Skocz do zawartości
Nerwica.com

PAROKSETYNA (Arketis, ParoGen, Paroxetine Aurovitas, Paroxinor, Paxtin, Rexetin, Seroxat, Xetanor)

Ania

Rekomendowane odpowiedzi

dlaczego pytam bo chcę wiedzieć :) fajnie jest móc zapytać o coś dziewczyny wiedząc że nie dostanie się w twarz ;)

ja nie brałem paro(chociaż mam przepisane na rec. ) za to brałem ssri:

- escitalopram : i z fobią było świetnie i otwartością gadatkiwoscią do ludzi ale była kastracja 0 i zaburzenia pamięci i koncentracji no i na depresję tak średnio...

-sertraline : na depresję w miarę ok libido też spoko ciut osłabione ale jest tylko z fobią tak słabo...

dlatego zastanawiam się nad wenlafeksyna ale boję się brian zap

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlaczego pytam bo chcę wiedzieć :) fajnie jest móc zapytać o coś dziewczyny wiedząc że nie dostanie się w twarz ;)

ja nie brałem paro(chociaż mam przepisane na rec. ) za to brałem ssri:

- escitalopram : i z fobią było świetnie i otwartością gadatkiwoscią do ludzi ale była kastracja 0 i zaburzenia pamięci i koncentracji no i na depresję tak średnio...

-sertraline : na depresję w miarę ok libido też spoko ciut osłabione ale jest tylko z fobią tak słabo...

dlatego zastanawiam się nad wenlafeksyna ale boję się brian zap

Jak mnie lekarka chciała przestawić z paro na wenlę, to dostałam świra: lęki urosły do rozmiarów większych niż kiedykolwiek, straszne kompulsje - wyrywałam włosy, drapałam twarz - zupełnie przegrzało mi układ nerwowy. Możliwe, że to typowo osobnicza reakcja, ale wenla jednak pobudza (to w końcu SNRI) i może u innych osób ze skłonnościami lękowo-fobicznymi też daje podobne efekty, nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaka jest różnica między dawką 20mg i 40mg? 20mg w ogóle mnie nie zamula i bardzo dobrze kasuje FS, ale jestem ciekaw czy dawka 40mg całkowicie wyeliminuje u mnie FS.

Wydaje mi się, że o zwiększaniu dawki się myśli, jak nie działa niższa. Mnie lekarka proponowała 40mg jak mimo przyjmowania 20 ciągle miałam ciężką depresję. Pomyśl czy warto zwiększać uboki i ewentualnie wydłużać czas odstawiania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów, opiszę Wam co ja przeżyłam będąc na paroksetynie 20 mg (10 mg rano i 10 mg wieczorem) i jakie są skutki odstawienia. Zaczęłam przyjmować paroksetynę 3 listopada tego roku. 1 dzień był nerwowy i kolejne też, 9-10 listopada i następne dni to już fatalne zamulenie i ogromna senność. Żeby uniknąć wymiotów zażywałam przy każdej połkniętej tabletce paroksetyny -1/4 tabletki ranigastu 150 mg i to bardzo pomagało. Dlatego uniknęłam skutków w postaci wymiotów. Bólów głowy nie miałam, także nie musiałam brać przeciwbólowych tabletek. Po 15 listopada przez 2 tygodnie-aż do 29 listopada miałam natrętne myśli non stop. 1-2 grudnia natrętne myśli minęły i pojawiło się zamulenie, pojawiło się bardzo zle widzenie jak przy ogromnej wadzie wzrokowej, w dodatku do tego zawroty głowy i uczucie oraz wrażenie jakbym była po jakiś prochach i tak już zostało do 11 grudnia. Jeśli chodzi o libido to straszecznie wzrosło, wręcz niesamowicie, ale niestety nie można było osiągnąć orgazmu. W 1 miesiącu pomimo fatalnych skutków ubocznych spokojnie można było prowadzić samochód od 4 do 29 listopada. Od 1 grudnia kategorycznie nie dało się już prowadzić samochodu, ponieważ ulicę zaczęło się widzieć jakby się wykrzywiała. Lęki na początku pojawiały się wieczorem przeważnie, także zostawałam wtedy w domu, tylko rano przeważnie latałam po sklepach. Jedyna rzecz co mi się podobała w 1 miesiącu to to, że prowadząc rozmowę z kimkolwiek doskonale orientowałam się o co chodzi. Około 10 grudnia lek odstawiłam bez zmniejszania dawek. Zdenerwowałam się ponieważ zachowywałam się nienaturalnie pod kontem sexualnym, zaczęłam myśleć po co w kościele straszą piekłem po śmierci, poza tym zamulenie i niemożność jeżdżenia autem z powodu dziwnej wady wzroku. Szybko włączyłam sulpiryd 100 mg dziennie, teraz 24 grudnia 150 mg dziennie. Skutki odstawienne paroksetyny są okropne, zawroty głowy najpierw były, potem bardzo złe samopoczucie, zbierało na wymioty, przeogromna płaczliwość na mieście dzisiaj 24 grudnia, wziąż mam fatalne myśli na temat piekła po śmierci. Powoli prowadzę auto ale bardzo ostrożnie bo czasem lęk się włancza i unikam dalekiej jazdy. Podsumowując jest to najgorszy lek jaki brałam ze wszystkich ale tylko pod względem fatalnych skutków ubocznych. Lek był faktycznie dobry na depresję i lęki (paroksetyna), ale skutki uboczne pozostawiają wiele do życzenia dla mnie. Teraz oprócz płaczliwości ma rano kłucia serca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paroksetynę - Seroxat 20 mg przyjmowałem w dawce 20 mg dziennie od sierpnia 2008 do lipca 2011. Zero większych lęków, zero GAD - u, świetnie funkcjonowałem. No może libido małe, ale wtedy dla mnie było to bez znaczenia. Odstawiłem stopniowo chyba w ciągu 2 msc, w sumie to z dnia na dzień, na początku psychoterapii. Z chęcią bym do tego leku wrócił :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaka jest różnica między dawką 20mg i 40mg? 20mg w ogóle mnie nie zamula i bardzo dobrze kasuje FS, ale jestem ciekaw czy dawka 40mg całkowicie wyeliminuje u mnie FS.

Wydaje mi się, że o zwiększaniu dawki się myśli, jak nie działa niższa. Mnie lekarka proponowała 40mg jak mimo przyjmowania 20 ciągle miałam ciężką depresję. Pomyśl czy warto zwiększać uboki i ewentualnie wydłużać czas odstawiania.

nie warto brać 40 mg, 20 esci to wystarczająco na depreche, nie słuchaj sie konowałki bez wyobraźni tylko tego co Ci podpowiada rozum, ciało i obserwacje innych.

Zresztą SSRI nie zdają egzaminu w dużych dołkach, sa ewentualnie dobre na lęki i obsesje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paroksetynę biorę już ładnych parę lat w dawce 20mg dziennie. Co jakiś czas rzucałam, bo wydawało mi się, że już jestem uleczona. Niestety wszystko wraca. Pod różnymi postaciami ale wraca. W chwili obecnej zmagam się z natrętnymi myślami, które makabrycznie utrudniają mi funkcjonowanie. Poza tym pęka mi głowa (bóle napięciowe) i stres mam tak silny, że już chyba zęby starłam od ciągłego ich zagryzania. Dziś biorę drugą tabletkę i czekam z niecierpliwością na rozpoczęcie działania. Lek zapewne spłyci mi emocje, pewnie będę też ciągle śpiąca, ale wolę to, niż nieustanny strach lub przewiercającą mózg jedną myśl, przez którą świata nie widzę. Paroksetyna bardzo dobrze na mnie działa i mam nadzieje, że po ponownym do niej powrocie nie przestanie :) I nie zamierzam jej więcej rzucać. Nie ma to sensu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem na paro od początku listopada. Było dobrze do momentu świat,wigilii. Dzien przed wigilia zaczęłam odczuwać niepokój i takie,,nie chce mi się, a po co, jaki to ma sens. Musiałam znowu wrócić do xanaxu. Jestem załamana. Czu ktoś miał podobnie, czy paro przestało działać. Dodam ze paro biorę teraz 30 mg od jakichś 17 dni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musiałam znowu wrócić do xanaxu. Jestem załamana. Czu ktoś miał podobnie, czy paro przestało działać.

Absolutnie paro nie przestało działać ,,, bierz dalej i nie panikuj ,że musiałaś poratować się Xanaxem .

Ja 1, 5 roku prawie codziennie ratuje się xanaxem i innymi gównami , a Paro biorę 4 lata .

Z czasem nabierzesz dystansu do swoich słabości , swojej choroby i całej reszty nędzy .

Przyjdzie taki czas ,że i Xanax przestnie być potrzebny ,,, oby tylko zdążyć z tym przed śmiercią , ewentualnie może wymyslą coś lepszego ,,, trzeba wierzyć i niestety kiedy jest potrzeba walić w ryja te chemię zbawczą . Niestety psych-le tak mają . Przykre ,ale co nam pozostaje ,,, telefon zaufania , gdzie siedza jeszcze bardziej jebnięcci niż my sami ;)

Głowa do góry !!!Swietlana przyszłośc czeka nas !Bóg kocha wariatów , stworzył ich tak wielu. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem na myśli paroksetyne

acha . Gowno raczej działa na lęki i doły. Więcej na obsesje i to ,że nie chodzę na wkurwie od rana do wieczora z motorkiem w dupie .

Do paro biorę esci 5 mg . Ta ma działanie bardziej antydepresyjne i przeciwlękowe ,,, ale teźz nie idealne skoro łykam dodatkowo afobazol . Sam zresztą wiesz jak fajnie jest z tym dobieramien leków . Czasami to co działa w jeden dzień w następny bardziej szkodzi ,,, no ale praktyka czyni mistrza .

-- 27 gru 2015, 12:46 --

To powinnam zastanawiać się nad zmiana leku, czy jeszcze poczekać?

Marzipan, poczekaj .

Przed Toba jeszcze wielka Paroprzygoda z wieloma wątkami ,,, w tle .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgadza sie, ja kiedyś brałem paro i lepiej działala niz obecnie, w tej chwili tłumi emocje a mimo tego lęk jest dalej,chociaż troche stłumiony tak zeby nie doprowadzil do silnego napadu, dziwna sprawa

jeden dzień jest nawet dobrze a drugiego tez musze coś dobierać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem na myśli paroksetyne

acha . Gowno raczej działa na lęki i doły. Więcej na obsesje i to ,że nie chodzę na wkurwie od rana do wieczora z motorkiem w dupie .

Do paro biorę esci 5 mg . Ta ma działanie bardziej antydepresyjne i przeciwlękowe ,,, ale teźz nie idealne skoro łykam dodatkowo afobazol . Sam zresztą wiesz jak fajnie jest z tym dobieramien leków . Czasami to co działa w jeden dzień w następny bardziej szkodzi ,,, no ale praktyka czyni mistrza .

-- 27 gru 2015, 12:46 --

To powinnam zastanawiać się nad zmiana leku, czy jeszcze poczekać?

Marzipan, poczekaj .

Przed Toba jeszcze wielka Paroprzygoda z wieloma wątkami ,,, w tle .[/c

Co to znaczy z wieloma watkami w tle?

-- 27 gru 2015, 14:07 --

Czy te drugie leki dobierane do głównych są proponowane wam przez lekarzy czy robicie to sami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy te drugie leki dobierane do głównych są proponowane wam przez lekarzy czy robicie to sami?

uwierz mi , dla mnie to już nie ma znaczenia .

Lekarze proponują, my próbujemy, a potem im mówimy, że mają się palnąć w łeb.

W większości oni sami nie wiedzą. Nikt nie wie. Metoda prób i błędów zostaje. Z przewagą błędów of course.

17 dzień bez paro, zaliczony mały epizodzik lęku panicznego - udało się opanować bez medykamentów, więc myślę, że wyszłam z tego dobrze. To przez te zaręczyny wszystko...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi