Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

413 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      251
    • Nie
      122
    • Zaszkodził
      59

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, mała_mi123 napisał(a):

Nie straszę, znam kilka osób które autentycznie miały po tym leku zaburzenia rytmu serca. Ale każdy kowalem własnego losu. Może te osoby miały jakieś zaburzenia elektrolitowe, wady organiczne albo miażdżycę na wczesnym etapie, nie wnikałam. Myślę, że dobrze wiedzieć takie rzeczy przed zażywaniem leków. 

Izzy, to chyba jeden z łagodniejszych antydepresantów , z tego co mi lekarz mówił …

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, acherontia styx napisał(a):

@mała_mi123 a ja znam kogoś kto wypitej wodzie wylądował w szpitalu. W ogóle 100% osób pijących wodę umiera - potwierdzone info. Dlaczego nadal pijesz wodę? Przecież nie wiesz co wodociągi dodają, a dodają różne rzeczy do wody.

Piję tylko przegotowaną butelkowaną ze sklepu. Wodociągowa wali chemia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, Jurecki napisał(a):

Chyba przesadzasz.

Ja pije kranówkę nieprzegotowaną i dobrze się mam.

Pytanie co na to Twój żołądek 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 minut temu, Jurecki napisał(a):

Miewa sie dobrze. U mnie w domu kranówka jest dobra. Byłem parę lat temu w szpitalu i tam rzeczywiście była inna woda kranowa, zła. Nie dało jej się pić.

U mnie w domu woda ze studni też była swego czasu super do picia. Teraz mieszkam w takim miejscu ze nawet woda spod prysznica wali dziwnym zapachem - ni to nadwiślański muł, ni to woń spaliny..coś jest nie tak, bo włosy i cialo po umyciu walą właśnie takim mixem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 15.01.2025 o 14:45, zburzony napisał(a):

Brałem escitalopram sam i z innymi lekami, mam skłonności do zaburzeń kardiologicznych ale nawet przy 20 mg nie było żadnych problemów. Inna sprawa że praktycznie nie działał na depresję i lęk, u mnie jednak większy kaliber potrzebny.

A co teraz bierzesz jak można widzieć ? Bo na mnie też ten esci słabo działa w dawce 30 mg a boję się na co innego zmienić aby nie było gorzej ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@powerade33no ja to od kilku lat kombinuję z miksami leków, aktualnie biorę wenlafaksynę, paroksetynę i trazodon i jest średnio. Ale wenlafaksyna brana solo bardzo pomagała mi na lęk i fobię społeczną. Trazodon biorę któryś tam raz, poprzednio działał lepiej to znaczy dobrze spałem a w dzień byłem trochę nakręcony i chyba też jest efekt przeciwlękowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, zburzony napisał(a):

@powerade33no ja to od kilku lat kombinuję z miksami leków, aktualnie biorę wenlafaksynę, paroksetynę i trazodon i jest średnio. Ale wenlafaksyna brana solo bardzo pomagała mi na lęk i fobię społeczną. Trazodon biorę któryś tam raz, poprzednio działał lepiej to znaczy dobrze spałem a w dzień byłem trochę nakręcony i chyba też jest efekt przeciwlękowy.

Kurde ja to jestem dziwny przypadek bo nie mam lęków , żadnych fobi chodze wszędzie do pracy na siłownię itp , ale mam takie męczące napięcie psychiczne które mnie dołuje i przez to depresja , biorę esci pregabaline i teraz właśnie też na noc lekarz przepisał mi trazadon abym nie brał zolpidemu bo dość długo go brałem i od niego może się tworzy takie napięcie , bo mocno chce mi się go wieczorem wziąsc i jak go wezmę albo jakiś xanax to schodzi te napięcie , może gaba rozregulowane od tego zolpidemu . Sam już niewiem gdzie szukać przyczyny hmmm 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, zburzony napisał(a):

@powerade33to trochę dziwne, mi napięcie z reguły towarzyszy lękom, ale czasem pojawia się kiedy lęku nie czuję, kiedy za bardzo namieszam z lekami tak jak obecnie.

Stało się to od bardzo małej dawki depratalu duloksetyny około rok temu tydzień czasu na niej wytrzymałem  minimalnej dawce i tak włączyło napięcie że do dziś zostało .nieprzyjemnie napięcie niemożność relaksu itp niewiem czym mogę to zaleczyć bo czuję że coś jest rozregulowane ale do h…. Chyba nie serotonina bo jestem na. 30 mg escitalopramu to już chyba wysoka dawka i powinien być ten kokon serotoninowy i spokój ? Psychol mówi że nie ma sensu zmieniać na inne ssri bo to podobne działanie , a paroksetyna ciężki kaliber i sam się jej boję , bo psychol wypisał by mi ją ale się boję . Tylko czy ona jest silniejsza od 30 mg esci ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Jeżeli zszedłem z 30 mg na 20 mg escitalopramu , to mogę czuć się gorzej ? Objawy grypopodobne dziwne samopoczucie boli w kościach itp , ale nie mam gorączki , ogólnie jakis taki rozbity jestem , czy to może być objaw zejścia z dawki ? Jeżeli tak to Po jakim czasie mniej więcej się normuje ? 
z góry dziękuję za odpowiedź 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja brałem 2 i pół roku escitalopram w dawce 20 mg . Po odstawieniu leku i kolejnych powrotach nie wytrzymywałem na nim dłużej niż tydzień.  Powód? Biegunki , zwiększona perystaltyka jelit. Na Sertralinie to samo.... Z tego co wiem na każdym ssri tak jest. Pasowało mi w tych lekach to , że bierze się raz dziennie . Ale niestety biegunki takie , że nie da się funkcjonować. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jasne . Kiedyś pomagał też pramolan . Następnie były tianeptyna (za słaba) , citalopram ( też biegunki ) ,wortioksetyna(biegunki ) , i obecnie pregabalina solo. Czekam obecnie na zanik skutków ubocznych pregabaliny. Może coś się dołoży do niej zobaczymy.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi esci wg nie pomógł a nie miałem wg na nic siły. Sertralina i duloksetyna robiły E mnie zombie. Kiedyś brałem paroksetyne bardzo mi pomogła ale  biegiem czasu było gorzej. Teraz biorę fluoksetynę i myślę że to jest lęk dla mnie. Mało skutków ubocznych poza lękiem przed pierwsze 6 tygodni. Jak to przetrwasz to jest dużo lepiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 9.02.2025 o 15:46, Jarek.jarecki88 napisał(a):

Ja brałem 2 i pół roku escitalopram w dawce 20 mg . Po odstawieniu leku i kolejnych powrotach nie wytrzymywałem na nim dłużej niż tydzień.  Powód? Biegunki , zwiększona perystaltyka jelit. Na Sertralinie to samo.... Z tego co wiem na każdym ssri tak jest. Pasowało mi w tych lekach to , że bierze się raz dziennie . Ale niestety biegunki takie , że nie da się funkcjonować. 

A jak brałeś escitalopram przez te dwa lata to pomagał?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Piyerekpiyerek napisał(a):

A jak działał na lęk i po jakim czasie poczułeś różnice ? Ja brałem 8 tygodni 10 mg i zrezygnowałem bo nie widziałem efektu

Dobre pytanie.  Na lęk nie odczuwałem jakiegoś wielkiego działania . Wiesz co chyba po 2 tygodniach,nie pamiętam już. 

Edytowane przez Jarek.jarecki88

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepszy odcinacz od emocji. Zrobił że mnie zombi ale to było cudowne nie mieć chaosu w głowie z powodu uciążliwych natrętnych myśli i ruminacji. Poziom lęku znacznie stopniał i wychodzenie z domu nie powodowało dyskomfortu. Oczywiście z czasem stał się uciążliwy i trzeba było poszukać znów uczuć ale tych na normalnym poziomie wraz ze zdrowym postrzeganiem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi