Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

413 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      251
    • Nie
      122
    • Zaszkodził
      59

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie wchodzę na 20mg bo 10 i 15 działały slabo, nie wiąże już z tym lekiem niestety nadziei, że mi pomoże, jestem totalnie załamany bo już przeszedłem tyle leków i wychodzi na to, że będę musiał zacząć kolejny, który w końcu zaskoczy. Albo wrócić do Paroksetyny mimo tych wszystkich uboków. Mam totalnie dość

Edytowane przez zoom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 23.08.2023 o 15:42, Oskar1989 napisał(a):

Pewnie każdy organizm inaczej reaguje, ale na pewno po 10 mg będzie u mnie jeszcze lepiej i może dojdzie do 100% poprawy 🙂 Ale zobaczymy za jakiś czas 🙂

Jak tam obecnie elicea nadal pomaga?

W dniu 21.08.2023 o 19:46, Oskar1989 napisał(a):

Biorę Elicea od 8 dni i jeżeli ktoś się zastanawia to ...

Na prawdę warto! Na razie odczuwam dużą poprawę, nie jest jeszcze idealnie, ale poprawa o jakieś 80%. Rozmawiałem z dwójką znajomych co mieli zero skutków ubocznych, bo jak czytałem forum miałem wrażenie, że to większość osób ma skutki uboczne. Nie ominęły mnie, ale to lekkie mdłości, dodatkowo jednego dnia skoczyły mi lekko ciśnienie (ale to pewnie jakiś mały atak paniki), dodatkowo lekkie zawroty głowy ale to mógłby wynik mojej nerwicy bo właśnie kręciło mi się w głowie od stresu. Jeżeli komuś przepisał lekarz na prawdę spróbujcie. Po 3 dniach już czuć działanie leku, po 6 dniach miałem uczucie jakbym nie miał uczuć żadnych, taki dziwny spokój w środku. Ale już kolejnego dnia wszystko było ok i teraz po prostu wyciszone są leki. Brakuje jeszcze trochę powera. 

Lek zacząłem brać wieczorem (najlepiej czuje się wieczorem, bo zazwyczaj rano miałem lęki), sprawdziło się bo działało na mnie usypiająco. Ale po kilku dniach jednak jutro zmieniam na rano. Dawkę zacząłem 2,5 mg pierwsze 3 dni, potem 5 mg, a 10 dnia wchodzę na 10 mg jako docelową dawkę. Dam znać jak to wygląda po dłuższym okresie stosowania 🙂 (lekarz zalecił od mniejszej dawki, aby na spokojnie lek działał). 

Przepraszam że tak pytam   , ale opis prawie jak z reklamy i ciekawe jak dalej działanie wyglada pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mija już chyba ponad 2.5 miesiąca od kiedy jestem na Elicea. Uboków już nie czuję, oprócz może problemów z erekcją, które ustępują z dnia na dzień 🙂 

Na ten moment życie mi wróciło do normalności! Nie odczuwam lęków, mniej się stresuje, a dodatkowo dzięki też psychoterapii pokonałem większość lęków. Dodatkowo przebadałem się (po 10 latach🙈), uregulowałem inne sprawy zdrowotne, zacząłem aktywniej spędzać czas, powoli planuje wrócić do treningów. Został mi jeden lęk, ogólnie już go pokonałem, ale muszę więcej poddawać się ekspozycji! Psychoterapeuta jest mega zdziwiony jak dobrze to idzie 🙂 Cały czas biorę 10 mg, dodatkowo nie pije alkoholu w ogóle od 3 miesięcy i to pewnie ma też duży wpływ! Jak masz jakieś pytanie to pytaj, może jakoś będę mógł pomóc 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 27.10.2023 o 23:48, modelarz napisał(a):

To fajnie że tak dobrze idzie. A jak ze snem, sa jakieś zmiany w śnie na  elicei, czy na razie nie masz dodanego niczego na sen?

Nie biorę nic na sen, po tym śpię super, aż za długo bo rano ciężko wstać 🙂  Ale ja ze snem nie miałem nigdy większego problemu, tylko jak miałem covid to potem z 2 tygodnie nie mogłem spać 😕 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 29.10.2023 o 12:04, Oskar1989 napisał(a):

Nie biorę nic na sen, po tym śpię super, aż za długo bo rano ciężko wstać 🙂  Ale ja ze snem nie miałem nigdy większego problemu, tylko jak miałem covid to potem z 2 tygodnie nie mogłem spać 😕 

Cześć , a po jakim czasie zaczął u Ciebie działać lek ? Ja biorę dopiero 5 dzień ale lęki jakie były takie są , a nawet większe no ale wiadomo to dopiero 5 dzień to jest nic🙄 , wspomagałeś się jakimś benzo na początku ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 4.11.2023 o 21:53, powerade33 napisał(a):

Cześć , a po jakim czasie zaczął u Ciebie działać lek ? Ja biorę dopiero 5 dzień ale lęki jakie były takie są , a nawet większe no ale wiadomo to dopiero 5 dzień to jest nic🙄 , wspomagałeś się jakimś benzo na początku ? 

Wspomagałem się tylko hydroksyzyną w syropie - szybko działała. Ale wziąłem tylko kilka razy i to małą dawkę (maksymalnie 10 mg). 

Jaką dawkę bierzesz ? Jak chcesz odezwij się na priv to pogadamy 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam z dwa miesiące ponad biorę krople betesda aktualnie 14 kropli dziś 15 bardzo wolno wchodziłem ta dawkę i jednocześnie schodzę z xanaxu aktualnie 0.5 mg doba i to moje pytanie, dwa tyg temu chorowałem na grypę brałem antybiotyk po tym czasie minęło około 2 tyg i czuje się ciągle ospały i nic mi się nie chce i miewam takie napięcie przed. Lekiem cały dzień powiedzcie mi czy ten lek zaskoczy czy to po prostu dlatego że wolno wchodzę na tą dawkę i schodzę z xanaxu 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Dwumetrowy92 napisał(a):

Witam z dwa miesiące ponad biorę krople betesda aktualnie 14 kropli dziś 15 bardzo wolno wchodziłem ta dawkę i jednocześnie schodzę z xanaxu aktualnie 0.5 mg doba i to moje pytanie, dwa tyg temu chorowałem na grypę brałem antybiotyk po tym czasie minęło około 2 tyg i czuje się ciągle ospały i nic mi się nie chce i miewam takie napięcie przed. Lekiem cały dzień powiedzcie mi czy ten lek zaskoczy czy to po prostu dlatego że wolno wchodzę na tą dawkę i schodzę z xanaxu 

Czyli ile bierzesz mg i ile dni już to bierzesz ? Rozumiem że te krople to Escitalopram tak? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

56 minut temu, Dwumetrowy92 napisał(a):

Tak do dziś wchodzę na 15 mg, do tej dawki dochodziłem 2 mies byłem trochę na 10 potem na 12 i teraz chcr być dłużej na 15 i nie wiem co się dzieje bo ataki paniki mam dużo mniejsze ale czasem mam dni że są całe dnie 

Ale długo przyjmujesz xanax i z niego schodzisz tak ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 29.08.2023 o 22:05, modelarz napisał(a):

Ja brałem chyba dwa razy po 1 mc, i było ok ja przestawałem. Teraz esci tylko 6 mscy, i przerwałem w grudniu bez porady lekarza. Mam niestey pewien problem bo jestem w jakimś przewlekłym odstawieniu w którym cierpię na słaby sen i pojawiły sie objawy IBS , których nigdy nie miałem. Chyba będę musiał znowu brac dużo, ale troche głupio żeby brac znowu tylko na ból żoładka? To bardzo potężny lek, u mnie znikły po nim wszystkie lęki i miałem dużo chęci to działania, nawet na sen szkoda było czasu takie wrażenie,  ale lepiej pytać o wszystko lekarza.

A z jakiego powodu przestawałeś jeśli można wiedzieć, skutki uboczne za duże czy po prostu przestawało działać ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

37 minut temu, duzydzik napisał(a):

A z jakiego powodu przestawałeś jeśli można wiedzieć, skutki uboczne za duże czy po prostu przestawało działać ? 

Trochę było potliwości i nie bardzo chciałem brać ten środek. Ale jak lekarz Ci radzi to chyba trzeba brać.pozdrwiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam biorę już 3 tygodnia Elicea (escitalopram) w dawce 10mg , biorę to

na zaburzenia lękowe .czuje wewnętrzny niepokój gol w gardle drżenie rąk itp. 
Szczerze czuć bardzo słabą poprawe  , trochę działanie antydepresyjne jest - jestem

pobudzony , ale lęki są dalej, są chwile

ze jest lepiej ale tak jakby nie mógł się przebić. Slyszalem że na zaburzenia lękowe można stosować wyższe dawki. Czy ktoś z was tak praktykował? 
Czy też mieliście tak że na początku cos

tam działała ale nie moglo Się to przebić ? 
zastanawiam Się czy kontaktować się z lekarzem i prosić o zwiększenie dawki , czy może jeszcze trochę odczekać ? 
z góry dziękuję za odpowiedzi 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, powerade33 napisał(a):

Witam biorę już 3 tygodnia Elicea (escitalopram) w dawce 10mg , biorę to

na zaburzenia lękowe .czuje wewnętrzny niepokój gol w gardle drżenie rąk itp. 
Szczerze czuć bardzo słabą poprawe  , trochę działanie antydepresyjne jest - jestem

pobudzony , ale lęki są dalej, są chwile

ze jest lepiej ale tak jakby nie mógł się przebić. Slyszalem że na zaburzenia lękowe można stosować wyższe dawki. Czy ktoś z was tak praktykował? 
Czy też mieliście tak że na początku cos

zastanawiam Się czy kontaktować się z lekarzem i prosić o zwiększenie dawki , czy może jeszcze trochę odczekać ? 
z góry dziękuję za odpowiedzi 

Porozmawiaj z lekarzem. Kilka osób biorących ten sam lek może mieć zupełnie różne doświadczenia. Kiedyś brałem esci na depresję (ale nie na zaburzenia lękowe) w maksymalnej dawce. Nie pomogło wcale i nie miałem w zasadzie żadnych skutków ubocznych (poza popołudniową sennością). Co człowiek to inna historia. Aktualnie leczę zaburzenia lękowe ,ale sertraliną i nawet po 6 tygodniach jeszcze drżę, odczuwam niepokój. Trzymaj się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

18 minut temu, zew napisał(a):

Porozmawiaj z lekarzem. Kilka osób biorących ten sam lek może mieć zupełnie różne doświadczenia. Kiedyś brałem esci na depresję (ale nie na zaburzenia lękowe) w maksymalnej dawce. Nie pomogło wcale i nie miałem w zasadzie żadnych skutków ubocznych (poza popołudniową sennością). Co człowiek to inna historia. Aktualnie leczę zaburzenia lękowe ,ale sertraliną i nawet po 6 tygodniach jeszcze drżę, odczuwam niepokój. Trzymaj się.

No to podobnie do mnie , też mam ciągły lęk nie jest to nawet taki dosłowny lęk tylko jakieś takie napięcie 24h ciężko opisać , tylko xanax pomaga ale wiadomo nie chce go brać bo uzależnia , a Ty czujesz jakieś przebłyski czy kompletnie nic ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, powerade33 napisał(a):

No to podobnie do mnie , też mam ciągły lęk nie jest to nawet taki dosłowny lęk tylko jakieś takie napięcie 24h ciężko opisać , tylko xanax pomaga ale wiadomo nie chce go brać bo uzależnia , a Ty czujesz jakieś przebłyski czy kompletnie nic ? 

Trochę to trwało, ale czuję poprawę. Nie jest idealnie przez cały dzień, to nie jest tak, że lęk odpuścił całkowicie, ale funkcjonuje się jakoś stabilniej. Zwłaszcza poza domem zaczynam odczuwać poprawę. Nogi same idą nawet jak głowa nie chce 😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, powerade33 napisał(a):

Skonsultuj się z lekarzem, bo tak jak napisał @zew - kwestia mocno indywidualna. Moja lekarka np. w ogóle nie uznaje escitalopramu na lęki i jak trafiłam do niej po tygodniu od włączenia go przez innego lekarza to pierwsze co zrobiła to go odstawiła. Nawet nie czekała czy się rozkręci czy nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi