Skocz do zawartości
Nerwica.com

Siłownia - lekarstwo na głowę?

MiśMały

Rekomendowane odpowiedzi

Jak myślicie czy poprzez ćwiczenia fizyczne, można modyfikować swoją emocjonalność?

Mam delikatny, uległy i nadpobudliwy charakter i nie mogę ździerżyć, że taki jestem. Oprócz tego mam skłonność do samoistnych depresji.

Czasami zaostrzenie tych cech pojawia się, gdy mam zmieniane leki lub gdy przestanę je brać i gdy stan się ustabilizuje, to zmieniają swoje natężenie.

Pomyślałem sobie czy ćwiczenia siłowe mogłyby ukształtować twardszy charakter.

Ktoś ma jakieś doświadczenia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 minut temu, MiśMały napisał(a):

Pomyślałem sobie czy ćwiczenia siłowe mogłyby ukształtować twardszy charakter.

Siłownia może sprawić, że poprawi ci się nastrój, poczujesz się lepiej, może bardziej pewny siebie, ale nie wypalisz swojej wrażliwości w ten sposób (i nawet nie powinieneś tego robić).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 minut temu, Grouchy Smurf napisał(a):

No nie wiem, moja krótka przygoda z siłownią skończyła się zniechęceniem i frustracją.

U mnie podobnie, lepsza od siłowni jest jazda na rowerze 🚲, albo rąbanie drewna 🪵, mam też drążek do podciągania w pokoju, ale się zniechęciłem do ćwiczeń na nim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie masz nic przeciwko zapachowi gumy i potu, hałasowi używanego żelastwa, sieczki emitowanej z głośników w siłowniach i towarzystwu napakowanych kolesi, to wtedy

48 minut temu, Cień latającej wiewiórki napisał(a):

Siłownia może sprawić, że poprawi ci się nastrój, poczujesz się lepiej, może bardziej pewny siebie, ale nie wypalisz swojej wrażliwości w ten sposób (i nawet nie powinieneś tego robić).

Jak napisał przedmówca.

Osobiście wolę jeżdżenie na rowerze (jak np. @Liber8 ), spacerowanie, bieganie i pływanie niż ćwiczenia oporowe.

4 minuty temu, Catriona napisał(a):

Siłownia może kształtować charakter, ale pod względem wytrwałości, dyscypliny, poczucia sprawczości itp.,

Przy czym, to nie dlatego, że siłownia, tylko dlatego, że to jeden z przykładów aktywności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 minut temu, Liber8 napisał(a):

U mnie podobnie, lepsza od siłowni jest jazda na rowerze 🚲, albo rąbanie drewna 🪵, mam też drążek do podciągania w pokoju, ale się zniechęciłem do ćwiczeń na nim.

Co do rąbania drewna, rozszerzyłbym na każdą aktywność fizyczną, która powoduje realne efekty – czy to rąbanie drewna, czy np. wiercenie studni. Robisz, narobisz się, ale widzisz efekty, mnie to uszczęśliwia. Ale charakteru nie zmienia 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ech, a wydawało mi się, że jak na siłowni będzie schodził stres(ktöry nie ma u mnie ujścia i go zbieram), pojawią się endorfiny, będzie wydzielał się testosteron, będzie się zmieniać ekspresja receptorów androgenowych, poprawi się wygląd ciała, to przez samo to zmniejszy się ta moja pizdusiowatość.

Edytowane przez MiśMały

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, MiśMały napisał(a):

Ech, a wydawało mi się, że jak na siłowni będzie schodził stres(ktöry nie ma u mnie ujścia i go zbieram), pojawią się endorfiny, będzie wydzielał się testosteron, będzie się zmieniać ekspresja receptorów androgenowych, poprawi się wygląd ciała, to przez samo to zmniejszy się ta moja pizdusiowatość.

To wolisz być ch*jowy? :D Na pewno na siłowni poprawisz sylwetkę, ale gdy ja chodziłem to widziałem, jak chłopaki w szatni zjadali jakieś koksy i nie wiem czy bez tego będziesz miał oczekiwane efekty.

Edytowane przez Grouchy Smurf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę być /cenzura/owym. Mój tryb życia od bardzo dawna jest siedząco leżący i przez to wyglądam jak pokurcz, przygarbiony ze zesztywniałymi mięśniami.

Leczenie hormonalne z powodu niedoboru To, już prowadzę, jeśli nie poskutkuje, to będę musiał brać znowu syntetyczny testosteron.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

59 minut temu, Kiusiu napisał(a):

Przy czym, to nie dlatego, że siłownia, tylko dlatego, że to jeden z przykładów aktywności.

Wiadomo, pod warunkiem, że będzie to aktywność którą lubimy i będziemy wykonywać chętnie, a nie dlatego że jest to modne w danym momencie, bo na siłę, z oczekiwaniem niecierpliwie na jakiś konkretny wynik to szybko pojawi się frustracja i zniechęcenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi