Skocz do zawartości
Nerwica.com

PAROKSETYNA (Arketis, ParoGen, Paroxetine Aurovitas, Paroxinor, Paxtin, Rexetin, Seroxat, Xetanor)

Ania

Rekomendowane odpowiedzi

dzis 2 dzien 10 paro i dalej ok nawet jakos lepiej mozliwe to ?

- u mnie ładowanie Paro przebiegało bez żadnych uboków , coraz lepsze samopoczucie z dnia na dzień , minimalne na początku zwiekszenie małoistotnych czynności natrętnych . Od "pierwszej Tabletki " wiedziałem juz ,że to lek dla mnie . ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja osobiście bym się bała brać ten syf w ciąży.

zawsze mówiłem ,że faceci mają lepiej ,,, :lol:

-- 14 maja 2015, 18:41 --

Ja osobiście bym się bała brać ten syf w ciąży.

to ty jesteś Babą ? :shock: KOT???

,,,albo ja mam schizy , albo Ty czujesz się babą , albo jesteś ,,,hu-j wie co Tu sie kręci ,,,,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie pomóżcie bo zwariuje...

Cały dzień byl zajebisty jestem w obcym miescie... Na szkoleniu firmowym.... Caly dzień spokój ani duszności ani niczego... Rano zjadłem śniadanie... Potem potem tylko ciemna herbatę. O 16 zamiast zjeść wsunelem pare delicji i kabanosa i pojechałem z dzieckiem na plac zabaw. 1,5h bylo ok!!!! Az tu nagle dorwał mnie ostry bol w mostku... Dostałem chrypki, swedzial mnie jakby mostek od dolu do samej góry szyi popijalem woda nic nie dawalo mialem uczucie jakby szyja w środku sie zamykala... Po czym napilem sie coca coli i przeszlo.... Po raz pierwsi nie spanikowalem.... Ale uczucie bylo pootworne... Czy to na pewno nerwica? Czy może niski cukier? Albo cos innego... O 18 zjadłem kolejny posiłek w aucie troche puścił bol mostka... Jestem w hotelu teraz i raz boli za chwile jest ok.... Pomóżcie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

freda, dziekuje:) a jaka dawke bralas ?

denerwuje mnie to gdy ktos nie byl nigdy w takiej sytuacji i sie wypowiada...

tez mialam obawy po tym jak czytalam polskie fora, troche sie uspokoilam jak czytalam angielskie- tam wiele kobiet bralo nawet dawke 40 mg cala ciaze (tzn miesiac przed porodem odstawialy) i bylo ok ..

dzis bylam w urzedzie bez benzo !! zalatwilam wszystko, nawet bylam rozgadana...zauwazylam, ze po paro wzrosla mi pewnosc siebie- kiedys nie potafilam wyklocic sie o swoje, cicho i grzecznie siedzialam- a teraz potrafie powiedziec co mysle i to bez zajakniecia... dziwne uczucie...

nie bylo ataku, zawrotow glowy... a paro biore miesiac...

-- 14 maja 2015, 20:18 --

feniksx, a mierzyles kiedys cukier?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bianka78, zapytalam o kobiety, ktore bedac w ciazy braly ten lek- a odezwal sie mezczyzna, ktory w ciazy raczej nie byl ;)

przeczytaj ze zrozumieniem to zdanie, ktoro zacytowalas- pytam o opinie ludzi, ktorzy byli w takiej sytuacji... ;))

feniksx, byc moze to jakis chwilowy spadek cukru i u ludzi zdrowych sie zdarza, chociaz obstawiam lekki atak nerwicy- moze cola byla chlodniejsza od wody? a zimny napoj pomaga w atakach- wiem po sobie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wpływ tych leków na dorosłego rozwiniętego człowieka nie jest do końca poznany, nikt nie ma kontroli nad tym jakie zmiany zajdą w mózgu pod wplywem SSRI, skutki uboczne często wychodzą po wielu latach, a co tu dopiero dyskutować o wplywie ssri na płód. Ja nie chcę nikogo tu straszyć, takie mam zdanie po prostu. Można szukać badań na ten temat, choć te nie są też jasne do końca.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23280224

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie pomóżcie bo zwariuje...

Cały dzień byl zajebisty jestem w obcym miescie... Na szkoleniu firmowym.... Caly dzień spokój ani duszności ani niczego... Rano zjadłem śniadanie... Potem potem tylko ciemna herbatę. O 16 zamiast zjeść wsunelem pare delicji i kabanosa i pojechałem z dzieckiem na plac zabaw. 1,5h bylo ok!!!! Az tu nagle dorwał mnie ostry bol w mostku... Dostałem chrypki, swedzial mnie jakby mostek od dolu do samej góry szyi popijalem woda nic nie dawalo mialem uczucie jakby szyja w środku sie zamykala... Po czym napilem sie coca coli i przeszlo.... Po raz pierwsi nie spanikowalem.... Ale uczucie bylo pootworne... Czy to na pewno nerwica? Czy może niski cukier? Albo cos innego... O 18 zjadłem kolejny posiłek w aucie troche puścił bol mostka... Jestem w hotelu teraz i raz boli za chwile jest ok.... Pomóżcie...

Pierwsze co mi przyszło na myśl to tarczyca, ale nie jestem lekarzem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kot_, w tym badaniu wlasnie wynika, ze nie bylo bezposrednich dowodow na to ze ssri wplywaja na zagrozenia typu obumarcie plodu lub smierc dziecka po urodzeniu - wskaznik byl w obu grupach porownywalny lub o 1% wiekszy- co w badaniach traktuje sie jako nieznaczacy wynik. znaczace sa wskazniki wyzsze o 3% od grup kontrolnych.

bojac sie tez przeczytalam 4 badania nad paro w ciazy u kobiet i w ostatnim najnowszym badaniu u kobiet bioracych paro wskaznik wad serca u dzieci wynosil 1,4% a u kobiet niebioracych 1% ...

nie wiadomo tez jak wplywaja inne czynniki...

zauwazmy, ze jemy hormony i tony antybiotykow w kazdym miesie.... i wszystko w tych czasach niesie zagrozenie...

gdyby zagrozenie wynikajace z badan bylo znaczaco wieksze jak np w przypadku antybiotyku, ktory dentysta mi wlasnie zapisal na zab to napewno bym jej nie brala...btw dentysta upieral sie, ze antybiotyk bezpieczny, a nawet na ulotce ze bezwzglednie zakazany...

teraz uwazam to, za mniejsze zlo bo bylam w takim stanie psychicznym, ze napewno zle by sie to skonczylo w ciazy, ktorej de facto nie planowalam i zabezpieczalam sie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do wpływu leków na płód to ostatnio była głośna sprawa, że Pfizer miał dowody na to, że sertralina brana w ciąży powoduje uszkodzenia i deformacje płodów - mimo to, nie ostrzegał, nie podał nawet takiej informacji. Jest sporo procesów wytoczonych firmie przez matki dzieci, ale to sprawa raczej przegrana, bo by wygrać z takim gigantem to trzeba mieć gruby portfel lub szczęście.

http://thesandersfirm.com/dangerous-drugs/zoloft-lawsuit/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kochani, miałam odstawiać Xetanor... biore 1 tabletkę dziennie (20mg). Wiedziałam, ze jak 1 dzień nie wezmę to sie nic nie dzieje. Miałam brać przez 2 tygodnie pół tabletki. Wzięłam ostatni raz w we wtorek wieczorem i dopiero dzisiaj. No i... dzisiaj czuję się fatalnie, znowu kręci mi się w głowie lekko, mam mdłości. Myślicie, ze to przez to, ze przestałam tak nagle brać? Czy jak dzisiaj wziełam 1 tabletke to jutro będzie już dobrze? Ktos miał tak, ze zapomniał brać i nagle poczuł się źle? Ile to trwało?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślicie, ze to przez to, ze przestałam tak nagle brać?

- jak najbardziej przez to ,że tak nagle odstawiłaś . U wiekszosći ludzi nie da się tak łatwo rozstać z tym lekiem . Schodzić należy bardzo powoli i stopniowo , bo jak nie ,to wtedy masz co akurat masz .

Jutro , w pojutrze powinno znowu b yc dobrze .

Nastepnym razem nie ryzykuj takim szybkim zejściem . Po 2 tygodniowej dawce 10mg zejdż na 2tygodniową serię na 5 mg , a potem nawet na 2tygodnie po 2,5 mg .Tylko nie mówić ,że sie podzielic nie da . Ja 15 mg escitalopramu dzieliłem ( jak trzeba było na 10 części po 1,5 mg ) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi