Skocz do zawartości
Nerwica.com

PAROKSETYNA (Arketis, ParoGen, Paroxetine Aurovitas, Paroxinor, Paxtin, Rexetin, Seroxat, Xetanor)

Ania

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc Feniksx , nie wiem jak ci to powidziec, ale mysle, ze to znowu Twoja glowa ;)

Ale tak serio, byly okresy w ciagu tych lat brania paro, ze bralem Pantoprazol, tez inhibitor pompy protonowej, zero jakiejkolwiek interakcji. Uwiez mi, ze ja jestem tu podobny do ciebie, gdy chodzi o obserwacje swojej psychiki jesli wprowadzam nowy lek ;) Z tego co pamietam z ulotki, tez nic nie bylo wspomniane o IPP.

Wyluzuj, ciesz sie weekendem i piekna pogoda ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spoko ;-) lubie szczere odpowiedzi... wiem, wtedy ze sobie wkrecam ;-) i ze nic mi nie jest...

dziś mam zacząc wprowadzać to nowe leczenie czyli zamiast Xanaxu, Chlor.... ciekawe czy jutro wstane z wyra....

a doraznie clon, a no i zwiekszenie dawki Paro na 30mg..... ale Paro zwieksze dopiero w poniedzialek by zobaczyc jak na ten lek bede reagowal....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siarlek

Ty nie fisiuj lekarze ci przepisza wszystko lekka rąsią a wezmiesz raz depakine to dożywotnio bedziesz ja lykal!!! wyrównuj ssriami a co masz za diagnoze ?

A ten propranolol poprawia nastrój jak ssrie ? pobudza cie czy uspokaja ?a bierzesz przy nim parogen ?

-- 03 lip 2015, 20:49 --

Chłopaki przy paro trzesły wam się troche ręce ? mam wrażenie jakbym wziął sporą dawkę kawy ;D coś w rodzaju pobudzenia.

Mam też jakby impulsy nerwowe przelatywały mi przez mięśnie? M

Mieliście coś podobnego?

Wydaje mi się, że to układ nerwowy się jakoś zmienia ale to tylko moje przypuszczenia

Jest jeszcze jedno przypuszczenie MEGA WKRĘT --- CZYLI MOJA GŁOWA i jej zupełnie niezrozumiałe interpretacje objawów nerwicy ;D

Dajcie znać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SZAv , te objawy ktore opisujesz nasilaly sie u mnie jak wprowadzalem paro, albo jak zwiekszalem dawke z 20mg na 30mg. Mega wewnetrzny niepokoj i dekoncentracja.

Zazwyczaj mijaly te objawy po tygodniu. Wiem , ze to jest nie komfortowe, ale moim zdaniem nie jest niebezpieczne .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie jakoś zadziałała ale jak na najmocniejszy antydepresant to największe miała skutki uboczne.Przy próbie zwiększenia dawki pojawiła się okropna bezsenność.Jak na takiego lekomana jak ja to uważam że działa słabo.

Lęki napadowe mam cały czas.A upłyneło już około 30 dni.Teraz myśle nad wyjściem z klona.Boję sie Padaki jak jasny gwint.Tak wiem sam to sobie zgotowałem.Ale jak tu żyć z lękami. gdy antydepy nie działają..........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kto to był ten slow_down? w manii? nie piszcie tu takich rzeczy dla nerwicowca to jest przerabane tym bardziej jeśli się obawia choroby psychicznej a większość z nas tak ma lub miała to nie jest dobre miejsce na to ;D

Ja pytałem o co chodzi z ta mania. Jesli ktos ma chorobe afektywna dwubiegunowa to ona moze uruchomic w nim manie i tak jest napisane w ulotce .

-- 04 lip 2015, 09:42 --

Ja brałem: paroksetynę, citalopram, escitaopram, sertalinę, wenlafaksynę, mirtazapinę, mianserynę, trazodon, klomipraminę, opipramol, doksepinę, amitryptylinę, fluoksetynę

Neuroleptyki: perazyna, amisulpryd, chlorprotiksen, kwetiapina, olanzapina, risperidon (nie pamiętam co jeszcze)

Stabilizatory: lit, karbamazepina, lamotrygina, gabapentyna

Inne: pirybedyl, biperyden, metylofenidat, piracetam, alprazolam, clonazepam, diazepam, lorazepam

Na pewno o czymś zapomniałem.

Teraz jadę na wenlafaksynie 150mg i 300mg kwetiapiny XR. Bałem się powrotu do kwety, ale zadziałała fajnie. W pogotowiu mam lit, który działa dość szybko, ale na razie nie ruszam. Wszystkich innych leków właśnie się pozbywam.

Wiadomość napisana przez pana SLOW_DOWN BOSE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Po PAROKSETYNIE ---- dobre sobie .................!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! musze sie uspokoic :zonk:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biorę xetanor od ponad tygodnia, moze juz nawet dwa tyg. i tak pobieżnie czytam to forum i widzę ze problemy ze snem występują, ja to wręcz przeciwnie, śpię jak kamień, zgrzytam zębami, obudzić mi sie trudno ale wstaje wypoczęta :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema ponownie :D.Znowu jestem w kropce bezsennosc,ból fizyczny,a przez to nerwy.Brałem już fluo,esci,ostatnio sertraline 50 mg pare miesięcy.Z tym że ona chyba jeszcze potęgowała bezsenność.Zastanawiam sie teraz nad paroksetyną .Od dwóch dni wzięłem sobie 10 mg połówke od rana,czuje sie zmulony w dzień po niej.Ciekaw jestem czy jakbym brał na noc czy to zmulenie nie ułatwiłoby mi snu ? Rozważam też całkowite odejście od antydepresantów bo skoro średnio one pomagają na moje objawy,to po co sobie jeszcze dodatkowo 'zamrażać' narządy płciowe ? Czuje że po odstawieniu 50 sertraliny i braniu teraz 10 mg paroksetyny libido podskoczyło do góry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SZAv dlaczego powiedziałeś że jak raz sie weźmie depakine to trzeba zawsze już brać?

-- 04 lip 2015, 16:17 --

arnibarni po paroksetynie na początku, szczególnie pierwszy tydzien można spodziewać sie bezsenności, lęku....pozniej jak ten lek zadziała to bardzo dobrze sie śpi i jest zamiast lęku relaks, uspokojenie, wyluzowanym sie jest bardziej, przy podwyższaniu dawki też przez tydzień jest lęk, bezsenność, napięcie...pozniej mija to i jest znów relaks, uspokojenie....najmocniejsze efekty działania to dawki 30-40 mg, a 50-60 mg to już takiej wielkiej różnicy nie ma, czyli np. jak ktos bierze 10 mg czy 20 mg to jeśli te dawki przez dłuższy czas nie sprawią znacznej poprawy to jest nadzieja w dawkach 30-40 mg bo to według mnie bardzo duża różnica i czytałem kiedyś wykres w którym widać że między dawką 20 mg a 40 mg jest duża moc, zdecydowanie mocniej działa lek, na tym samym wykresie między dawkami 40-60 mg już różnica była mniejsza znacznie. Ja biore 40 mg paroksetyny na noc i jest w miare okej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sifler19 Mogę wiedzieć dlaczego bierzesz na noc? Ja biorę rano i nie mogę się dobudzić, więc zastanawiam się czy nie przerzucić to na noc, może to coś da...

SZAv właśnie dlaczego tak napisałeś, teraz się boję brać ten lek, a jak przeczytałem jeszcze o niewydolności wątroby to już w ogóle!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siarlek a czemu chcesz wsiąść na dooxepin? Szczerze to co kolega szav powiedział tak może być na każdym leku xannsxie, chłonie, relanium, dooxepin więc ja bym aż tak się nie przejmował grunt to robicvto pod kontrolą lekarza...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemka nikogo nie chcialem straszyc ;D spokojnie dlatego kluczowa jest tu twoja diagnoza o ktora pytalem. Bedac w twoim polozoniu wnikliwie przeanalizowal swoj stan psychiczny. Zmienne nastroje o ktorych piszesz wystepuja u kazdego z nas, nie sa one niczym niezwyklym :great:

DEPAKINE stosuje sie w chorobie afektywnej dwubiegunowej. A żeby ją zdiagnozować potrzebne sa odpowiednie kryteria-nie bede sie wymadrzal ale w tej sytuacji i przy tym leku proponowalbym przynajmniej ostroznosc. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SZAv wiele lekow jest roznie stosowanych na rozne choroby... jesli lekarz ma doswiadczenie i twierdzi ze to mu pomoze....

to co ja biore jak przeczytalem ulotke to mam padaczke, schizofrenie,p sychozy i urojenia.... a nie mam nic z tych rzeczy....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FENIKXS, sam moze jestem zwolennikiem stosowania jak najmniejszej ilosci lekow, być może wynika to wlasnie z braku wiary w ich magiczna moc. Dlatego sam chodze na psychoterapie, w którą wierze.

-- 05 lip 2015, 20:38 --

feniksx sorki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spoko luz....

ja znow srednio wierze w psychoterapie bo juz psychologa zaliczylem i wydalem mnostwo kasy lzej mi bylo ze wygadalem sie ale problemu to nie zalatwilo....

ja znów wierze, że są to jakieś niedobory, choroby tak jak organów, infekcje itp i leki nam pomogą... ;-)

ja tez jestem zwolennikiem najchetniej lykalbym jeden lek.... no max dwa jak wczesniej.... ale co zrobić... grunt by ewfekt był długotrwały...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde tak na marginesie zastanawiam się czy wogóle wchodzic na 20 mg paro bo na 10 mg tragedii nie ma, tylko mam nie wyleczone te drzenia rak i takie ni to prady takie na ciele w sumie zdarzaja sie wszedzie na brzuchu udach itd. rekach, i ta sztywnosc karku. Z drugiej strony moze układ nerwowy przystosowuje sie do pewnej zmiany ....

A psycholog to nie psychoterapeuta polecam terapie poznawczo-behawioralna naprawde skuteczna w naszym przypadku ;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi