Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

413 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      251
    • Nie
      122
    • Zaszkodził
      59

Rekomendowane odpowiedzi

Ja miałam drugi raz rozpocząć kurację Nexpramem, za pierwszym razem było idealnie, szybko zadziałało i zero efektów ubocznych, a za drugim razem, mimo startu na 5 mg objawy się tak wzmocniły i przestałam brać.Nie wiem co robić czy przeczekać mimo wszystko czy szukać nowego leu ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za odpowiedź. zawieranie nowych znajomości odpada- jestem w relacji, związkiem tego nie nazwę ale na pewno nie biorę pod uwagę poszukiwań, a teraz nawet przytulenie czy jakikolwiek dotyk mnie drażni i nie sprawia żadnej przyjemności. emocjonalnie jestem stępiona i właściwie nie czuję nic ale to lepsze niż moje huśtawki uniemożliwiające normalne, a właściwie jakiekolwiek funkcjonowanie. no nic, coś za coś. najbardziej się bałam problemów ze spaniem, koszmarów i lęków a tu sielanka- śpię jak zabita, nie boję się nic a nic, nawet bez żadnego stresu poszłam na rozmowę o pracę (bo w afekcie i z planami samobójstwa rzuciłam poprzednią pracę z dnia na dzień) co wcześniej było niemożliwe.

także u mnie esci super pierwszy miesiąc. zobaczymy, jak będzie dalej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj szósty raz wziąłem podwyższoną dawkę, a od wczoraj mam jakieś skutki uboczne w postaci senności, mimo prawidłowego czasu snu i bardzo częstego ziewania (czasem nawet po kilka razy na minutę). Emocje są nadal sztuczne, nie umiem się wk*rwić mimo ogromnego napięcia i jest ogólnie mówiąc mocno sztucznie. Prawdopodobnie tak jak myślałem zwiększenie dawki raczej nic nie pomoże i za tydzień wrócę do poprzedniej. Chyba tak jak myślałem potrzebuję wolności od leków, ale trzeba było spróbować zwiększyć, aby się upewnić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj szósty raz wziąłem podwyższoną dawkę, a od wczoraj mam jakieś skutki uboczne w postaci senności, mimo prawidłowego czasu snu i bardzo częstego ziewania (czasem nawet po kilka razy na minutę). Emocje są nadal sztuczne, nie umiem się wk*rwić mimo ogromnego napięcia i jest ogólnie mówiąc mocno sztucznie. Prawdopodobnie tak jak myślałem zwiększenie dawki raczej nic nie pomoże i za tydzień wrócę do poprzedniej. Chyba tak jak myślałem potrzebuję wolności od leków, ale trzeba było spróbować zwiększyć, aby się upewnić.

Spróbowałeś więc już wiesz co masz zrobić :) Trzymam kciuki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadzieje, ze pisze w dobrym watku. Moje problemy trwaja bardzo dlugo ale dopiero od jakis 4 lat na tabletkach. Bralam escitalopram 10mg wychodzac z silnej depresji - stan sie utabilizowal i zeszlam do 5mg (schodzac wtedy nie zaliczylam wielkiego dolu). Pozniej momentami wracalam do 10mg... Nietety pewne wydarzenia zyciowe sprawily znowu silniejszy nawrot i bedac na 10mg lecialam i tak w dol... Po wizycie u psychiatry mialam brac 20mg az do stabilizacji. Lekarz powiedzial, ze keidy bede czula sie dobrze to moge zmniejszyc dawke. Po 3 msc poczulam, ze moge zejsc z dawki i zaczelam brac znowu 10.... Nie minely 2 tygodnie a znowu zlecialam w ostry dooool.... Od 2 dni weszlam zatem na 15mg i nie wiem co bedzie ... Teraz moje pytanie czy to normalne , ze zaliczam taki dol po obnizeniu dawki? Jak sobie z tym poradzic ? Nie chce pozostac na 20mg bo zwyczajnie jesli cos sie stanie kiedys tam to bede wchodzic na 30?! Nie mam dowiadczenia w tabletach- bralam tylko escitalopram...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedzcie mi na lęk uogólniony lepszy bedzie escitalopram czy wenlafeksyna?

Są jeszcze jakieś inne leki?

stawiam na ESCITALOPRAM

inne leki - tak całe mnóstwo, praktycznie wszystkie antydepresanty

-- 01 kwi 2018, 23:41 --

Keypink :) Niestety tak bywa że po obniżeniu dawki - choroba wraca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedzcie mi na lęk uogólniony lepszy bedzie escitalopram czy wenlafeksyna?

Są jeszcze jakieś inne leki?

stawiam na ESCITALOPRAM

inne leki - tak całe mnóstwo, praktycznie wszystkie antydepresanty

-- 01 kwi 2018, 23:41 --

Keypink :) Niestety tak bywa że po obniżeniu dawki - choroba wraca.

Marek na drugą.com rzeczywiście Escitalopram ma lepsze oceny i recenzje w ogóle. Myślisz że na silna depresje, nerwice natręctw i ptsd też może pomóc. No i nie robi takiej bezsenności co wenlafeksyna myślę bo wydziałem ze 25 % ludzi ma bezsenność po wenlafeksynie a po esci 14% . A ja i tak spać nie mogę..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie. Przejrzałam wątek. Jestem właśnie 6 dzień na Elicea 5 mg. Poszłam do psychiatryy ponieważ od stycznia miałam trudne sytuacje w domu, kilka chorób bliskich osób, które rozregulowany mi system nerwowy. Miałam przy tym lęki, ale mijały. Ok tydzień temu moje leki się nieco nasiliły, tym razem ubzduralam sobie , że mi coś dolega i bardzo się nakręciłam. Wzięłam w środę pierwszą tabletkę Elicea i nie wiem jak przetrwałam 3 kolejne dni. Istna tragedia. Leki nasiliły się o 100%, odpuszczają czasami dopiero wieczorem. Nie mogę spać w nocy. Albo budzę się npno 3 i już nie śpię. Nie mogę jeść imschudalm. 3 kg. Do tego doszły zaburzenia rytmu serca, jak leżę to czuję, że bije nierówno. Myślę, żeby zrezygnować z tych tabletek, boję się że nawet jeśli minusie polepszy, to kiedyś będę musiała je odstawić i znowu mnie to dopadnie co teraz. Chyba są nie dla mnie. Jutro zadzwonię i dowiem się z czy jest szansa na wizytę u psychiatry w tym tygodniu. Jeśli miałabym odstawić, to jak to zrobić? Biorę dość krótko w sumie. Błagam o radę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki. Ja juz kilka lat temu brałam ten preparat, ale wtedy miałam epizod niewielkiej depresji i absolutnie żadnych efektów ubocznych ani na początku, ani po odstawieniu nie było. Tym razem jest dramatycznie, moje lęki przed wzięciem leku przy tych, które mam teraz to był pikuś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zwykle wieczorem czuję się o niebo lepiej i bardziej optymistycznie patrzę na to, co się dzieje. Ale tak od rana do ok 16 jest mi tak strasznie źle, że rzuciłbym w diabły te pigułki. Dzięki za słowa wsparcia, na pewno zrobię EKG i będę decydować co dalej.

-- 03 kwi 2018, 03:06 --

Dziś już 2 pobudki w nocy. Budzę się a serce mało mi nie wyskoczy. To jednak nie dla mnie lek. Jutro zmniejszam dawkę do 2,5 i kończę, bo inaczej on mnie wykończy. Nie daje rady.

-- 03 kwi 2018, 05:39 --

Od 3 nie śpię. Wzięłam hydroksyzynę w syropie imserce bije już wolniej, ale zasnąć nie mogę za nic. Czy po 6 dniach brania Elicea po 5 mg mogę ją po prostu odstawić całkowicie, czy raczej powoli zmniejszyć dawkę do 2,5. Nie chcę już tego brać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aga2708 :) Jeśli brałaś tylko 6 dni i dawkę 5mg to spokojnie możesz odstawić do zera. Ale też jestem za tym abyś spróbowała wytrzymać - ponieważ każdy inny lek na początku też może zaostrzać chorobę. A Ty potrzebujesz leku - bo sama możesz sobie nie poradzić. Ja miałem bardzo podobnie, rano tragicznie a wieczorem zawsze lepiej. Lekarz stwierdził że to typowe objawy nerwicy lękowej i Ty chyba masz to samo. Pomógł mi ESCITALOPRAM więc może nie rezygnuj z niego zbyt szybko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję. Ale nie dam rady. Nie byłam w aż tak tragicznym stanie, teraz to jeden koszmar. Nie dam rady czekać jeszcze przez kilka tygodni. Wykończyła bym się.

-- 03 kwi 2018, 09:06 --

Dziękuję. Ale nie dam rady. Nie byłam w aż tak tragicznym stanie, teraz to jeden koszmar. Nie dam rady czekać jeszcze przez kilka tygodni. Wykończyła bym się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-- 03 kwi 2018, 09:06 --

Niestety antydepresanty tak właśnie działają że na początku leczenia objawy uboczne zwykle są najsilniejsze. Można łagodzić je innymi lekami np. właśnie hydroksyzyną lub np. belergotem - aby przetrwać najgorsze momenty do czasu zadziałania właściwego leku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ogóle ten lek ma dużo ocen i opinni dobrych na drugs.com niż taka np wenlafaksyna

-- 03 kwi 2018, 16:06 --

Wiem że to nie temat o chlorprotriksenie ale mam pytanie.

Czy jest coś innego na spanie? Bardzo dobrze się po tym śpi. Ale moją twarz rozwaliło na boki i jest strasznie nad brzmiała i waże 118kg i ani schudnąć.Oprócz tego zacząłem brać escitalopram i tą nieszczęsną pregabaline. Jest coś na spanie co się nie tyje na twarzy? Jestem rozwalony na twarzy strasznie. Pewnie to po chlorze. Najgorzej że on uzależnił a jak go odstawiłem to bida się stała i jestem teraz skazany do końca życia być na lekach . Trittico słabo działa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja dostałem na noc Pramolan w dawce 100 mg, śpię po tym jak dziecko a wcześniej nie dość że budziłem się w nocy 10 razy to jeszcze z ponownym zaśnięciem był kłopot :P, kiedyś ważyłem 145 kg ale wziąłem się za siebie i schudłem do marnych 70 kilo :D, odkąd łykam esci z pramolanem nie przytyłem ani kilograma ale też pilnuje talerza i kalorii :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi