Skocz do zawartości
Nerwica.com

AGOMELATYNA (Agolek, Agomelatine Adamed/ G.L.Pharma/+pharma, Agomelatyna Egis, Lamegom, Sedival, Symago)

lucjan01

Czy agomelatyna pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?  

51 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy agomelatyna pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      20
    • Nie
      24
    • Zaszkodziła
      12

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 12.09.2025 o 15:23, MiśMały napisał(a):

Niestety, lek rozsadził mi wątrobę na tej wyższej dawce. 85 alaty i 53 aspatu i to mimo brania ursopolu.

Lekarz na 99% każe mi odstawić lek.

ja miałęm to samo, kazał poczekac 2 tyg, po 2 tyg wyniki poszły w dól a po miesiącu wyrównały się

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 12.09.2025 o 15:23, MiśMały napisał(a):

Niestety, lek rozsadził mi wątrobę na tej wyższej dawce. 85 alaty i 53 aspatu i to mimo brania ursopolu.

Lekarz na 99% każe mi odstawić lek.

Dopóki próby wątrobowe nie są przekroczone 3-krotnie nie trzeba odstawiać leku. Wystarczy przeczytać ulotkę, żeby to wiedzieć.

Edytowane przez Catriona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 dni i jest bardzo słabo. Efekt melatoninergiczny ponoć powinien pojawić się od razu A mi ten lek pogorszyl zdecydowanie sen. To jakaś parodia. Zero pozytywów i trochę zwiększony lęk, ale to może być mój pogarszajacy się stan. Po tym ile opini przeczytałem o Tym leku i co teraz na nim odczuwam po prostu w niego nie wierzę. Reaguje na niego tak jak poczytajcie, jedna na 40 osób i jak się dopytuję tych osób to są to raczej lekkie stany depresyjne albo problemy ze snem. Czyli na to w czym teraz tkwię raczej nie ma szans zadziałać. Lekarz każe czekać też tylko miesiąc co też o czymś może świadczyć,  ale mi szkoda marnować kolejne dni na tym leku. Gdyby jeszcze uspokoił i dał zdrowy głęboki sen. Ale żeby musieć brać do tego inny antydepresant na spanie to paranoja. Zresztą melatonina reguluje tylko cykl dobowy, więc jeśli ktoś nie ma zaburzonego zegara biologicznego to ciężko żeby on skutkował polepszenie fazy REM. Druga kwestia to fakt, że on działa tylko na dopaminę i noradrenalinę w korze przedczołowej,  a u mnie sama dopamina zawsze daje źle skutki (lęki, przestymulowanie, gorszy nastrój). Bez Ssri raczej tu nie widzę sensu jeśli ma się lęki. Może z fluoksetyną lub wortioksetyną miałoby by to sens bo trochę dopaminy przy Ssri mogłoby zwiększyć energię albo libido. Ale to działanie osłabiajace sen caly czas mnie nurtuje, wiele osób na Reddit o tym pisało. Niektórzy wytrzymują tylko 2 tygodnie z tego powodu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi