Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

413 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      251
    • Nie
      122
    • Zaszkodził
      59

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, Delikwent napisał:

Od 3 tygodni biorę escitalopram (od 2 tyg. 10mg)
Prawie cały dzień jestem mocno zmęczony, senny i leżę w łóżku.
Na razie nie czuję żadnej poprawy. Lęk, ciągły dół cały czas odczuwalny i nie wychodzę tęż z domu.
Czy jest szansa, że te uboki miną i lek zacznie działąć, bo nie daję już rady

Ja też nie dawałem rady.Kazdy to na początku przechodzi. Trzeba to przetrwać. Nawet po zwiększeniu dawki miałem uboki jakbym zaczynał od początku. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

56 minut temu, Delikwent napisał:

Na razie nie czuję żadnej poprawy. Lęk, ciągły dół cały czas odczuwalny i nie wychodzę tęż z domu.

Ja jestem na esci 10mg łącznie 1,5 tygodnia, początek był bardzo podobny do Twojego - dochodziły jeszcze nudności, ból w klatce piersiowej i duszność. Pierwsze noce były koszmarne, budziłam się ciągle z uczuciem poddenerwowania i "gotowości" jakby coś zaraz miało mi się stać - w sumie byłam bliska telefonu do psychiatry, że coś na pewno jest nie tak bo czuję się koszmarnie, ale potem w najmniej oczekiwanym momencie po prostu to co najgorsze ustąpiło. Na chwilę obecną został okresowy niepokój i takie napadowe delikatne odczucia lękowe. Czasem też czuję wahania senności naprzemiennie z nadpobudliwością, ale to wszystko w porównaniu do tego co było na początku to pikuś 🙂 Będzie dobrze, przejdzie 🙂 Trzeba to przetrwać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 29.08.2020 o 15:46, Delikwent napisał:

U mnie działanie antylękowe zaczęło się około 5-6 tygodnia ale jak już weszło, to pięknie, po całości, zero lęku. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 godzin temu, zabijaka napisał:

Czy ma ktoś problem z bezsennością bez tego leku? Jak efekty po zażywaniu esci?

Ja miałam ogromne problemy. Spanie po 2h. Ciagle „w gotowości”. Późne zasypianie, wczesne wstawanie np. Zasypiałam o 4:00 a o 5:50 się budziłam i koniec 🙂 od kiedy biorę esci po prostu śpię. I to bardzo dobrze. Rzadko kiedy się przebudzam. Czuje ulgę wielka pod tym względem 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, Świeżak.w.dziedzinie napisał:

Ja miałam ogromne problemy. Spanie po 2h. Ciagle „w gotowości”. Późne zasypianie, wczesne wstawanie np. Zasypiałam o 4:00 a o 5:50 się budziłam i koniec 🙂 od kiedy biorę esci po prostu śpię. I to bardzo dobrze. Rzadko kiedy się przebudzam. Czuje ulgę wielka pod tym względem 

Od kiedy bierzesz i w jakiej dawcę? Jaką lekarz postawił Ci diagnozę? Depresja?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W jakich dawkach esci dziala na OCD? Podobno trzeba zawsze najwyzsze z kazdym antydepresantem, czy to prawda? 

Aha, juz miesiac ponad na dawce 20 mg i widac wyrazne zamulenie... Brak wyluzowania i komunikatywnosci, nie jestem taki wygadany jak wcxesniej... Ma ktos na to jakas rade? 

Edytowane przez Pawel.770

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Pawel.770 napisał:

W jakich dawkach esci dziala na OCD? Podobno trzeba zawsze najwyzsze z kazdym antydepresantem, czy to prawda? 

Aha, juz miesiac ponad na dawce 20 mg i widac wyrazne zamulenie... Brak wyluzowania i komunikatywnosci, nie jestem taki wygadany jak wcxesniej... Ma ktos na to jakas rade? 

Na silne objawy chorobowe faktycznie warto wejść na najwyższe dawki. Jeśli u Ciebie widać zmulenie to można:

1. zmniejszyć dawkę

2. zmienić lek

3. dołożyć coś aktywizującego do tego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy 10 mg esci dziala na OCD? Mam w miare opanowane OCD... Glownie natrectwa myslowe ktore mi nie przeszkadzaja... 

A jesli zmienic lek to na co, przeciez wszystkie SSRI zamulaja, bralem wenle przed esci w dawce 150 mg i nie zamulala tak, ale za bardzo pobudzala... 

Edytowane przez Pawel.770

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 godzin temu, Pawel.770 napisał:

Ile trwa zmiana esci na setraline??? Teraz na esxi jestem taki delikatny i nie pewny siebie, nie mam tego powera co na wenli, myslicie ze setra nie sprawi ze bede taki lipny tylko zadziala podobnie jak wenlaflaksyna tylko lagodniej? 

Zmiana jest natychmiastowa. Trzeba dobrać dawkę, np. 10mg esci to ok. 100mg sertry. Powinno się obyć bez większych problemów. 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 19.08.2020 o 15:03, iles napisał:

jestem 6 dzien na 10 - poprawy brak, somaty są, nerwy są, zero przebłysków dobrego samopoczucia, ale czekam cierpliwie

Ja u CIebie ? Ja dalej na 5 mg... był tydzien całkiem fajny ale teraz znowu lęki się nasilają...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

38 minut temu, SayYes napisał:

Ja u CIebie ? Ja dalej na 5 mg... był tydzien całkiem fajny ale teraz znowu lęki się nasilają...

u mnie może ciiut lepiej, w czwartek będzie 3 tyg na 10. Ogólnie w piątek zeszły dostałam kopa, weekend ok, a wczoraj wieczorem spadek formy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Świeżak.w.dziedzinie napisał:

Nerwica lękowa. 5mg od 1,5 msc. Od dzisiaj biorę 7,5mg za półtorej tygodnia wchodzę na 10mg 🙂

No to ja podobnie zaczynałem, tyle że u mnie była postawiona diagnoza depresja z racji tego, że skarżyłem się na ekstremalną bezsenność. Ja brałem 5mg trochę dłużej, niż zalecił mój lekarz bo prawie trzy miesiące, później wskoczyłem od razu na 10mg - bez większych zmian w odczuciach. Dopiero 20mg, na których jestem obecnie sprawiają, że czuję pozytywne działanie esci. Swoją drogą też czas brania, bo biorę już ponad pół roku to efekty siłą rzeczy być powinny. I są. :) Powodzenia życzę. Jakbym miał coś doradzić, to przede wszystkim cierpliwości i pozytywnego myślenia. Esci rozkręca się po dłuższym czasie, ale praktycznie nie ma żadnych uboków. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, zabijaka napisał:

No to ja podobnie zaczynałem, tyle że u mnie była postawiona diagnoza depresja z racji tego, że skarżyłem się na ekstremalną bezsenność. Ja brałem 5mg trochę dłużej, niż zalecił mój lekarz bo prawie trzy miesiące, później wskoczyłem od razu na 10mg - bez większych zmian w odczuciach. Dopiero 20mg, na których jestem obecnie sprawiają, że czuję pozytywne działanie esci. Swoją drogą też czas brania, bo biorę już ponad pół roku to efekty siłą rzeczy być powinny. I są. 🙂 Powodzenia życzę. Jakbym miał coś doradzić, to przede wszystkim cierpliwości i pozytywnego myślenia. Esci rozkręca się po dłuższym czasie, ale praktycznie nie ma żadnych uboków. 🙂

Dziękuje 🙂 a miałeś jakieś mocne somaty? Ja mam bardzo problem z kołataniem serca i wysokim pulsem. Jak wszystko inne puściło to tak to czasem dokucza mocno. Wspomagam się propranololem 2,5mg wiem śmieszna dawka aczkolwiek chce całkowicie go przestać brać.  Ostatnio mimo ze nastąpiła super poprawa, u znajomych złapał mnie puls 145 siedząc i chcąc nie chcąc męczyło mnie to przez jakiś czas aż całkowicie się nie wyciszyłam. Po 20minutach spokój.

Edytowane przez Świeżak.w.dziedzinie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, zabijaka napisał:

No to ja podobnie zaczynałem, tyle że u mnie była postawiona diagnoza depresja z racji tego, że skarżyłem się na ekstremalną bezsenność. Ja brałem 5mg trochę dłużej, niż zalecił mój lekarz bo prawie trzy miesiące, później wskoczyłem od razu na 10mg - bez większych zmian w odczuciach. Dopiero 20mg, na których jestem obecnie sprawiają, że czuję pozytywne działanie esci. Swoją drogą też czas brania, bo biorę już ponad pół roku to efekty siłą rzeczy być powinny. I są. 🙂 Powodzenia życzę. Jakbym miał coś doradzić, to przede wszystkim cierpliwości i pozytywnego myślenia. Esci rozkręca się po dłuższym czasie, ale praktycznie nie ma żadnych uboków. 🙂

U mnie esci sie rozkrecilo po ok. miesiacu. Zaczynalem od 5 mg. Teraz jestem taki wyprany z emocji i niepewny siebie. Biore 20 mg, czy jakby mi lekarz zmniejszyl do 10 mg to jest to daka ktora dziala na OCD? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 godzin temu, Świeżak.w.dziedzinie napisał:

Dziękuje 🙂 a miałeś jakieś mocne somaty? Ja mam bardzo problem z kołataniem serca i wysokim pulsem. Jak wszystko inne puściło to tak to czasem dokucza mocno. Wspomagam się propranololem 2,5mg wiem śmieszna dawka aczkolwiek chce całkowicie go przestać brać.  Ostatnio mimo ze nastąpiła super poprawa, u znajomych złapał mnie puls 145 siedząc i chcąc nie chcąc męczyło mnie to przez jakiś czas aż całkowicie się nie wyciszyłam. Po 20minutach spokój.

Na Twoim miejscu omówiłbym z lekarzem leczenie za pomocą betablokerów, ale konkretnie. Ja miałem straszne kołatania serca, drżenia rąk, pocenie dłoni, nieregularny oddech i na takie somaty bardzo mi pomógł propranolol, ale ja biorę go od paru lat, przynajmniej 40mg dziennie (jednorazowo, z rana). Później czasami dorzucam coś po południu lub wieczorem, ale rzadko. Wtedy naprawdę widać zalety tego leku. 2,5mg, z całym szacunkiem, to placebo. Tyle, co nic. Naprawdę pomyśl nad tym. Na znerwicowane serce i tego typu objawy te leki naprawdę działają. 🙂🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

19 godzin temu, Świeżak.w.dziedzinie napisał:

Tak somaty były ze mną od małolata, ale co odkryłem, to że leki dawały chwilową ulgę, ale na dłuższą metę tylko pogarszały. Miałem skoki ciśnienia, ale później się unormowało. Najgorzej było po pramolanie, który dostałem na lęki. Byłem wyluzowany, wyciszony, ale miewałem często problemy z oddychaniem, do tego stopnia, że czułem że się duszę. Po odstawieniu pramolanu, wszystko wróciło do normy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 1.09.2020 o 15:57, iles napisał:

u mnie może ciiut lepiej, w czwartek będzie 3 tyg na 10. Ogólnie w piątek zeszły dostałam kopa, weekend ok, a wczoraj wieczorem spadek formy...

U mnie na 5 mg tydzień był w miarę ok teraz znowu pojawiły się lęki i inne somaty. Mam wrazenie że esci sopwodowal wzrost ciśnienia... co zmierze to mam 149/90 ... ale nie ma tego w skutkach ubocznych.... Lekarz kqzal mi zostac na tej dawce 4 tyg ale moim zdaniem ta dawka sie nie sprawdza....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi