Skocz do zawartości
Nerwica.com

Czy związek osób o odmiennych poglądach przetrwa?

Rekomendowane odpowiedzi

Światopogląd jest jednak ważny. Nie wiem też jak bardzo ludzie potrafią byc apolityczni w związku a tak naprawdę mieć jakieś poglądy ukrywane a może raczej tlamszone chowane. Myślę że prędzej nawet niż później to może pare poróżnić. A już na pewno rodziców. Wyobrażacie siebie konsensus w sprawie komunii chrztu itp? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 minut temu, Dalila_ napisał(a):

Światopogląd jest jednak ważny. Nie wiem też jak bardzo ludzie potrafią byc apolityczni w związku a tak naprawdę mieć jakieś poglądy ukrywane a może raczej tlamszone chowane. Myślę że prędzej nawet niż później to może pare poróżnić. A już na pewno rodziców. Wyobrażacie siebie konsensus w sprawie komunii chrztu itp? 

Na moje oko w związku jak jest na tyle akceptacji i wolności to można poróżnić się o wszystko ale nie na zawsze. Dziecko jest wspólne więc zawsze miałam na uwadze tatusiowe geny z wzajemnością.  Wszystko zależy od ludzi i układu pomiędzy nimi a największy sprawdzian jest właśnie gdy wchodzi twarde życie. Podobno przeciwieństwa się przyciągają...

Jak pokonasz sam siebie to już nic nie stanie Ci na drodze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi się wydaje że "to zależy" 😉.

To zależy od tego o jakie różnice chodzi o od tego jakim tych dwoje jest osobami.

Odkryłem, że odwaga to nie brak strachu, ale pokonanie go. Odważny człowiek to nie ten, kto nie czuje lęku, ale ten, kto przezwyciężył ten strach. 

Nelson Mandela

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wszystko zależy od tego na ile te osoby są skłonne (i czy w ogóle) szanować zdanie i poglądy partnera. Sam mam w rodzinie przypadek związany z 

39 minut temu, Dalila_ napisał(a):

konsensus w sprawie komunii chrztu itp? 

I ja bym do niego podszedł zupełnie inaczej.

Mimo, że sam nie jestem wierzący to np. jeśli mojej partnerce by zależało na tym aby ochrzcić dziecko to nie miałbym z tym problemu. Ja bym na tym nie stracił i nie ucierpiał gdybym się zgodził. A czemu miałbym przeszkadzać w tej kwestii jej.

Kwestie ideowe i światopoglądowe tu już jest trochę gorzej. Bo jednak jeśli ktoś miałby poglądy zupełnie inne niż ja to po prostu takiej osoby bym zbytnio nie polubił. Spotykałem się (na krótko) z kobietami "nie z mojej bajki" i nie dało się z tego nic zbudować na dłużej

🗨️ Dołącz do naszej grupy na czacie:

💬 Discord

neptron.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie przetrwa, a jeśli tak, to całe wspólne życie będzie męką, bo jedno i drugie będzie chciało po swojemu, więc co chwilę występowałyby kompromisy. Po co tak sobie psuć życie? O wiele milej się żyje, kiedy dwie osoby dążą do tego samego i mają podobne zdanie we wszystkim. 

Klik i robisz, co chcesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze, to nie. Kobieta o poglądach lewicowych musiałaby się albo dostosować do moich i je przyjąć, albo to po prostu nie miałoby najmniejszego sensu...

Przykład: nie da się pogodzić poglądów lewicy: wilkommenskultur - przyjmujemy każdego jak leci, z moimi poglądami: dbamy o to by zachować naszą tożsamość narodową i kulturę, więc przyjmujemy bardzo selektywnie i rygorystycznie, obywatelstwo musi być trudne do zdobycia itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 minut temu, eRCe napisał(a):

Przykład: nie da się pogodzić poglądów lewicy: wilkommenskultur - przyjmujemy każdego jak leci, z moimi poglądami: dbamy o to by zachować naszą tożsamość narodową i kulturę, więc przyjmujemy bardzo selektywnie i rygorystycznie, obywatelstwo musi być trudne do zdobycia itp.

A co jeśli kobieta jest liberalna ale docenia tożsamość narodową :P Dlatego zawsze mówię, że mój sposób na życie nie był brany politycznie :P 

Edytowane przez Melodiaa

Jak pokonasz sam siebie to już nic nie stanie Ci na drodze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi