Skocz do zawartości
Nerwica.com

PAROKSETYNA (Arketis, ParoGen, Paroxetine Aurovitas, Paroxinor, Paxtin, Rexetin, Seroxat, Xetanor)

Ania

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Lukaszroz napisał(a):

Ale możliwe że po roku ...muszę chyba iść do lekarza może zwiekszenie dawki pomoze🙏

Bierzesz jakieś suplementy ? 

Bo jak nie, to może masz duże deficyty np. magnez, D3, witaminy z grupy B . 

Wiem po sobie, że jak jakiś czas nie pobiore magnezu, to zaraz mnie nosi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, Lukaszroz napisał(a):

Ale możliwe że po roku ...muszę chyba iść do lekarza może zwiekszenie dawki pomoze🙏

NA Twoim miejscu bym zwiększała dawkę,ja poprzednio brałam 20mg,przez 10 lat,później 40mg,I na końcu 60mg.zawsze podniesienie dawki przynosiło efekt.powodzenia,I nie bój się wyższej dawki

3 godziny temu, Dwumetrowy92 napisał(a):

Dzień dobry chciałbym zapytać czy przechodził ktoś z was z escitalopramu na paroksetyne, biorę 20 mg esci ale mam jeszcze lekki niepokój i napięcie mimo że biorę esci już 5 mies, paro brałem 10 lat temu z bardzo dobrym rezultatem odstawiłem no i po 9 latach nawrót.. 

Co prawda nie z escitalopramu,ale z sertaliny przeszłam na paro.wrocilam do paro i mam nadzieję że będzie dobrze tak jak przez 12. lat.esci mi niestety nie pomogło,więc z esci przeszłam na sertalinę,która coś tam działała ale niepokój miałam cały czas,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Skitu napisał(a):

Możliwe że to przez brak witamin...pije kawe a w dodatku mieszkam w Irlandii a tutaj praktycznie słońca brak...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, Skitu napisał(a):

przed tym zalecam badanie krwi , jakie sa niedobory, i czy w ogóle są, zazwyczaj w depresji, nerwicy są niedobory a u mnie okazało się że mam wszystko w granicach maksimum i nie są wtedy konieczne suplementacje bo moga bardziej zaszkodzić nić pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, AnnoDomino34 napisał(a):

przed tym zalecam badanie krwi , jakie sa niedobory, i czy w ogóle są, zazwyczaj w depresji, nerwicy są niedobory a u mnie okazało się że mam wszystko w granicach maksimum i nie są wtedy konieczne suplementacje bo moga bardziej zaszkodzić nić pomoc

True. Jedyne co można suplementować w ciemno to wit. D w okresie od września do maja bo tego prawie wszyscy mamy niedobory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14 godzin temu, Dwumetrowy92 napisał(a):

Te ssri chyba w większości upoakedzaja erekcję 

Tak, wszystkie mają to w spisie częstych efektów ubocznych. Ale często to jednak nie zawsze. Kiedy zacząłem regularnie brać wenlafaksynę lata temu to libido mi się nie zmieniło, byłem zupełnie sprawny a nawet mogłem robić to dłużej, także nie ma co zakładać najgorszego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 3.04.2024 o 18:25, Carolus napisał(a):

Jak to wypalił? Całkiem przestał działać czy trzeba było tylko zwiększyć dawkę? W wątku o wenli pisałeś coś o powrocie do paro.

Pisałem, że przeszedłem z paro na wenlę, paroksetyna spowodowała u mnie silna anhedonie i się z czasem wypaliła , wcześniej zwiększałem dawki do 60mg,

W dniu 3.04.2024 o 20:15, acherontia styx napisał(a):

True. Jedyne co można suplementować w ciemno to wit. D w okresie od września do maja bo tego prawie wszyscy mamy niedobory.

Tak, witamina D to z automatu jak słoneczka nie ma 

, także pełno osób pisze aby się suplementować maganez, cynk, with z grupy B itp, ok ale najpierw robimy badania czego nam w organizmie brakuje, bo nadmiar jest równie niebezpieczny jak niedobory;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Edzio35 napisał(a):

Odstawiłem paroxinor po miesiącu nie pomogła na ataki paniki , 20 mg mija tydzień robiłem  morfologię leukocyty mam 6 tylko mam chwiejność gdy chodzę koszmary senne co zrobić cierpię na ataki paniki są leki inne które są skuteczne 

Sam nie odstawiaj leku. Trzeba skonsultować się z lekarzem i może dać jakiś tymczasowo dodatkowy lek, który zniweluje skutki uboczne paro. Miesiąc brania to za krótko. Lek jeszcze nie zaczął działać. To bardzo skuteczny lek ty długo się wkręca. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 godzin temu, Edzio35 napisał(a):

Odstawiłem paroxinor po miesiącu nie pomogła na ataki paniki , 20 mg mija tydzień robiłem  morfologię leukocyty mam 6 tylko mam chwiejność gdy chodzę koszmary senne co zrobić cierpię na ataki paniki są leki inne które są skuteczne 

Kurcze sam nic nie odstawiaj.szkoda ze nie chcesz zaczekac jeszcze,miesiąc to naprawdę krótko,moze trzeba zwiększyć dawkę paro,ale odstawić całkiem?idź lub zadzwoń do lekarza,zobacz co Ci powie.mi paro wkręcała się też długo,ponad miesiąc napewno.teraz wchodzę znowu na paro,I wiem że trzeba dać jej czas,

Edytowane przez Adwentystka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, Edzio35 napisał(a):

Też uważam, że powinieneś poczekać. U mnie paro zadziałała jakoś po 4.5 tygodnia. Przyszła wtedy pewna ulga odczuwalna wewnątrz. Jeśli się nie mylę to brałem wtedy również 20mg. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16 godzin temu, AnnoDomino34 napisał(a):

Pisałem, że przeszedłem z paro na wenlę, paroksetyna spowodowała u mnie silna anhedonie i się z czasem wypaliła , wcześniej zwiększałem dawki do 60mg,

Tak, witamina D to z automatu jak słoneczka nie ma 

, także pełno osób pisze aby się suplementować maganez, cynk, with z grupy B itp, ok ale najpierw robimy badania czego nam w organizmie brakuje, bo nadmiar jest równie niebezpieczny jak niedobory;)

Aj no cóż. Mam nadzieję, że jak już mi się wkręci to będzie działać dobrze. Nie wiem czy jest jakiś równie dobry lek na lęki i nie chciałbym żeby przestał działać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 godzin temu, Edzio35 napisał(a):

Najlepiej odstawiać leki w porozumieniu z lekarzem tak jak większość wspomina o czym apelujemy co jakiś czas w przypadku łamania regulaminu. 

Nie popieramy samoleczenia. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 godzin temu, Edzio35 napisał(a):

Miesiac to za malo zeby lek zaczal działać...Mi na dobre wskoczyl po paru miesiacach regularnego brania....musisz byc cierpliwy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już o wiele lepiej chociaż od czasu do czasu bywają źle dni....może to śmieszne ale czuję się zawsze gorzej przy pełni księżyca 🤣ale lek zaskoczył i ogólnie czuję się bardzo dobrze

21 minut temu, Carolus napisał(a):

I jak tam Łukasz? Już jest lepiej czy dalej /cenzura/nia? 

Po ponad tygodniu wszystko wróciło do normy Zacząłem brać witaminy i pije mniej kawy....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biorę paro 9 lat.20 mg. Od ponad miesiąca jestem na dawce 30mg i mam wrażenie, że jest gorzej. Myślałam, że to uboki i 2 3 tyg i minie a dalej mam napady paniki, uczucie niepokoju...Mam też nawrot nadczynności tarczycy i lekarze mówią że od tego te objawy, ale paro by ich nie zablokowało?

Może to za duża dawka dla mnie a może lek już nie działa jak trzeba?

Na co ew mogłabym się w miarę 'lekko' przerzucić co złagodziłoby napady lekowe i napady paniki?

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 minut temu, Mili89 napisał(a):

Biorę paro 9 lat.20 mg. Od ponad miesiąca jestem na dawce 30mg i mam wrażenie, że jest gorzej. Myślałam, że to uboki i 2 3 tyg i minie a dalej mam napady paniki, uczucie niepokoju...Mam też nawrot nadczynności tarczycy i lekarze mówią że od tego te objawy, ale paro by ich nie zablokowało?

Może to za duża dawka dla mnie a może lek już nie działa jak trzeba?

Na co ew mogłabym się w miarę 'lekko' przerzucić co złagodziłoby napady lekowe i napady paniki?

Pozdrawiam!

Ja przy zwiększaniu dawki malem 2 ,3 ciezkie miesiace wiec glowa do góry I poczekaj jeszcze trochę Może poproś swojego lekarza o jakieś leki wspomagające ( benzo it ) Wszystko będzie ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A po jakim czasie od rozpoczęcia brania paro zwiększałes dawke? Co się działo u Ciebie przez te 2-3 miesiące? Już kiedyś byłam na 30 ale takich akcji nie mialam.

Mam proprananol 10mg x3 dziennie na serce że względu na tarczyce i nie wiem czy przy nim mogę brać xanax który też mam. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi