Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

413 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      251
    • Nie
      122
    • Zaszkodził
      59

Rekomendowane odpowiedzi

Dziwna rzecz się dzieje. Jestem na citalu od 1 stycznia tego roku i było ok. Biore dawkę 40mg rano i mam wrażenie ze osłabł w działaniu. Przy tej dawce miałem stany niepokoju i lęki ale ataki paniki ustały od marca. Nie było aż do piątku -dwa dni temu. Możliwe jest by działanie po takim czasie zaczęło słabnąc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybieram się dzisiaj na grilla, ostatnie dwa przesiedziałem przy soku i coli. Czy będzie bardzo źle jak dzisiaj wypiję jedno piwko ? Oprócz esci biorę depakine.

Ja bym nie pił, ale ty zrobisz jak będziesz chciał.

-- 02 maja 2016, 15:20 --

Vengence pogadam z lekarzem, nie spodziewam się po lekach cudu tylko pomocy w pewnym stopniu , całą resztę i tak trzeba samemu przepracować natomiast stan otępienia mi poprostu nie odpowiada.
No ja też mam aktualnie taki stan otępienia, strasznie jest to wkurwiające i odczuwam bardzo silne zmęczenie. :pirate:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie potrafię myśleć, odrealnienie takie, że nie ogarniam a przed chwilą bym się rozjebał autem. Dziękuję ci esci i wyrzucam Cię do kosza.

Ja miałem dwie takie akcje, że też bym się rozjebał po lekach, ale nie pamiętam już co ja wtedy brałem. :pirate:

Co do esci to nieraz jest także lek nie dość, że nie pomaga to jeszcze szkodzi, ja tak miałem na fluo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Błagam powiedzcie, że to minie, bo doszło do tego, że boję się spać :-P

Brałam escitalopram przez ponad 7 miesięcy, depresja, dawka 10 mg. czułam się już dobrze, więc po wcześniejszej konsultacji z psychiatrą zeszłam na połowę dawki, po tygodniu 5 mg co drugi trzeci dzień. Esci nie biorę już ponad trzy tygodnie i czuję się bosko! Energia powróciła, człowiek rano wstaje, a nie zmartwychwstaje, sex przestał być walką o orgazm! No żyć nie umierać jest pięknie :-)

W moim życiu akurat tyle się teraz działo ( spontaniczny pierwszy w życiu wyjazd za granicę - tydzień w Paryżu u ukochanej przyrodniej siostry, której nie widziałam 10 lat, maraton w pracy itd) że w zasadzie nie skojarzyłam, mojego dobrego samopoczucia, od razu, z odstawieniem esci. Nawet nie wzięłam pod uwagę tego, że w sumie czas, w którym odstawiłam leki zkorelował się z moim PMS, które zawsze mega ciężko przechodzę, a tu poszło jak po maśle ;-)

Ponad tydzień temu do mnie dopiero dotarło, że czuję się świetnie, bo odstawiłam leki!

Jest jednak mały minus: po południu przez około 2 h mam zawroty głowy, ale minimalne, doczytałam, że to jeden z objawów odstawienia, więc w ogóle się tym nie przejmuję, musi minąć ;-)

Natomiast od około tygodnia każda noc to czysta mordęga :-/ Mam takie intensywne sny, że czuję się jak po kinowym maratonie! Jedna noc spoko, druga no ok, ale żeby tydzień? Nawet każda mała drzemka w ciągu dnia obfituje w taką ilość snów, że mam już dosyć :-( Mimo ogromnej energii i pozytywnego nastawienia, jestem okropnie zmęczona, bo sen nie zapewnia mi odpoczynku, na szczęście nie mam koszmarów, ale mimo to sny są tak intensywne, z wartką akcją, ilością szczegółów, kolorów miejsc, mnogością wątków i skomplikowanych sytuacji.... Chyba Zacznę pisać scenariusze filmowe :-P Niemniej jestem wykończona i mam już dosyć :-/

Dziś mam wolne, a nie śpię już od 7 ( zazwyczaj wyleguje się do 10,11) jestem mega zmęczona, ale jak pomyślę, że gdy tylko zamknę oczy i znów będę grała główną rolę w filmach akcji to wolę Zmęczyć się sprzątaniem :-(

Czy ktoś z was miał takie objawy?

Minie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też mam niesamowite sny, a biorę 15mg escitalopramu i 1mg risperidonu; a do tego śpię strasznie długo, nawet po 16h.

A mam takie pytanie. Czy nikotyna ma jakieś nasilone działanie przy braniu tych leków? Bo ostatnio zacząłem dużo palić i bardzo mnie ciągnie do papierosów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Błagam powiedzcie, że to minie, bo doszło do tego, że boję się spać :-P

Brałam escitalopram przez ponad 7 miesięcy, depresja, dawka 10 mg. czułam się już dobrze, więc po wcześniejszej konsultacji z psychiatrą zeszłam na połowę dawki, po tygodniu 5 mg co drugi trzeci dzień. Esci nie biorę już ponad trzy tygodnie i czuję się bosko! Energia powróciła, człowiek rano wstaje, a nie zmartwychwstaje, sex przestał być walką o orgazm! No żyć nie umierać jest pięknie :-)

W moim życiu akurat tyle się teraz działo ( spontaniczny pierwszy w życiu wyjazd za granicę - tydzień w Paryżu u ukochanej przyrodniej siostry, której nie widziałam 10 lat, maraton w pracy itd) że w zasadzie nie skojarzyłam, mojego dobrego samopoczucia, od razu, z odstawieniem esci. Nawet nie wzięłam pod uwagę tego, że w sumie czas, w którym odstawiłam leki zkorelował się z moim PMS, które zawsze mega ciężko przechodzę, a tu poszło jak po maśle ;-)

Ponad tydzień temu do mnie dopiero dotarło, że czuję się świetnie, bo odstawiłam leki!

Jest jednak mały minus: po południu przez około 2 h mam zawroty głowy, ale minimalne, doczytałam, że to jeden z objawów odstawienia, więc w ogóle się tym nie przejmuję, musi minąć ;-)

Natomiast od około tygodnia każda noc to czysta mordęga :-/ Mam takie intensywne sny, że czuję się jak po kinowym maratonie! Jedna noc spoko, druga no ok, ale żeby tydzień? Nawet każda mała drzemka w ciągu dnia obfituje w taką ilość snów, że mam już dosyć :-( Mimo ogromnej energii i pozytywnego nastawienia, jestem okropnie zmęczona, bo sen nie zapewnia mi odpoczynku, na szczęście nie mam koszmarów, ale mimo to sny są tak intensywne, z wartką akcją, ilością szczegółów, kolorów miejsc, mnogością wątków i skomplikowanych sytuacji.... Chyba Zacznę pisać scenariusze filmowe :-P Niemniej jestem wykończona i mam już dosyć :-/

Dziś mam wolne, a nie śpię już od 7 ( zazwyczaj wyleguje się do 10,11) jestem mega zmęczona, ale jak pomyślę, że gdy tylko zamknę oczy i znów będę grała główną rolę w filmach akcji to wolę Zmęczyć się sprzątaniem :-(

Czy ktoś z was miał takie objawy?

Minie?

Minie!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ludziska w tym temacie...

Dostałem dzisiaj escitalopram i 30mg mianseryny na sen. Wcześniej brałem Trittico, ale nie udało mi się dość do dawek przeciwdepresyjnych (na sen też nie poszło po mojej myśli).

Pytanie moje, czy Esci sprawdzi się na dystymię? Nie mam ciężkiej depresji tylko przewlekle obniżony nastrój, również nie mam lęków napadowych.

Chodzi mi głównie o leczenie objawów nerwicowych takich jak rozchwianie emocjonalne, niepokój, przewlekły stres i fobia społeczna.

Poza tym, czy mogę się spodziewać że ten lek nie będzie tak silny jak paroksetyna? I nie chodzi mi o skutki uboczne tylko o to że rok temu jak brałem paroksetynę to bardzo spłyciła moje emocje i wykasowała libido, czułem się jak robot (na sertralinie którą też kiedyś brałem tego tak mocno tego nie odczułem).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ludziska w tym temacie...

Dostałem dzisiaj escitalopram i 30mg mianseryny na sen. Wcześniej brałem Trittico, ale nie udało mi się dość do dawek przeciwdepresyjnych (na sen też nie poszło po mojej myśli).

Pytanie moje, czy Esci sprawdzi się na dystymię? Nie mam ciężkiej depresji tylko przewlekle obniżony nastrój, również nie mam lęków napadowych.

Chodzi mi głównie o leczenie objawów nerwicowych takich jak rozchwianie emocjonalne, niepokój, przewlekły stres i fobia społeczna.

Poza tym, czy mogę się spodziewać że ten lek nie będzie tak silny jak paroksetyna? I nie chodzi mi o skutki uboczne tylko o to że rok temu jak brałem paroksetynę to bardzo spłyciła moje emocje i wykasowała libido, czułem się jak robot (na sertralinie którą też kiedyś brałem tego tak mocno tego nie odczułem).

Brałem escitalopram i moim zdaniem na dystymie słabo, dobrze przeciwlękowo. Na dystymie musisz ruszyć dopaminę i lekko noradrenaline(silnie może wywołać lęki).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za info. a czy ewentualnie w przypadku niewystarczających efektów będzie można dołożyć jakiś lek na dopaminę (i jaki) ? Bo jeśli chodzi o no noradrenaline to nie oddziałuję na nią przypadkiem mianseryna którą też mam brać na noc ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za info. a czy ewentualnie w przypadku niewystarczających efektów będzie można dołożyć jakiś lek na dopaminę (i jaki) ? Bo jeśli chodzi o no noradrenaline to nie oddziałuję na nią przypadkiem mianseryna którą też mam brać na noc ?

Mianseryna odziałuje na noradrenalinę, ale w wyższej dawce. Im wyższa tym mocniej, ja biorę 60mg.

Na dopaminę mam dołożony Sulpiryd w małej dawce 2x50mg i jestem z niego zadowolony. Szybko zaczął działać i jest praktycznie za darmo.

Ogólnie ssri i NaSSa to dobry wybór.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na dopaminę mam dołożony Sulpiryd w małej dawce 2x50mg i jestem z niego zadowolony. Szybko zaczął działać i jest praktycznie za darmo.

Dla osób, którym zależy na libido żaden neurolep, nawet w małych dawkach nie jest dobrym wyborem z powodu podwyższania poziomu prolaktyny, a tym samym obniżania libido.

Zdecydowanie lepsze są (jak dla mnie pod każdym względem) agoniści dopaminy, np. pyribedil, pramipeksol, ew. ropirinol.

Ogólnie ssri i NaSSa to dobry wybór.

Tutaj trudno się nie zgodzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brałem Sulpiryd w dawkach do 200mg i nie czułem się wykastrowany. Dopiero po dołożeniu fluoksetyny co jest oczywiste.

Za do brałem escitalopram i było po libido.

Sulpiryd ma ten plus że oprócz działania na dopaminę, działa antydepresyjnie i to znacznie szybciej niż SSRI. Ja szczerze polecam ten lek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brałem Sulpiryd w dawkach do 200mg i nie czułem się wykastrowany. Dopiero po dołożeniu fluoksetyny co jest oczywiste.

Za do brałem escitalopram i było po libido.

Być może ciebie akurat nie kastruje, być może kogoś innego tak, ale dla osób dla których libido jest istotne żaden neurolep to nie jest dobrą opcją, podobnie jak SSRI. Z tym, że dla SSRI/SNRI często nie ma alternatywy, bo np. nie każdy chce tyć na NaSSA. Dla neurolepów jest alternatywa - agoniści dopaminy, które mogą wręcz poprawiać libido.

Ja wolę być utyty (trochę) niż wykastrowany, więc wolę małą dawkę SSRI + NaSSA niż np. mała dawka neurolepa + NaSSA, lub SSRI + mała dawka neurolepa.

Byłem kilka lat tema na kombinacji fluwoksamina 50 mg i chlorprotyksen 75 mg i seks mógłby dla mnie nie istnieć, całkowita kastracja.

Co do kastrującego porównania escytalopramu i fluoksetyny, to proszę:

290f3c434b747.jpg

http://www.medscape.org/viewarticle/817379_6

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że każdy reaguje indywidualnie na SSRI i neurolepy, ale statystycznie można stwierdzić, że mają one duży potencjał kastrujący.

Sulpiryd ma ten plus że oprócz działania na dopaminę, działa antydepresyjnie i to znacznie szybciej niż SSRI.

Nadal nie widzę wyższości sulpirydu nad agonistami dopaminy w działaniu dopaminergicznym, ani w kwestii depresji, ani w kwestii libido.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiadomoże co organizm to inna reakcja.

Ze względu na dopaminę, działanie antydepresyjne, bardzo szybkie odczuwalne działanie leku i to, że jest praktycznie za darmo uważam, że to świetny lek. Do tego jest stosowany w dystymi jak jego młodszy brat amisulpryd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi