Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

413 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      251
    • Nie
      122
    • Zaszkodził
      59

Rekomendowane odpowiedzi

W ogóle nie zaburza snu. Czasami coś mi się śni ale nic strasznego 🙂 Nie mam żadnych problemów z zasypianiem , staram się codziennie o tej samej porze zasypiać i wstawać ,godziny 23-7.30 . Na początku tej historii zasypiałem szybko ok.21- 22 a budzilem się np. o 5 i nie mogłem zasnąć mimo że chciałem a teraz luzik... 

Edytowane przez drkwaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

19 godzin temu, Petek napisał:

Ja mam żywe sny i to nadodatek koszmary

Ale to na pewno przez escitalopram? Bo chyba więcej tego bierzesz, tam pod spodem jest napisana jeszcze paroksetyna. Ale fakt SSRI powodują takie rzeczy niestety ponoć... z tym, że u osób wrażliwych, bo nie u wszystkich wywołują problemy ze snem.

Kurczę, współczuję, wiem, że koszmary to nic fajnego, szczególnie te od leków to już w ogóle makabra... Ja brałem Fevarin i też sny były nie do zniesienia. Teraz biorę Anafranil i sen jest oki. Bo trójpierścieniowce ponoć najmniej zaburzają sen.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest tu ktoś z OCD, kto zażywa esci i mógłby wypowiedzieć się na temat działania? Escitalopram zawsze był dla mnie najlżejszym antydepem przy wchodzeniu i ogólnie stosowaniu, całkiem nieźle zwalczał objawy depresji, ale nigdy nie radził sobie z natręctwami jakoś szczególnie - może to dlatego, że brałem maksymalnie 10 mg. W Internecie istnieją badania, które wskazują, że dawki rzędu 30-40 mg skutecznie likwidowały objawy OCD, ale w Polsce takie praktyki pewnie nie mają miejsca i psychiatrzy na takie dawkowanie się nie decydują?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 8.12.2020 o 22:06, drkwaw napisał:

W ogóle nie zaburza snu. Czasami coś mi się śni ale nic strasznego 🙂 Nie mam żadnych problemów z zasypianiem , staram się codziennie o tej samej porze zasypiać i wstawać ,godziny 23-7.30 . Na początku tej historii zasypiałem szybko ok.21- 22 a budzilem się np. o 5 i nie mogłem zasnąć mimo że chciałem a teraz luzik... 

Ok, a powiedz mi jeszcze escitalopram to się bierze na rano tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, mrwelladjusted napisał:

Jest tu ktoś z OCD, kto zażywa esci i mógłby wypowiedzieć się na temat działania? Escitalopram zawsze był dla mnie najlżejszym antydepem przy wchodzeniu i ogólnie stosowaniu, całkiem nieźle zwalczał objawy depresji, ale nigdy nie radził sobie z natręctwami jakoś szczególnie - może to dlatego, że brałem maksymalnie 10 mg. W Internecie istnieją badania, które wskazują, że dawki rzędu 30-40 mg skutecznie likwidowały objawy OCD, ale w Polsce takie praktyki pewnie nie mają miejsca i psychiatrzy na takie dawkowanie się nie decydują?

Brałem Esci 6 msc, w max dawce 15mg, nie najgorzej likwidował objawy OCD ale czułem się po nim jak warzywo, nie byłem w stanie nawet w pracy wysłać maila (to pewnie przez to selektywne działanie na Sert) wszyscy piszą o zamulaniu Paro ale dla mnie pod tym względem Esci było zdecydowanie gorsze. 

Myślę ze zwiększanie dawek do 30-40 to ryzyko niewspółmierne do ewentualnych zysków. Jeśli firma zdecydowała się kilka lat temu na obniżenie dawki maxymalnej to znaczy że rzeczywiście wystraszyli sie pozwów i sa twarde dowody na szkodliwość. Nie ryzykowałbym na twoim miejscu, jest mnostwo bezpiecznieejszych alternatyw 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, od tygodnia przechodzę z pregabaliny na elice. Od wczoraj biorę dawkę 10 mg, pregabalina jest 2*75 mg, dzisiaj obudziłam się z niepokojem i dziwnymi lękami, dodatkowo somaty w brzuchu i obniżone samopoczucie. Miał ktoś podobną sytuację? Ile trzeba czekać na działanie elicei w przypadku przejścia z jednego leku na drugi?

Edytowane przez palinka95

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

51 minut temu, palinka95 napisał:

Cześć, od tygodnia przechodzę z pregabaliny na elice. Od wczoraj biorę dawkę 10 mg, pregabalina jest 2*75 mg, dzisiaj obudziłam się z niepokojem i dziwnymi lękami, dodatkowo somaty w brzuchu i obniżone samopoczucie. Miał ktoś podobną sytuację? Ile trzeba czekać na działanie elicei w przypadku przejścia z jednego leku na drugi?

Niestety SSRI przeważnie bardzo długo (chyba najdłużej) się rozkręcają - maksymalnie do 12 tygodni. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, PiotrekLondon napisał:

Znawca nie jestem ale pewnie standardowo do 6 tygodni ... moze i 8 tygdoni, a jesli masz szczescie to 4😎 A co do Pregi to mozesz sie spodziewac nawet objawow grypo podobnych, fajne sie z niej nie schodzi no i wlaczanie Elicea tez sie kumuluje z tym👍🏻👍🏻

Dziękuję bardzo, bo już się na chwilę humor poprawił, a tu nagle zjazd 🧐

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20 minut temu, MarekWawka01 napisał:

Niestety SSRI przeważnie bardzo długo (chyba najdłużej) się rozkręcają - maksymalnie do 12 tygodni. 

Tu w ulotce napisali, że działanie po 2 tygodniach. Więc mam nadzieję, że za jakiś czas samopoczucie się unormuje 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

23 godziny temu, palinka95 napisał:

Tu w ulotce napisali, że działanie po 2 tygodniach. Więc mam nadzieję, że za jakiś czas samopoczucie się unormuje 

Po 2 tyg. lek zaczyna działać na napęd, na nastrój trochę więcej czasu przeważnie potrzebuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, jestem tu nowy. Cztery lata leciałem na wenli i huk depresja jak była tak jest. Testowałem słynne CRF i nic. Mirta też leci 30 mg. Od środy esci 10 mg, pojawiły się lęki i niepokój których nigdy nie było. Dziś dorzuciłem 50mg sulpirydu bo dręczył mnie ten niepokój za bardzo. Ogólnie czuję się gorzej i nie mogę jeść. Mam 2 opk. Po 20 mg i dzielę tabsa na pół. Przemęcze się trochę i zobaczę czy to się dobrze instaluje, jak lipa to muszę kminić coś nowego. Między czasie leciała paro, pramolan, propranolon i nic, było też opakowanie miansy, ale już nie pamiętam jak działała, bo jako pierwszą ją brałem, ale skoro szukałem innych to też lipa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, jestem tu nowy. Cztery lata leciałem na wenli i huk depresja jak była tak jest. Testowałem słynne CRF i nic. Mirta też leci 30 mg. Od środy esci 10 mg, pojawiły się lęki i niepokój których nigdy nie było. Dziś dorzuciłem 50mg sulpirydu bo dręczył mnie ten niepokój za bardzo. Ogólnie czuję się gorzej i nie mogę jeść. Mam 2 opk. Po 20 mg i dzielę tabsa na pół. Przemęcze się trochę i zobaczę czy to się dobrze instaluje, jak lipa to muszę kminić coś nowego. Między czasie leciała paro, pramolan, propranolon i nic, było też opakowanie miansy, ale już nie pamiętam jak działała, bo jako pierwszą ją brałem, ale skoro szukałem innych to też lipa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

On coś działa, trochę mi lepiej psychicznie tyle, że fizycznie mnie ora. Kapeć w gębie, jedzenie na siłę, wenlafaksyna mnie orła mniej. Nie spodziewałem się że taki mały proszek może sponiewierać 100 kg faceta, ale jak już zacząłem to poczekam co najmniej miesiąc, albo zaskoczy, albo będę miał pewność, że to jednak lek nie dla mnie. Może to sidy tylko. Dopiero tydzień leci, a jestem cierpliwy i nie podejmuje pochopnie decyzji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Escitalopram escitil brany okolo 3 lat 10 mg zniwelowal wszystkie lęki czulem sie jakbym leku nie bral zadnych sidów.... niestety przestal dzialac byla wizyta o doktorka i powiedzial ze niemozliwe i zebym zwiekszyl dawke dalem 15 mg 3 mce i nic.... nastepnie byl zoloft 9 mce mhmmm citalooram obecnie nic ciezko bo ciezko ale da sie zyc byc moze paroksetyns ktora bralem 12 lat temu zaskoczy ale po niej libido siadało... Moze ktos tez mial problem ze escitalopram prxesral dzialac??? Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie. Nurtuje mnie pewne pytanie na które może ktoś z was zna odpowiedz. Czy bezpiecznie jest brać melatonine i esci? Jak interakcja z ashwaghanda? No i czy ktoś próbował sobie zapalić trawkę przy esci? Dziękuje z góry za odpowiedz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 minut temu, drkwaw napisał:

Zdarzało mi się brać melatonine przy esci. Zasypiam po niej szybko ale za każdym razem jak wezmę to budzę się już ok. godz. 5 i wydaje mi się ze już jestem wyspany i że już nie zasnę... dlatego już nie biorę. 

Mam ostatnio wielkie kłopoty z zaśnięciem, a jak już zasnę śpię długo.. dlatego chce spróbować melatoniny chociażby po to by ustawić normalne zasypianie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi