Skocz do zawartości
Nerwica.com

LAMOTRYGINA(Epitrigine, Lamilept, Lamitrin, Lamitrin S, Lamotrix, Symla)

turkawka

Czy lamotrygina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?  

105 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy lamotrygina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      76
    • Nie
      24
    • Zaszkodziła
      14

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 11.10.2024 o 22:22, mio85 napisał(a):

I jak wrażenia na tej lamotryginie? Może pomóc na lęki i depresję sama?

na leki nie pomaga za to pomgól o dziwo na depresję, poprawił nastrój, ale ten lek rozkręca się baaaardzo długo, tylko dla cierpliwych, lekarz wspomniał, że to najdłużej rozkręcający sie lek - pełne działanie po 3-4 miesiącach.. ja jestem po 2 miesiącach i faktycznie dopiero teraz czuje działanie a chciałem juz go wywalać

W dniu 23.09.2024 o 20:48, Szalony Kojot napisał(a):

Wiesz, że picie może spowodować "reset" leczenia?

żeś nastraszył tu osoby.. nie wpomniałes ze ten reset jest na kilka dni.. albo picie czyli cały czas alko i branie leków - pełna zgoda, ale nie przesadzajmy, że parę drinków okazjonalnie robi reset lekczenia;)

W dniu 24.09.2024 o 15:00, Leighana napisał(a):

Nie. Tego nie wiedziałam.

I nie sądziłam , że jednorazowe wypicie kilku drinków może aż tak namieszać? 🫨

Czyli każdy , kto raz na kilka miesięcy sięga po alkohol jest z góry skazany na niepowodzenie leczenia? ☹️😳

Wczoraj nie odważyłam się napić….

chyba już nigdy nie wrócę do „normalności” imprezowej 🤣☹️

on pisał o piciu pewnie w sensie częstym - owszem to resetuje działanie leku, ale nie takie okazjonalne - przez 3 dni możesz czuć  jakby lek nie działał - potem wraca wszystko do normy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 2.11.2024 o 09:45, Hooded Spirit napisał(a):

od jakich dawek lamotrygina dziala antydepresyjnie/nootropowo ?

Też jestem ciekaw. Na ten moment mam nastrój typu "dajcie mi tory i pociąg". Nie mam siły wstać z łóżka. Wizytę u głowologa mam dopiero we wtorek. Jak nic nie odpierdzielę, to może doczekam. Nie wiem czy mi zwiększy dawkę, czy dołoży jakiegoś antydepresanta. W sumie to w dupie to mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

39 minut temu, zburzony napisał(a):

Zauważył ktoś przeciwdepresyjne działanie lamotryginy? Rzekomo takie posiada, ale brałem ją rok w dawce do 300 mg z innymi lekami i nie czułem tego, a kiedy odstawiłem z dnia na dzień nie było żadnej różnicy.

W moim odczuciu działała przeciwdepresyjnie, ale na takiej zasadzie, że pomagała jedynie na zaburzenia myślenia i koncentracji występujące w depresji. Wydaje mi się, że ta lamotrygina swoje pełne działanie ujawnia tylko w połączeniu z lekiem przeciwdepresyjnym albo  neuroleptykiem. Ja już jej nie biorę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Ja jestem na 25 mg esci i lęki jakby wycięło , ale zostało jeszcze takie  napięcie psychiczne takie dziwne niemożność relaksu   , dziś lekarz dodał mi do tego lamotrygina ale jak poczytałem o skutkach ubocznych że może się pojawić zespół stevensa - johnsona , a jeszcze wczoraj miałem robiony rezonans głowy z kontrastem i też skutkiem ubocznym może być właśnie ten zespół . Ale czy jest sens wogole dodawania takiego stabilizatora do esci czy on zniweluje te napięcie psychiczne ?  Czy u was to zadziałało ? Ktos to stosował z esci ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy można zaczac zażywać lamotrygine od 50 mg a nie od 25 mg? Kiedyś zazywałem przez ponad dwa tygodnie i zaczynałem od 25 mg a po dwóch tygodniach na kilka dni zwiększyłem do 50 mg i nie miałem wysypki żadnej, czy jak zacznę od 50 mg to nic mi się nie stanie, l karz kazał od 25 mg ale podobno się zaczyna od 50 mg czasami tak pisze w ulotce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego lamilept się bierze rano i wieczorem a nie w dawce pojedynczej skoro ona ma długi okres półtrwania?? Średnio około 29 h.

I czy jak się zażywa inne leki psychotropowe to o ile zmniejsza/zwiększa się ten okres półtrwania?? W sensie czy może spaść do np. 5 h albo wzrosnąć 4 razy więcej czyli np. ponad 100 h ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

Czytam trochę o tym leku i zaniepokoiły mnie opinie o pogorszeniu pamięci i koncentracji po dłuższym czasie stosowania. Ale .. na Reddit znalazłam info, że to wynik zwiększonego zapotrzebowania na witaminy z grupy B. Niektórzy twierdzą, że po wprowadzeniu suplementacji zobaczyli poprawę. Czy ktoś z Was, kto bierze lek długo, nie czuje pogorszenia w kwestiach poznawczo/ kognitywnych? 
Zastanawiam się, czy może nie jest tak też w przypadku innych leków i czy to np. nie powód wypadania włosów. Biotyna to B7 i jej deficyt powoduje utratę włosów. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, Griselda4 napisał(a):

Hej,

Czytam trochę o tym leku i zaniepokoiły mnie opinie o pogorszeniu pamięci i koncentracji po dłuższym czasie stosowania. Ale .. na Reddit znalazłam info, że to wynik zwiększonego zapotrzebowania na witaminy z grupy B. Niektórzy twierdzą, że po wprowadzeniu suplementacji zobaczyli poprawę. Czy ktoś z Was, kto bierze lek długo, nie czuje pogorszenia w kwestiach poznawczo/ kognitywnych? 
Zastanawiam się, czy może nie jest tak też w przypadku innych leków i czy to np. nie powód wypadania włosów. Biotyna to B7 i jej deficyt powoduje utratę włosów. 

Ja brałem lamotryginę przez kilka lat i okazało się po wynikach badań laboratoryjnych, że miałem przy niej obniżony kwas foliowy, bo lamotrygina podobno może go zmniejszać w organizmie. Teraz nie biorę lamotryginy, bo mam inny zestaw leków, no i też uzupełniam kwas foliowy po leczeniu nią. Ten kwas foliowy mam w postaci leku przepisanego przez lekarza. Ale i tak uważam, że lamotrygina to dobry lek, tylko myślę, że dobrze jest przy niej suplementować kwas foliowy w formie leku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

29 minut temu, MiśMały napisał(a):

Jako stabilizator nastroju, przeciwdepresyjnie jest lepsza lamo czy kweta?

Lamo mam zalecone od neurologa 200mg.

Oba leki mają dobrze udowodnioną skuteczność w leczeniu i zapobieganiu epizodom depresji. Kwetiapina ma dodatkowo pewne działanie uspokajające.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 minut temu, MiśMały napisał(a):

Orientuje się ktoś czy lamotrygina ma jakiś pozytywny wpływ na schizo?

Nie. To stabilizator nastroju w chaD i lek przeciwpadaczkowy.

Ja natomiast mam pytanie czy po zwiekszeniu dawki chęć na wymioty i bóle brzucha to częsty efekt uboczny?. Po jakim czasie u Was to zeszło? Zwiekszyłem z zalecenia lekarza z 200 na 225, docelowo 250 mg. I przy 225 wlasnie takie efekty uboczne sie zaczely, ale nie na tyle  by wymiotowac czy mocarnie krecilo w żołądku.

Edytowane przez Hooded Spirit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 8.02.2025 o 06:41, MiśMały napisał(a):

Dlaczego w psychiatrii stosuje się zwykle 200mg lamo, a nie 300 lub 400? Czy wyższe dawki nie działają mocniej stabilizująco?

ja brałem 400 ale nie widziałem kompletnie różnicy między 200 a 400, może dlatego dawka max 200 bo potem nie ma róznic juz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi