Skocz do zawartości
Nerwica.com

Co teraz robisz?

Anja01

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Patryssia Noctis

słucham mocnej muzyki na tv, piję kawę, a zaraz farbuję włosy. Wyjdą pewnie ciemne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słucham sobie koncertówki na moich nowych słuchawkach i się czuje jakbym na żywo był tam na koncercie xD. Niezła moc. Czuje się, jakbym w kinie był. Tak powinny grać muzyka i głośniki. Pliki audio 24-bit 44khz, Carbon Based Lifeforms Live at Ozora (2025).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piję wodę z cytrusami, no i przeglądam forum. Zaraz chyba wezmę się za sprzątanie i robienie obiadu.

"Rozumiesz. Jest taka cierpienia granica,
Za którą się uśmiech pogodny zaczyna,
I mija tak człowiek, i już zapomina,
O co miał walczyć i po co."

Walc, Czesław Miłosz

Как страшно жизнь.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Patryssia Noctis

Mam keratynę na włosach, Zaraz suszenie, potem prostowanie i reszta (mycie i suszenie i układanie),

Oglądam Red Lipstick Monster. Zakłądam zeszyt/dziennik w którym będę pisać cytaty rezonujące ze mną. Opisy dnia przemyślenia, analiza nastrojów i autoreflekesje. No i wiersze 🙂 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

21 godzin temu, Pieprz w moździerzu napisał(a):

Robię syrop z kwiatów czarnego bzu co i wam polecam. Będziecie mieć lekarstwo na przeziębienie na zimę, albo już latem zużyjecie jako lemoniadę 😉

Doceniam zawsze ludzi, którzy robią różne takie rzeczy. Nawet zwykłe przetwory albo inne rzeczy w słoikach. Im człowiek starszy tym bardziej rozumie sens tego wszystkiego

🗨️ Dołącz do naszej grupy na czacie:

💬 Discord

neptron.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 minut temu, shadow_no napisał(a):

Doceniam zawsze ludzi, którzy robią różne takie rzeczy. Nawet zwykłe przetwory albo inne rzeczy w słoikach. Im człowiek starszy tym bardziej rozumie sens tego wszystkiego

Co roku sobie obiecuję, że dołożę coś do "kolekcji" a potem ogarnia mnie leń. Więc może jak tutaj publicznie zadeklaruję, to będzie większa mobilizacja. Przydałoby się seler zamarynować i jabłka przetrzeć...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio kisiłem kapustę z marchewką, niedawno marynowałem czerwoną cebulę. Jabłka mi teraz powoli gniją, bo zawsze nakupuję tyle owoców, a potem ich nie jem, więc może dżem zrobię. Przetwory to prosta robota, tylko właśnie trzeba się zebrać.

Klik i robisz, co chcesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

22 godziny temu, Pieprz w moździerzu napisał(a):

Robię syrop z kwiatów czarnego bzu co i wam polecam. Będziecie mieć lekarstwo na przeziębienie na zimę, albo już latem zużyjecie jako lemoniadę 😉

Z bzu dobry potwierdzam, ja akurat jeszcze nie robiłam tylko babcia ale może przyjdzie czas że zrobię. xd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 minut temu, shadow_no napisał(a):

Ja tylko kimchi robie regularnie nic więcej nie umiem ale to już opanowane do perfekcji

ScreenshotFrom2026-05-2914-14-01.jpg.15d2178aecf30e2498ff3f883e751b80.jpg

Kimchi wyglada super! Tez chcialam kiedys sprobowac sama zrobic, ale jakos skomplikowane mi sie wydawalo. Czujesz duza roznice miedzy domowym kimchi a takim kupnym? Warto sie pomeczyc dla smaku 🙂 ?

A ja zaniedlugo koncze prace (no za 2 godziny wiec nie az tak niedlugo, ale zleci szybko :D ). Ide na dlugi spacer z psem a pozniej wieczor z audiobookiem 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, paulina089 napisał(a):

Czujesz duza roznice miedzy domowym kimchi a takim kupnym? Warto sie pomeczyc dla smaku 🙂 ?

Odkąd robię sam to szczerze mówiąc moje mi smakuje najbardziej 🙂 Bo już pare różnych proporcji i skłądników zmieniłem i dostosowałem "pod siebie". Wg mnie bardzo opłaca się robić samemu i mieć zawsze zapas. Tym bardziej, że ja to jem non stop. śniadanie/obiad/kolacja prawie do wszystkiego.

Godzinę temu, paulina089 napisał(a):

jakos skomplikowane mi sie wydawalo

Może tak wyglądać ale uwierz, że ja jestem kulinarnym głąbem a sobie poradziłem. Jedyne co zrobiłem źle (i to kilka razy) to, że dawniej nie pakowałem od razu go do słoików tylko zostawiałem w np. garnku na 2 dni żeby zaczęło fermentować. I tego garnka nie przykrywałem szczelnie. A jednak musi być odcięty dopływ powietrza. Niekoniecznie tak super szczelnie ale na pewno nie wolno zostawiać dużego przewiewu. A ja zostawiłem tak dwa razy i zrobł się korzuch i bałem się, że to pleśń 🙂 Także teraz zawsze po zrobieniu porcjuje w słoikach i tylko lekko je zakręcam a po 2 dniach na chwilę odkręcam po czym zakręcam mocno i od razu do lodówki.

🗨️ Dołącz do naszej grupy na czacie:

💬 Discord

neptron.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 minut temu, shadow_no napisał(a):

Odkąd robię sam to szczerze mówiąc moje mi smakuje najbardziej 🙂 Bo już pare różnych proporcji i skłądników zmieniłem i dostosowałem "pod siebie". Wg mnie bardzo opłaca się robić samemu i mieć zawsze zapas. Tym bardziej, że ja to jem non stop. śniadanie/obiad/kolacja prawie do wszystkiego.

Może tak wyglądać ale uwierz, że ja jestem kulinarnym głąbem a sobie poradziłem. Jedyne co zrobiłem źle (i to kilka razy) to, że dawniej nie pakowałem od razu go do słoików tylko zostawiałem w np. garnku na 2 dni żeby zaczęło fermentować. I tego garnka nie przykrywałem szczelnie. A jednak musi być odcięty dopływ powietrza. Niekoniecznie tak super szczelnie ale na pewno nie wolno zostawiać dużego przewiewu. A ja zostawiłem tak dwa razy i zrobł się korzuch i bałem się, że to pleśń 🙂 Także teraz zawsze po zrobieniu porcjuje w słoikach i tylko lekko je zakręcam a po 2 dniach na chwilę odkręcam po czym zakręcam mocno i od razu do lodówki.

Spoko. Teraz weekend to moze mi sie uda znalezc czas i sprobowac cos takiego zrobic samej :D  jakbys mial jakies porady dla nowicjusza to daj znac 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, paulina089 napisał(a):

Spoko. Teraz weekend to moze mi sie uda znalezc czas i sprobowac cos takiego zrobic samej :D  jakbys mial jakies porady dla nowicjusza to daj znac 

To oprócz tego co napisałem to ja robię zwykle w podobny sposób jak:  https://www.youtube.com/watch?v=uit-xMiNFkM

Tylko proporcje składników mam takie:

Kapusta pekińska mała 4  
Marchew 2  
Sól 1 szklanka
Gochugaru 1 szklanka
Mąka ryżowa trochę ponad 1/4 szklanki
Cukier 2 łyżki
Woda do kleiku 1,5 szklanki
Sos rybny 1/4 szklanki
Sos sojowy 1/3 szklanki
Cebula duża 4  
Gruszka 1