każdym ssri. Poczytaj o amantadine może jest to jakieś rozwiązanie. Nie do końca wiem jakie masz problemy i z czym walczysz ale w końcu znajdziesz coś co ci pomoże 

3 minuty temu, Piyerekpiyerek napisał(a):

Brałem medikinet. Mnie pobudzał zawroty głowy potliwość dużo energii. Rozmawiam z lekarzem i rozważa że zamiast medikinetu spróbujemy amantadyny. Jest stosowana poza wskazaniami na Adhd jest bardziej dopaminowa bo działa na uwalnianie dopaminy i na jej wychwyt zwrotny a lekarz uznał że noradrenalina mi raczej szkodzi. Dodanie jej do ssri może mi pomóc w zaburzeniach libido i z otępieniem emocjonalnym które mam na każdym ssri. Poczytaj o amantadine może jest to jakieś rozwiązanie. Nie do końca wiem jakie masz problemy i z czym walczysz ale w końcu znajdziesz coś co ci pomoże 

Dodam że są badania w których dodana amantadyny do ssri pomaga w ocd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 godzin temu, Piyerekpiyerek napisał(a):

Brałem medikinet. Mnie pobudzał zawroty głowy potliwość dużo energii. Rozmawiam z lekarzem i rozważa że zamiast medikinetu spróbujemy amantadyny. Jest stosowana poza wskazaniami na Adhd jest bardziej dopaminowa bo działa na uwalnianie dopaminy i na jej wychwyt zwrotny a lekarz uznał że noradrenalina mi raczej szkodzi. 

Ale w każdej dawce I formie? Możesz źle reagować na niższe, a zupełnie inaczej na wyższe i odwrotnie. Do tego masz na próbę wersję IR I łagodniejszą CR o przedłużonym uwalnianiu. Kurdę trochę dużo uboków konkretnych ma amantadyna. Jak chcesz mocno dopaminowy na Adhd to Elvanse nie ma konkurencji i dużo bezpieczniejsza. Tylko cena zwala z nóg. Masz też niestymulanty jak atomoksetyna. Dziwne,że przy Adhd lekarz nie pŕobuje Ci innych leków które wymieniłem lub Concerty, Atenzy tylko daje amantadynę. W Adhd dobór dawki, leku i formy jest czasochłonny, ale to że zareagowałeś źle na metylo nie świadczy o tym, żeby innych nie próbować. No cóż zobaczymy jak się u Ciebie sprawdzi.

Edytowane przez mio85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi