Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

413 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      251
    • Nie
      122
    • Zaszkodził
      59

Rekomendowane odpowiedzi

Dzis plan dnia mam następujący

Najpierw spacer, potem basen, obiad w jakiejś przytulnej knajpce, na koniec kino. :D

Piękny plan! Za to ja nie mam ochoty dziś na nic. To znaczy gdyby było lato i takie słońce, pewnie rozsiadłabym się z książką jakąś w ogródku.

U mnie dziś 6 dzień na 5mg. Na razie jest dobrze. Prócz tego, że jakaś taka rozmemłana dziś jestem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też staram się walczyć, ale jak dopada mnie to okropne napięcie i strach nie jestem w stanie racjonalnie myśleć. Czekam na moment aż te uboki trochę złagodnieją, bo u mnie najgorszy z nich to nasilenie lęków i niepokoju.

Akurat to jest chyba najłatwiejsze do opanowania ze wszystkich skutków ubocznych, benzo, hydroksyzyna, duże dawki leków roślinnych i łągodnieje to. Odnośnie leków roślinnych, dawno temu jak jeszcze nie brałem zadnych leków strasznie się denerwowałem w szkole, a jak miałem coś mówić przy całej klasie to juz sie tym denerwowałem tydzien wcześniej. Jednego razu przed takim wystąpieniem wziąłem kilkanaście tabletek właśnie leku roślinnego, chyba z pół opakowania to wyszło naraz, zadziałało prawie jak benzo, efekt uboczny taki ze zadziałało bardzo nasennie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Inez, mnie esci na początku przeciagnelo jak szmaciarza. Teraz tez nie jest dobrze, chociaż lykam to czwarty miesiąc. Tez męczą Cię lęki i natrectwa myslowe?

No to ja nie wiem czemu ty ciagle na tym samym leku.

Lęki mne męczą a raczej myśli "boże jak to będzie, jak wytrzymam (tu zależy gdzie)", "boże znów się trzęse", "znów mi niedobrze" czyli standardowe nakręcanie się nerwicowca tylko teraz jakoś na początku brania esci za bardzo nie mogę się sama uspokoić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lunatic

A na zawroty Glowy tez mizna wziasc benzo?

Od kąd biore esci,wiem,ze napady lęku to maly "pryszcz",bo naprawdę są stany jeszcze gorsze od tego....podejrzewam,ze gdybym nie wziela tego leku,dalej bym tkwila q przekonaniu,ze napady lękowe to cos nie do przezycia.....eh...jednak czlowiek uczy sie cale życie.....tylko mnie jyz wystarczy tej nauki.Ha juz chce normalnie żyć z jasnością umyslu i spokojem wewnętrznym!!!

Czego i Wam wszystkim życzę z calego serca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No widzicie, dla mnie nie ma większego koszmaru niż ten strach inne skutki uboczne mi nie dokuczają, chyba, że mdłości, a poniewaz za każdym razem jak mi niedobrze to się boję to taka spirala.

Aktualnie najgorsze są poranki kiedy się budzę i od razu się denerwuje, ściśnięty żołądek, mimo głodu nic nie mogę zjeśc i od razu wszystkie myśli lawinowo - jak przezyje dzien bla bla bla...

Właśnie wróciłam z "wycieczki" po sklepach z rodzicami i nie było tak zle. Jedynie w którymś momencie mnie zemdliło i już mi się włączyła lampka ucieczki, ale starałam sobie wytłumaczyć, że "najwyżej zwymiotuje na środku i co takiego się stanie". Benzo wzięłam o 10 i dalej jestem uspokojona. Jak na razie jest dobrze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lunatic

Nie wiem z jakiego powodu.Jesli to nerwicowe,to esci powinno mnie jakos zabezpieczać.....

Inez

Wszysto to przejdzie.Dobrze,ze umiesz to kontrolować umyslem i wytlumaczyc sobie,ze to"nic takiego"

elmpol79

Po kiepskim poranku i tak dzisiejszy dzień jest bardzo udany :).

Co do Twoich zawrotów głowy to powinnaś to powiedzieć lekarzowi. Ja zawroty głowy mam na początku zażywania leku i przy odstawianiu, ale to już takie delikatne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do benzo to powiem Wam, że boję sie uzaleznienia chociaż ja biorę tylko 0,25 mg afobamu i pomaga. Przy wcześniejszym wchodzeniu w leki nigdy się niczym nie wspomagałam. Teraz jakoś gorzej. Ogólnie się dziwie, że nastapiło u mnie pogorszenie. Na początku czyli grudzien i do zeszłego tygodnia brałam Pramolan 50mg rano i w porze obiadowej. Pomogło - znów robiłam wszystko, chodziłam na fitness, zdarzało mi się nawet jechać autobusem - czekałam na wizytę u psychiatry, bo może wystarczyło zwiększyć dawkę, ale akurat tak się złożyło, że moja pani psych. pojechała na urlop i zaproponowała mi żeby iść do innej. Poszłam i tak mi dała Servenon. Nie brałam przez 2 tyg bo myślałam, że wytrzymam do wizyty u swojej Pani dr., ale niestety wszystko się pochrzaniło i tak wylądowałam z antydepr.

-- N mar 09, 2014 4:04 pm --

przy zaczynaniu czy odstawianiu tez sa zawroty, ale nie po takim długim czasie od zaczecia

Tak tak, to prawda, więc stąd moja sugestia aby iść do lekarza i powiedzieć o tym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

inez3,

przydałoby się, u mnie jak brałem 10 mg paroksetyny zawroty głowy były pierwszym znakiem ze akurat musze troche zwiększyć dawkę bo obecna nie radzi sobie, jezeli takie coś sie utrzymuje przy standardowej dawce dla lekarza tez to powinien byc znak ze lek sobie nie radzi za dobrze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zawroty miałam jak mnie zaczęła k...dopadać...czsami takie ze myślałam że sie przewrócę...i na początku brania tez były, potem przeszlo, no czasami jeszcze sie uaktywniają ale nie wiem od czego to zależy-zmęczenie, zdenerwowanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te zawroty Glowy moga byc na tle nerwowym.Macie racje,lek moze sobie po prostu nie radzi.

Mowilam mojej p.dr.o wszystkim(no wtedy nie mialam tych zawrotow Glowy),a wręcz czulam sie bardzo dobrze.

Dlatego stwierdziła,ze lek mi służy.Ale od paru dni towarzyszy mi jakieś napięcie.

-- 09 mar 2014, 16:01 --

Inez

Pramolan jest bardzo slabiutki i jest tak,ze dziala jakis czas,a potem niestety nawet przy zwiększeniu dawki leku nic juz nie dziala....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie ;) tak mi szybko mija weekend, nawet nie wiem kiedy. U mnie wszystko dobrze, przez około 3/4 dnia nie pamietam o swojej chorobie, reszta chwil to takie przypomnienie, ale bez ataków, już się tak nie boję jak kiedys, nawet wizja poniedziałku aż tak mnie nie przeraża. Oby było tylko lepiej, miłej niedzieli ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Inez

Pramolan jest bardzo slabiutki i jest tak,ze dziala jakis czas,a potem niestety nawet przy zwiększeniu dawki leku nic juz nie dziala....

Na początku z moją panią dr stwierdzilysmy, że spróbujemy nie ładować się w antydepr i spróbujemy lagodniej. Pomoglo, ale teraz z początkiem lutego się zchrzanilo... Trochę mi smutno, bo myślałam, że dam rade...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi