Skocz do zawartości
Nerwica.com

PAROKSETYNA (Arketis, ParoGen, Paroxetine Aurovitas, Paroxinor, Paxtin, Rexetin, Seroxat, Xetanor)

Ania

Rekomendowane odpowiedzi

@Kalebx3 Gorliwy Biorę te leki bo mam choroby neurologiczne. Chlora biorę w 15 mg ma słabsze działanie niż 50 mg .

Sertralina jest bardzo dobrym lekiem na depresje , lęki i zok.

https://www.mp.pl/poz/psychiatria/depresja/49692,porownanie-skutecznosci-i-tolerancji-12-lekow-przeciwdepresyjnych-nowej-generacji-metaanaliza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 godzin temu, Chorujacy napisał:

Zdecydowanie sertralinie bliżej do fluoksetyny. Sedacyjne to fluwoksamina, paroksetyna, escitalopram. 

No właśnie to . Czułem takie sztuczne poddenerwowanie . Wróciłem na paro biorę 20 mg ale i wróciła anhedonia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, marta_anna napisał:

nie, no chyba w podpisie jest wszystko co do tej pory próbował. Bardziej logiczne.  Teraz tylko paroksetynę. Raczej nie da się brać tych leków na raz.

Brałem citalopram , escitalopram, fluwoskamine, wenlafaksyne , duloksetyne , sertraline .  Biorę teraz paro z setrą  , prege, baclo , clona i chlora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, Petek napisał:

Brałem citalopram , escitalopram, fluwoskamine, wenlafaksyne , duloksetyne , sertraline .  Biorę teraz paro z setrą  , prege, baclo , clona i chlora.

Popieram... szczególnie klonazepam w takiej dawce obniża serotoninę w mózgu nie wiem czy wiesz, mało tego blokuje receptor 5-HT1A a to bardzo ważny receptor regulujący przekaźnictwo serotoninergiczne... nie wiem jak długo go bierzesz i z jaką częstotliwością, ale skoro bierzesz go często to już na pewno jesteś uzależniony i sobie mogłeś uszkodzić nawet niektóre rzeczy w mózgu nieodwracalnie... obawiam się że w najgorszym wypadku trafisz do szpitala psychiatrycznego, żeby zdjęli z ciebie ten cały klonazepam... miej tego świadomość że benzo to nie są żarty. Benzodiazepiny bierze się wyłącznie doraźnie maksymalnie 2-3x/tyg w jak najmniejszych dawkach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, MarekWawka01 napisał:

Popieram... szczególnie klonazepam w takiej dawce obniża serotoninę w mózgu nie wiem czy wiesz, mało tego blokuje receptor 5-HT1A a to bardzo ważny receptor regulujący przekaźnictwo serotoninergiczne... nie wiem jak długo go bierzesz i z jaką częstotliwością, ale skoro bierzesz go często to już na pewno jesteś uzależniony i sobie mogłeś uszkodzić nawet niektóre rzeczy w mózgu nieodwracalnie... obawiam się że w najgorszym wypadku trafisz do szpitala psychiatrycznego, żeby zdjęli z ciebie ten cały klonazepam... miej tego świadomość że benzo to nie są żarty. Benzodiazepiny bierze się wyłącznie doraźnie maksymalnie 2-3x/tyg w jak najmniejszych dawkach

A to Wy sami sobie te leki ustawiacie i dobieracie? 

JA bym miała stracha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 minut temu, marta_anna napisał:

A to Wy sami sobie te leki ustawiacie i dobieracie? 

JA bym miała stracha

Kto niby sam sobie ustawia leki? Ja tylko chciałem go przestrzec przed tym klonazepamem. 

A tak na serio to zdarza się i tak, że ktoś sam sobie "ustawia leczenie" zmieniając ciągle leki, albo łącząc kilka na raz, żeby wzmocnić ich działanie, szczególnie osoby mające skłonności do brania np. narkotyków w celach jakichś nie wiem rekreacyjnych lubią takie rzeczy robić... Jednak leki to tylko proteza przy leczeniu depresji i nerwicy. Leki nie "przestawiają" myśli, one pomagają jedynie się ich pozbyć na pewien czas, tłumią je po prostu ale ich nie zmieniają. Na gruntowne zmiany w myśleniu trzeba zapracować sobie... 

Edytowane przez MarekWawka01

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marek, nie miałam na myśli Ciebie, choć wiem że tak wyszło. Przepraszam! ❤️ 

Jak czytam tutaj posty to mam takie ogólne wrażenie jakby ludzie sami sobie leki ustawiali, podkręcali dawki, dobierali to i owo itp. I jakby mieli wiedzę taką, że mogliby praktykę psychiatryczną rozpocząć ;) 

Pytanie było bardziej ogólne - bo mnie ta sprawa już od dawna nurtuje po lekturze forum

Edytowane przez marta_anna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A odnośnie leków i psychoterapii - chodzę od 2 lat na biofeedback i efekt był niewielki. Jak zaczęłam to łączyć z duloksetyną to nagle myśli się uspokoiły i dopiero teraz zaczynam w pełni korzystać z dobrodziejstw tego rodzaju pracy mentalnej

Wszystkie psychoterapie do tej pory były do d.... i po 15 latach takiej zabawy odpuściłam. Tired! Duloksetyna plus biofeedback nagle zdziałały cuda

Edytowane przez marta_anna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej. Zamierzam spróbować paroksetyne, cierpię na nerwicę, depresję i dd.

Czy jest szansa że pomoże ? Brałam już wszystkie SSRI oprócz paro właśnie i nic nie pomogło. Teraz jestem na brintellixie ale wgl nie działa na lęk i muszę brać pregabaline bo inaczej nie wyjdę z domu a chciałabym też ją odstawić bo zaburza mi myślenie i pamięć.

Też bardzo się obawiam że paro powoduje tycie a tego bym nie chciała

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 minut temu, PiotrekLondon napisał:

Hehe praktyke psychiatryczna bez problemu kazdy otworzy, schematy sa proste😁 Zaczynasz Escitalopram a jak nie zaskoczy to Paro, jak to nie to SNRI Wenla albo Dulo, dalej daja Anafranil jak nie zadziala to dokladaja Mirte albo Mianse. Do tego nie trzeba dyplomu😐

;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 godzin temu, marzena22514 napisał:

Hej. Zamierzam spróbować paroksetyne, cierpię na nerwicę, depresję i dd.

Czy jest szansa że pomoże ? Brałam już wszystkie SSRI oprócz paro właśnie i nic nie pomogło. Teraz jestem na brintellixie ale wgl nie działa na lęk i muszę brać pregabaline bo inaczej nie wyjdę z domu a chciałabym też ją odstawić bo zaburza mi myślenie i pamięć.

Też bardzo się obawiam że paro powoduje tycie a tego bym nie chciała

Ja odstawiłem pregabalinę po tygodniu bo spowolnione myślenie miałem nie do wytrzymania eh... Dziś z lekarzem rozmawiałem o SSRI i powiedział mi, że paroksetyna jest jednym z najsilniejszych przeciwlękowych leków, działa też na takie niepotrzebne pobudzenie i niepokój ale paroksetyna nie aktywizuje. Sertralina, fluoksetyna i trochę escitalopram aktywizują z SSRI-ów jak coś... 

No paroksetyna na pewno nie powoduje takiego strasznego tycia jak np klomipramina albo olanzapina bo nie blokuje receptorów serotoninowych więc spokojnie... Paroksetyna nie wzmaga apetytu też...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paroksetyna niby przeciwlękowa? Tak naprawdę każdy ssri ma ten sam mechanizm tyle że paro trochę mocniej ale to kosmetyczne różnice. Każdy ssri i wenla na początku sponiewierają że się odechciewa. To takie działanie jakby cię wrzątkiem polewali i masz przywyknąć. W d... mam takie leczenie. Jednak innego nie bardzo widać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi