Skocz do zawartości
Nerwica.com

PAROKSETYNA (Arketis, ParoGen, Paroxetine Aurovitas, Paroxinor, Paxtin, Rexetin, Seroxat, Xetanor)

Ania

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnie, ze tak. Nawet leki antydepresyjne moga powodowac powodowac zaburzenia psychiczne, leki SSRI czesto kojarzone sa z powodowaniem apatii, anhedonii. Mialem podobnie na klomipraminie, po odstawce przez krotki okres czasu mialem o wiele lepszy nastroj, anizeli normalnie.

Ja po wenli to leżałem w łóżku i patrzyłem w sufit,jak odstawiłem to jak ręką odjął.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie, ze tak. Nawet leki antydepresyjne moga powodowac powodowac zaburzenia psychiczne, leki SSRI czesto kojarzone sa z powodowaniem apatii, anhedonii. Mialem podobnie na klomipraminie, po odstawce przez krotki okres czasu mialem o wiele lepszy nastroj, anizeli normalnie.

Ja po wenli to leżałem w łóżku i patrzyłem w sufit,jak odstawiłem to jak ręką odjął.

Ja biorę paro od roku. Choruję na nerwicę i depresję. Na początku były objawy uboczne ,lecz po jakiś 2 miesiącach ustąpiły. Próbowałem odstawić ,ale po jakimś czasie objawy choroby zaczęły nawracać ,więc wróciłem do dawki 40 mg na dobę. Teraz nie odczuwam żadnych efektów ubocznych ,jest o niebo lepiej nawet niż na początku terapii ,gdy człowiek dostawał po tym takiego speeda ,jakby się naćpał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiada może ktoś dostęp do badań, ewentualnie sam może coś zasugerować na temat który ssri jest najlepszy w leczeniu lęku wolno płynącego ?

Paroksetyna ?

Paroksetyna i escytalopram są jedynymi SSRI zarejestrowanymi przez FDA do leczenia GAD (czyli lęku wolnopłynącego). Porównanie przeciwlękowej skuteczności paroksetyny i escytalopramu przytoczyłem w poście:

http://www.nerwica.com/post2236683.html?hilit=escytalopram%20paroksetyna#p2236683

Aczkolwiek badanie poniżej pokazuje najwyższą skuteczność fluoksetyny w leczeniu GAD:

http://www.bmj.com/content/bmj/342/bmj.d1199.full.pdf

aczkolwiek trzeba wziąć pod uwagę, że w powyższej meta-analizie:

Though the frequentist analysis was inconclusive because of a high level of uncertainty in effect sizes (based on the relatively small number of comparative trials), the probabilistic analysis, which did not rely on significant outcomes, showed that fluoxetine (in terms of response and remission) and sertraline (in terms of tolerability) seem to have some advantages over other treatments. Among five UK licensed treatments, duloxetine, escitalopram, and pregabalin might offer some advantages over venlafaxine and paroxetine.

Jeśli chcesz koniecznie SSRI, to sugeruję escytalopram, skuteczniejszy i bezpieczniejszy niż paroksetyna. Chociaż osobiście wybrałbym pregabalinę, uważam, że jest, przede wszystkim, bezpieczniejsza dla "sfery" seksualnej niż SSRI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiada może ktoś dostęp do badań, ewentualnie sam może coś zasugerować na temat który ssri jest najlepszy w leczeniu lęku wolno płynącego ?

Paroksetyna ?

Paroksetyna i escytalopram są jedynymi SSRI zarejestrowanymi przez FDA do leczenia GAD (czyli lęku wolnopłynącego). Porównanie przeciwlękowej skuteczności paroksetyny i escytalopramu przytoczyłem w poście:

http://www.nerwica.com/post2236683.html?hilit=escytalopram%20paroksetyna#p2236683

Aczkolwiek badanie poniżej pokazuje najwyższą skuteczność fluoksetyny w leczeniu GAD:

http://www.bmj.com/content/bmj/342/bmj.d1199.full.pdf

aczkolwiek trzeba wziąć pod uwagę, że w powyższej meta-analizie:

Though the frequentist analysis was inconclusive because of a high level of uncertainty in effect sizes (based on the relatively small number of comparative trials), the probabilistic analysis, which did not rely on significant outcomes, showed that fluoxetine (in terms of response and remission) and sertraline (in terms of tolerability) seem to have some advantages over other treatments. Among five UK licensed treatments, duloxetine, escitalopram, and pregabalin might offer some advantages over venlafaxine and paroxetine.

Jeśli chcesz koniecznie SSRI, to sugeruję escytalopram, skuteczniejszy i bezpieczniejszy niż paroksetyna. Chociaż osobiście wybrałbym pregabalinę, uważam, że jest, przede wszystkim, bezpieczniejsza dla "sfery" seksualnej niż SSRI.

Dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej Kochani- mam pytanie, bo od dawna mnie nurtuje a czasu brak zeby spokojnie siasc i poadac na forum,

Czasem zdarza mi sie pominac dawke paro (biore 20 mg, na paro od 2 lat)

I w nocy mam zawsze wtedy bardzo dziwne sny, nawet ciekawe, ale jednak nigdy wczesniej takich nie mialam, podobnie jest gdy kolejnego wieczoru wezme normalnie tabletke i znow te sny, dopiero na drugi dzien wszystko wraca do normy, czy ktos tez tak ma?

Pytam poprostu z ciekawosci i czy wiecie czym to jest spowodowane?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej Kochani- mam pytanie, bo od dawna mnie nurtuje a czasu brak zeby spokojnie siasc i poadac na forum,

Czasem zdarza mi sie pominac dawke paro (biore 20 mg, na paro od 2 lat)

I w nocy mam zawsze wtedy bardzo dziwne sny, nawet ciekawe, ale jednak nigdy wczesniej takich nie mialam, podobnie jest gdy kolejnego wieczoru wezme normalnie tabletke i znow te sny, dopiero na drugi dzien wszystko wraca do normy, czy ktos tez tak ma?

Pytam poprostu z ciekawosci i czy wiecie czym to jest spowodowane?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja biorę parogen, też pracuję umysłowo i jakoś nie zauważam pogorszenia koncentracji, czy ograniczenia funkcji umysłowych. Ten lek ma wiele nieciekawych skutków ubocznych, ale akurat w kwestii umysłowej nie przeszkadza mi w ogóle. Cześć Elo :papa:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja biorę parogen, też pracuję umysłowo i jakoś nie zauważam pogorszenia koncentracji, czy ograniczenia funkcji umysłowych. Ten lek ma wiele nieciekawych skutków ubocznych, ale akurat w kwestii umysłowej nie przeszkadza mi w ogóle. Cześć Elo :papa:

JAki skutek uboczny najbardziej Ci przeszkadza ( oprocz libido ) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! Szukam odpowiedzi na moje dolegliwości i nie wiem czy wybrałem odpowiedni temat, jesli nie to przepraszam. Leczę sie głównie dlatego ze mam bóle w klatce piersiowej. Chodzę na terapie i wogóle aktualnie brałem paroksetynę 20 mg. Zmieniłem psychiatrę i on powiedział mi żebym zmienił na sertraline. Schodzenie wyglądało tak ze przez dwa dni wziąłem pol tabletki paro i koniec odstawiłem. Teraz biorę od 4 dni pol tabletki sertaliny. Mam pytanie bo szukam ludzi z taka dolegliwością.... wiem ze prady w głowie i zmulenie mam od zmiany leku ale mocniejszy bol czasami niedozniesienia moze tez byc wywołany czymś takim ? Lekarz mówi mi ze tak ale każe brać benzo na te dolegliwości, ale z przykrością stwierdzam ze bol nie ustaje bo benzo. Czy ktoś miał podobny problem ?

A i jeszcze jedno... nie czuje żadnych lęków, oprócz tego ze czasem boje sie ze bedzie mnie mocno bolec ale nie mam żadnych ataków paniki. Czy ma ktos podobny problem albo jest w stanie mi pomoc ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dragonball, Gdybyś dostał dawkę sertaliny odpowiadającą dawce praksetyny (transporter serotoniny byłby hamowany z taką samą siłą) to nie poczułbys takich dolegliwości jak brain zapsy itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmieniłem lek bo dostałem jakies depresji ... wczesniej nigdy nie miałem żadnej depresji. Odkąd zacząłem sie leczyć głównie leczyłem te bóle, brałem antydepresanty bo kurde powiedzieli mi lekarze ze to mi pomoże na bóle No to brałem. No i jeszcze bóle sie zwiększyły. Dlatego stwierdziłem ze moze czas zmienić lekarza... on zmienił mi leki a ja teraz wychodzę z Siebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czesc czesc! :papa: jesli o to chodzi to u mnie podobnie i przy uczeniu sie nie czuje by cos sie zmienilo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi