Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

413 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      251
    • Nie
      122
    • Zaszkodził
      59

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 24.07.2024 o 17:59, Leighana napisał(a):

Wymiana escitalopramu na fluoksetynę.

Ktoś z Was to zaliczył i był zadowolony?

Po escitalopramie prawie wyłysiałam☹️

musiałam zmienić lek.

Od miesiąca biorę fluoksetynę i sama nie wiem… chyba ataki paniki się czają. 
Mam od jutra zwiększyć dawkę do 30mg.

Macie z tym lekiem jakieś doświadczenia? (Teraz kłamcie proszę , że tak i że jest cudowny ;))) )

Fluoksetyna na mnie działała bardzo slabo, dopiero esci mnie jako tako postawił na nogi, ale na dłuższą metę i tak przy maksymalnej dawce 20mg szału nie robi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam od roku czasu biorę Escitalopram w dawce 10 mg + pregabaline 400mg, w lato czułem się fajnie itp , teraz pogorszenie nastroju i znów jakby napięcie wróciło ? Czy myślicie że powinienem zwiększyć dawkę ? W czwartek mam lekarza porozmawiam z nim o tym , chociaż szczerze nie chciałbym zwiększać dawki bo tak planowałem na wiosnę zejść z tego , a tu takie kwiatki , jak myślicie co może być przyczyną tego napięcia ? Dodam jeszcze że mam problemy ze spaniem i dodałem ketrel 50 mg zamiast zolpidemu , ale szczerze nie jestem przekonany co do tego leku 5 dni działał ok za 6 już słabiej zaczyna działać a nie chce zwiększać dawki bo on ma więcej skutków ubocznych pewnie niż zolpidem. Co o tym myślcie ? Próbować zwiększać Escitalopram ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak myślicie czy podwyższenie dawki dało by radę bo szczerze pogorszył mi się nastrój na bardzo depresyjny , i większe napięcie ? Jutro mam lekarza , ale nie chciałbym zwiększać dawki bo później jednak trzeba będzie z niej schodzić. Mam również problemy ze spaniem i nadużywam zolpidem , a słyszałem że mirtzepina jest dobra na sen.  czy można do Escitalopram łączyć z mirtzepina i czy ktoś to robił ? Mirtazepina nie pogorszy mi samopoczucia ? 
z góry dziękuję za odpowiedź 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 7.10.2024 o 21:38, powerade33 napisał(a):

Witam od roku czasu biorę Escitalopram w dawce 10 mg + pregabaline 400mg, w lato czułem się fajnie itp , teraz pogorszenie nastroju i znów jakby napięcie wróciło ? Czy myślicie że powinienem zwiększyć dawkę ? W czwartek mam lekarza porozmawiam z nim o tym , chociaż szczerze nie chciałbym zwiększać dawki bo tak planowałem na wiosnę zejść z tego , a tu takie kwiatki , jak myślicie co może być przyczyną tego napięcia ? Dodam jeszcze że mam problemy ze spaniem i dodałem ketrel 50 mg zamiast zolpidemu , ale szczerze nie jestem przekonany co do tego leku 5 dni działał ok za 6 już słabiej zaczyna działać a nie chce zwiększać dawki bo on ma więcej skutków ubocznych pewnie niż zolpidem. Co o tym myślcie ? Próbować zwiększać Escitalopram ? 

Zolpidem to beznodiazapiny? jesli tak to osłabia działanie leku i uzależnia

Pregabelina działa tylko czasowo, jest efekt pop out i potem trzeba zwiekszać dawki

Ecitalopram chyba max to 20 lub 30mg? to juz lekarz zdecyduje ja bym się zdał na niego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 11.10.2024 o 18:15, acherontia styx napisał(a):

Zolpidem to tzw. Z-drugs, ale uzależniają tak samo.

Lekarz mi ciągle powtarza , ze benzo nie tylko uzaleznia ale osłabia działanie podstawowego leczenia danym lekiem z grupy SSRI, SNRI, TLPD,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dziś jestem na zwiększonej dawce z 10 mg na 15 mg , i nie czuję żadnych skutków ubocznych jak niektórzy przy zwiększaniu , no może że już jestem rok na leku i organizm mocno przyzwyczaił się do substancji. Schodzę teraz z pregalabiny powoglutku po 25 mg na 2 tyg i lekarz zalecił zwiększyć esci na ten czas do 15 mg . Wkoncu esci też ma działanie przeciwlękowe i dobrze sprawdza się na napięcie psychiczne . Zobaczymy narazie jest ok . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam czy spamilan dodany do 20mg nie popsuje mi kuracji ? Ktoś stosował taki zestaw ? Lekarz podwyższył mi ze względu na moje napięcie psychiczne i brak możliwości relaksu z 10 mg esci do 20 mg i przepisał i mówił że mogę jescze dołożyć Spamilan . I biorę juz go parę dni narazie mała dawka 5mgx2 ale planuje wejść na 20 mg dziennie , czy to mi nie zepsuje efektów działania escitalopramu ? Z góry dziękuje za odpowiedzi 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

21 godzin temu, powerade33 napisał(a):

Witam czy spamilan dodany do 20mg nie popsuje mi kuracji ? Ktoś stosował taki zestaw ? Lekarz podwyższył mi ze względu na moje napięcie psychiczne i brak możliwości relaksu z 10 mg esci do 20 mg i przepisał i mówił że mogę jescze dołożyć Spamilan . I biorę juz go parę dni narazie mała dawka 5mgx2 ale planuje wejść na 20 mg dziennie , czy to mi nie zepsuje efektów działania escitalopramu ? Z góry dziękuje za odpowiedzi 

lekarze często wprowadzają 2 leki na raz, lekarz zapewne wie co robi, często dodanie drugiego leku poprawia stan pacjenta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 13.11.2024 o 15:13, Asia1231 napisał(a):

Czy ktoś miał okropne bole brzucha po esci? Myslalam z dnia na dzień ze mi wysiadze zoladek. Cos nie do opisania. Nie moge dojsc do siebie od tygodnia nawet mimo odstawienia po kilku dniach brania. No masakra:(

Ja nic związanego z brzuchem nie mam a biorę 25mg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchajcie czy ktoś z was zmieniał po kilku latach leki? Z escitalopramu na inny? Biorę escitalopram od dość dawna ok 5 lat będzie, ze zmianami dawek itp. Po ostatnim pogorszeniu weszłam na 15 mg ale od tamtego momentu częściej pojawiają się nawroty złego samopoczucia i zastanawiam się czy lekarz będzie chciał zwiększyć jeszcze dawkę czy już wejść na inny lek? Jak są wasze doświadczenia w tej kwestii?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 24.11.2024 o 22:09, kamilcia85 napisał(a):

Słuchajcie czy ktoś z was zmieniał po kilku latach leki? Z escitalopramu na inny? Biorę escitalopram od dość dawna ok 5 lat będzie, ze zmianami dawek itp. Po ostatnim pogorszeniu weszłam na 15 mg ale od tamtego momentu częściej pojawiają się nawroty złego samopoczucia i zastanawiam się czy lekarz będzie chciał zwiększyć jeszcze dawkę czy już wejść na inny lek? Jak są wasze doświadczenia w tej kwestii?

Będzie chciał podnieść do 20 mg jak lek działa od 5 lat dobrze 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Ja jestem na 25 mg esci i lęki jakby wycięło , ale zostało jeszcze takie  napięcie psychiczne takie dziwne niemożność relaksu   , dziś lekarz dodał mi do tego lamotrygina ale jak poczytałem o skutkach ubocznych że może się pojawić zespół stevensa - johnsona , a jeszcze wczoraj miałem robiony rezonans głowy z kontrastem i też skutkiem ubocznym może być właśnie ten zespół . Ale czy jest sens wogole dodawania takiego stabilizatora do esci czy on zniweluje te napięcie psychiczne ?  Czy u was to zadziałało ? Ktos to stosował z esci ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, zburzony napisał(a):

@Kondzioxo to prawda, ale nie da się przewidzieć kiedy to nastąpi, bywa że komuś dany lek pomaga i 10 lat, a bywa i tak że będzie działać raptem kilka miesięcy i się wypali.

takie zjawisko nazywa się tachyfilasja i występuje w przypadku wielu leków w tym przeciwbólowych, nasercowych oraz np SSRI. Choć w tej grupie leków zjawisko to jest dość żadkie. Siega raptem 20%. Czasami mylnie jest diagnozowane jako że lek się "wypalił" Czasami po prostu lek działa ok ale nagły stres "przebije" działanie leku. Wtedy można myśleć o chwilowej zmianie dawki w górę , żeby pomóc pokonac stres. Ja jestem teraz w takiej sytuacji od ponad 20 lat leczę się paroxetyną. Pomagała mi dawka 20, potem 30 i 40 Na 40 nieprzerwanie jestem od 6 lat i było ok ale teraz stresy i zaczęło do mnie wracac choróbsko więc pewnie wskoczę na 45 -50mg. Za jakiś czas skończy mi się pewnie dawka maksymalna:). Ciekawy jestem czy ktoś tak miał że przechodził na inny ssri i ten drugi zadziałał, czy raczej nie ma co liczyc już na ta grupę leków?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 minut temu, qba napisał(a):

Ciekawy jestem czy ktoś tak miał że przechodził na inny ssri i ten drugi zadziałał, czy raczej nie ma co liczyc już na ta grupę leków?

Ja przechodziłam z sertraliny na paroksetynę, po 2 latach znowu z powrotem na sertralinę i wszystko działało 🙂 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14 minut temu, acherontia styx napisał(a):

Ja przechodziłam z sertraliny na paroksetynę, po 2 latach znowu z powrotem na sertralinę i wszystko działało 🙂 

a na jakiej dawce byłeś paroxetyny? Jakie masz doświadczenie co jest lepsze? I po jakim czasie działało? Czemu zmieniałeś? Gdzie gorsze skutki uboczne?

Edytowane przez qba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 minut temu, qba napisał(a):

a na jakiej dawce byłeś paroxetyny? Jakie masz doświadczenie co jest lepsze? I po jakim czasie działało? Czemu zmieniałeś? Gdzie gorsze skutki uboczne?

40mg. Wg mnie sertralina jest lepsza, ale to zależy od problemu. Zmieniałam z paroksetyny na sertralinę, bo nie potrzebowałam już leku o tak silnym działaniu p/lękowym. Co do uboków to zdecydowanie przy paroksetynie gorsze dla mnie, na sertralinie nie mam żadnych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 minut temu, acherontia styx napisał(a):

40mg. Wg mnie sertralina jest lepsza, ale to zależy od problemu. Zmieniałam z paroksetyny na sertralinę, bo nie potrzebowałam już leku o tak silnym działaniu p/lękowym. Co do uboków to zdecydowanie przy paroksetynie gorsze dla mnie, na sertralinie nie mam żadnych.

A jak robials przejście na zakładkę Czy najpierw schodziłas z leku do 0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@qba byłam równocześnie na 20mg paroksetyny i sertralinie chyba przez 2 miesiące, ale absolutnie nie sugeruj się tym, że z każdym zestawem tak można. Ja SSRI w miksach dobrze toleruje i bywało, że brałam równocześnie nawet 3 leki o działaniu serotoninergicznym. Takie rzeczy zawsze musi ustalić lekarz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi