Skocz do zawartości
Nerwica.com

Wkurza mnie:

linka

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, Doktor Indor napisał(a):

A co tam padło w ogóle?

No właśnie nie wiadomo. Objaw jest taki, że szybko mrugają światła. Napięcie się waha, ale nie jest to do wychwycenia na mierniku. 

Wymieniałem już 2 regulatory napięcia i nadal jest to samo. Może być mostek prostowniczy jeszcze, tyle co umiałem to go sprawdziłem. 

A oryginalny regulator jest w kosmicznych pieniądzach, możliwe że te zamienniki to gówno. 

Edytowane przez MicMic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

18 minut temu, MicMic napisał(a):

Objaw jest taki, że szybko mrugają światła. Napięcie się waha, ale nie jest to do wychwycenia na mierniku. 

Jak masz ten alternator teraz wyjęty to zobacz omomierzem przejście z faz do masy (z wymontowanym mostkiem). Może po prostu obudowa skorodowała, spuchła, wbiła się w uzwojenie i stojan ma przez to przejście do masy.

7 minut temu, Dalila_ napisał(a):

Aż mi gorąco, chlopakj

Okno otwórz tylko nie sfruń nam z niego bo będzie placek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, Doktor Indor napisał(a):

przejście z faz do masy (z wymontowanym mostkiem). Może po prostu obudowa skorodowała, spuchła, wbiła się w uzwojenie i stojan ma przez to przejście do masy.

Mam go. Ale nie bardzo chce mi się wyjmować ten mostek, jest jakoś solidnie zlutowany. 

No i on był regenerowany rok temu, dziwne by było jakby koleś tego nie sprawdził, a to mruganie jest odkąd go mam. 

Ale dzięki za rady, może skorzystam. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, MicMic napisał(a):

Mam go. Ale nie bardzo chce mi się wyjmować ten mostek, jest jakoś solidnie zlutowany. 

W sumie bez wyciągania mostka też możesz sprawdzić, tylko robiłbym to na teście diody a nie na omomierzu – jak pokaże spadek ok. 0,7 V to znaczy że pokazało spadek na diodzie i to jest OK. Takie niechciane zwarcie do masy będzie miało spadek bliski zeru. Inna sprawa, że jak pokaże zwarcie to nie wiemy czy diody w mostku nie przebiło, bo one palą się na zwarcie a nie na przerwę – no ale będzie wiadomo, że jedno albo drugie 🙂

Ale to na spokojnie i w sumie w ramach zaspokojenia ciekawości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, Doktor Indor napisał(a):

W sumie bez wyciągania mostka też możesz sprawdzić, tylko robiłbym to na teście diody a nie na omomierzu – jak pokaże spadek ok. 0,7 V to znaczy że pokazało spadek na diodzie i to jest OK. Takie niechciane zwarcie do masy będzie miało spadek bliski zeru. Inna sprawa, że jak pokaże zwarcie to nie wiemy czy diody w mostku nie przebiło, bo one palą się na zwarcie a nie na przerwę – no ale będzie wiadomo, że jedno albo drugie 🙂

Ale to na spokojnie i w sumie w ramach zaspokojenia ciekawości.

Diody sprawdzałem i były ok wszystkie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, MicMic napisał(a):

Diody sprawdzałem i były ok wszystkie. 

Ale bez wyjmowania mostka? Czyli nie ma przejścia fazy do zera, bo test tych dolnych diod w mostku by nie wyszedł. No to jeszcze mi przychodzi do głowy albo przerwa w stojanie (sprawdzisz mierząc przejście między fazami, może być na założonym mostku, powinno być – jak nie ma to jest przerwa), albo zwarty zwój w stojanie (czyli przegrzany stojan) – ja bym to sprawdził na oscyloskopie puszczając impulsy na stojan i patrząc na „dzwonienie” (z pojemnością pasożytniczą uzwojenia utworzy się obwód rezonansowy o jakiejś dobroci, i ta dobroć będzie mniejsza przy zwartym zwoju), albo po prostu na żywo, obracając wałem ze stałą prędkością (z założonym regulatorem żeby było wzbudzenie) i mierząc napięcia międzyfazowe (na którejś fazie będzie wtedy pewnie mniejsze).

Teraz, Dalila_ napisał(a):

Hah pewnie nie znasz ojca

Taki mruk? Na zasadzie – ja robię a ty nie zawracaj dupy tylko podaj klucz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Doktor Indor napisał(a):

Ale bez wyjmowania mostka?

Bez wyjmowania. 

Niestety nie mam oscyloskopu, z resztą nawet gdybym miał, to nie znam się aż tak dobrze na tym, żebym potrafił to zrobić. 

Ale czy te rzeczy, o których piszesz nie dawałyby jakichś innych objawów? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, MicMic napisał(a):

Ale czy te rzeczy, o których piszesz nie dawałyby jakichś innych objawów? 

Mogłyby dawać właśnie takie, czyli falowanie napięcia. Tam są trzy fazy, mostek to prostuje, i dopóki jest równowaga na fazach to to napięcie jest mniej więcej na jednym poziomie (mniej więcej, bo też tętni, ale tylko trochę). A jak jedna faza wypadnie to się właśnie robi takie falowanie – im większe obroty silnika tym falowanie szybsze (a przez bezwładność żarówek słabsze). No i ładowanie też jest słabe, bo to napięcie będzie przysiadało przy obciążeniu. To też zależy od akumulatora – nowy, naładowany, mający małą rezystancję wewnętrzną, lepiej to wygładzi niż już trochę zużyty.

10 minut temu, Dalila_ napisał(a):

Zresztą jak opowiada to nadal nie ogarnę. To jest dla mnie trudna fizyka. Ale są szczególnie wśród mężczyzn zw mają smykalke do tego. Jakby rozumieją naturalnie chłopaki to. To jest ciekawe, wydaje mi się że to jest coś w mózgu, jakieś predyspozycje

Ty masz autyzm, wiele dziewczyn z autyzmem też ma takie smykałki. Byle uwierzyć w siebie. No i byle cię to interesowało, bo jak nie interesuje to nie ma sensu się męczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, MicMic napisał(a):

No właśnie, o ile dobrze pamiętam, to ładowanie było w normie. A co z tropem, że to regulator? Jest to możliwe czy nie bardzo? 

Teoretycznie wszystko jest możliwe 🙂 Ale zanim wymieniłbym regulator najpierw sprawdziłbym styki w obwodzie wzbudzenia, czyli szczotki, te wszystkie sprężynujące blaszki, wyczyściłbym komutator wirnika, itd. Możliwe że regulator jest OK tylko przez zabrudzone czy utlenione styki ma niepewny styk z wirnikiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, Doktor Indor napisał(a):

Teoretycznie wszystko jest możliwe 🙂 Ale zanim wymieniłbym regulator najpierw sprawdziłbym styki w obwodzie wzbudzenia, czyli szczotki, te wszystkie sprężynujące blaszki, wyczyściłbym komutator wirnika, itd. Możliwe że regulator jest OK tylko przez zabrudzone czy utlenione styki ma niepewny styk z wirnikiem.

Szczotki sprawdzone, komutator widać że był wymieniany, jest jak nowy. Żadnych blaszek sprężynujących tam nie widzę xd. 

Jutro spróbuje ten drugi Alternator sprawdzić czy będzie ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, little angel napisał(a):

wkurza mnie wszystko, nic mi się dzisiaj kuźwa nie udaje, jeszcze zaczęli strzelać..! bardziej od świąt bożonarodzeniowych nie znoszę sylwestra!!! nienawidzę tego dnia! o ile go przeżyję

Ja tez ostatnio nienawidze Sylwestra.Denerwuja mnie te petardy.Ludzie zachowuja sie z nimi gorzej jak zwierzeta.(Nie ublizajac zwierzakom)Strzelaja gdzie popadnie.Ludziom w podobnym do mojego aktualnie stanie,trudniej to zniesc.Kilka dni nawet spac spokojnie nie mozna,bo jakis debil wracajac skads w nocy wystrzeli sobie o 4 rano petardke.I po spaniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi