Skocz do zawartości
Nerwica.com

PAROKSETYNA (Arketis, ParoGen, Paroxetine Aurovitas, Paroxinor, Paxtin, Rexetin, Seroxat, Xetanor)

Ania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od dluzszego czasu zmagałam się z nasilonym napięciem i rożnymi lękami, chodzę już trochę na psychoterapie, ale zrobiło się na prawdę nieprzyjemnie - poszłam do psychiatry, który zdiagnozował u mnie depresję lękową. Dowiedziałam się wówczas, że fluoksetyna pobudziłaby tylko napięcie i lęki, a najlepszym lekiem dla mnie będzie paroksetyna - przepisano mi rexetin 20mg + trittico (trazodon) 50mg na spanie na noc. Mam kilka wątpliwości, o których również mówiłam psychiatrze - tak się składa, że trenuje kolarstwo szosowe i przygotowuję się teraz do sezonu, bardzo mi na tym zależy - w obecnej chwili biore leki dopiero od paru dni i rozumiem, że wszelkie nudności, bóle głowy i ogólne osłabienie są typowe na samym początku, nie kwestionuje tego. Martwi mnie wiele opinii o tym, że po paroksetynie się tyje, co byłoby dla mnie koszmarem w sezonie - pare kg więcej na podjazdach :? Czy rzeczywiście jest to powszechny skutek uboczny? Oczywiście wyzdrowienie jest dla mnie ważniejsze od wyników sportowy, ale czy to na pewno odpowiedni lek dla mnie? Kolega dostał te samą diagnozę od tego samego lekarza i przepisał mu wenlafaksyne. Czy ogólne osłabienie przez które nie za bardzo mogę trenować utrzyma się długo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@izzza

Maja Włoszczowska tutaj? Kto by się spodziewał. Witamy serdecznie :D

Osłabienie i nudności powinny przejść po 2 tyg. - max po 1 miesiącu.

Do tego skutki uboczne są częste przy podwyższeniu dawki.

Co do tycia. Przez 3 miesiące zażywania paro przytyło mi się ok. 4 kg. Ale głównie dlatego, że w nerwicy miałem nędzny apetyt, a teraz się poprawił. Do tego przyszło rozleniwienie i mało ruchu.

Ale skoro trenujesz regularnie i trzymasz dietę to nie bój żaby.

Z lekarzem sportowym mogłabyś omówić kwestię paro, żeby się nie okazało że wpadniesz na dopingu :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luki_Nerwusik, Maja Włoszczowska i kolarstwo szosowe? No błysnąłeś, nie ma co.

izzza, w większości przypadków leki które dostałaś, nie powodują zwiększenia masy ciała. Mogą nieznacznie zwolnić metabolizm, ale wszystko jest kwestią diety. Też trenowałem na szosie i rzeczywiście, każdy kilogram więcej czuć na podjazdach. No ale cóż, nie dowiesz się póki nie spróbujesz na sobie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam takie dosyć ogólne pytanie..

Co dodać do Paroksetyny 20mg, jeśli człowiek dalej czuje się do...rano występuje niepokój. Uprzedzając wypowiedzi dodam,że żona już zwiększała dawkę i było gorzej.

Zmiana na razie raczej nie wchodzi w rachubę,ponieważ masa leków już była "próbowana" i Paro to jak na razie jedyny lek,na którym moja żona jako tako funkcjonuje...(dosyć dobrze znosi lęki,ale "świetnie" nie jest. :/ )

A tak nawiasem, czy paro jest trafionym lekiem na dystymię ?

P.S. Wiem ,że moje pytanie jest dosyć ogólnikowe,ale nie mam wprawy w pisaniu na forach i raczej trudno opisać w kilku słowach kila lat zmagań z chorobą...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

VanDust,

to sie daje co lekarz przepisze, ale polecam znaleźć dobrego, czasem przyjmują młode osoby co są w trakcie robienia specjalizacji i rece opadaja jakie oni mają pojecie o czymkolwiek, akurat u takiej byłem i stwierdziła ze nie wie jak działają połączenia leków bo ona takich jeszcze nie stosowała u nikogo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym ,żeby to był mój wymysł...ale to niestety prawda. To była moja sugestia,żeby spróbować PARO,a on na to "paroksetyna,a co to za lek? " Żebym mu jeszcze podał jakiś egzotyczny generyk,ale podałem substancję czynną :/ . Ten kolo widział tylko anafranil i zalastę,depakinę plus ewentualnie tranxenę...

Wiesz, nie chciałbym być pyszałkiem,ale po tym okresie moja wiedza na temat leków może być czasem lepsza niż niejednego pana Dochtóra po studiach...

A jestem tylko zwykłym głupkiem po zawodówce ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie ręce opadają .

Zaś co do dystymii , to się leczy ciężko ,co nie znaczy ,że się nie da . Dobrym lekiem może być wenlafaksyna lub wellbutrin ,ale najlepszym rozwiazaniem będzie poszukanie dobrego lekarza , nawet w internecie poczytaj opinie o danym doktorku w swojej okolicy i coś wybierz .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ladywind,

dziś byłem u lekarki, która nie wiedziała dokładnie ile musze odczekać zmieniając paroksetynę na sertralinę, nie wiedziała tez czy przy takiej zmianie powinny byc skutki odstawienne paroksetyny i początkowe sertraliny, w ogóle nie wiedziała co mi dać to w końcu powiedziałem ze chce sertralinę i tyle miałem z całej wizyty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lunatic, i nie myślisz o zmianie lekarza? Mając dobrze do czynienia z chorobą psychiczną podstawą jest być pod opieką dobrego lekarza. Nie powiem że to łatwe , bo mnie zajęło kilka lat nim trafiłam na fachowca ,ale trzeba o tym pomyśleć jeśli chcemy cieszyć się w miarę dobrym zdrowiem psychicznym .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wenlafaksyna odpada.. wiem,że jest to jeden z "flagowych" antydepresantów, lecz żona miała na nim takie jazdy, ze szkoda słów. Nie brała go kilka dni,tylko 1,5 miesiąca-wydaje mi się,że to dość sporo.

Wellbutrin też już był - masakra.. :/ Podobnie jak :fluoksetyna, fluwoksamina, sertralina, citalopram, escitalopram, coaxil i wiele innych.

Jedynie na PARO jest w miarę.

A co do dobrego lekarza: na mój rozum,to i tak jest loteria. Ponieważ z moich doświadczeń wynika, że nie ma lekarza który na depreche/nerwice przepisze lek i powie : TO NA PEWNO PANU/PANI POMOŻE!

On może przypuszczać i mieć nadzieję ,że się wstrzeli lekiem w to "wycie czarnego psa".. (tak ponoć Churchill nazywał swoją przypadłość,chyba CHAD)

To w/g mnie jest jedną z najgorszych "rzeczy" w tej chorobie. Nie ma leku który każdemu pomoże. Taki lek jednemu przywróci chęć do życia,a innego zwali z nóg. To jest okropne :/

I wracając do sedna ,zastanawiam się,jaki proch działałby dobrze w tandemie z paroksetyną. Jako dodatek,na noc ,żeby wstać w miarę wypoczęty, nie zamulony i bez niepokoi...

I z góry dziękuję ludziom,którym chce się coś skrobnąć od siebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skąd u mnie ten natłok myśli masakra jakaś ciągle wmawiam sobie że mam adhd tylko ta choroba kojarzy mi się z natłokiem myśli jedyna rzecz która sobie z tym radzi to amfetamina ?? czy ktoś może ma jakieś przypuszczenia na jakie zaburzenie cierpię ??

Mam takie pytania czy amfetamina również może pomagać na nerwice natręctw konkretnie natrętne myśli ?? bo skoro nie adhd to może natręctwa lecz czy wtedy po kresce myśli ustępują ?? ktoś może coś wie na ten temat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Mam krotkie pytanie, mianowicie:

Czy branie antydepresantow ma tez inne dzialanie, konkretnie na zbyt szybkie "dojscie do setna"? Czytalem w tym temacie, ze na poczatku brania dziala na pewno, ale jak jest po kilku miesiacach. Teraz nie mam dziewczyny wiec nie bardzo mam jak porownac dzialanie leku.

Wysłane z mojego GT-I8260

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy dobrze Cie zrozumiałem ale jeśli chodzi o przedwczesny wytrysk to tak, działanie powinno się utrzymywać przez cały okres leczenia. Ja nawet po 7 miesiącach na paroksetynie miałem duże problemy z dojściem lub było to wręcz niemożliwe, tylko że dla mnie to skutek uboczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

VanDust, lunatic rzeczywiście ręce opadają. Nie dziwi więc brak ufności do lekarzy...

VanDust wypisałeś masę antydepresantów które brała, ale czy próbowała np. mirtazapiny? To lek o innym mechanizmie działania od wymienionych. Ten lub mianseryna, bo działają podobnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi